středa 2. května 2012

Básníci současného českého undergroundu

Zatímco symbol undergroundového hnutí z totalitních let, skupina Plastic People Of The Universe, se proměnila ve vládní bigbeat, jakým býval za komoušů Olympic, a jezdí hrát do Bílého domu a do Israele, jako jezdívali Olympici do Moskvy, výjimečné individuality si podržely autenticky antiestablishmentový postoj a připojili se k nim i někteří umělci mladší generace. Na Britských listech postují Jan Těsnohlídek, Petr Štengl a můj nejoblíbenější, veterán Milan Kozelka. Díky laskavosti Honzy Těsnohlídka jsem získal sbírku jeho i Kozelkovu (Štengla jsem koupil asi před rokem v Praze). Kozelka se nepáře opravdu s ničím (a byť ne vždy ví, o co jde, aspoň ví, co chce říct). Měl jsem po letech poprvé takový pocit, jako když jsem objevil ve čtrnácti Bondyho. Tak jsem si vybral z jeho básní dvě z těch, které se mi líbily nejvíc:
MADE IN JERUSALEM

Karel Schwarzenberg se opírá předloktím o Zeď
nářků a naříká, jeho nářek roznaříkává všechny
dosud nenaříkající. S Karlem Schwarzenbergem
naříkají i ti, kteří už mají několikrát odnaříkáno.
Naříkají všichni, kteří až dosud naříkat odmítali.
Nářek se šíří po okolí a začíná pršet. Hustě prší
a Karel Schwarzenberg se opírá o Zeď a naříká
a s ním naříkají všichni hlasitě naříkající a Karel
Schwarzenberg si s pokorou uvědomuje, že už
je příliš starý na rokenrol a příliš mladý na smrt.


MULTIMEDIÁLNÍ METAKONCERT

Pára na hrncem se proměnila v pestrou nabídku
snížených cen, marketingoví alfasamci si oblíbili
abstraktní malbu, Jan Hus uznal, že šířil bludy,
Vltava omývala břehy Varanasí, sudetští Němci
vrátili vše, co zkonfiskovali sudetským Čechům,
Lady Gaga amnestovala popírače holocaustu.
Cikáni zdokonalovali psychotronické schopnosti,
punk se stal eldorádem horních deseti tisíc,
Warhol založil Komunistickou stranu Vatikánu,
finanční skupina PPF zprivatizovala Jedličkův
ústav, Palestinci přestali ostřelovat Kostomlaty.

Honza Těsnohlídek se domnívá, že Kozelka (a i Štengl nebo on sám) půjdou možná sedět. Já zdravím tyto současné androše Kozelkovým pozdravem z jeho básně Fašistické barbeque: " Sieg heil byznys! Kapitalismus akbar!"

16 komentářů:

  1. No mate pravdu, ze to trochu pripomina Bondyho, ale takove basnicky se hodily do stare temne doby, kdyz Plastici bruceli v dire a Schwarzenberg stradal bez komunisty ukradeneho majetku. V dnesni dobe ale, jak sam pisete, Plastici hraji i v Bilem dome nebo Israeli a knize je opet lesu pan. Nespravedlnost byla potrestana.

    Proto dnes je treba spis optimistictejsich basni s vyhledem ekonomickeho rustu do budoucna. Taky by me zajimalo, jestli by si ti panove troufli takhle psat i na Kube nebo v Severni Koreji.

    OdpovědětVymazat
  2. Jen na doplnění - u tohoto Milana Kozelky jsem v dávné komunistické minulosti bydlel, když jsem (z Olomouce) pobýval v Praze. On se v té době zajímal o performance art - happeningy - tzn. roubování snítek do živého lidského těla, suspense v provazech na půdách Starého města, tahání kamenů proti proudu řeky někde na Šumavě a shánění materiálů k těmto performancím...

    Potkal jsem díky němu celou řadu zajímavých lidí z tohoto okruhu, i když mě tenkrát zajímala převážně pražská hudební scéna. Přepsali jsme u něj také několik samizdatů - mimo jiné zajímavé Knížákovy deníky z jeho pobytu v USA běhěm ruské okupace (a jeho zkušenosti s tehdejší americkou uměleckou scénou - http://en.wikipedia.org/wiki/Fluxus).

    Překvapilo mě, že se Milan a Mirek Vodrážka (Kozelkův soused s napojením na Olomouc; http://www.czechlit.cz/autori/vodrazka-mirek/) objevili před časem na BL a byl jsem rád, že aspoň někdo v ČR zcela nepropadl nekritickému obdivu nových poměrů a dokázal pro své nové 'disidentství' najít zajímavý výraz. Osobně si víc vážím takové (zdánlivě) nekonstruktivní, anarchistické kritiky, než třeba Kreutzfeldova sebe parodujícího sio-demo nihilismu šířeného z prostředí nadnárodních firem... ; )

