úterý 14. prosince 2010

Čínský kapitalism: wet dream českého podnikatele

Čínský kapitalism se nachází, jak název napovídá, v Číně. Je to ovšem něco tak čínského asi jako byl bolševismus ruský. S čím větší výšky se padá, tím je ta hloubka pádu a ten náraz na zem větší.

Srazila-li mezinárodní zločinecká chamraď pravoslavnou ruskou kulturu do pekla sovětského bolševismu, vidíme na příkladě Číny, jakých konců došla vznešená a jemná čínská kultura, když byla zachvácena nejprve tou samou rakovinou jako Rusko a následně jiným plodem anomální okcidentální civilisace - kapitalismem.

Namátkou: "Jedenáct Číňanů s mentálním postižením skončilo jako otroci v malé továrně v provincii S´čchuan. Prodala je tam společnost, která se vydávala za charitativní...Podle čínských médií skončili lidé s mentálním postižením jako otroci. Nedostávali žádný plat, neměli ani ochranné pomůcky a celé roky se nemyli. Dostávali k jídlu totéž, co psi majitele továrny na stavební materiál. Jeden se pokusil opakovaně utéci, ale nepodařilo se mu to. Po dopadení byl zbit...Není to první případ, kdy Číňané skončili v továrně jako otroci. Před třemi lety přes sto dětí pracovalo jako otroci v cihelně. Tehdy police slíbila, že se podobný případ nebude opakovat."

Nedomnívám se, že by český kapitalista chtěl zavádět v ČR podobné formy podnikání; na podobné excessy jeho mentalita s kapitalismem příliš resonuje. Ne. On bude prostřednictvím modrých fámulů ve vládě prosazovat methody sice neslýchaně asociální, ale ve srovnání s těmi čínskými ještě pořád veskrze "humánní". Jakékoli zprávy o podobných nešvarech v Říši nebes ho budou motivovat k většímu utahování šroubů a dušení zaměstnanců. Na veškerou kritiku pak odpoví poukazem na čínské hrůzy: "Tak nekecejte! jsem ještě lidumil!"

Nejhorší není snad to, že bude tohle říkat. Nejhorší je to, že si to bude vážně myslet

17 komentářů:

  1. "vznešená a jemná čínská kultura"

    To je mýtus, stejně jako o Japonsku.

    OdpovědětVymazat
  2. O Japonsku bych nikdy nic podobného nenapsal.

    OdpovědětVymazat
  3. Vodniku, vy proste zijete v bludu. Cely zivot pojidate sladke hrozny protestantskeho kapitalismu a zapijite je sampanskym, ale to vam nebrani kousat ruku, ktera vas krmi a vymyslet si pohadky o pravoslavnem raji a vznesene cinske kulture. Prosim vas, vzdyt to byly zeme spinavych, otrhanych a nemocnych divochu, kteri do 40 umreli bud hlady nebo na nejakou infekci!

    OdpovědětVymazat
  4. To už hraničí s naivním romantismem :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle snad ani nepište, v.p. Kreutzfeld, mezi českými modrými mozky, pardon, puddingy se to ujme a oni s tím budou vážně argumentovat. Věřím, že něco podobného říkali Číňanům i bolševici, když jim tam zaváděli "spravedlivější řád".

    Ale mezi námi, zednáři: my víme, že pro méněcenné rasy a národy, jako jsou Slované a ta svoloč mimo Evropu (snad s výjimkou Japonska), jsou vznešené a vícecenné systémy, kapitalism a socialism, prokletím. Pro ně jsou ta císařství, samoděržaví, autokracie, kasty a podobné pořádky.

    (To jsem ještě nepsal o ruském kapitalismu! Ten je teprv v plenkách, ale možná se budeme ještě všichni divit! Takové Rusko se vzdálí tomu carskému pravoslavnému ještě víc než to Stalinovo, a až začne tahle velmoc applikovat běžné kapitalistické jevy - zločin, mafiánství, kořistnictví, kolonialism, dobyvačné války - po celém světě (neboť volný trh má tendenci expandovat), tak nás neuchrání ani deset radarů.)

