pondělí 13. prosince 2010

Míra české kollaborace

Ještě není patrná celá, ale začíná dostávat čitelnější kontury. Pochopitelně se o tom občan z tisku nebo televise nedozví nic, ale úkol shrnout alespoň stručně to, co doposud WikiLeaks o české politice prozrazují, vzal na sebe Václav Umlauf. Jen několik stručných citátů:
Wikileaks ukazuje českou servilnost vůči USA a lhaní domácí veřejnosti. Za prvé a zásadně, čeští diplomaté dobře věděli od Rusů i od Američanů, že Rusové pohlížejí na radar v Brdech jako na přímé ohrožení vlastní bezpečnosti. Rusové prohlásili, že jde o knokautování Ruska (knock-out), což už nemohlo být řečeno jasněji. (Hloupí Rusáci! Škoda, že se neporadili s někým, kdo by jim vysvětlil, že se přece jedná o obranné zařízení, pozn. V.) Pikantní na celé věci bylo, že kvůli české neústupnosti hrozilo, že Rusové prodají Iránu rakety SS 300, což depeše z Izraele vidí jako přímou hrozbu židovského státu. (Zdá se, že můžeme poděkovat mj. také Israeli, pozn. V.) Polský diplomat Komorowski Američanům jasně řekl, že cena za radar je ohromná: přímé ohrožení Polska ruskými raketami a navíc izolace jeho země uvnitř EU. Zato arogantní či ideologicky zaslepení čeští diplomaté neřekli Američanům vůbec nic a vesele jim lízali paty. Šokovala mne depeše z Prahy, v níž jmenovaní diplomaté zcela samozřejmě počítali s tím, že u nás radar bude. O veřejných protestech a téměř 70% odporu občanů nepadlo v americké zprávě od českých diplomatů ani slovo. Kdyby nebyli blbci, tak by to využili k tomu, aby od USA získali alespoň větší ústupky jako Poláci. Naši politikové neměli formát polské diplomacie, která aspoň věděla, co všechno instalací raket ztratí. Ale české lokajství je prostě bez rozumu, to mají po komunistech. Je zajímavé, že USA mluví v českých depeších o systému obrany, tj. v širší souvislosti než jen radar. (Ty detaily by mě zajímaly, i když nevím, zda bych měl být mírou bezpáteřnosti a kollaborace českých politiků vůbec překvapen, pozn. V)
Servilnost vůči USA se dále ukázala během českého předsednictví. Česko se aktivně snažilo u států Evropy nastolit „permisivní atmosféru“, aby si dotyčné země k sobě vzaly nebezpečné civily, které Američané drželi bez soudu na koncentráku v Guantanámu. Dodnes nejsou schopni je soudit doma, protože by je museli propustit pro nedostatek důkazů. Nebyli jsme tak hloupí, abychom si lidi z koncentráku vzali sami, aspoň z depeší to nevyplývá. Ale třeba tam najdete něco jiného. Náš velký kapitalistický bratr přesto kladně ocenil, že jsme lobovali za jeho zájmy, byť vcelku bezúspěšně.
Nikdo se nemůže divit, že to u nás za kommunismu vypadalo tak, jak to vypadalo.

11 komentářů:

  1. Pan Umlauf je v me knize Cechacek, ktery se citi ukrivdeny, jelikoz CR se nepodili na skandalnim opisu Wiki. Zase svet tu Ceskou kotlinu miji...:-)Takze se neco vyhrabe, nejake nepresnosti zamichane se lzi a hura na diplomaty, alespon doma je dulezity. O radaru je zamerne negramotny, coz mu nebrani v tom, aby neupozornil na ceske lokajstvi. Ten pojem, neznamy jinde, ma jeste Vasa z dob za Rakouska a take vlady Sovetskeho svazu, jen si zmenil "vysost". Ted vidi v USA noveho mocipana.
    Jisteze nebudou v diplomatickych depesich vypsane plany na obranny stit, jak si to ten jednoduchy Vasek predstavuje. O radaru se jednalo na nejvyssi urovni vlady US. Pan Vaclav Klaus se osobne, jako zastupce statu ceskeho zucastnil diskuze v roce 2008
    .
    ... Mluvilo se i o radaru, energetice i ekologii.
    Klaus s představitelkou vedení Kongresu, která zastupuje Demokratickou stranu, hovořil i o americkém záměru vybudovat na českém území radar jako součást amerického protiraketového systému. Podrobněji by však měl český prezident toto téma probrat při pátečních setkáních s viceprezidentem Richardem Cheneym a ministrem obrany Robertem Gatesem....

    Nejake hospodske plkani, ze se s ceskou stranou ohledne radaru nejednalo rovnocenne je cechackovska lez.

