sobota 4. prosince 2010

WikiLeaks: lakmusový papírek

Thema současných odhalení Wikileaks rozdělilo internetový národ dost nepřekvapivě podle předvídatelné hranice: přátelé Ameriky a Israele, kteří se s větším nebo menším enthousiasmem obvykle hlásí spíše k "pravici" jsou skeptičtí až kritičtí. Kritikové těchto zemí, kteří se opět s větší nebo menší mírou zdráhání hlásí k "levici" (na internetu jsou k ní ovšem často spíše paušálně řazeni svými "pravicovými" opponenty), jsou spíše positivní a plni očekávání.

Tak např. na Nautilu se skepticky vyjádřili Jezovec a Andy; odhaduji, že stejně smýšlí zbytek Sprchy (snad až na Aleše Zemana, který by to ovšem vyjádřil tak, jako že to není jeho názor, takže by nikdo nevěděl, co jeho názor vlastně je). Ve stejném duchu se nese např. Neviditelný pes, Pravda a Láska, nebo Nezvědavec. Na Eretzu zveřejňují všechny ty drby, které ukazují nepřátele v nepříznivém světle a z Netanyahua dělají lidskou bytost, jinak zaujímají neutrální postoj. Oproti tomu Nautilus, Tribun, Britské listy nebo OM Assangemu spíše fandí. Ke cti OM budiž uvedeno, že zveřejnila i kritický hlas Jiřího Pehe.

Kuriosní postavení zaujímá Zvědavec, který s Assangem nejdřív spíš sympathisoval, ale později začal poukazovat na řadu podezřelých faktorů kolem celé věci.

Stejně kuriosně se k věci postavil Guy Peters, který v jednom a tom samém článku sice odsoudil Assangeho za trockistické manýry, ale zároveň podrobil kritice Jezovcovu a Doležalovu skepsi vůči otevřené demokracii.

Abych nebyl obviněn z toho, že sám svou kůži na trh nenesu, tedy já jsem podporoval zveřejnění dokumentace amerických válečných zločinů. Myslím, že VŽDY je potřeba zveřejnit to, když politik, který káže vodu, chlastá víno. A zejména západní politici, od Havla až po Obamu, mají svou nevymáchanou hubu plnou vody, zatímco v zákulisí jsou permanentně ožralí jako bumbrlíčci. Z té nové serie jsem spíš rozpačitý a myslím, že se skutečná pravda teprve ukáže. A nebo neukáže, což ovšem bude rovněž nepřímým důkazem lecčehos. Takže uvidíme. Zatím jsou zajímavější věci kolem mě.

31 komentářů:

  1. S kazdym pribyvajicim dnem se jasneji ukazuje, ze ani informace o tom ze Putin je Alfa-samec Ruska, Sarkosy takovy, jiny politik makovy ba ani zverejnene strileni z helicoptery do civilistu ci muceni zadny zasadni obrat do svetoveho deni neprinesou. Jen nekolik diplomatu mozna dostane napomenuti s vystrahou?
    Na Kalouskovu uspornost ani na produkci derivatu od ruznych GoldmanSachsu vliv nulovy, ze Assange co nevi nepovi bude mit jen ten dopad ze diplomate budou opatrneji vybirat slova.
    Ale kdyby vysledkem Wilileaks bylo jen pripomenuti ze jak Vodnik spravne napsal:
    A zejména západní politici, od Havla až po Obamu, mají svou nevymáchanou hubu plnou vody, zatímco v zákulisí jsou permanentně ožralí jako bumbrlíčci,
    tak Assange a Wikileaks udelal kus dobre prace. Pokud svinaren ubyde treba jen o jediny chlup je lepe nez nic:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Spíš než samotné materiály jsou zajímavé některé reakce na ně. Bohužel většina lidí stejně prakticky netuší o co jde, natož aby o tom přemýšleli...

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas, ty reakce kolikrát řeknou mnohem víc. Já pořád nevím, co si o tom mám myslet, i když Kreutzfeld s Kapitánem mi na Nautilu už názor přišili a Kapitán dokonce používá termínu "Vodníkova konspirace".

    OdpovědětVymazat
  4. Co rikate tomu, ze podle Wikileaks americka ambasada v r. 2009 psala domu, ze Israel je hnizdo organizovaneho zlocinu? To jsou ty Liebermanovi Rusaci! Ja to rikal!

