čtvrtek 23. května 2013

Kdo jsou "pravdoláskaři"?

K této úvaze mne vyprovokovala Kapitánova hláška:
»P&L je záležitost pouze privilegovaných vrstev, „intelektuálů“, humanitních „vědců“, umělců, herců, novinářů. Všech těch, jejichž povolání hodnoty (resp. daně) většinou spotřebovávají, místo toho, aby je vytvářela.«
Především je třeba říct, že bezvýhradně souhlasím s Anonymem v diskussi, který říká: „Rozdělovaní povolání na ty, které hodnoty produkují, a ty, které se přisávají aby hodnoty spotřebovali mně připomíná jednoduchou komunistickou retoriku. Svět je trochu složitější.” Nicméně i mimo to nesouhlasím s Kapitánovým pohledem na složení tábora pravdoláskovců, má otázka v kommentáři směřovala víceméně k otevření diskusse na toto thema.

Mohu říct, že naprostá většina mých známých, ba i mé rodiny v ČR, patří do této party (všichni volili v druhém kole Schwarzenberga, byť ne všichni stejně nadšeně). Mezi těmito mými známými a příbuznými je sice hodně takových, kteří jsou řazeni mezi intellektuály a umělce, ale ne jenom. Jsou mezi nimi i lékaři, pracovníci v cateringu i obyčejní makáči. Mimo to, znovu zdůrazňuji, nepovažuji za správné tvrzení, že intellektuálové nebo umělci hodnoty pouze spotřebovávají, ale nevytváří. Dále jsem měl příležitost poznat celou řadu známých pravdoláskařů osobně, moje žena ještě mnohem víc. Na otázku, kdo tedy formuje řady P&L, není rozhodně lehká a jednoznačná odpověď, přesto se o to ve zhuštěné podobě pokusím, nechávaje stranou její ideologii, neboť předpokládám, že tato je čtenářům známá i ve svých několika eventuálních variantách.

Myslím, že jádrem P&L je bývalý dissent kolem Charty 77, a to bez ohledu na tu trapnou a obsolentní kategorisaci „levice“ nebo „pravice“ (tvrdit o Schwarzenbergovi, že je to „levicový intellektuál“ může jen někdo, kdo neví, o koho jde). Kolem tohoto jádra jsou uskupeni lidé ze všech vrstev společnosti a ze všech povolání, kteří s nimi pro tento postoj za totality sympathisovali a oceňují jejich odvahu a charakter. Proto bych řekl, že naprostou většinu z nich tvoří v podstatě SLUŠNÍ LIDÉ, kteří nekollaborovali s bývalým régimem, neudávali (až na výjimky), nešplhali, z pádu régimu měli opravdovou radost a s nadějí doufali v „lepší zítřky“. To, že se z okolí kolem Havla a Charty rekrutovali první vládní garnitury, vyneslo řadu z nich na nebývalé a do té doby netušené výsluní. Jiní se k nim postupně přidávali, například ti, kteří neměli odvahu nekollaborovat, ale po „revoluci“ rádi ocenili zásluhy bývalých dissidentů. No a pak jistě i „korky“, které vždy plavou na povrchu. (Výjimkou v tomto profilu je právě Karel Schwarzenberg, který patří k elitám, jež podporovaly jádro Charty ze zahraničí.)

Nepřekvapí ani to, že tito SLUŠNÍ LIDÉ velmi brzo pocítili odpor k Václavu Klausovi a celému tomu neoliberálnímu podvodu. Ne všichni a ne hned, ale antiklausovství v P&L tam bylo od začátku a myslím, že z tohoto důvodu. Je třeba také říct, že naprostá většina příznivců P&L nebyli a nejsou žádní agenti USA nebo NWO, byť slouží jako užiteční idioti.

Ovšem ti, kteří se tedy díky souhře událostí dostali na výsluní, nezřídka skrz upřímně míněné opěvování Havla a této ideologie - ale začasté i ti, kteří z toho nijak divoce neprofitovali - ve své zdrcující většině prokázali pozoruhodnou názorovou rigiditu, neschopnost (sebe)reflexe, zaslepení, přesněji řečeno oslnění předpojatostí (jakkoli pochopitelnou) a manipulovatelnost. Podle mé ženy v tom hraje i roli únava, podle mě v některých případech i chlast. Zůstali ve svém myšlenkovém a ideologickém vzorci, který jim dával ethos k poctivému (aspoň v co největší míře) postoji za totality, a nepostřehli, že se mezitím svět změnil, změnila se ČR a že stojí na straně Zla a podporují ho. Jako klassický příklad budiž uvedeni Plastic People of the Universe, kteří se z anti-establishmentového kulturně-společenského fenomenu proměnili ve „vládní bigbeat“, jakým býval za komoušů Olympik. Mnozí (zdaleka ne všichni) se vyznačují i arrogancí, pramenící z onoho postavení na výsluní, mediální známosti a úspěšnosti, popř. bohatství. A protože se skutečně jedná o „hochy, co spolu mluví“, „co spolu chodí na pivo“ (chodili už za totáče), pracuje u nich group think na plné pecky.

