sobota 3. srpna 2013

Milan Kohout o undergroundu

S Milanem Kohoutem bych si asi v mnoha ohledech nerozuměl a jeho antiklerikalism vnímám jako dosti zkratkovitý. Ovšem řada jeho názorů má hlavu a patu (ne všechny). Zcela se shoduji s jeho názorem na underground:
"Pro mě je také šokující, že velká část bývalého undergroundu zamrzla v přemýšlení kdesi v dobách husákovské normalizace. Vytvořil jsem na to název »zastydlý antikomunismus«. Jako by nechtěli vidět, že nepřítel a nebezpečí je dnes někde úplně jinde, a tím, že pořád bojují proti levičáctví, vlastně podporují dnešní vykořisťovatelskou skupinu, která většinu z nich ještě více zotročí.
Jak se musí v duchu chechtat třeba takový bezpáteřní Schwarzenberg, když mu v jeho nenažraném tažení za majetky a propagaci totalitní katolické církve pomáhají tito zastydlí antikomunisté. Placka »Volím Karla« s punk-čírem bylo přesným vystižením této zastydlosti. Sid Vicious a jeho levicově smýšlející skupina Sex Pistols by byl první, kdo by toho »šlechtice« kopl do pr.... Stačí si přeložit texty jeho písní, kde zvrací nad anglickými šlechtickými postavami."
Další pěkná passage je jeho charakteristika skutečného undergroundu:
"...znechucení z »normálního« světa a jeho kultury, ignorování tlaku oficiálního režimu, odmítnutí totalitního systému, militarismu, přijetí pacifismu, nezávislost na oficiálních komunikačních kanálech, nehledání kvality života v materiálním zabezpečení, solidárnost s ostatními druhokulturními rebely, spolupráce, vytvoření paralelního světa (polis) s rozdílnou kulturou a rozdílným spektrem mravních hodnot (»druhá« kultura), ignorování tlaku oficiálního režimu a smání se mu, obracení oficiální kultury v parodii sebe sama, používání osobní komunikace (horizontální) oproti vertikální založené na médiích, vytváření osobních řetězových médií, zdůrazňování autenticity v životě, underground jako životní styl, zdůrazňování autenticity v umělecké tvorbě, rozhodnutí se být svobodný, a to ihned a hned se tak začít chovat, odvědomá fúze umění, politiky (polis) a života, umění jako základní životní hodnota, netoužit po tom stát se součástí kulturní historie, tvořit umění mimo oficiální ekonomiku, žádné umění není na prodej, umění jako proces, a nikoliv produkt, pomíjení estetiky v tvorbě umění, radši nedělat žádné umění než udělat při tvorbě i sebemenší kompromis establishmentu, vzdání se materiálních hodnot, smát se penězům, žít v pravdě, nepotlačovat jakékoliv myšlenky, říkat otevřeně vše, co si myslím, chovat jazyk jako poklad, žít v přítomnosti, hledat mravnost v »nemravnosti«, rozrušovat mravní hodnoty »první« kultury, mravnost následovat spirituální ateismus, být naprosto solidární s ostatními druhokulturními rebely, nebudovat žádné společenské třídy v »druhé« kultuře, nesoutěžit mezi sebou, chovat k sobě absolutní přátelství, permanentně socializovat."
Za odkaz ještě jednou děkuji Jonášovi.

10 komentářů:

  1. Kohoutem propagovaný životní styl je cestou osamělého muže. Jenže mužové většinově touží být taťkové a tohle spolu dohromady nejde.

    Platí, že se společností pohne žádoucím (tedy pro většinu lidí prospěšným) směrem jenom politické hnutí. Příklad zelených, kteří se z osamělých bojovníků stali politiky s kravatami, je dostatečně známý. A teprve v téhle společensky konformní podobě začali něco vážit.