    OdpovědětVymazat
  5. To psal nějaký antisemita! Těm se hodí všechno, tehdy frčel "obchod s orgány", o němž víme, že neexistuje, že je to spiklenecká theorie. Ti "organisovaní zločinci" budou zřejmě spadat pod Putinovu Cammoru.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tak, pane Vodniku
    ... "Z Ruska, Běloruska a Čečenska se staly mafiánské státy", pronesl španělský prokurátor José Grinda Gonzáles před zástupci americké ambasády v Madridu. Vyplývá to z přepisů rozhovoru zveřejněných serverem WikiLeaks...

    OdpovědětVymazat
  7. Panove a damy, posilal jsem tento link i na Nautila, a zjevne nikoho nezaujal... a to jsou Assagneho vlastni essaye.. myslim ze pro kazdeho kdo chce o wikileak trochu hloubeji premyslet je to povinna cetba: State and Terrorist Conspiracies Cim vic to sleduji a doziram hlubsi spolecenske souvislosti tim min se mi to libi.

    Jezovec

    OdpovědětVymazat
  8. Vazeny pane Jezovec, ja jsem si toho Vaseho odkazu vsimnul na Nautilu uz v patek, vytiskl jsem si to a precetl. Prislo mi to jako nejaka slohova prace zaka stredni skoly, navic ten Vas odkaz dava prvni dil dvakrat, a druhy dil jsem nikde nenasel.

    Tohle opravdu psal vp. Assange, nebo je to nejaky "leak"? Mozna mi neco uteklo, ale to je takovy spisek o nicem.

    OdpovědětVymazat
  9. Ad jezovec: no já se právě WikiLeaks prozatím nijak hlouběji zabývat nehodlám, takže jsem odkaz sice zmerčil, ale nestudoval.

    OdpovědětVymazat
  10. Kdo by nechtěl dosáhnout propracovaný a fakticky správný názor na Juliana Lasangea a jeho Wikileaks. V souvislosti s odhalením tajných amerických diplomatických piklů hlásí např. torontský "The Globe & Mail", ve svém včerejším vydání, že Wikileaks způsobila první politickou pohromu a to propuštění vyššího německého politika Helmuta Metznera, který coby skrytý agent donášel Američanům taj-dův zprávy o jednáních v Němcích týkající se nové německé vlády Angely Merkelové. Jiný kanadský plátek, Winnipeg Free Press, však poněkud odlišně uvádí, že Herr Metzner odjel pouze na urláb, asi aby si dopřál zimního lyžování v Südtirol či někde jinde.
    Většinou však píší novináři světových plátků (jak správně upozornil Vodník, vlastní vědecky podložený názor nemám), že ty Lasangem a Wikileaks odtajněné depeše, ve své většině nepřinašejí nic tak podstatně odlišného od toho, co se člověk dočte a dozví jinde. Jistě není žádně velké překvapení, že američtí a kanadští diplomaté a politikové kritizují afghánského prezidenta Hamida Karzaie a jeho zkorumpovanou vládu.
    O to víc jsem ocenil názor íránského prezidenta Mahmouda Ahmedinejada, Ph.D., že Wikileaks jsou podvrhem Američanů, kteří se tímto podlým způsobem snaží podkopat bratrsky srdečné íránsko-arabské vztahy.

    OdpovědětVymazat
  11. O to víc jsem ocenil názor íránského prezidenta Mahmouda Ahmedinejada, Ph.D., že Wikileaks jsou podvrhem Američanů, kteří se tímto podlým způsobem snaží podkopat bratrsky srdečné íránsko-arabské vztahy.

    Konecne informace na urovni :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Mne link na "State and Terrorist Conspiracies" zaujal jako potvrzeni J.A. charakteru.
    Vzdelany, artikulovany, s mesiasskym komplexem, take paranoini idealista s psychopatickymi naznaky..
    Zatim jsem s prubehem kauzy Wikileaks spokojena. Vychazi z toho par uvah:

    1. Zkouska reakce od skupin slozenych z nespokojencu zapadniho systemu. Neduverivi, disorientovani, manipulovatelni, poziraji se navzajem a zahubi si i posla zprav...
    2.Ukazka neschopnosti administrace pane Obamy, lehky vstup do klasifikovanych informaci, treba vetsi kontroly-mozna na case zacit vsechny zpravy nalezite kodovat.
    3. Odhaleni slouzi jako neprime zpravy, vyzvy diplomatum a politikum--Co chtely USA rici, aniz by to otevrene prohlasily.
    4. Na nadrzene, infantilni hakerske "nerdy" neni treba posilat ostrilene agentky zpravodajskych sluzeb, staci pouhe zacatecnice.

