sobota 4. září 2010

Poučení pro Peterse VIII

Nebo spíše Poučení pro Tomáše Pecinu. Peters v reakci na mou úvahu o pseudokonservativismu vynaložil úsilí ve dvou článcích (1 a 2), aby obhájil bludné nominalistické fixování překroucených pojmů. Tento článek z prokletého webu má IMHO k problému také co říct.

9 komentářů:

  1. Vodniku clanek na ktery odkazujes je pohledem, ktery nutne narazi u dravcu THU, kdyby z zadneho jineho duvodu, tak jen proto ze boura jejich vypodnikane zamky.

    Jiz i nekteri z velmi bohatych vidi pri pohledu na dnesni svet, ze propast mezi materialnim bohatsvim a chudobou se prohlubuje
    a ze tudy cesta lidstva nevede. Ale ani milliardova dobrocinnost neni reseni pro dnesni svet.
    Jsem presvedcen ze cas ukaze a potvrdi co je napsano v zaveru clanku, o tom ze
    současný kapitalistický „volný trh“ je největší fikcí a jeho obhajoba největším omylem, ne-li přímo lží, v nazírání přirozené dělby práce v celé historii lidstva, ze jedinou cestou nápravy je návrat k ryze konzervativnímu chápání lidského údělu a organizace společnosti. Toto chápání musí být o to konzervativnější, přidržet se o to více zkušenosti předků a o to více ctít Boha, o co se liberální racionalismus odchýlil od ověřené tradice, o co překotněji a bezhlavěji směřuje za pokrokem a o co svévolněji chce budovat novou sekulární společnost bez přirozených autorit a bez bohabojného respektu ke Stvoření.

    Dovolim si dodat ze soucasna TRZNI spolecnost jako vrchol toho colidstvo za par tisic let sveho vyvoje dosahlo se pri pohledu jinem nez soucasne trznim a spotrebnim musi jevit ve svych dusledcich kazdemu kdo umi jen trochu pouzivat horni polovinu hlavy jako jen trochu vylepsena a organisovana skupina z rise zvirat.
    Pres nezvratny fakt, ze FSEM lidem, dokonce i tem kteri cely zivot nechali horni polovinu hlavy zahalet nakonec dojde, ze z tohoto hmotneho sveta se neodchazi s majetkem v podobe jakekoli hmoty a ze i nejcenejsi papiry od samotneho FEDu jsou naprosto bezcenne, presto se cele to obrovske lidske stado zene jen za jedinym cilem:-(
    Osobne mam obavy, ze casu bylo promarno az prilis a jednou bude velice chybet.

    OdpovědětVymazat
  2. Astře, tvrzení, že současná tržní společnost je nějakým "vrcholem" nějakého "vývoje" je naprostá fikce a illuse, které se může dařit pouze v mozcích, plných předsudků o západní superioritě, zkažených dekadentním okcidentálním intellektualismem a vírou v evoluci, pokrok a humanism; připomínám, že tyto zkažené mozky se v dnešní době vyskytují hojně i v Orientu (viz "hlasování nohama").

    Jak jsem připomněl v kommentáři na prokletém webu, bezvýchodnost současné situace volnotržního světa je nejlepším důkazem toho, že tudy cesta nevede.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak pro mě - a nejsem sám! - je odpověď jasná: návrat ke skutečně platné metafysické doktríně, tj. v našem případě k pravému křesťanství. Vše ostatní by se vyřešilo postupně samo od sebe. To je ale naprosto illusorní. Lze tedy očekávat, že tuto anomální civilisaci pohltí jiná. Mohl by to být islám, ale nejsem si jist, nakolik je i ten zasažen tou dekadencí; nakonec - nelze tohle říct o jakémkoli kulturním okruhu v současném světě? Má vůbec ještě něco z toho budoucnost nebo to ta okcidentální rakovina všechno nenávratně prožrala?

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud dojde k premnozeni 3 sveta a ono k tomu dojde v kratke budoucnosti, tento mimo ponekud jinak rozpracovane TRZNI verse neprinese nic noveho. Vzajemne pozirani a valceni bude pokracovat a vubec nejak zvladnout tu narustajici masu lidi bude skutecne vyzadovat globalisaci a svetovladu. To prinese dalsi valky, nebot se najde dost takovych ktery pod jeden destnik nebudou chtit!
    Sjednotit svet pod ideou pouze TRHu je predem odsouzeno k zaniku. Pokusy to vylepsovat mohou trvat jeste dlouho, ale ani v budoucnu nebudou vsichni lide jen tupe stado ovci na pastvine!
    Zadna nova hlubsi idea ktera by sjednotila cele lidstvo nebyla dosud predlozena.
    Ani kniha genesis nam nerika nic o tom jakymi ideami zili ti, kteri sestoupili z nebe.
    Tedy mimo toho ze sestupovali aby sukali s zenami pozemskymi:-(
    Osobne si svet opravdoveho cloveka a naplneni jeho zivota neumim predstavit jako rizeny jen Kalouskama a podobnymi derivaty jak se o to pokousi a predvadi dnes :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Vodníku, a kdy to vlatně fungovalo? Připadá mi, že toužíte po něčem, co nikdy nebylo (ha, další romantik!)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky si myslím. Už jsme to probírali kdysi na Sprše, kdy mě zajímalo, které období bylo to ideální. Dostali jsme se skoro ke Kopčemovi a furt nic. Takže já to beru jako svého druhu romantickou představu o zlatém věku bez vztahu k realitě.
    Vodník na to má nárok, coby věřící, o hejkala víc nebo míň....
    Spíš mě opakovaně překvapuje pan Pecina, holdující monarchii a nevolnictví.

    OdpovědětVymazat
  7. a kdy to vlatně fungovalo?
    V Ráji. Ve Zlatém věku. Jestli tam byl Kopčem nebo jestli je Kopčem darwinistická fikce, to nevím a nepřipadá mi to - v tomto kontextu - podstatné.

    OdpovědětVymazat
  8. V Ráji to skoncilo tim ze clovek jedl ze stromu poznani, (pokud jsem to z Bible spravne cetl),
    Jist ze Stromu poznani, i dnes je to stejny pruser:-(
    Jedno jestli se hrabes ve spine te ci one vlady a nebo o kolik penez Vas pripravil jenom takovej hajzl jako penezni ustav GoldmanSachs, Soros a dalsi kteri si nedavno vsadili na propad Eura a vydelali na tom milliardy a o ty penize Evropany pripravili.
    Poznani coby opak Raje a hlavne vize idealni spolecnosti to je dosud nerozlousknutej orisek:-(
    Prvni krok zacal jiz pred par stoletimi, kdyz meli nasi predkove predstavu ze by to mohlo jit pres poctivost a zacali macet nepoctive ve Vltave. Skoda ze se s tim prestalo.
    Macet GoldmanSachse, Sorose a dalsi experty pres bursovni nepoctivost v rece Hudson v mire vetsi nez male, by jiste nebylo bez uzitku a bez vysledku.
    Hlavne si to neplette gentelemouni Sametu,
    viz "Už jsme to probírali kdysi na Sprše, kdy mě zajímalo, které období bylo to ideální"

    Ne co bylo , ale co bude, mit nejaky ideal pred sebou, o neco usilovat, ideu posilovat.
    Neco takoveho NIKDE nevidno, duvod proc se to ubira do prdele:-(
    Tedy jak pro koho, v CR dnes mozna trojkoalice a jeji stoupenci ty svetle zitrky a mozna i Raj pred sebou vidi :-)
    Rad si o tom prectu:-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>