Nepochybuju o tom, že základnou je Praha. Na venkově a v malých městech jich bude menšina, ale jsou tam také. A nevím jak na severní Moravě, ale ti, co je znám ve východních Čechách, se žádnou arrogancí nevyznačují. Někteří tvoří hodnoty takové, jiní makové. Za levičáky se nepovažuje téměř nikdo z nich. A tak nemohu souhlasit, že typickým Pravdoláskovcem je levicový pražský kavárenský intellektuál, který „nevytváří hodnoty“. Typickým pravdoláskovcem je ten, kdo za totáče nekollaboroval (nebo jen v nejnutnější míře) a pokud proti régimu přímo nebojoval, tak se všestraně snažil pomáhat těm, kdo – tak či onak - bojovali. Po převratu z nejrůznějších možných důvodů nedokázal prohlédnout skutečný stav věcí a zůstal uvězněn v ideologických stereotypech totalitní periody. Z tohoto souhrnu vyplývá, že P&L je aspoň z části generační záležitost a že až vymře generace se zkušeností normalisační periody, stane se P&L ve společnosti spíše okrajovým fenomenem. A to i v případě, kdy jeho globální koryfejové, NWO, dosáhnou svého cíle. V tom případě dokonce zaujme společnost vůči němu takové opovržení a nenávist, jako vůči marxleninismu za totality.

24 komentářů:

  1. Trošku mi to připomíná jak jsme diskutovali o tom, kdo jsou komunisté. Později ještě něco připíšu.

    OdpovědětVymazat
  2. Nesouhlas. To, že jsou někteří z nich chartisti je důsledek, nikoli příčina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdřív je elitářství. A až potom podpisy. A to elitářství je důsledek humanitního vzdělávání. Přesvědčení o vlastí důležitosti a mesianismu.

      Vymazat
    2. To jako že Chartu podepsali a podporovali jen ti, co byli přesvědčeni o vlastní důležitosti??? To přece nemůžete myslet vážně! Jádro toho dissentu byli od začátku lidé, napojení na koryfeje NWO, ať vědomě či nevědomě, ale ty massy, co je podporovaly a podpis pod Chartou si nezřídka tvrdě odsraly, to byli, opakuji, z naprosté většiny právě ti slušní lidé, - na rozdíl od klausovských křiváků, kteří "rozkládali régime zevnitř" podvody a rozkrádáním.

      Vymazat
    3. Tak se na ně podívejte. Hezky na jednoho vedle druhého. Komunista vedle trockisty následovaný socialistou a maoistou.
      -Notorik a mesiáš Havel, který z pozice moci po listopadu odepsal tu skutečnou elitu aby sám vynikl.
      -Chadimová, která se pokusila podvodem opucovat Strahov o nějaké ty miliony a když to nevyšlo, tak jí výše uvedený notorik a děvkař musel dát milost.
      -Magor z Plastiků, který měl problémy nezávislé na režimu (btw, byl jsem u toho, když si půl roku po listopadu, doprovázen kamarádíčky, pokusil vynutit průchod placeným záborem a jako argument používal nůž a Havla.)
      -Kocáb, který si vynutil pro nové federální shromáždění ihned po listopadu odprodej osmdesáti tehdy těch nejlepších Žigulů z nedotknutelných zásob po osmnácti tisících kus (v roce 1989!) a ten svůj vzápětí prodal za 76 litrů.
      -Na Hájka jste narazil sám.
      -Vyprávěnky Havlovy ochranky o nočních výletech do registru svazků s doprovodem té alkoholické party a vyřazování svazků na kšeft a na utajení
      -Znáte někoho z okruhu Charty, kdo by v emigraci kdy alespoň přeložil stéblo křížem? Živit se nechali od jim podobných (tím myslím kavárenské intelektuály).
      -Lidé jako Uhl a jemu podobní co ihned jak začali být vidět začali razit ty trockistické fantasmagorie o Dubčekovi ani nemluvě.
      Nemám čas teď probírat celý archiv (můj strýc nedlouho po listopadu zemžel na následky Jáchymova, dost věcí mi po něm zbylo), ale ty slušné chartisty lze snadno poznat podle toho, že o nich už nikdo po listopadu neslyšel.

