sobota 10. července 2010

Zajímavý Gándhího příspěvek

55 komentářů:

  1. V takových chvílích začínám pochybovat, že západní civilisace je nadřazena ostatním

    západní civilisace je nadřazena ostatním ???

    To myslíte vážně ???!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Samozejme, ze nase zapadni civilizace je nadrazena vsem ostatnim.
    Z jednoducheho duvodu:
    Je nase. JE NASE.
    V teto zapadni civilizaci jsme vyrostli, prijmuli jeji hodnoty a je to soucast nasi existence.
    Jestlize nepreferujene civilizaci svoji, pak, na zaklade prirodnich zakonu umoznujeme jine, dravejsi civilizaci nas, cleny zapadu, VYHUBIT.
    Mirovym aktivistum je tento INSTINKT SEBEZACHOVY neznamy, jsou to zbytecni trubci, kteri se prizivuji na vydobytcich lidi, kteri se za tuto civilizaci obetovali.

    (Nezamenovat civilizaci s kulturou, ackoliv spolu uzce souvisi, jsou to rozdilne pojmy.)

    Podryvani nasi zapadni civilizace ma mnoho facetu a forem, zvlaste ted, kdyz se okolni -nezapadni sveti rozmnozil na miliardy a zapadni civilizace versus jine civilizace ma mnohem nensi zastoupeni.
    Gandhi starsi mohl uplatnovat svoji nenasilnou filosofii jen proti nasi (britske) civilizaci, ktera ma demokraticke hodnoty. Islamsti vudci by se mu vysmali a hlavicku usekli.

    Arun Gandhi uz byl z verejne sceny odstaven. Nepredstavuje americke moralni hodnoty. Ne tolik, ze mentoroval Zidy, ale predtim se vyjadril, ze filosofie ne-odporu meli praktikovat i Zide v holokaustu- meli se dobrovolne nechat likvidovat, pachat sebevrazdu, coz by obvinilo a ukazalo pravou tvar nacistickeho systemu. To je takova blbost, ze tento blabol neunesli ani zdejsi levicovi mirotvurci....

    OdpovědětVymazat
  3. "Nadrazena" je asi spatne slovo a "civilizace" taky. Na jednu stranu Zapad disponuje politickym systemem, ktery relativne lepe chrani obcana pred zvuli statu ci jine moci a umoznuje mu usilovat o vlastni stesti a spokojenost.

    Disponuje tez ekonomickym systemem ktery nabizi relativne vyssi zivotni uroven a socialni jistoty a moznost vlastniho naplneni. To je videt na tom, ze lide hlasuji nohama a ze vsech tech huntingtonovskych civilizacnich okruhu se vsichni stehuji hlavne do toho zapadniho. Tak to asi myslel Peters.

    Na druhou stranu jsou aspekty, ve kterych Zapad nemusi nutne excelovat. Materialni zabezpeceni neni vzdycky receptem na stesti ci naplneni vlastniho zivota. Na Zapade je vysoka rozvodovost a eroze duchovnich hodnot napriklad. Presto ale ti lide, kterym se to nelibi tema nohama nehlasuji, nebo si alespon kdyz maji tu moznost nechavaji posilat do tech jinych civilizaci svuj zapadni duchod ci jiny prijem, tam si za ne spokojeneji ziji a nejsou v pravem slova smyslu integrovanou soucasti jineho civilizacniho okruhu.

    Kdo tedy nepovazuje zapadni civilizaci za nadrazenou vsem ostatnim, at se tedy odstehuje na Kubu, do Severni Koreje nebo do nejake jine civilizace, ktera se mu zamlouva vic! Ale se vsim, co k tomu patri, napriklad se ztratou kvalitni zdravotni pece, duchodoveho zabezpeceni nebo politickych prav.

    OdpovědětVymazat
  4. LK: "Ale se vsim, co k tomu patri, napriklad se ztratou kvalitni zdravotni pece, duchodoveho zabezpeceni nebo politickych prav."

    Já už jsem něco podobného jednou udělal, když jsem odjel z východního civilizačního okruhu do USA. Důchodové zabezpečení jsem ztratil okamžitě, kvalitní zdravotní péči sice mám, ale tu jsem měl i předtím, ovšem v oblasti politických práv jsem si rozhodně přilepšil, i když v dnešní situaci, kdy není koho volit, mají i ta nejlepší 'politická práva' relativní hodnotu (podotýkám, že nevolám po jejich zrušení).

    Nevidím ale nic špatného na tom, odjet někam mimo USA a nechat si tam posílat příjmy, nebo důchod. V prvé řadě se v takovém případě jedná o formu důchodového zabezpečení, takže tento váš argument padá, v mnoha zemích existuje relativně kvalitní zdravotní péče, za mnohem přijatelnější cenu, než v USA a politická práva? Pochybuji, že by někdo odjížděl za lepším životem do nějaké vyslovené diktatury...

    Ovšem v důchodovém věku se již budete těžko schopen někde plně civilizačně integrovat, ať už je vaše situace jakákoliv. A absolutní integrace přece neznamená spokojenější, nebo férovější život...

    OdpovědětVymazat
  5. LK: kultura, ve které člověk vyroste, je do té míry určující pro jeho život, že emigrace do jiného kulturního okruhu mívá neblahé následky, a to i v té oblasti, pro kterou by to člověk udělal, v oblasti duchovní. Máme zde v této duchovní poušti s pozlátky materialistického a (někdy) sociálního komfortu zase jiná pokušení, na která jsme zvyklí a umíme s nimi zaobcházet. Není proto "řešením" emigrovat na Kubu nebo do Severní Koreje, nýbrž žít co nejlépe podle svého svědomí tady a teď. Samozřejmě to mezi jiným znamená (snad na prvním místě) uvědomit si to, jak je právě ta naše civilisace, přes veškerý technický a sociální pokrok, vyprázděná a ubohá, jak nemá, co nabídnout, než ty džíny a důchody, pro které hlasují nohama běženci z Třetího světa. A že vyvážet tohle pozlátko do zbytku světa není náš úkol, není "břemenem bílého muže", o kterém snil rasista Kipling, ale že bychom měli vyjmout trám z oka svého, než to pozlátko zmizí, i s tou parlamentní demokracií, na smetišti dějin, kam pro svou prázdnotu už dávno patří.

