sobota 22. května 2010

O marxismu II

1 komentář:

  1. Vodník je dialektický materialista, neboť filosofie dělí na "idealistické" a "materialistické".
    Tato implikace suggeruje, že charakteristikou dialektického materialisty je dělení filosofie na materialistickou a idealistickou. To je nesmysl ze dvou důvodů: 1) dialektický materialism je charakterisován (pokud si vzpomínám) jinými věcmi a 2) toto dělení filosofie je objektivní a nevidí to pouze dialektičtí materialisté. Mohou samozřejmě existovat různé hybridy mezi tím, tvářící se jako to nebo ono, ale to na věci nic nemění.

    Vodník je historický materialista, neboť na nižší úrovni uznává "výrobní způsob" (pokrok v dělbě práce) za periodisační prvek:
    Periodisační ano, protože jsem se to tak naučil. Ale nikoli za určující a to je IMHO charakteristikou historického materialisty

    V politické ekonomii Vodník zůstavá čistým ricardiánem a marginalistickou revoluci v 1870s odmítá vzít na vědomí
    Politickou ekonomii Vodník na vysoké škole neměl, protože před tím stačil zdrhnout a nikdy se o to nezajímal. Ale pokud jsou mé zcela laické názory “ricardiánské” it’s all right with me, jak je Vaše ctěná libost. Pokud mi nericardiánsky vysvětlíte z čeho je bohatý Rockefeller, Bill Gates nebo Rupert Murdoch, zatímco v Indii nebo v Hongkongu makají děti 10-12 hodin denně za hovno, rád tím ricardiánem být přestanu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>