    Takže Kohoutem nabízené východisko (bez ohledu na jeho mravnost) je receptem výlučného individualismu a ovlivňuje společnost asi tak stejně silně, jako táhlé podmořské písně velryb. Bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kohoutův životní styl mi jako příklad neslouží, byť je mi sympathický a nepovažuju ho až za tak zcela nerealisovatelný (třebas jen pro určitou vrstvu/subkulturu). Jeho názory na církev a křesťanství považuji za katastrofálně zcestné. Nicméně jeho kritický pohled na kapitalism a na zastydlé antikommunisty mi velmi konvenuje.

      Vymazat
    2. Tak tak, měl byste sedávat s Kohoutem ve Slávii spolu s dalšíma humanitně zaměřenejma intošema, který věděj co je pro nás všechny nejlepší.

      Vymazat
    3. Připadá mi docela sranda, když se zastydlej socan naváží do zastydlejch antikomunistů a dalšímu socialistovi to konvenuje. Hlavně se v těch textech musí hemžit dydlencty ...ismy a musej bejt angažovaný. Ježíšikriste! To vám 40 let nestačilo, že to musíte zkoušet znova se Čtvrtou Ř.... pardon, evropskou unií?

      Vymazat
    4. Jestli jste to nepostřehl, tak mi konvenuje Kohoutova charakteristika většiny současných androšů a jeho popis undergroundového postoje. To bych podepsal do písmene! Je mi úplně fuk, zda je Kohout kromě toho "zastydlej socan"(?), antiklerikál nebo evt, nacista. Nekonvenuje mi ani jeho zastydlý socialism(?), ani antiklerikalism, ani evt. nacism. Nevím, jak se Vám podařilo namontovat do toho EU.

      To, že mě nazývaáte socialistou, je docela směšné, ale zvykl jsem si, že pro Machovské liberály je jakékoli solidární nebo sociální cítění (u evropské pravice zcela standardní) považováno za "socialism".

      Vymazat
    5. Jak chcete jinak nazvat člověka, který se domnívá, že jeho názor na regulace všeho druhu je ten správný? Anarchista dost těžko.

      Vymazat
    6. Co to má znamenat?? Vy snad zastáváte a sdělujete nějaké svoje názory, o kterých si nemyslíte, že jsou správné??? Samozřejmě, že pokud mám na něco nějaký názor, tak je to proto, že si myslím, že to je právě tak a ne jinak! Pokud mne přesvědčíte o opaku, rád svůj názor změním, udělal jsem to v životě opravdu víckrát! Konkrétně co se týče regulací: ty existují v každé společnosti, i v té nejkapitalističtější ze všech kapitalistických, jinak to nebude společnost, ale džungle. Na to, kdy se regulace stávají socialismem (a co si pod tím pojmem kdo představuje), se názory budou lišit; zcela jistě nelze označit každou regulaci za socialistickou a jejího nositele za socialistu.

      Vymazat
  2. Podle me je Kohout jeden z tech lidi, kterym padem komunisticke diktatury padl i smysl zivota. Tak konvertoval ke krajni levici a rebeluje dal.
    Prijemne pro neho jiste je, ze v demokracii to muze delat bez nebezpeci, bez neprijemnosti a jeste ho za to v satanskych Spojenych Statech plati.
    Uz to, ze si vybral k zivotu zrovna Ameriku je krajne komicke....
    Canadian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle me je Kohout jeden z tech lidi, kterym padem komunisticke diktatury padl i smysl zivota.
      Proč myslíte? Mně připadá pro androše smysluplnější kritisovat současný establishment než anno 2013 "bojovat proti kommunistům". To, že "rebeluje dál", je IMHO právě důkazem toho, že nějaký (dokonce konsistentní!) smysl života má! Ostatně nešlo mi o osobu Milana Kohouta (jeho pussyriotovské akce mne urážejí a pobuřují), pouze se ztotožňuji s jeho charakteristikou těch zastydlých androšů, o nichž jsem tu psal nejednou (naposled mj. zde). Vše ostatní je podružné.

      Ostatně četl jsem, že se vrátil do Plzně, na což jeho spoluobčané zareagovali jako praví Češi..:-(

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>