pátek 27. srpna 2010

Věra Tydlitátová končí flirt s ultralevicí

18 komentářů:

  1. O tom snad není pochyb, že konservatismus je legitimní postoj. To ovšem neznamená, že některé dílčí konservativní názory nejsou prostě praštěné a nebo, v případě Jocha, který nemůže čerpat z nějaké české pravicovové tradice, často pouze opakovaním nebo přejímaním postojů západních pravicových politiků a je otázkou, zda je toto přejímaní aplikovatelné pro potřeby a podmínky ČR...

    Israel je IMHO zcela nečeský, cizí problém a proto jsou z pohledu zvenčí naivní, provinční úsudky Tydlitátové et al., pohybující se emociálně někde mezi Osvětimí a českými neonacisty (a zcela ignorující zápornou politickou roli Israele na SV a nebo jeho Sovětské praktiky v USA), mimořádně nápadné. Nepomáhá ani to, že jinak chvályhodná objektivita pí. Tydlitátové v otázkách lidských práv IMHO zcela selhává v případě lidských práv Palestinců, pokud jsou tito překážkou pro Israel. To je nepřípustná anomálie pro každého, kdo se chce vyjadřovat k problematice lidských práv a pí. Tyditátová se vyjadřuje ráda a často...

    Mimochodem, četl jsem myslím většinu komentářů pod jejím článkem u toho blogu, který zmiňuje a přesto, že často nesouhlasné, byly většinou slušné. Existuje ještě něco jiného?

    OdpovědětVymazat
  2. Ten blog se jmenuje Denik Referendum. Jakýsi pán tam má článek, na který jsem chtěl zareagovat. Bohužel, člověk musí mít předplatné (a vyplnit spoustu soukromých informací), takže nic. Zaujala mě tato věta:

    "Zámořští přispěvatelé webových diskusí mají pocit, že když vládne pravice (která jim nejspíš na dálku připomíná Republikány v USA), tak přece musí být vše v pořádku a zdejší poplach nechápou."

    To je *šílené*... : ) Kreutzfeld, prosimich, obhlédnou to v té Ugandě, jestli nepotřebujou nějaké gojim-olim z USA...

    OdpovědětVymazat
  3. Jakýsi pán tam má článek,
    Ten pán je nejvěrnějším a nejintensivnějším diskutérem na blogu Věry Tydlitátové. Tím je IMHO řečeno vše...

    OdpovědětVymazat
  4. Poměrně pěkný článek od VT, díky za odkaz, Petersi. Nejsem si jist, zda Věra Tydlitátová potřebovala od Fedora Gála "nakopnout", aby se takovýmto způsobem ohradila proti Štampachově výzvě nebo různým jiným tlakům. Podle mě má na to, aby na tohle přišla sama.

    OdpovědětVymazat
  5. Mi ten článek sám o sobě nepřipadá nějak silně kontroversní, ale ta věta je IMHO skvělým (a smutným) příkladem onoho 'dialogu v kruhu', který je charakteristický pro tyto diskuse.

    Jakmile začneme slepě trvat na pojmech pravice a levice (s tím, že pravice je v jistých kruzích v ČR automaticky preferována), aniž bychom objektivně analyzovali 'výsledky' třeba konkrétně oněch pravicových amerických Republikánů, o kterých se autor článku v DR zmiňuje, tak to téměř bez výhrady končí kocourkovskou neinformovaností a matením pojmů. Bohužel.

    OdpovědětVymazat
  6. JzP: Mi ten Gálův rozhovor ani nepřipadal jako nějaká obrana Tydlitátové. Prostě protichůdné, ostré názory jsou OK. Takže asi jak 'fašisto', tak 'soudruhu' ; )

    Možná, že mi ale ty nejostřejší názory, které údajně útočily na Tydlitátovou za hranicí, kterou připouští Gálovo měřítko ostrosti, unikly...

    OdpovědětVymazat
  7. Teď jsem na Psu narazil na článek, v němž jeho autor tvrdí následující:

    "Roman Joch je ryzí neokonzervativec, obdivovatel Ronalda Reagana, Margaret Thatcherové, Georgie Bushe juniora, obhájce chilského pučisty Pinocheta a také sympatizant současného amerického protiobamovského hnutí Tea Party."