    OdpovědětVymazat
  2. Pan Umlauf je v me knize Cechacek,
    V které knize? Dá se koupit?

    O radaru je zamerne negramotny
    Kde?

    Nejake hospodske plkani, ze se s ceskou stranou ohledne radaru nejednalo rovnocenne je cechackovska lez
    Je to mnohem horší: naše představenstvo se do té americké prdele dralo hlava nehlava, bez ohledu na mínění většiny národa, aniž je k tomu Američané nějakým způsobem museli nutit. To už snad není ani čecháčkovské! To je kollaborace bez přívlastků!

    OdpovědětVymazat
  3. Jeste ze Vam to do CR z USA pisatel/ka Daniela spravne idelogicky vysvetlila ze
    nastavit krky jsou hospodske plky
    ze predposranost jednech vuci kremlu
    je nesrovnatelne s predposranosti vuci wajthauzu
    Staci se podivat po svete ze a jak demokraticky a "rovnocenne" jednaji Emericti rovnocenni bratri vsude kam vstoupi.
    S vladou a lidem Iraku, Afganistanu a fsude kam vstoupi, kdo nevidi je hloupy :-)
    A nepritele USA poznas ctenari snadno, dej si na nej pozor, ten z mirove snahy a rovnocenneho jednani naopak zduraznuje sem tam nejakou nepodstatnou malickost, treba vykriky tajemnika ministerstva valky ze jestli nebude Pakistan vstricny, bude vybombardovan do doby kamenne.
    fuj tajxl :_(
    A take je opomenuto ze nejen lide jako Vondra a spol, ale ze uz vlada soc.dem. zahajila rozmluvy (rovnocenne?) na thema radar v CR. To priznal sam Mr.Paroubek !
    Kdyz obraz tak cely. O male ceske predposranosti, pardon v reci diplomaticke servilnosti.

    OdpovědětVymazat
  4. Cesti zvoleni funkcionari by se nejprve meli starat o ceske blaho, nemyslite? Jak jednaji Spojene staty s Pakistanem nema na CR zadny vliv, neb nejsou ve stejne situaci a strategicke pozici.
    Jejich prima starost by mela byt o vztahu CR a USA, jak vyjednat vyhody pro CR ve svetovem deni. Israelci se taky nestaraji, jakou politiku vede USA s jinymi staty, jen o svou vlastni. Proto jsou rovnopravni spojenci.

    BTW, pan ex-diktator Musharraf, tohoto casu uradujici v exilu v Londyne, uplne obratil, mne to pripada, ze ted leze Americe do zadnice podstatne hloubeji nez cesti politici...

    OdpovědětVymazat
  5. Cesti zvoleni funkcionari by se nejprve meli starat o ceske blaho, nemyslite?
    Myslíme! Umlaufova analysa právě ukazuje, že tomu tak není, a ostudou je, že na to nepoukazuji česká media (protože nejsou nezávislá), ale soukromý blogger.

    Mělo by to ostatně platit pro všechny politiky, že se starají nejprve o blaho své země. Mearsheimer a Walt dokázali, že ani američtí politici v poslední době tuto podmínku nesplňují.

    Pan Umlauf je v me knize Cechacek,
    V které knize? Dá se koupit?

    OdpovědětVymazat
  6. Vodniku
    ja nevyzdvihuji ceske politiky, neb maji jiste dosti prohresku, mne se prici neustale shazovani a udupavani od ruznych podradnych kriklounu. Nekdo ty politiky preci zvolil, ne?
    Pan Umlauf zamerne-negramotne nepise o druhe strane mince, coz je, ze dost lidi, potazmo politiku se obava rozpinani byvaleho Sovetskeho svazu a proto si prali americky radar na jejich pude. V tomto nevidim zadne lokajstvi, ale spolupraci. President Obama se osobne angazoval k navsteve Prahy, kde sve body vysvetlil, co uz vice mel delat?
    Dale pan Umlauf pohodlne zapomina velke podvratne akce z ruske strany proti radaru, jak vysetrila BIS a sam Putin v tomto mlzi. Chapu, Rusko to bere jako "obranu".
    Lokajstvi a priposranost naopak vidim v castych navstevach V.Klause v Moskve.
    Nyni, kdyz se bude obrana provadet se souhlasem Batusky, tak najednou p.Klaus nema namitky ohledne defense centrum v Praze. Hmm..
    Ja jsem jedna z mala emigrantu, kteri republice radarovy stit prali jako oficialni ustanoveni, ze Cesi patri k zapadu. Kdyz nechteli, tak nechteli, jejich skoda. Amerika usetri bilion a ma pritom moralni klid, zadostiucineni, ze se o bezpecnost spojencu angazovala a v obrannych akcich je spravedlive zahrnovala. To se muze hodit v budoucnosti, kdyby zase zacli nekteri Cesi fnukat, ze je zapad-NAtO zradil.:-)

    K tomu " v me knize".
    To je z anglickeho "in my book", fraze, metafora. Znamena to spravedlive posouzeni, osobni presvedceni a vyhodnoceni. Myslim, ze to ma puvod v Novem zakone, poslednim bozim soudu, kde se bude otevirat TA kniha zivota. Ultimatni rozsudek.
    (Zjeveni sv Jana, 20:15, 3:5..)

