pátek 29. října 2010

Kniha George Friedmana: wet dream zfrustrovaného neocona

Ondřej Šlechta rozebírá v Revue Politika Friedmanovu knihu Příštích sto let. Předpověď pro jednadvacáté století (článek uvedly i Blisty).

Na Friedmanovy fantasie o tom, jak se rozpadne Rusko a Čína, a jak tento prostor ovládnou Polsko, Turecko a Japonsko (přičemž Amerika bude opět světovým hegemonem), mám stejný názor jako sám Šlechta, možná ještě skeptičtější. Friedman si patrně léčí zklamání z neoconského válečnického selhání a fiaska PNAC, uvažuje přitom ovšem jako asi uvažovali a konali vojevůdci někdy v 16. nebo 17. stol.

Snícímu Friedmanovi bych odpověděl slovy soudruha Vasila Biľaka: "Čo sa babe chcelo, to sa jej aj zdalo."

5 komentářů:

  1. Souhlasim s JzP, bylo by lepe vedet z prvni ruky co Friedman rika, ale na prvni pohled mi to taky pripada jako tezka fantasmagorie a asi ztrata casu.

    Rozpad Ruska a Ciny si dovedu predstavit, ze by Polsko bojovalo s Tureckem o Jadran ale ne. Stejne tak ne, ze USA bude za 100 let hegemonem. Myslenka svetove valky v dobe jadernych zbrani take ne, to je bud Schluss nebo nic, ruzne radary a protiraketove stity jsou a budou k nicemu, dokud se pasuji zensky a marihuana.

    Jestli uz za sto let nepujde pasovat zensky a marihuanu vazeni panove, tak budou mit lide asi jine problemy nez ze Polaci vybombardovali Split.

    Na druhou stranu jsem si myslel, ze Stratfor byl slusny outfit, tohle me prekvapuje. Ta kniha vysla v lednu, na Wiki neni a Amazon ma recenzi trochu skeptickou. Takze ja bych to asi necetl, kdyz to Zidozednari nedoporucuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Pan Friedman se koncentruje na jednu z milionu moznosti, osobne nevylucuji zadnou, ale take nedavam zvlastni vahu prorokum, at uz nabozenskym nebo geopolitickym. Jednou v knihovne jsem prolistovala jeho knihu o budouci valce USA s Japonskem a nabyla jsem dojmu, ze si pousti fantazii na spacir a jen akademicky spekuluje.
    Zhruba pred sto lety take vselijaci analysti rozvadeli, jaky bude svet za sto let, tedy jak to bude vypadat v nasi dobe. V Anglii se vedla vazna debata, co bude s konskymi koblihami. Pry v budoucnosti bude v Londyne statisice konskych sprezeni a tim i tuny koblih, proto se planovalo zvedat chodniky a zacit stavet mustky, aby se chodci v konskem trusu nebrodili. No a pak prisel Automobile a lidstvo zaclo mit jine starosti.
    Pred sto lety v Evrope a USA radily Sufrazetky, domahajici se emancipace a ucasti ve volbach. Mnoho socialnich filosofu se tenkrat desilo a predpovidalo, ze jestli zenam povoli volit, znici to celou civilizaci. Nejen ze se porusi prirodni rad, ale take proto, ze zenske pleme je v jadru nebezpecne, rozvrati a pokrouti muzske vydobytky ke svemu marnivemu prospechu a nastane civilizacni doba temna. Malokdo tusil, ze to bude Prvni svetova valka, ktera tuto civilizaci navzdy zmeni.
    Jedina jistota v budoucnosti je jistota zmeny.

    OdpovědětVymazat
  3. "wet dreams" jsou jistojiste vysledkem koncentrace spatnym smerem.
    Jsou ale jini, kteri sve seniorstvi umi vzit za spravny konec, jinak nez George Fiedman,
    jako treba Harold Schlumberg.
    ----------------------------------------------

    Inspirativní senior!