    OdpovědětVymazat
  6. Sakra to ses gulturne rozvasnil:-)
    Ale mas na tejden omluvenku abys mohl mezi tulipanama jasat az vyhrajete MS.
    Ale i kdyby ne, hrat finale je superuspech, zadny hup na kravu, jen Svoritel vi gdy se to zas Hollandikum povede. Tak si to taky vychutnej kutura nekultura. Fotbal je druh nemoci, jen se trochu premoci:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Astře, mě fotbal nezajímá, nekoukám na to. Budu se dívat asi na Vinnetoua. Ostatně každý holandský gól mi oznámí řev z ulice. Večer se podívám na zprávy, abych se o zápase mohl trochu bavit s pacienty

    OdpovědětVymazat
  8. Clovece Vodniku, vy uz mluvite jak David Koresh. A jak by teda takova nevyprazdnena civilizace mela vypadat? Ktery z dnesnich civilizacnich okruhu neni vyprazdneny a ubohy a ma co nabidnout?

    OdpovědětVymazat
  9. Velmi dobrý dotaz, Leone! Samotného by mě zajímalo, jak by vlastně měla vypadat správná civilisace. Mám proti té naší milion a jednu výhradu, ale neměnil bych, nevidím lepší alternativu. Možná některé v minulosti, ale mě by tam chyběly všelijaké ty naše vymoženosti, aťsi jsou jakkoli povrchní :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak před takovými 700 - 1000 lety to byla i naše civilisace (byť zárodky toho moru v ní dřímaly už tehdy). Dnešní civilisační okruhy jsou už téměř všechny téměř vyprázdněné, což je další důvod k tomu neutíkat na Kubu nebo do Severní Koreje. Podle hodnověrných údajů zůstalo relativně dost zachováno ještě tak před 100 - 150 lety v civilisaci indické, indiánské nebo i ruské. Ty zbytky tradičního světa tam ale už zmizely de facto téměř úplně a nelze nevidět, že právě zásluhou Západu. Na tom nemění nic, že tamní lidé na to pozlátko dychtivě skočili a vyměnili za skutečné hodnoty. Člověk je v jádru jednoduchý a ďábel je lstivý, zlo je vždy atraktivnější než dobro a tak dnes už není kam jít.

    OdpovědětVymazat
  11. Nicméně všechny ty ostatní okruhy, včetně islámského, si toho uchovaly víc než ten Západní, který svůj antitradicionalism a modernism šíří jako nákazu po celé planetě.

    OdpovědětVymazat
  12. Aha vp. Vodnik, pro Vas je tedy kriteriem kvality civilizace jeji naplneni nejakymi "skutecnymi hodnotami" a "tradici"?

    Kdybyste tedy mohl cestovat nejen v prostoru, ale i case, do ktere te nevyprazdnene civilizace byste se odstehoval? Jeden muj americky kamarad, presvedceny katolik, mi kdysi vypravel, jak by chtel zit v dobe Tomase Akvinskeho, tak to by byla asi ta spravna civilizace pro nej.

    Ja jsem mu to nevymlouval, jen jsem rikal, ze ja ne, ani kdybych byl devotni katolik, protoze bych pravdepodobne umrel na spalnicky nebo v nejake valce jeste driv nez bych mohl nejaky ten traktat o tom kolik andelu se vejde na spicku jehly vubec zacit psat.

    A i kdybych prezil, tak bych ho asi stejne nenapsal, protoze bych pravdepodobne neumel psat a moje intelektualni vybava by pri mem dobovem vzdelani stacila asi tak na to, ze nemam krast, soulozit se sousedkou a hlavne ze mam poslouchat vrchnost a farare.

    Jelikoz ale muzeme cestovat pouze v prostoru, opet bych Vam doporucil, abyste se jel podivat nekam do zemi, kde nejaka mene vyprazdnena mista se jeste daji najit. Pokud jste stravil svuj veskery zivot pouze v te vyprazdnene zapadni civilizaci, tezko se Vam srovnava.

    OdpovědětVymazat
  13. LK:

    Kdybyste tedy mohl cestovat nejen v prostoru, ale i case, do ktere te nevyprazdnene civilizace byste se odstehoval?

    Vy nečtete moje příspěvky pořádně, v.p.Kreutzfeld! Hypothetická emigrace do středověku je podobně nesmyslná (a zaplať Pán Bůh nemožná) jako na Kubu nebo do Severní Koreje. Středověk měl zase svá, jiná pokušení, která bych nezvládal, protože jsem se narodil tady a teď. Přesto můžu tvrdit, že ta doba byla lepší - v tom důležitém. Zas o tolik lepší to už tehdy ale taky nebylo. To víte - kaliyuga je kaliyuga...

    OdpovědětVymazat
  14. V tom druhém linku je hezká fotografie, kde dívky protestují proti dětské práci; jedna z nich má na sobě transparent v ivrítu. Doufám, že to není nějaký antisemitism!...

    OdpovědětVymazat
  15. Že je Peters okcidentální supremacista s kulturním biásem, s tím se snad ani nikdy netajil. Ale bizzarní je jeho anglosaský ethnocentrism - nu, možná má nějaké německé předky ze Sudet.

    OdpovědětVymazat
  16. "Hypothetická emigrace do středověku je podobně nesmyslná."

    Vy se zase kroutite jako poustni had pane Vodnik. Tak co kdyby jste se tam mohl rovnou narodit? Kazdy vidi, ze jste si prilis zvyknul na rozmazleny zivotni styl, ktery vam nabizi demokraticky kapitalism a jen tak plkate o vyprazdnenosti, ale nikdy byste nemenil. Pravoslavny pes kousajici protestantskou ruku, ktera ho krmi!

