středa 4. srpna 2010

Co s Epopejí

7 komentářů:

  1. Na epopej neodpovím.

    Zato Vás informuji o tak trošku podobném problému u nás. Plzeň se rozdělila na "žluté a modré". Dokonce prý i na Facebooku vznikly skupiny pro a proti.

    A kvůli čemu? Kvůli tomu, o čem je zde ta první reportáž.

    OdpovědětVymazat
  2. No jelikož jsem to před týdnem viděl na vlastní woko .. jedna by stačila, ale radní asi viděli cimrmana ležícího, a dvě se jim zdály málo, antone pavloviči. Lidí se nikdo neptal. Tak je to tam teď pěkně rozmělněný .. a mam pocit že laminát obloženej zlatýma plátkama (nebo co to je, prostě měkkej materiál s výrazně škrabatelnym povrchem) k dalšímu uměleckýmu vyjádření kolemjdoucích přímo vybízí, zvlášť když se ani nemusí lízt na podstavec. Holt ta moderna obecně neni řemeslně dotažená.

    A to ještě nezareagovali sprejeři, ale možná že to má pro jejich díla malej průřez.

    OdpovědětVymazat
  3. Lidí se nikdo neptal ... kterých lidí? Té pitomé plzeňské masy, která má za to, že nejkulturnějším počinem na světě je pivovar? Té, která si myslí, že moderna na náměstí nepatří, protože je "historické", aniž by se zajímala o to, že ty baráky jsou také z různých období? Té, která si myslí, že ta věž je úžasná, i přes to pitomé párátko a bestiální úpravy restaurátorského čuněte Mockera? Té, která by tam nejspíš chtěla pseudobarokního andělíčka čurajícího pivo a zpívajícího něco od Divokého Billa? Ještě že se těch lidí, nikdo neptal. Díky těm lidem je původně třítýdenní festival Na Ulici už redukován na čtyři dny. A to se tohle město snaží stát Městem kultury 2015...

    OdpovědětVymazat
  4. Jonáš & Starý Pán: Také mě ty moderní kašny spíše nepříjemně překvapily, ale na druhé straně chápu výhrady SP... Město kultury v r. 2015? To se mi také nezdá.

    A prosímvás, velbloud, anděl, ale jakže se jmenuje ta první kašna? To mi při sledování videa uniklo. Ď!

    OdpovědětVymazat
  5. Leon Kreutzfeld9. srpna 2010 v 13:18

    Kulturni uroven Plzne by pozvedlo, kdyby tam vystoupil Justin Bieber.

    OdpovědětVymazat
  6. Pane Juchelko, je to chrt.

    Jinak, já taky nemůžu říct, že bych byl úplně nadšen, ale:

    1. Jsem přesvědčen, že nemá smysl stavět něco pseudohistorického (což je přesně to, co by si představovali odpůrci kašen). To bývá ještě odpornější než ta nejmodernější moderna.
    2. Kupříkladu jedna z moderních staveb na náměstí (budova České pojišťovny) je prostě nádherná. A taky je samozřejmě slohově zcela odlišná od tzv. "historického" zbytku. Což ale nikomu nevadí, protože už jsou na to všichni zvyklí.
    3. Časem má afinita ke kašnám vzrůstá. Byl jsem se na ně podívat několikrát, prohlížel jsem si je z mnoha úhlů a mnoha stran, za různého osvětlení. A i když má samozřejmě každý právo na svůj vkus, tedy i na to, aby se mu takový styl nelíbil, tak faktem je, že jsou prostorově opravdu moc šikovně řešeny. Když si člověk zvykne na to, že "tam je něco novýho", tak to, aspoň mně, do toho prostoru docela zapadá.
    4. Když se podíváte na ty dvě zmíněné skupiny na FB, je evidentní intelektuální a kulturní převaha těch "pros" nad "contras", i když "contras" je víc. Ale jejich argumenty jsou na úrovni "Teď mudu muset vždycky retušovat fotky z Oslav osvobození" (Aby bylo rozuměno, to je taková trapná historizující maškaráda, při níž si vývojově retardovaní jedinci hrají na vojáky cizí země a reprízují něco, co je dnes oficiální verze událostí - vrchol kultury, zvlášť ta doprovodná country hudba).

    No a hlavně samozřejmě - ten vandalismus, ten je určující.

    Jinak - s tím evropským městem kultury 2015 - jsem jednoznačně pro Ostravu.

    OdpovědětVymazat
  7. Chrť, teda chrťová .. ono to nějak vychází z plzeňskýho erbovního zvěřince. Lidově prej mužskej čurací nástroj .. voni to občani časem vezmou za svý a po svym, bo jim nic jinýho ani nezbejvá. Akorát nevim, proč tam MP hned buzerovala nějakýho mladíka v šortkách, žádná cedulka "koupání zakázáno" u tý kádě nebyla.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>