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas s Alexem

    Osobně si víc vážím takové (zdánlivě) nekonstruktivní, anarchistické kritiky, než třeba Kreutzfeldova sebe parodujícího sio-demo nihilismu šířeného z prostředí nadnárodních firem... ; )

    ale presto prave je ten
    Kreutzfelduv sebe parodující sio-demo nihilismus neco tak originalniho az unikatniho
    ze kdyby nebyl, tak by chybel.
    Na Tobe Alexi me mrzi ze se v posledni dobe venujes vice ruznym sportum az objevovani kras podvodnich, misto abys volil moudra slova pri objevovani a pranyrovani nekras podvodnych.
    Pro internetove stranky je skoda ze sve dusevno presentujes jinak a jinde:-(

    God bless You
    a take Shalom
    jak rika Jeho Zidovske Vysokoblahorodi Mr. Kreutzfeld

    OdpovědětVymazat
  4. Leon Kreutzfeld4. května 2012 v 8:17

    Panove, znate to stare dobre zidovske prislovi o potrefenych vranach? Vrana k vrane seda, Juchelka Kozelku si hleda. A pro Vas to plati dvojnasob! Mne, clena B-teamu malych mozku preci nemuzete srovnavat s artisty a performery.

    Abych vsak volne navazal na prispevek vp. Juchelky, je zajimave, ze dnesni miserna doba dosud v zapadnim svete nezrodila nejaky popkulturni phenomen, ktery by se dal dobre kommercne zneuzit. Myslim tim treba neco jako hippies, punk, nebo grunge v ruznych minulych krisich. Asi jeste neni tak spatne, aby nemohlo byt jeste hure. Nebo uz ma duch doby sikme oci a zajimaji ho kabelky Luis Vuitton a iPady, misto nejakych mladeznickych rebelii.

    OdpovědětVymazat
  5. No zrova oni Kreutzfeld jsou tady jedním z největších performerů, i když není asi zcela úplně jasné jesti jde o umění a nebo hlavně o sebezáchovnou aktivitu pod hlavičkou nějaké PR firmy...

    OdpovědětVymazat
  6. Vážně nevím. Asi ty šikmé oči... Mimochodem ty LV kabelky jsou tragédie = 0 taste.

    OdpovědětVymazat
  7. Nevím, kde všude Platici hrají či hráli. Ale pokud by to bylo na mé zahradě, beru to nové topůrko od krompáče a ženu je sviňským krokem. :) Protirežimní hnutí muselo být počátkem 70. let v katastrofálním stavu, když mohlo akceptovat tohle. Pro mne bylo vždycky pikantní, že i ta jimi inspirovaná kapela v Majoru Zemanovi hrála o třídu líp:)

    cnemo

    OdpovědětVymazat
  8. "Na Tobe Alexi me mrzi ze se v posledni dobe venujes vice ruznym sportum az objevovani kras podvodnich, misto abys volil moudra slova pri objevovani a pranyrovani nekras podvodnych."

    A já jsem zase rád, že AJ nezdegeneroval do toho prdění do spacáku, které předvádí Vodník, Astr a cnemo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepredstirejte naivitu dochtore:-(
      Dobre vite ze kazda mince ma 2 strany natoz homo sapiens. Ten jich ma tolik ze az na privatizaci :-(
      Proto rikam (IMHO) ze to dle Vas prdeni do spacaku jednech by melo byt kompenzovano jinymi lepsimi.
      Treba prave i temi kvalitnejsimi z davne Sprchy, Vami a dalsimi podobnymi vice moudrymi:-)
      Nebo ze by hrabani se v telesnych schrankach a rozdilech telesna cloveciho
      Vam "vytesnilo" dusi z tela ?
      (jak radi v CR pouzivate tento hnusny vytesneny novotvar alias jednu z mnoha sametovych rakovin, vypustenych nesametovych skodlivin, kterezto jevy Vas nechavaji v klidu a bez komentare, kdezto zaprdene spacaky se Vam ekelhaftujou az tak moc ze si poznamku neodpustite)

      Vymazat
    2. Komentar k "prdění do spacáku" byl jiste spravne smaznut, tak jeste jednou v mirnejsi forme:
      Jeste ze je tu "prdění do spacáku" kompenzovano prispevky od Stareho pána ci starych kvalitnich komentatoru ze stare Sprchy jak treba Postavy do Jazzu.
      Pak je hned citelne a jasne kde je kvalita a co splachnout do drezu.

      Vymazat
    3. jako spam v dusledku ktereho nesametoveho slova,
      abych se vyvaroval a nepouzil jej znova:-)

      Vymazat
    4. Page, Brin, Bayes coby experti na cestinu?
      To zni podobne jako Vomacka, Vodicka, Vopicka, experti na jazyk Sejkspira:-)
      Ale muzete mit pravdu, v dnesnim svete je mozne FSECHNO :-(

      Vymazat
  9. http://www.hudebnimasakry.cz/jitka-valkova-smells-like-teen-spirit-ctete-dobre/

    OdpovědětVymazat
  10. Zni to hrozne,
    az tak hrozne jako zpochybnovani holocaustu :-(

    OdpovědětVymazat
  11. Vono je taky tezky udrzet soudnost, kdyz takova devucha vrazi mezi vojaky, kazdy ji strka decaka vodky do ruky, cumi ji na prsa a rika ji, jak je uzasna a jak umi mluvit anglicky, tancovat a zpivat, tak pak tomu clovek snadno uveri.

    Nebo si treba mysli, ze je to znamka punku.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>