    OdpovědětVymazat
  17. Uvedene pripady jako Bhopal a detska prace jsou jen potvrzenim, ze indicka a asijska civilizace, ac ovlivnena zapadnim trhem, se jeste nezbavila feudalnich prvku. Proto je mozne, ze na teto bazi jsou lidi zneuzivani a vykoristovani ruznymi jedinci bez skrupuli.
    Take proto, ze je jich v te casti sveta tolik, ze lidsky zivot tam nema stejnou cenu jako ve vyspelych demokraciich. Jen se podivejme na Kalkutu, kde kazde rano sbiraji na chodnicich umirajici nebo uz mrtve, nemilosrdne odlozene jako odpadky.

    OdpovědětVymazat
  18. Kazdy vidi, ze jste si prilis zvyknul na rozmazleny zivotni styl, ktery vam nabizi demokraticky kapitalism a jen tak plkate o vyprazdnenosti, ale nikdy byste nemenil.

    No to jen jinými slovy říkáte to samé: jistěže bych život v Číně nebo v evropském středověku fysicky nezvládl. Ale mám snad proto tvrdit, že tahle civilisace je nejlepší? Jen proto, že mě rozmazlila tak, že v jiné žít nemůžu?

    Pravoslavny pes kousajici protestantskou ruku, ktera ho krmi!

    No, kdyby to bylo tak jednoduché...

    OdpovědětVymazat
  19. JK
    u mne je confirmation bias normalni myslenkovy proces--nevim, proc bych mela byt objektivni a neutralni, kdyz to neodpovida memu pohledu a mym zajmum.
    Vzdyt vy delate to same.
    Postujete priklady zapadni nenazranosti, protoze se to hodi do vaseho kramu.
    Vy jiste nebudete postovat zpravu o nejmodernejsi nemocnici na Haiti, kterou si postavili lekari ze svych penez a kde chirurgove pracuji temer zadarmo...
    Toto je prikladna akce zapadni civilizace. Humanitarni citeni, nezistnost, altruismus, zkratka vlastnosti, na ktere byste se mel soustredit..
    :-):-):-)

    OdpovědětVymazat
  20. Vp. Vodnik, kdybyste se tam narodil jako nahodny clovek, tak byste mel plus minus sanci na medianovy zivot tam. Bral byste ho radsi, protoze by byl "lepsi" ci "naplnenejsi"?

    U vp. JK, ja bych se taky pridal na stranu pani Daniely v nesouhlasu. Co se Bhopalu tyce, nerozumim presne tomu proc ho (ironicky) povazujete za priklad "nadrazenosti" zapadni civilizace. Mozna proto, ze se jednalo o priklad toho jak Zapad z pozice sve sily muze skodit jinym civilizacnim okruhum.

    To je jiste pravda, ale nevypovida to o tom, co nabizi lepsiho, nebo co nabizi svym vlastnim subjektum. Vedle Union Carbide muzete zminit i Infosys nebo Satyam, nebo Forduv koncept pasove vyroby a Nano a vysledek debaty bude jiny.

    U detske prace je to imho presne naopak nez rikate. Zapad nabizi svym subjektum, ze deti pracovat nemusi, protoze je spolecnost dokaze uzivit a vzdelavat. Rada dalsich civilizacnich okruhu do teto faze dospela nebo dospiva mnohem pozdeji.

    Mozna to bude znit trosku, nebo hodne, dickensovsky, ale ja jsem v nekterych pripadech zastancem detske prace. V rade zemi by jeji zakaz znamenal, ze kdyz deti maji zakazano pracovat, jejich rodiny budou hladovet. Navic vzdelani v rade tech zemi neni na rozdil od zapadu duvodem k lepsimu prijmu. Dulezite je asi odhadnout, kdy uz je zeme natolik vyspela, ze si muze dovolit detskou praci zakazat a nahnat je do skol.

    Kdyz definuji "vyspelost" civilizace jako nabizeni moznosti usilovat o vlastni stesti a spokojenost (at uz je to duchovni poznani a naplneni nebo nejnovejsi ipod) a zaroven poskytnuti materialnich podminek k tomu, zapad proste vzdycky skoruje lepe nez ostatni civilizacni okruhy. Jestli je kvuli tomu "nadrazen" to by jiste zalezelo na definici toho slova.

    OdpovědětVymazat
  21. kdybyste se tam narodil jako nahodny clovek, tak byste mel plus minus sanci na medianovy zivot tam. Bral byste ho radsi, protoze by byl "lepsi" ci "naplnenejsi"?
    Kdyby byly v prdeli ryby... Jo, můžu Vám říct "ano, to bych bral" (narodit se tam je samozřejmě něco jiného než tam odjet, když už jsem vyrostl tady a teď), ale co bych říkal, když bych tam žil, to nevíme ani Vy ani já.

    OdpovědětVymazat
  22. Vodníku, jaký ivrit, proboha? Popisek jasně uvádí, že jde o jidisch. "(ני)דער מיט (קינד)ער שקלאפער(ײ)" je přepsáno do latinky jako "Nider mit Kinder Schklawerii".

    OdpovědětVymazat
  23. Jidish je přeci jazyk a písmo je ivrit...

    OdpovědětVymazat
  24. Daniela: Postujete priklady zapadni nenazranosti, protoze se to hodi do vaseho kramu.

    Postuju příklady západní nenažranosti (tváří v tvář tvrzní o nadřazenosti západní civilizace) jako důkaz toho, že ta západní civilizace není v principu nijak odlišná - tedy ani nadřazená.

    Že v západní civilizaci existují ruzní altruisté a samaritáni - ti existují všude, ta západní civilizace snad přece není jejich doménou.

    proc bych mela byt objektivni a neutralni, kdyz to neodpovida memu pohledu a mym zajmum

    Pak ale nečekejte, že vaše závěry bude někdo brát vážně. Díky tomuto konfliktu zájmů vypovídají převážně o vás, a velice málo (pokud vůbec) o předmětu diskuse.