    Jak stárneme, začínáme pochybovat o své schopnosti dělat něco "užitečného" pro zbytek světa. Právě v takových okamžicích jsou naše naděje posíleny mimořádnými skutky jiných "seniorů", kteří našli odvahu postavit se problémům, na které bychom si my ostatní netroufli.
    Harold Schlumberg je taková osobnost:

    HAROLD PROHLÁSIL:

    „Často se mě lidé ptají, 'Co vy staří lidé děláte když odejde do důchodu?'
    Například já...mám to štěstí, ze jsem byl chemickým inženýrem a jedna z činností, kterou dělám nejraději je přeměna piva, vína a skotské na moč.
    Dělám to každý den a skutečně mě tato činnost těší.“

    Harold je inspirací pro nás pro všechny.
    ------------------------------------------
    Jisteze vzorem nam mohou a meli by byt i jini, jako na priklad Strom Thurmond,
    jehoz zajem o nezne pohlavi neutuchal ani kdyz se blizil veku s cislem100
    Strom Thurmond, Oldest US Senator
    V CR ale radeji probirate zdvizeny prostrednik Premiera, ci se podivujete letusce ze obslouzi presidenta jinak a lepe nez Vas:-(
    "prej a bude ti prano
    dej a bude ti dano"

    OdpovědětVymazat
  4. Premenovat pivo na moc je jiste uslechtily konicek vazeny pane Aster. Ja ve svem pokrocilem veku se bavim spise kultivovanim zivota jako takoveho. Rad krmim holuby v parku u Technionu, a rad premenuji penize na jeste vice penez.

    V neposledni rade se tez venuji tischtennisu, ale to je takova animalisticka uchylka, ze se pokousite tu druhou stranu vlastne znicit. Tak ventiluji sve vnitrni demony a touhu po destrukci.

    OdpovědětVymazat
  5. Vazeny pane Kreutzfeld,
    diky za pootevreni okenka do Vasi duse:-)
    Je tu toho potreba jako soli!
    I to priznani se k touze po destrukci ktera je Vam vlastni a byla Vam patrena pridelena samotnych Stvoritelem kdyz Vam pridelil tento svet.
    Takove priznani pusobi vzdy blahodarne, predevsim na duse goyimu:-)
    Vedomi ze i to co je nade mnou na sobe pracuje je pocit balzamu na dusi:-)
    Ze ping pong jako zpusob Vaseho relaxu nepripada nekterych zdejsim diskuterum dost nobl ci koser berte jako zivotni udel. Ne FSEM se zavdecite.
    Cin certu dobre, peklem se Ti odvdeci:-(
    Jako v pribehu ze zivota nize:

    MLADÁ ŽENA PŘIJDE DO PRODEJNY SE ZVÍŘATY, ŽE BY CHTĚLA NĚJAKÉHO PAPOUŠKA.
    PRODAVAČ JI POVÍDÁ: "PANI, MÁME TADY JENOM JEDNOHO, ALE JE HROZNĚ SPROSTEJ, PROTOŽE BYL 3 ROKY V BORDELU.
    ŽENA ŘÍKÁ, ŽE JI TO NEVADÍ, A TAK SI HO KOUPÍ. PŘIJDOUDOMŮ A PAPOUŠEK ŘÍKÁ: "ÁÁÁ, NOVEJ BORRRDEL,TO NEZNÁM!" "PAPOUŠKU, TO NENÍ ŽÁDNEJ BORDEL, ALE TVŮJ NOVÝ DOMOV."
    VE DVĚ ODPOLEDNE SE VRÁTÍ NAŠE DVĚ DCERY ZE ŠKOLY. "ÁÁÁ, NOVÝ KURRRVY,TY NEZNÁM!" "PAPOUŠKU, TO NEJSOU ŽÁDNÝ KURVY, ALE NAŠE DCERY!"

    V ŠEST PŘIJDE MANŽEL Z PRÁCE A PAPOUŠEK POVÍDÁ: "NO KONEČNĚ NĚKDO ZNÁMEJ. NAZDAÁRRR TY BEJKU!!!
    Shalom :-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>