neděle 18. dubna 2010

Ad usum Delphini

13 komentářů:

  1. Kocour Mikeš utvrzuje české děti v stereotypech o Romech...
    Promluvil člověk, který sám zatím žádné děti nemá. Jsem přesvědčen, že Mika svým prohlášením vyvolal jednorázově více antiromismu než Kocour Mikeš na generacích českých dětí.

    OdpovědětVymazat
  2. Vodníku, to je argument na úrovni: "Není ti 60 a nebyla jsi v Rusku" (hle, lidové rčení dobře vědělo, co je SSSR zač, na rozdíl od Vodníka, který ze své utkvělé představy nehodlá ustoupit ani o píď a nepřesvědčí ho nikdy nic), který Vás není hoden.

    OdpovědětVymazat
  3. JzP: ten Mika je teda hovado, ani mluvit neumí, který rasista ho pustil do televize?? Jinak ovšem JXD mu šlape na paty a nejlíp z toho vychází ten starosta Litvínova a Bányai.

    OdpovědětVymazat
  4. GP: lidové rčení, ano. I Doležal je takový lidový myslitel. Vy také?
    Jinak JzP Vám už odpověděl. Všechny čtyři moje děti vyrostly (mj. i) s Mikešem, slovo "Rom" do svých 20 let neslyšely, a žádní rasisti z nich nejsou, jak víte líp než mnozí jiní. Zde, zdá se, není autopsie ani tak fetišem jako spíše podmínkou k reálnému zhodnocení a příčetné výpovědi o daném thematu. Vámi navrhované škrtání v jedné z klassických knih dětské literatury mne upřímně šokovalo!

    OdpovědětVymazat
  5. A co kdybychom jako doporučenou četbu zavedli třeba závěry basilejského koncilu? Koneckonců, přítomní pravoslavní se na něm shodli, ten jeden extrémista nás nemusí zajímat, ne?

    OdpovědětVymazat
  6. GP: nezáleží na tom, zda nepříčetnost Vašeho příspěvku je záměrná nebo bezděká. Je prostě mimo mísu a nikterak neodráží diskutovaný problém.

    OdpovědětVymazat
  7. Je naprosto k věci. Vy chcete dětem předkládat rasistický text; já chci dětem překládat antipravoslavný text. To je naprosto srovnatelné.

    OdpovědětVymazat
  8. Vy chcete dětem předkládat závěry basilejského koncilu. Kde tam vidíte nějakou příčetnost?

    OdpovědětVymazat
  9. Vodníku, už jste někdy slyšel o předmětu, zvaném "dějepis"? A už jste někdy slyšel, jak se vyučuje? Víte, že v rámci dějepisu se čtou historické prameny?

    OdpovědětVymazat
  10. Proč by se pravoslavné děti neměly učit o tom, na čem se dohodli husité v Basileji? Proč by měly proto muset číst originální dokumenty? A jak to souvisí se škrtáním Mikeše? A co Erbena? Taky byste přebásnil Polednici? A co Káju Maříka? Kapitolu o cikánech škrtnout? Z Vás by měl Koniáš radost! A dnes už i anglosaští demokrati.

    OdpovědětVymazat
  11. Víte, ono stačí, když ty děti budou mít dost příkladů kolem sebe na to, aby poznali, že se jedná o (zastaralé) předsudky. Když ale koniášovsky škrtnete věty nebo kapitoly v klassicích a dětem budete vysvětlovat, jak jsou cikáni hodní, pracovití, nekradou atd., zatímco ony samy se budou denně setkávat s opakem, pak si moc nepomůžete. Rasismus neodstraní censura.

    OdpovědětVymazat
  12. Vodníku, to je nekonečná debata o tom, co bylo dřív, zda vejce nebo slepice. V USA to zkusili státním zásahem a funguje jim to mnohem lépe, než když si Rosa Parks nesměla sednout do "nesprávné" části autobusu.

    OdpovědětVymazat
  13. USA a ČR jsou z mnoha důvodů naprosto nesouměřitelné. Český rasism vůči cikánům nikdy nebyl (až na výjimky) toho druhu jako americký vůči černochům. Proto bych si z nich nebral příklad.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>