    OdpovědětVymazat
  25. LK: Mozna proto, ze se jednalo o priklad toho jak Zapad z pozice sve sily muze skodit jinym civilizacnim okruhum.

    Skoro přesně. Nikoliv ale z pozice síly, ale proto, že se ta civilizace, pokud jde o hodnoty (např. lidský život), nijak neliší od těch ostatních. Pokud si myslíme, že nám něco projde, nemáme žádné zábrany. To se samozřejmě netýká každého - ale vsadil bych se, že v procentuálním zastoupení podobných "úchylek" žádné zásadní rozdíly nebudou. Čili, jeden za 18, druhý za 20-2.

    Zapad nabizi svym subjektum, ze deti pracovat nemusi, protoze je spolecnost dokaze uzivit a vzdelavat.

    No jasně. A proto (či přesto) podnikatelé patřící do západní civilizace se nerozpakují využívat dětskou práci (ve sweatshopech v docela drastických podmínkách, podotýkám). To samé - myslí si prostě, že jim to projde. Když se na případ poukáže, je vždycky dost času hrát mrtvého brouka a tvrdit, že o tom nevěděli.

    Dulezite je asi odhadnout, kdy uz je zeme natolik vyspela, ze si muze dovolit detskou praci zakazat a nahnat je do skol.

    To asi, pokud bude přístup západní civilizace takový jaký je (vyždímat co se dá, hlavně že je zisk), tak hned nebude.

    Kdyz definuji "vyspelost" civilizace jako nabizeni moznosti usilovat o vlastni stesti a spokojenost (at uz je to duchovni poznani a naplneni nebo nejnovejsi ipod) a zaroven poskytnuti materialnich podminek k tomu, zapad proste vzdycky skoruje lepe nez ostatni civilizacni okruhy.

    No jasně.

    (Na tom odkazu je navíc zajímavý kontrast mezi sdělením v článku a sloupečkem vpravo - ve kterém je nejspíš odkaz na ten "naplněný" život nebo co.)

    Jinak souhlasím s Vodníkem. To, že zde člověk žije (a že by nedokázal žít jinde a za jiných podmínek) neznamená, že musí tuto civilizaci nutně přijímat bez výhrad (a už vůbec ne to, že by ji měl snad považovat za nadřazenou).

    OdpovědětVymazat
  26. Vodníku, cože? Hebrejská abeceda nemá jméno, je to prostě hebrejské písmo. Naproto tomu, ivrit je jazyk a jidisch taky, jenže úplně jiný. Jak chcete psát o Židech, když o nich nic nevíte?

    OdpovědětVymazat
  27. Tak Vám děkuji za informaci. Myslel jsem, že židovské jazyky jsou hebrejština a jidisch, a že termín "ivrit" je vyhražen tomu písmu. Člověk se pořád učí...

    Jak chcete psát o Židech, když o nich nic nevíte?
    Tak bych to taky neformuloval. Vím o nich víc než Vy o pravoslaví nebo Byzanci a přesto Vy o těchto thematech bez uzardění píšete (občas nezřízené bludy).

    OdpovědětVymazat
  28. Vodníku, vědět, jakými jazyky Židé mluví, je naprosté trivium každé hebraistiky.

    Naproti tomu bych chtěl vědět, kolik lidí v ČR zná ROCOR a umí rozlišit mezi matthewity a florinity.

    Problém je, že Vy každého, kdo nesdílí Vaše sektářské pojetí christologie, označujete za neználka nebo bludaře. To je ale přesně to pokrytectví, které jste kritisoval na Sprše. Teď se ho dopouštíte sám.

    OdpovědětVymazat
  29. vědět, jakými jazyky Židé mluví, je naprosté trivium každé hebraistiky
    Pokud je ivrit totéž, co hebrejština, tak vím, jakými jazyky Židé mluví, jen jsem neznal správně všechna pojmenování. Chápu ovšem, že před nominalistou jsem tím pádem beze zbytku diskvalifikován.

    Problém je, že Vy každého, kdo nesdílí Vaše sektářské pojetí christologie, označujete za neználka nebo bludaře.
    Nikoli. Jen toho, kdo nedokáže rozlišit orthodoxii a bludy, popř. sekty. Nebo kdo tvrdí, že Byzanc nebyla ohrožována nepřáteli v samém centru říše jako Západ.

    OdpovědětVymazat
  30. Ale máte pravdu v tom, že o Židech ani o judaismu toho nevím mnoho a tak o nich moc nepíšu. Píšu víc o sionistech a o Israeli.

    OdpovědětVymazat
  31. Prvne jsem v diskuzi napsala, ze zapadni civilizace je pro mne nadrazena jinym hlavne proto, ze je nase. Dokonce jsem to napsala dvakrat a stale jeste nekdo nerozumi. Ovsem ja od zdejsi diskuze moc neocekavam, neb jsem se jeste nic noveho nepriucila.
    Nadrazena neznamena, ze jsou jine civilizace oproti ni jen v podradne pozici--toto je nedomrle, cernobile videni sveta.
    Kazde spravne matce je vlastni dite vzdy nadrazene ostatnim, byt by se jednalo o silhave nedochudce...Je jeji.
    Hodnotna manzelka preferuje a nadrazuje sveho vsedniho manzela oproti jinym, atraktivnjesim samcum. Je jeji.
    Toto je v mem pohledu zakladni princip sounalezitosti, ktery byl zapomnut a mnohym Evropanum chybi. Jeden z duvodu, proc ma islam v Evrope silne zastoupeni...

    OdpovědětVymazat
  32. Prvne jsem v diskuzi napsala, ze zapadni civilizace je pro mne nadrazena jinym hlavne proto, ze je nase.

    To je ale přesně důvod, proč vaše příspěvky není možné brát vážně či jim přikládat nějakou důležitost.

    PR výplody různých firem nemá smysl číst; je předem jasné o co v nich půjde; nepřinášejí informaci.