      Vymazat
    4. ty slušné chartisty lze snadno poznat podle toho, že o nich už nikdo po listopadu neslyšel.
      Jenže těch je většina! A jak jsem uvedl, Charta a dissent tvoří jen jádro P&L, kolem nich jsou massy sympathisantů a lezprdelistů, celé se to pak naprosto nedá vměstnat pod jednoho společného jmenovatele, přinejmenším takového, kterého uvádíte Vy nebo Kapitán.

      Vymazat
  3. Šťavnaté skutečnosti ohledně jednoho z těch pravdoláskařů, kterého za slušného člověka považovat nelze. Dotyčný novinář, pravda, nepatří mezi solidní zdroje, nicméně pokud ty dokumenty skutečně existují, pak potěš Pán Bůh!...

    OdpovědětVymazat
  4. Z článku:
    Plastic People of the Universe, kteří se z anti-establishmentového kulturně-společenského fenomenu proměnili ve „vládní bigbeat“, jakým býval za komoušů Olympik. ...

    Plastici se v nic neproměnili. Hráli a hrají stále svou muziku, kterou hrát chtějí nezávisle na svém okolí a režimu. Dnes mluvit o nějakém "vládním" bigbítu ztrácí smysl, když si každý může hrát a zpívat co chce, což se za časů "vládního" Olympiku nemohlo. Autor jaksi nepochopil realitu dneška a zvláště termín "pravdoláskaři" je ve své podstatě zvrácený. To ale už teďka rozvádět nebudu ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ale už teďka rozvádět nebudu ..
      To je dobře. Mám k Plastikům blíž než si umíte představit, třebas jste jim v USA tlumočil. Bondyho jsem poznal dřív než Magor, hrál jsem v jedné z undergroundových kapel a v 70. letech jsem byl na pár akcích. Dodnes mám mnoho dobrých známých v jejich nejbližším okolí, takže vím, o čem mluvím.

      Vymazat
    2. Každý si může hrát a zpívat co chce, ale zdaleka ne každý je připuštěn na veřejnost, do rádií, televize.

      Stejně dnes jako včera.

      Vymazat
    3. Bondyho? To myslíte práskače a konfidenta Bondyho? Vlastním jménem Zbyňka Fišera známého též jako "Klíma", "Mao" nebo "Oskar"? Gratuluju ke kamaráčoftu.
      Btw... další pravdoláskař.

      Vymazat
    4. Ano, toho. BTW, Bondy byl opravdu všechno možné jen ne pravdoláskař!...

      Vymazat
  5. Ale no tak Vodniku, na kolika dalsich frontach chces jeste bojovat?
    Jako prislusnik P&L, jako krestan jako co jeste?
    Pravda a laska se zprofanovala z dlouhe rady pricin, z nich jedni vidi jako pricinu Vaklava Havla, dalsi nepovedeny Samet a dokonce i komousi jsou na vine, nebot nebyt jich, ani Pravdy a Lasky by potreba nebylo, samo v lasce a objimani by se vse odbylo :-),

    Davam Ti sem odkaz na jiny blog kde se vyznavaji ke kritickym vyhradam, tentokrat k novemu papezi Frantiskovi:-)
    Vychutnej si pochutnej si :-)

    http://janica9.wordpress.com/2013/05/25/chcete-do-nebe/#more-931036

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíši Astře, Co jste to udělal?! Ten blog jste Vodníkovi neměl ukazovat. Rusofil k rusofilovi a za chvíli máme šikmé oči a mluvíme bukvama.

      Vymazat
    2. Ten blog dávno znám a občas tam přispívám...:-)

      Vymazat
  6. A co Jiří Štětina,agent STB a dnes sám sebe asi též počíta k těm pravdoláskařum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě ten klassický "korek". Až zvítězí v ČR šaríja, bude předním imámem nebo nějakým kadím.

      Vymazat
  7. Zaprve bych za pravdoláskovce neoznačoval automaticky voliče KS. Minimálně proto, že alternativou byl MZ, což je volba mezi svrabem a rakovinou.

    Já sám to označení nepoužívám, ale pokud se s ním setkám, přestavuji si pod tím přesně to militantní křídlo havloidních veleknězů, přesvědčených o vlastní nadřazenosti. Tím z toho přirozeně vypadává většina tvých (a mých) známých.