    OdpovědětVymazat
  6. Jinak co říkáte neslýchaně antisemitské poesii na Britských listech dnes ve sloupku? Takové zlehčování persekuce popíračů by se mělo trestat dlouholetým žalářem a zbavením občanských práv!

    OdpovědětVymazat
  7. Náhodou-nenáhodou se dnes o Číně zmiňuje i článek na Outsiderech. Škoda, že přínos takové úvahy je minimalisován authorovými zcela nedostatečnými znalostmi křesťanství a (dnes už poněkud outdated) povýšeneckým a arrogantním vysmíváním téhož.

    OdpovědětVymazat
  8. Vp. Vodnik, Vas priklad z Ciny, to neni kapitalismus, nybrz trestna cinnost, ktery v duchu vznesene cinske kultury bude pravdepodobne potrestan smrti tech pachatelu.

    V Rusku zadny demokraticky kapitalismus neni, tam je to, co dostanete kdyz holandsky lev osuka ruskeho medveda - chlupatou zrudu.

    OdpovědětVymazat
  9. Pojem kapitalismus, jak ho vysvetlil K.Marx jeste strasi v mnohych palicich.
    System rozdeleny na tridni skupiny samozrejme existoval od nepameti lidskeho pocinani a existuje dodnes. Je uplne jedno, jak je ten system nazyvan, pro mne tak jedine dobre pro rozeznani komousske mentality, pokazde, kdyz ctu kapitalismus.:-)
    V Cine je to priserne mimo jine proto, ze lidi jsou zavisli v podnikani na povoleni od statu, jen systemove vhodne podniky jsou povolene. Je skoro nemozne osamostatnit se od kolektivni driny. To neni jako na zapade, kde si kazdy Hula-hula muze zavest firmu.
    V Americe nejsou lide ovce jako jinde, protoze mohou vlastnit zbrane. Nasledovne podnikateli-otrokari by se klidne mohlo stat, ze mu tovarnicku nekdo vypali a sam skonci s broky v brise. Holt nekteri sileni strelci necekaji na vyreseni problemu od statu.
    Vyzdvihovat zamerne jine spolecnosti a hanit kde se da svoji, je prinejmensim hloupe a kratkozrake.
    Cinska civilizace nebyla jemna, byla feudalniho usporadani. Je zname, ze Cinska zed, ktera je obrovska a je videt i ze satelitu obihajici Zemi, tak tato zed je postavena nevolniky. Cinska tradice uvadi, ze na kazdy krok vystavby zdi zemrel jeden nevolnik. To jsou miliony nestastniku. Cinane byli tak v otroctvi vytrenovani a konditionovani, ze tyto skromne, nereptajici a velmi pracovite "kuli" najimala nova americka vlada ke stavbe zeleznice v Americe. Mnohym coolie se zde tak zalibilo, ze se nikdy zpatky nevratili a zalozili uspesne cinske komunity. Tam filosofie TAO prosperuje.

    Ani nebudu vypisovat skutky pachane vznesenou kulturou na cinskych zenach, jako byla pozice nesvepravne konkubiny nebo po staleti mrzaceni zenskych chodidel...

    OdpovědětVymazat
  10. LK:
    Vas priklad z Ciny, to neni kapitalismus
    Já bych řekl, že je. Je to kapitalism v čínských podmínkách. Ano, jsou tam i excessy, které budou - doufejme! - patřičně potrestány.

    tam je to, co dostanete kdyz holandsky lev osuka ruskeho medveda - chlupatou zrudu.
    O tom to je, v.p. Kreutzfeld: ruský medvěd si šuká své medvědice, zatímco holandský lev, místo aby se věnoval lvicím, leze tam, kde nemá co pohledávat. Za ty chlupaté zrůdy dostane ovšem vinu ten medvěd! :-\
    Idem dtto čínského draka ten holandský lev ošukal taky a je z toho pak tahle "trestná činnost".