    Reklamy v TV (a jinde) nemá smysl sledovat; sdělení je předem jasné, informaci nepřináší žádnou (i když se tak tváří).

    S vašimi příspěvky je to to samé.

    Pokud jde o pojem nadřazený. Budete-li mít právě dva subjekty a o obou z nich prohlásíte, že jsou nadřazené, ten pojem vyprázdníte. Dává smysl pouze jako srovnání - aby byl jeden subjekt nadřazený, musí být ten druhý (případně všechny ostatní) podřadný(é). Přizpůsobovat si termíny podle toho, jak se vám to zrovna hodí nejde.

    Ovsem ja od zdejsi diskuze moc neocekavam, neb jsem se jeste nic noveho nepriucila.

    Nabízí se otázka proč tedy nejdete o dům dál, někam, kde to pro vás bude mít větší smysl.

    OdpovědětVymazat
  33. JzP: Myslím, že je to velice zdravý postoj.

    No, myslím, že pokud budete zastávat tuto pozici současně s názorem že zapadni civilizace je pro mne nadrazena jinym hlavne proto, ze je nase, vystavujete se nebezpečí groupthinku se všemi negativními (velice nezdravými) následky.

    Vezměte si např. fiasko čekého předsednictví EU: nabubřelá slova, nabubřelé činy, no substance. Naprostý nedostatek sebereflexe. Nepochopení o čem politika vůbec má být - což zase až tak moc nemusí vadit v domácím kontextu (tam to není moc vidět, nikdo se o to v evropském kontextu konecknoců ani nezajímá a nakonec, klidně si v tom žijte když chcete), ale vyplavalo to "jako olej na vodu" exportováno do kontextu Evropy. Tady odtud zvenku to nevypadalo vůbec dobře, ani trochu ne. Kontrast s pragmatickým přístupem a politickou kulturou další předsednické země v pořadí (Švédsko) obrovský.

    OdpovědětVymazat
  34. Zaryty pesimismus je v ceske povaze nejak geneticky zabudovany, jinak si to nedovedu vysvetlit. Proto se dostanou do vedoucich pozic negativni politici,-synkove vychovani narodni mentalitou "vsechno stejne stoji za ho*no" kteri politiku vyuzivaji ke svemu osobnimu prospechu. Ne, ze by se to nesnazili delat i v jinych zemich, ale v takove mire jako v Cechach jim neprojde nikde. Duslednost se projevuje jen v prkotinach, malichernym resenim nepodstatnych nametu a snaha pretrumfnout druheho.
    Jako ve zdejsi diskuzi, tak je to ve vetsine oblasti.

    Nemuze se na jednu stranu tolerovat nevera u politika, neni to jen jeho privatni zivot, ale ukazka jeho spatneho charakteru nezodpovedneho lhare. Jestlize se v osobnim zivote chova hnusne, jak si pak predstavuji jeho "tolerantni" volici, ze se bude chovat vuci nim? Snad neocekavaji slusnost v jednani, nesobecke rozhodovani nebo ferovost?

    V.Havel nemel zadny priklad z minulosti, toto byla nova situace, rozhodoval se tedy podle jeho filosofie, ktera by mozna uspela u jineho naroda, nikoliv tak u Cechu.
    Havel neni srdcem politik a tak nemel sanci proti zabehnutym moresum komunistu.
    Ale meli jste preci 20 let na prebrani jeho vlivu, vybrat si co se hodi a ostatni dat do archivu dejin.
    Ze zkusenosti vim, ze politici, ackoliv se na povrch zda, ze maji nove myslenky, jsou vzdy zavisli na verejnem mineni a delaji jen to, k cemu jsou dotlaceni...

    OdpovědětVymazat
  35. politici ... delaji jen to, k cemu jsou dotlaceni...

    Je to tak.

    Dá se to ale též říci jinak (je to formulace založená na té samé myšlence, jen je to řečeno jinak, s jiným cílem, neutrálněji pro ty politiky a méně příznivě pro voliče):

    Politici jsou obrazem své voličské základny (a nebo též lidověji: jaký pán, takový krám; take it or leave it :-).

    OdpovědětVymazat
  36. Víte, jakými jazyky mluví, když si pletete ivrit a jidisch? Vždyť i volba jednoho z těchto jazyků byla politicky příznaková. A to právě pro sionism, o němž podle Vašeho sdělení něco víte.

    Jinak Vaše posedlost nominalismem se už začíná nebezpečně podobat posedlosti Starého pána. To, že nevíte, o čem píšete, s nominalismem nijak nesouvisí, sakra! Napsal jste blbost z pohledu nominalismu i realismu. Spor nominalismu a realismu spočívá např. v tom, zda je vhodné a účelné (nominalism) nebo správné (realism) nazývat ivrit hebrejštinou. Naproti tomu označovat jidisch za ivrit je prostá chyba – omyl.

    Vodníku, problém Vašeho nominalismu je především v tom, považujete "rozlišení orthodoxie a bludů" bez dalšího za možné. Ve skutečnosti každá sekta považuje naprosto arbitrárně své učení za orthodoxii a jiné za blud. Např. ta Vaše považuje starý, tj. pohanský, kalendář za pravou víru, zatímco nový, tj. katholický, za zednářství. Neexistuje vůbec žádná methoda, jak zjistit, která sekta má pravdu a zda vůbec nějaká.

    Problém s Vaším způsobem "diskusse" je v tom, že dokonečna vytahujete pořád ty samé věci, jako kdybych Vám už dávno neodpověděl. Tak již před 7 lety jsem na vaši námitku: "viděla Byzanc před branami hlavního města!" jasně odpověděl: "OK. Ale její strukturu to neohrozilo. Na Západě to způsobilo úpadek." Což si ty staré diskusse přečíst, když je opět vytahujete na světlo Boží?

    OdpovědětVymazat
  37. Víte, jakými jazyky mluví, když si pletete ivrit a jidisch?
    Ano. Mluví se jidisch nebo hebrejsky. Myslel jsem, že se termínem "ivrit" označuje židovské písmo.