    OdpovědětVymazat
  7. Nekdo ty politiky preci zvolil, ne?
    Bohužel. No ale znamená to snad, že si teď mohou dělat co chtějí?

    dost lidi, potazmo politiku se obava rozpinani byvaleho Sovetskeho svazu a proto si prali americky radar na jejich pude.
    Kydy! Politici možná, ale lidí 30%! Těch 70% si uvědomuje, že mezi SSSR a dnešním Ruskem není rovnítko!

    Dale pan Umlauf pohodlne zapomina velke podvratne akce z ruske strany proti radaru, jak vysetrila BIS
    ??? Zastánci radaru v mediích neustále "dokazovali", že hnutí "Ne základnám!" je řízeno Rusy! Hovno! Samozřejmě, že z toho Rusové měli radost a podporovali to. Ale proč by se angažovali v zemi, kde tři čtvrtiny obyvatel samy chtějí přesně to, co se jim, Rusům, hodí? No, snad nám něco odhalí WikiLeaks...;-)

    Kdyz nechteli, tak nechteli, jejich skoda.
    Škoda? Myslíte, že Poláci byli blbější, když z té obrovské "výhody" (viz text) chtěli něco vytlouct?

    OdpovědětVymazat
  8. Kdo to nechce vidět, ten to neuvidí ani po 500 stránkové studii. Ostatním je to jasné bez jakéhokoli vysvětlování.

    OdpovědětVymazat
  9. Ja se do vnitrnich zalezitosti Ceska moc nemicham, muj domov je za oceanem, ale presto si nepreji, aby, az to zacne bouchat byla Ceska republika bez zapadnich spojencu. Nebot falesne pojeti neutrality povede k tomu, ze se z ceske kotliny muze stat kovadlina pro kladiva velmoci.
    Vas detinsky argument, ze se Rusove nemuseli angazovat, kdyz bylo 70% Cechu proti radaru, je prohlaseni chytraka PO TOM. Na zacatku proti-radarove hysterie sami Rusove nevedeli, kolik procent Cechu bude proti radaru a jakmile zjistili, ze Cesko je plne Cechacku, tak veskere snahy a vydaje stahli.
    Ciliz, po tomto radostnem a uklidnujicim poznani se Rusove dale neangazovali.
    Divim se, ze tito Umlaufove-Okolobezci na trikolce si nevsimaji, ze Rusko ma jeste jinou hranici a to s USA. Tam ovsem proti silne obranne linii okolo Aljasky Rus nevyhrozuje, nybrz diplomaticky vyjednava, coz, kdyby se jednalo o Cesko by bylo asi servilni jednani, ze..
    Vubec bych se nedivila, kdyby Rusko vymenilo zruseni radaru v Cesku za tolerovani radaru na zapadnim pobrezi Ameriky, tedy radary umistene blizko vychodniho Ruska. Uz toto by ukazovalo, ze by se nejednalo uplne o bezpecnost Ruska. Pripada mi, ze americke radary na americkem kontinente tolik nevadi jako radary v zemich, ktere byvaly pod sovetskym protektoratem.

    Rusko posledni dobou povolilo, angazuje se po boku Americanu v kritickych situacich, bezproblemove vymenuje spiony a Putin chvali americke presidenty na mezinarodni televizi. Ze v Rusku vrazdi disidenty je hrozne, ale to si musi vyporadat Rusove sami mezi sebou...
    Nakonec se jeste Rusko spoji s Amerikou jako se stalo v druhe svetove valce a pan Vodnik se radosti potento...:-))

    OdpovědětVymazat
  10. jakmile zjistili, ze Cesko je plne Cechacku, tak veskere snahy a vydaje stahli.
    Ciliz, po tomto radostnem a uklidnujicim poznani se Rusove dale neangazovali.


    Navzdory tomuto poznání se ale angažovala proti vůli těchto lidí česká vláda. Přestože věděla, jaká risika toto "spojenectví" pro Čechy přináší - od zásahu ruskými raketami až po isolaci v EU. A ani z toho - na rozdíl od Poláků - nic nehodlala vytěžit! Dělala to z čisté lásky a vděčnosti, někteří možná za mrzký obolus.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>