    OdpovědětVymazat
  11. Daniela (a Starý pán): Cinska civilizace nebyla jemna
    Samozřejmě nebyla jen jemná. Jako každá kultura byla komplexní. Ale např. ve srovnání s japonskou (taky svým způsobem jemnou) - kolik zemí přepadla Čína za tisíce let své existence a kolik Japonsko? Kde se Číňani chovali jako Japonci v Nankinu? Má Čína něco obdobného jako samuraje? (asi jo, to má i Evropa, ale zaujímá to tak čestné místo ve společnosti jako v Japonsku?). Kolik má Čína kolonií? Kolik zemí vydrancovala? Kolik millionů vyvraždila před tím, než tam nastoupil kommunismus, okcidentální myšlenka, jejíž zrůdnost hypertrofovala ad absurdum v podmínkách ruské feudální společnosti?

    OdpovědětVymazat
  12. Pro pravoslavneho boha, Vodniku, prectete si neco o historii Ciny a Japonska, nez se zacnete zesmesnovat svymi plky.

    Mimochodem jak myslite, ze se cecenskym a ostatnim stredoasijskym ovcim libi byt znasilnovany ozralym ruskym medevedem?

    OdpovědětVymazat
  13. Někoho, kdo se zesměšňuje plky o Čečně (která je mimochodem součástí ruské federace) a "ostatních středoasijských ovcích", nemohu dost dobře ani požádat, aby mne poučil o historii Číny a Japonska.

    OdpovědětVymazat
  14. LK: Trest smrti dostal pouze otrokář, který ubil otroka lopatou. Jinak jistě víte, že to v Číně není nic ojedinělého. Nakonec si takoví looseři nic jiného nezaslouží, viďte...

    Někteří čeští podnikatelé se prý tím směrem už vydali, ale hájí se tím, že si to ti Rumuni vymysleli. Po svých zkušenostech s Rumuny v uprchlickém táboře v Traiskirchenu bych jim to byl dokonce ochoten aspoň částečně uvěřit.

    OdpovědětVymazat
  15. Cecenska a ostatni stredoasijske ovce se zcela jiste naprosto dobrovolne oddaly znasilneni od ozraleho ruskeho medveda a Cecensko do Ruske federace vstoupilo s nadsenim. Proto je tam ted takovy klid a mir a Groznyj zari novou vystavbou a prosperitou.
    No co bych mohl ocekavat od nesoudneho apologeta ruskeho imperialismu nez uplne nesmysly.

    O historii Ciny a Japonska jsem vas neminil poucovat, umite cist a rozumite vyrazu "prectete si neco o historii Ciny a Japonska, nez se zacnete zesmesnovat svymi plky"? Asi ne.

    OdpovědětVymazat
  16. Čečensko je na Kavkaze. Kavkaz není Střední Asie. Doučte se zeměpis.

    Jednostranné vyhlášení nezávislosti Čečenska nikdo na světě neuznal. Rusko smí na svém území dělat pořádek. Doučte se mezinárodní právo.

    Než se začnete zesměšňovat svými plky...

    OdpovědětVymazat
  17. Ono Vas to srovnavani prejde jen co vejde v platnost nova Necasova :
    --------------------------------------
    Změna zákona - upozornění pro řidiče - povinná výbava 2011.

     Od 1.1.2011 přestává jezdit policie ČR k dopravním nehodám pod 100.000,-Kč.
    Součástí povinné výbavy se stává:
     papír pro sepsání pojistné události,
     tužka,
     reflexní barva,
     pásmo 10m,
     fotoaparát.
     Od 1.3. 2011 přestává jezdit zdravotnická záchranná služba k méně než dvěma zraněným.
    Součástí povinné výbavy se stává:
     anestetikum,
     převozní lůžko,
     resuscitační jednotka.
     Od 1.6.2011 přestává jezdit pohřební služba k tragickým nehodám s méně než 3 mrtvými.
    Součástí povinné výbavy se stává:
     lopata,
     krumpáč,
     hašené vápno 15 kg,
     černý pytel se zipem 2 ks,
     mramorová deska 1x1 m,
     svíčka 2 ks.


    Petr Nečas – premiér
    listopad 2010

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>