    Naproti tomu označovat jidisch za ivrit je prostá chyba – omyl.
    Viz výše.

    Napsal jste blbost z pohledu nominalismu i realismu.
    Ano. Zatímco realista nad tím mávne rukou, nominalista z toho má druhé Vánoce, prohlásí, že o židovství nevím vůbec nic a nemám o tom psát.

    Např. ta Vaše považuje starý, tj. pohanský, kalendář za pravou víru, zatímco nový, tj. katholický, za zednářství.
    Tím opět jen dokazujete, že sbíráním informací o pravoslaví na netu se o něm stejně nedozvíte nic podstatného. Kalendář s vírou nesouvisí, rozhodně ne přímo.

    Neexistuje vůbec žádná methoda, jak zjistit, která sekta má pravdu a zda vůbec nějaká.
    Pro Vás nebo pro Kapitána jistě ne. Methody okcidentální vědy se na otázky víry nevztahují.

    Tak již před 7 lety jsem na vaši námitku... jasně odpověděl
    Výmluvy. Nejdřív jste tvrdil, že tam nebyli, teprve pak že neohrozili. Mnohem podstatnější hiatus ve vědomostech, IMHO, než zmatek v terminologii. Přesto netvrdím, že o tom nevíte "vůbec nic" a že byste o tom neměl psát. Jen byste se ve své okcidentální supremacii měl poněkud kontrolovat.

    OdpovědětVymazat
  38. JzP: Váš příměr s českým předsednictvím EU mi moc nesedí. Žádný Čech s troškou soudnosti si nemyslel, že něco významného změníme svým předsednictvím k lepšímu a i Vondra s Topolánkem dobře věděli, že je to jenom směšné divadélko.

    No co se dá dělat, když nesedí, tak nesedí.

    Nikdo (žádný člověk s trochou soudnosti) neočekával, že by snad ČR (či jakákoliv jiná země) svým předsednictvím změnila něco k lepšímu. Žádný člověk s trochou soudnosti si ani nikdy nemyslel, že by předsednická země EU měla takovou roli vůbec mít. O tom to není a nikdy nebylo. Politika není příběh se Sylvestrem Stalonem v hlavní roli.

    Pokud jde o české předsednictví EU, potíž vidím hlavně v tom, že ze sebe ČR udělala dvorního šaška. S předstihem slibovala kostku cukru (v pochybném kontextu), přišla s Entropou, spoustou halasu, a skutek utek (v tom smyslu, že se, v duchu supermanů, soustředila na něco úplně jiného, než v čem její role měla kdy spočívat). Ohlásila velký třesk a kde nic tu nic. Koneckonců i vaše poznámka (pokud by měla být brána za jakési shrnutí co Vondra s Topolánkem věděli či nevěděli) svědčí spíš o odtrženosti od reality a značné míře sebestřednosti (přinejmenším těch politiků) než o čemkoliv jiném.

    Pokud jde o superioritu a inferioritu, tak bych doporučoval, ve vlastním zájmu, držet se zpátky. Protože kdyby se z takovéhoto srovnávání stal modus operandi, ČR by z tohoto srovnání ("západní" vs. "východní" civilizace) nemusela, pokud by na tom někdo začal stavět a porovnávat (a brát to snad dokonce i vážně), vyjít zrovna nejlépe.

    OdpovědětVymazat
  39. JzP: co se mi může stát

    Nic. S výjimkou toho, že pokud se (jakýmkoliv způsobem) začnete vymezovat vůči někomu jinému, musíte (přirozeně, IMHO) počítat s tím, že se někdo jiný (a ne nezbytně ten, vůči němuž se vymezujete vy) začne vymezovat vůči vám. A dá vám to, pokud si zamane, "sežrat"; ono už se něco najde. Začátky mohou být nevinné, konce mohou být "zajímavé". Můžete nicméně mít štěstí, že ta "superiorní" západní civilizace si na takovéto způsoby nehraje (a takováto srovnání neuznává) a je poměrně tolerantní.

    --

    Hodnocení úspěchů (a hrdost na ně) - nic proti (naopak, to může patřit k uvědomění si vlastní ceny). Ale tím by to také mělo končit. Srovnávání na principu nadřazenosti je cesta do pekla. IMHO.

    OdpovědětVymazat
  40. Problém je, že to nefunguje. Západní tolerantní společnost dává práva skupinám a bere je jednotlivcům. Až ty skupiny z jiných kulturních okruhů přerostou ten náš, tak to "zajímavé" opravdu bude.

    Tam je, IMHO, problém jinde. Ten jev, který popisujete, není výsledkem tolerance, ale ignorance (dlouhodobého nezájmu o vývoj a o status quo, z mnoha důvodů). Plus honění politického kapitálu (a to nejenom - či ne ani do té míry - politiky "u vesla" jako spíš opozicí) a říkání tomu "tolerance". Nikoliv tedy zdravý přístup, ale groupthink a skupinová stupidita (viz. též můj předchozí odkaz na confirmation bias a s ním související ignorování faktů a utvrzování se ve "správnosti" postojů - confirmation bias v tom procesu, při "vyhodnocování" situace, hraje poměrně klíčovou roli).

    Tohle, pochopitelně, fungovat nemůže.

    Z vymezování (pokud by nějaké nastalo - a nic není v tomto směru v dlouhodobé perspektivě vyloučeno, IMHO) ale rovněž žádné zlepšení nekouká - to naopak povede do pekla. Viz francouzský šátkový zákon. To je jasný úlet, způsobený tím, že problém imigrace přerostl únosnou mez (čímž nastala situace vhodná pro různé nacionalistické hrátky a další výstřelky). To vše ale, opakuji, nikoliv z důvodu tolerance (přílišné či ničím neomezené), ale z důvodu uvedeného výše.

    OdpovědětVymazat
  41. Možná jsem zbytečně citlivý na slovíčka, ale použít slovo "nadřazený" ve společenském kontextu ve mě vždy vyvolá negativní reakci.