    Lidí kolem Havla byli taky podivná směska a ne všichni s ním sympatizovali. Ovšem ti, kteří jej neobdivovali, se nedostali k penězům, které dostával a které většinou prochlastal s kumpány. Já si myslím, že on sám si dokonce myslel, že je má za svoje hry.
    Zasáhla ale dějinná náhoda a vynesla k moci toho člověka spolu s jeho suitou, Jelikož byl tak nějak v opozici s nenáviděným režimem, stal se objektem projekcí představ občanů, podléhajícím nekritickému obdivu. Prostě hledali kohokoliv, kdo by mohl ztělesňovat odpor. I já jsem měl ukrutnou radost, když jsem v Rudém Právu viděl Havlovu fotku a přání soudruhu Vaňkovi k narozeninám od soudružského kolektivu.

    Než začneme rozebírat pravdoláskaře, bude potřeba si je zadefinovat. Musím ale říct, že osobní kontakt nemám z nikým, koho bych takto označil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaprve bych za pravdoláskovce neoznačoval automaticky voliče KS. Minimálně proto, že alternativou byl MZ, což je volba mezi svrabem a rakovinou.
      To ale až ve druhém kole. Nicméně ani já necharakterisuji P&L jako voliče KS, byť asi naprostá většina volila Karla už v prvním kole. Část jich ale určitě volila Fischerovou.

      "Militantní křídlo havloidních veleknězů" - to je ten hard core. Tam právě moc slušných lidí nebude. To jsou buď přímo agenti NWO, USA nebo Israele nebo kariéristická svoloč, která se s nimi svezla. Ale ty statisíce ostatních, kteří "volili Karla" nebo předtím ODU, Unii svobody, Zelené a nebo (zčásti) TOP-ku, ti jsou IMHO lidé, kteří své postoje za totáče nedokázali sladit se současnou realitou. Na rozdíl od Tebe, jak jsem psal, jich znám hafo a patří mezi ně i většina mojí rodiny v ČR. Věřili Hlasu Ameriky, pak Respektu a dodnes jsou přesvědčeni o tom, že je nikdo ne(z)manipuluje.

      Vymazat
    2. " kteří své postoje za totáče nedokázali sladit se současnou realitou"
      V jakém smyslu?
      Tzn. voliči Zemana to dokázali? S takhle široce pojatou skupinou nic neprovedeš, to obsáhne třetinu české populace. I já jsem např. volil ODA a sám se za PL rozhodně nepovažuju. A hlavně o nich kapitán nemluvil, on se vyjadřoval spíš k tomu hard core a tam bych řekl, že jeho zjednodušení docela sedí.

      Vymazat
    3. "To ale až ve druhém kole"
      Ale právě až ve druhém kole poslali k vodě Fischera a spustili blázinec s Karlem. Doufám, že mnozí posléze nabyli zase vědomí a třeba zbabělý nevolník Menzel svůj příspěvek ke kampani nemá pyšně uložený v domácí videotéce.

      Vymazat
    4. I já jsem např. volil ODA a sám se za PL rozhodně nepovažuju.
      Tak jsi asi stačil prokouknout a sladit svoje postoje s realitou. Oni zůstali trčet v dřevnaté rusofobii, antikommunismu, úctě k Israeli a nezřídka (nikoli výlučně) k USA - to ale i při všem evt. pohrdání je "vždycky lepší než Putin".

      o nich kapitán nemluvil, on se vyjadřoval spíš k tomu hard core
      Jenže P&L prostě není jenom ten hard core. To jsou lidi, kteří Havla nebo Plastiky nikdy neviděli a neznají nikoho z nich. Nejsou to kariéristi, ani nafoukaní snobové, oni prostě věří tomu, co jim jejich media říkají. Podívej se na Peterse: to není žádný pravdoláskař a stejně dodneška věří tomu, že konflikt v Jugoslávii vyvolali Srbové a že WTC spadlo po nárazu letadel, řízených těmi "piloty", co při trainingu sotva udrželi letadlo ve vzduchu.

      až ve druhém kole poslali k vodě Fischera a spustili blázinec s Karlem
      Zase: spustili to ti z hard core a ti ostatní jim se svým stereotypním rigidním vnímáním nalítli.

      Vymazat
    5. Proto pisu, ze je potreba se dohodnout, jakou skupinu vlastne mame na mysli

      Vymazat
  8. Pri procitani clanku a nazoru se me vybavila jedna znama ktera ma rada Havla a urcite byla a je proti bolsevismu a je to jedna z nich co nerozpoznala..bohuzel.. jinak je to slusna a chytra pani..:))

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>