neděle 20. června 2010

Topolánkova analysa

11 komentářů:

  1. Promiňte JzP, že jsem vám do toho skočil... : )

    OdpovědětVymazat
  2. No big deal. V diskusi byla po Israelitech pausa, vy jste začal normální konversaci o české politice a já jsem přišel opět s israelským tématem, tak jsem se cítil trochu provinile...

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle mě, pane Juchelko, vážně netrápí. Jednak jsem si zvyknul fungovat poněkud mimoběžně a jednak má každý článek samostatnou diskusi a každý se vyjadřuje k tomu, co je mu blízké. O nic nejde, jak říkáte...

    OdpovědětVymazat
  4. No ja si porad myslim, ze korupce by mela byt hlavnim povolebnim tematem. Stravenky, duchody, stavebni sporeni, poplatky ve zdravotnictvi, to je taky dobre, ale korupce statni spravy je imho problem No.1.

    Ze to zaregistrovala na svem sjezdu ODS je dobra zprava. Ted jeste aby zacali fidlat i knize s Kalouskem. Zatim to vypada, ze si planovite vybiraji temata, ktera jim v komunalnich volbach uberou hlasy.

    OdpovědětVymazat
  5. Kalous o korupci, to je jak hyena o veganství :-)

    OdpovědětVymazat
  6. nemůže být Kalous taková Máří Magdalena české politiky? Korupce se mu nijak zvlášť nevyplatila, zato lavírování v politice ano.
    Aspoň už to má za sebou...

    Korupce v městech, krajích a na ministerstvech etc. je prý skutečně děsná, já jako laik se domnívám, že skutečně by stačilo vyřadit všechny státní a obecní zakázky z režimu obchodního práva ( není to nesmysl, Petersi? Nevím, jak to jinak ve zkratce napsat) a všechny vést zcela veřejně, na webu všechny informace včetně smluv, jmen zúčastněných, postupu, vyúčtování...
    zpravidla totiž všechny stížnosti zatím končí u prohlášení, že detaily nelze zveřejnit.
    Dtto rozhodnutí o územních plánech a podobně, zatím jsou uvolněné informace neúplné.
    Asi by to nebylo samospasitelné, ale první krok by to byl.

    OdpovědětVymazat
  7. K čemu by to bylo dobré? Mohlo by to být čisté občanské právo, ale čím bychom si tím pomohli?

    Jinak totálnímu zveřejnění všeho nic nebrání.

    OdpovědětVymazat
  8. Nevyplatila? Já tedy mám pocit, že je to jeden z nejúspěšnějších matadorů a ještě ke všemu mu někteří voliči sežrali jeho mediální starost o státní rozpočet. Současné dějství superekologické zakázky mu taky vrásky nedělá. Prachy budou buď z dotací na nejasné zakázky, u kterých si cíle a kontrolu zajišťují prováděcí firmy, anebo se zařídí nějaká ta arbitráž, kdy připlujou kapříci sami, bez rýpnutí do kontaminované půdy.

    S druhým odstavcem naprostý souhlas, ale je to neprůchodné, to by byl konec kmotrů a to oni nepřipustí. Nemluvě o vyšší úrovni, kdy se píšou na zakázku i zákony.

    Pamatuju dobu, kdy idealista Havel propagoval, aby měly politické stany ze zákona veřejně kontrolovatelné účty a účetnictví jim zpravovala určená agentura. To bylo povyku zejména od Klause. To by se mnohem hůř přijímaly prachy od mrtvých. Tehdy to byla aféra, dnes bychom to považovali za směšnou amatérskou chybku.

    Některé věci se prostě mohou zavést jen v nestandardních situacích, protože jak se klientský systém vypracuje nad systém politický, je na evoluci pozdě.

    OdpovědětVymazat
  9. k čemu by to bylo dobré? Vždyť dnes každé podezření na korupci při zakázce končí u " nemůžeme uveřejnit s ohledem na obch. tajemství ble ble, proč jsme vybrali firmu XY s.r.o., co přesně je obsahem zakázky atd."
    Ostatně typický příklad: dvanáct milionů za rekonstrukci zeleně a laviček parčíku u kostela sv. Antoníčka a vydláždění dvou chodníků. Vy to tam dobře znáte, můžete mi prozradit, co jiného než Madona osobně okopávající ptačí zob tam mohlo stát dvanáct milionů korun? A zkuste se jako občan zeptat na smlouvy.
    Náš dům na Letné opravovala firma, která měla dva, slovy dva zaměstnance, fasáda a nové plechy stály šestnáct milionů a kolik z toho spolkl nájem lešení, které stálo okolo domu dva roky zcela zbytečně ani nechci vědět. Ta firma měla většinu zakázek na Praze 7 ( za Duba), žádné reklamace neuznávala a práce nedodělala.
    Domnívám se, že by povinnost uveřejňovat všechna data zakázek velmi pomohla tomu, aby takové zjevné korupční podfuky vymizely. Ono vysvětlovat občanům, proč jsme vybrali zrovna pana AB s.r.o., když se nabízely i levnější a lepší firmy by bylo těžší, pokud by kritici měli argumenty a ne jen odpověď: " Informace k projektu vám nemůžeme s ohledem na obchodní zákoník a směrnice MÚ sdělit"

    OdpovědětVymazat
  10. Pak plně postačí stanovit, že součástí žádné nabídky nesmí být obchodní tajemství.

    OdpovědětVymazat
  11. to podle mne nestačí. Občanský dohled by pak vyžadoval aktivní vyhledávání a dotazování, což dělá ve skutečnosti málokdo.
    Zveřejnění takových informací je pro vybranou firmu daní za bezpochyby výhodnou zakázku, státní jsou tradičně pokládány za nejbezpečnější a nejlépe honorované.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>