    Ohledně kultur by mě fakt zajímalo, na základě čeho kdo vyvozuje jejich nadřazenost/podřadnost a hlavně jak to myslí.
    Jsem ochoten to přijmout ve velmi specifických oblastech - např. není sporu o technologické nadřazenosti průmyslové Anglie nad Indií před 100 lety.

    Ale kultura obecně?

    OdpovědětVymazat
  42. JK řekl(a)...
    Z vymezování (pokud by nějaké nastalo - a nic není v tomto směru v dlouhodobé perspektivě vyloučeno, IMHO) ale rovněž žádné zlepšení nekouká - to naopak povede do pekla.

    Ne ze by JzP potreboval pomoc proti JK :-),
    jen se pripojim co napsal gogo=...použít slovo "nadřazený" ve společenském kontextu ve mě vždy vyvolá negativní reakci.
    Asi tu nadrazenost vnimate kazdy kapanek jinak a uz to fici:-)
    A samo ze kdyz de vo vymezovani, tak dyz dostanu chut, tak s vymezovanim na startu se dopracuju svetlych zitrku a skvelejch vysledku a vubec ne do pekla.
    Novy svetavladce zahaji prave vymezovanim, fsechny neschopne podradne blbe, stare, nepouzitelne, nahazi ze skaly do more nebo nekam
    a zacne budovat s vysoce kvalitnim vyseletovanym materialem. Ze skaly poleti i precitlivele duse co by mu chteli kazat o rovnocenosti, rasismu ci jinem ismu.
    A supriorita a z ni odvozene vymezovani bude na svete ajnc cvaj :-) A muze to fungovat a bejt vylepseny jeste vetsim vymezovanim a jeste lepsi selekci na dlouhe casy, dokut to negdo neprezene a nevymezi a nevyselektuje to az tak ouzce ze to samo zdegeneruje:-(
    Toz tak Ogari, to sem sem picnul kdyz uz mi zacinate pripadat s tim superiornim vymezovanim trochu vymezeny:-)
    Ale nic ve zlym, 30+ muze bejt na hlavu, ja kolem nuly v noci to mam zase blby na nohy.
    Nevim jak Vy a Vase hlavy, ale ja ty nohy pristi weekend rozlyzuju.
    Tak frendly shalom, Ogari:-)

    OdpovědětVymazat
  43. Gogo: dobrá poznámka. Já myslím, že existuje určitá zcela obecná kvalifikace hodnot, která se může lišit v detailech, ale v základě to bude souhlasit. A nejhruběji a nejobecněji lze konstatovat, že hodnoty duchovní (bez rozlišování) stojí nad hodnotami materiálními. To je prostě obecná hierarchie jsoucna a i nejzarytější materialisté tohle uznávají (pokud to navenek popírají, většinou se brzy prozradí).

    Na základě této úvahy mohu prohlásit, že ta kultura/civilisace, která upřednostňuje hmotu před duchem (v tom nejobecnějším slova smyslu) je inferiorní. Můžeme pak vést diskussi o tom, jak si stojí jednotlivé kultury v rámci těchto základních škatulí (kupř. nějaká zdegenerovaná lidojedská kultura bude pravděpodobně inferiorní vyspělé islámské nebo hinduistické civilisaci), to už je pak věcí názoru (pokud to vůbec lze stanovit). Vyspělost průmyslové Anglie je v tomto ohledu tedy irrelevantní, zdánlivá a pokud je na úkor staletého zanedbávání duchovna, tedy škodlivá a prokletá. Internet ani penicillin to nezachrání!

    Za určitých okolností může být takovým znakem inferiority nebo spíše škodlivosti takové kultury to, jak se ostatní kultury, když s ní přijdou do styku, nakazí a hynou (to je např. to "hlasování nohama", když sem běží za pozlátkem, na které by si jinak nevzpomněli.

    Je to samozřejmě na dlouhé lokte a zřejmě to tady nevyřešíme, ale je to thema zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  44. Astr:
    jen se pripojim co napsal gogo=...použít slovo "nadřazený" ve společenském kontextu ve mě vždy vyvolá negativní reakci.
    Tak použij jiné slovo. Třeba "vyvolený"...

    OdpovědětVymazat
  45. JK & JzP: velmi podnětná výměna názorů! Já osobně si myslím, že určitá míra vymezování se je nejen zdravá, ale dokonce nutná. Jinak se proměníme v kulturně amorfní massu zglobalisovaných plytkých "individualit". Myslím, že to musí zůstat zachováno i tehdy, jestliže konfliktům, které to přináší, nelze zamezit. Problém je, když jedna z těch kultur začne svou superioritu těm ostatním vnucovat násilím, jako to dělá Západ. Pak mu to ti ostatní dají samozřejmě při první příležitosti "sežrat". Bohužel, dnes už ani člověk nemůže říct, že pak zvítězí ta kultura "lepší", tj. životaschopnější, užitečnější, méně destruktivní, protože ty ostatní kultury jsou Západem a nakaženy a dnes už takořka rozloženy. Inferiorita Západu je dnes mnohem méně zřetelná, zakládá se hlavně na faktu, že Západ tento celosvětový úpadek generoval a rozšířil.

    OdpovědětVymazat
  46. Jeste nikdo nenapsal, jaky vyraz, slovo by lepe vystihovalo "nadrazeni". Snad preference, ale nevim, jak muzu preferovat neco, v cem jsem se narodila--nevybrala si.