    Tea Party? Jestli má autor článku pravdu a p. Joch je skutečně obdivovatelem Tea Party, tak nechápu, o čem může někomu radit. To je neinformovaný blbec. Být sympatizantem Tea Party není otázka politické orientace, ale inteligence. Jediní jakž, takž inteligentní lidé kolem Tea Party jsou ti, kteří toto 'hnutí' vytvořili pro ryze politické cíle... George Bushe ml. mu odpouštím : )

    OdpovědětVymazat
  8. JzP: Mylně jsem si vysvětlil vaše 'nakopnutí', jako 'podporu' (neptejte se mě proč [i když částečné vysvětlení existuje!] ; )... Takže moje první věta: "Mi ten Gálův rozhovor ani nepřipadal jako nějaká obrana Tydlitátové." asi nedává moc smysl :o)

    OdpovědětVymazat
  9. Ale pane Juchelko, to co si myslí u Vás v Emerice jenom dřevorubci z Apalačských hor je u nás mejnstrým, na to si zvykejte

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní: "...mejnstrým..."

    To právě nechápu. Dělal jsem si donedávna iluse i o Američanech, ale myslel jsem, že Češi jsou, se svým cynicismem, který je často při posuzování podobných věcí užitečný, přece jen o něco dále. Moje chyba.

    OdpovědětVymazat
  11. "o Američanech", "Češi"

    A já že tu nejvíc zjednodušuju....

    OdpovědětVymazat
  12. Starý Pán: Jasně, že se jedná technicky o zjednodušování, ale jak se o tom chcete jinak v tomto formátu bavit...

    OdpovědětVymazat
  13. No já jen že jste mi něco podobného nedávno vyčítal.
    Ale jinak bych řekl, že ani v tomto formátu není to zjednodušení přesné. Mejnstrým totiž je o Americe nic nevědět a nemít ji rád. Takže já jsem vlastně extrémní amerikanofil.

    OdpovědětVymazat
  14. Starý Pán: Já už si tedy nepamatuji, co přesně jsem vám vyčítal, ale aspoň uznejte, že já mám stejně pesimistické představy jak o Američanech, tak o Češích... : )

    Jinak, je možné, že mám o poměrech v ČR značně zkreslený obraz, ale já se s Čechy většinou nesetkávám jinak než na Internetu a tam jsou ti, co o ni nic nevědí a nemají ji rádi IMHO v menšině. Já osobně s nimi ve svých zejších úvahách ani nepočítám. Když někoho kritizuji, tak jsou to ti, co ostentativně tvrdí, že Ameriku rádi mají a pak nám tady, jako důkaz své lásky, adorují Jirku Bushe ml. a Tea Party, pěkně podle ideologické šablony pravice-levice. To je ten opačný extrém, o Americe nic nevědět a mít ji rád. Do tohoto extrému zdá se patří i p. Joch, přesto, že má, podle některých, reputaci inteligentního a přemýšlivého člověka...

    Já doufám, že v ČR existují i lidé, kteří naopak o Americe něco vědí, mají ji rádi, ale jsou ochotni ji kritizovat, pokud si to zaslouží. Ti jsou však v diskusích rozhodně v menšině. Proto považuji za mainstream ty Jochovce a jejich všemožné odrůdy...

    OdpovědětVymazat
  15. Internetový vzorek je myslím nereprezentativní. Od normálních lidí se většinou dozvíte, že nemají rádi Ameriku. A když se zeptají proč, tak většinou nic rozumného ze sebe nedostanou. A většina myslím George Bushe Jr. nijak neadoruje.
    Na NP nbo v politice je to samozřejmě něco jiného. Ale tam zase nemusí jejich oficiální a medializovaný názor odrážet skutečnost.

    OdpovědětVymazat
  16. Starý Pán: Připouštím všechny vaše námitky - my tady jistě nic nevyřešíme, a já se většinou jen ventiluji... : )

    Nemají rádi Ameriku, ale v rámci ČR jsou pravicoví? Spíš ne, ne? To nejsou lidé, kteří u vás vyhráli poslední volby...

    OdpovědětVymazat
  17. "Nemají rádi Ameriku, ale v rámci ČR jsou pravicoví?"

    Klidně. Pravicovost neznamená nutně amerikanofilii (nebo naopak). A "volební pravicovost" zčásti ve skutečnosti znamená "antiparoubkovitost".

    A s tím, kdo vyhrál volby, to také není jednoznačné - nejúspěšnějsí strana byla ČSSD, vládu sice sestavila jiná koalice, ale tu nelze označit za čistě pravicovou - když nic jiného, tak VV budou jen takoví, jak se jim bude hodit.

    OdpovědětVymazat
  18. Starý pán: "Pravicovost neznamená nutně amerikanofilii (nebo naopak)"

    To je jasné, ale u mě ten dojem byl vždycky takový, že v ČR většinou znamená. Jsem poučen...

    K vládě - je fakt, že jsem asi podcenil tu 'antiparoubkovitost' a i když vycházím z toho, že většina lidí označuje vládu z pravicovou, zapomněl jsem na parlamentní systém...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>