    Francouzske rozhodnuti zakazat noseni burqy sledovaly vsechny emancipovane zeny, doufam, ze tento zakaz Francie ustoji. Burqa neni satek. Burqa je cerny pytel na tele a zavoj na obliceji, pro zeny nejen ponizujici, ale i pro spolecnost nebezpecne, kriminalnici se mohou takto prevleci a uniknout bezpecnostnim opatrenim. Je zajimave, ze i mnoho francouzskych muzu je proti uplnemu zahalovani zen, neb casto ctu, ze je jim prijemne pozorovat na ulici krasnou zenskou s odhalenyma nohama a vystrihem.
    A zde jsme zase u nadrazenosti. Myslim si, ze francouzska spolecnost ma plne pravo tento primitivni zvyk ve sve zemi odsuzovat, povazovat za nevhodny a poslat ho do zemi islamskych. Ono multikulturne tolerovat takovy zvyk je u mne prijimani barbarstvi a kolonizacni aspekt islamu. Jestli je to vnimano jako nadrazenost evropske kultury versus sektarske nabozenstvi, tak at je.

    OdpovědětVymazat
  47. Se zákazem burky souhlasím. Se zákazy šátků /nebo jarmulek) ve veřejných školách rovněž, jinak nikoli. Nesouvisí to s nadřazeností, ale s prostým faktem, že francouzská kultura je ve Francii doma a ona bude rozhodovat, v jaké míře se jí mají přistěhovalci přizpůsobit (potíž nasává v momentě, kdy pro burku hlasují francouzští občané). Komu se to nelíbí, ať se odstěhuje na Kubu nebo do Severní Koreje.

    OdpovědětVymazat
  48. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  49. Ty hinduistické sekty neznám. Mně šlo spíš ani ne tak konkretně o náboženství (i když to považuji za nejdůležitější), jako o celkový ten obraz, celkový život té nebo oné kultury, který byl Západem znehodnocen, ač to tak ze začátku každému nepřipadalo - železnice, nemocnice, stroje, to všechno se muselo jevit jako pokrok v tom nejlepším slova smyslu.

    Co se Romů týče, myslím, že můžeš mít pravdu. Že ten parasitism (=degenerace) se stal pro ně dost charakteristickým a to by té kultuře mohlo nakonec zlomit krk.

    OdpovědětVymazat
  50. Vodnik
    jen se pripojim co napsal gogo=...použít slovo "nadřazený" ve společenském kontextu ve mě vždy vyvolá negativní reakci.
    Tak použij jiné slovo. Třeba "vyvolený"...

    Nepouziju, neb tusim kam miris s tim "vyvoleným"
    Bys me este zatah ke zdi narku a tam mi tu vyvolenost vytlouk z hlavy :-(

    Vyvoleneny je nadrazeny jen z toho faktu ze je vyvoleny, jedno zda Stvoritelem nebo jen volicem.
    Nadrazemost muze byt ale byt dana i jinak.
    Nejlepe na prikladu jak muze byt ta nadrazenost jednou vo voze a jindy vo koze.

    To treba kdyz je kominik nadrazeny kotelnikovi
    a porybnej vodnikovi. Ofsem fseho do casu, staci aby kominik spad do kotelny a porybnej do rybnika a hned je fsechno vobracene.
    A vyvolenej muze bejt nahrazenej slovem nadrazenej v pripade ze by byl vyvolenej ve smyslu zvolenej, jako treba Kalousek. Ten pak na zaklade vyvolene nadrazenosti muze Vodnikovi upravit dan z poctu dusi co ma Vodnik v rybnice.
    No a kdyz preskocime vod statku hmatatelnejch a trznich do vyssi faze dusevna, ta nadrazenost muze bejt najednou i vopacne, to kdyz kotelnik je pres dusevno a kominik je neverici a jen pres vymetani der a tak to ze je opticky bliz k obloze je mu plat prtny, neb je tim vlastne blize k peklu !
    Krasny priklad jak je to v te slozitosti jednoduche:-)
    PS
    Nekdo neznaly zdejsich pomeru, by mohl byt z tehle debaty vyvorany:-)
    A sem slysel ze s tou nadrazenosti byl problem obvzlast v CR, nebo treba takovej Kocab nechtel verit ze nadrazenost nekterejch tam je proto ze IQ 120 je vice nez 60 a furt jen ministersky vopakoval ze na zaklade barevnosti se nadrazovat nebude, vo to ze se postara. A aby sel prikladem tak sel prikladem i sam.
    A Ty by ses tu chtel s nekym dohodnout kdyz si este dal nadrazenymu vyvolenost?
    Mam obavu ze Te Kalousek asi strasi, tam prej se vyvolenost s nadrazenosti dostala ze snemovny az na ministerstvo, pardon maxisterstvo :-(
    TRH je svina Vodniku, na Tvy dusevno sere:-(

    ale jinak cha cha .. tu Tvoji debatu bych sacoval na dalsi dusicku pod poklicku:-)

    OdpovědětVymazat
  51. Nadrazenost obcanu mezi sebou, kdo je inteligentnejsi nebo hodnotnejsi, tedy meritko zalozene na etnice nebo rase moc neuznavam. V dnesni dobe uz to neni tak jednoznacne. Napriklad v Americe udelala cernosska mensina velky skok dopredu, intelektualni kapacita se za poslednich 20 let opravdu zvysila. Rasove rozliseni, drogova kultura a tim zpusobene frikce samozrejme existuji i nadale, ale paralelne se vytvari silna skupina cernochu, kteri v mnohem predci bile. A nejen ve sportu nebo v hudebnim umeni.
    Romove v Cesku jsou take jini nez zbytek obyvatelstva, takze snad by se mohlo zacit s tou "jinosti" a ne jim cpat jednu alternativu narizene assimilace, byt jako bili. Nebo propagovat "stejnost" coz mi pripada neuprimne a nerealisticke. Vsichni jsou rovni jen pred zakonem a v tomto maji mit stejna prava a povinnosti, tak by to alespon melo byt. Mne se zda, ze ta Ivana Rapkova dela dobrou praci v tomto poli, na jednu stranu prisne dodrzuje zakony a na druhou se snazi Romy pozitivne motivovat. Cim vice se jich vystehuje pryc z ghett do normalni spolecnosti, tim lepe pro vsechny obcany.
    Vzdyt je hodne Cechu, kteri jsou puvodem Cikani, tito uz ale zapadli natolik, ze je za Romy nikdo nepovazuje.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>