    OdpovědětVymazat
  13. Pisatel-ka Daniela sem vrhla rozbor, ktery vypada skoro jako konzultovany s odborniky kdyz ne s psychyatry tak mozna az i z CIA.

    4 puzzle predhozeny, krasne na to fituji
    jak ty kecy diplomatu novinari miluji....

    A protoze mistri desinformaci mezi informace pravdive picnou nejaky nesmysl (to aby se f tom ani prase nevyznalo)
    je tu Assange vypodobnen "s mesiasskym komplexem"
    Ten je pripisovan kdekomu. Misto neslusnych nadavek pro JWB meli fundovane rozbory o jeho "poslani" a mesiasskem komplexu.
    Proc Assange a komplex, proc by nemohl byt messias bez komplexu?
    Kdyby alespon nekdo napsal rozbor kde bude vykreslen jako pomatenec, nebot nepomatenci a jen trochu rozumni lide se zabyvaji jinymi cinnostmi.
    Hlavne ze neni normalni. A taky neni ani nemuze bejt.
    Neuspesnejsi ve dne v noci pisi a tisknou jen derivaty, tak dlouho pokud to jde a svet to bere a zere, pameti o tvorbe derivatu prijdou na radu pozdeji, pokud se falsovatele doziji.
    Treba takovy GoldmanSachs kdyz jde o derivaty je vzdy pripomenut. O messiasich z tohoto ekonomicky genialni hnizda se pise jen sporadicky. Paulson ktery od GS presedlal k JWB coby ministr pres finance i ten si nejakou milliardu pripsal a zderivoval, i knihu napsal, tu ctete jak se messiasuje mezi cisly ktere se kouzelne v penize meni, to je aspon supr cteni, ne diplomatu blaboleni.

    Jen neni jasny jak je to s bodem 4,
    Mozna tak, ze pouhe zacatnecice jsou mineny ty 2 damy co Assange priznal a co se nechaly vosexovat s predbeznou dolozkou nejvyssich obchodnich vyhod od statniho zalobce. Tem ma ted pry Assangeho v hrsti. Zatykac pripraven, by mohl byt chycen a do Swedska dopraven. Nebo i jinam.
    Jen by me docela zajimaveho jak by na to sly podle bodu 4 "ostrilene agentky zpravodajskych sluzeb"
    Mozna by ho sukaly rovnou pred Wajthauzem u plotu:-( ?
    Nebo by byl odvezen do Iranu, tam v prevleceni za nevernou zenu odsouzen pro neveru a na miste exemplarne pro vystrahu ukamenovan?Adjamuhamuhamuhadin by pak za to se slevou dostal dalsi 2 centryfuugy, aby moh konecne rozehrat svuj jaderny koncert:-(
    To ale nechci aby bylo vlozeno jako bod 5, to jsem jen patral po dovysvetleni rozdilu mezi zacatecnicemi a ostrilenymi agentkami.
    PS
    kdo neporozumel tak polopatystycky rikam ze ty 4 body chvalim. Ma to hlavu a patu na lopatu.
    Vypada to na ostrilenou agentku!

    OdpovědětVymazat
  14. A co čekali, Kreutzfeld?

    Das Kapital reloaded, a nebo alespoň nový Kommunistický manifest?

    Nebuďte směšný, jejich sofistikovanost není v hlubokém promýšlení světa a konsekvencí svobody slova, ale v technické šikovnosti.

    Je velmi pravděpodobné že to je Asangeho dílko (mimochodem, jsou to dvě verze téhož textu, ta druhá je delší a pravděpodobně představuje ten Part II.), a že podle něj právě on a jeho nejbližší kollegové (a hordy užitečných idiotů jako obvykle) právě jednají.

    V optimistickém scenáři to dopadne jak s Che Guevarou - cíle za značných vedleších škod nedosáhne, v mnoha ohledech opaku a za nějakou dobu bude pop-artová verze Asangeho obličeje zdobit rachitické hrudi mladých bojovníků se systémem.

    Jezovec

    OdpovědětVymazat
  15. Cekal jsem neco vic. Kapital a Manifest do toho nemontujte, to je o necem jinem.

    Transparence moci neni imho o "hlubokém promýšlení světa a konsekvencí svobody slova". I kdyz tohle bude treba promyslet, to muze byt jako kricet "hori" v divadle. Navic, oni jsou mimoradne zdatni i pravne.

    Z Bilderbergu znam cloveka, ktery s Assangem travil coffee breaks na ruznych IT security konferencich a podle nej on neni zadny technicky superzdatny Ueberhacker, nybrz vizionar a zkuseny a talentovany prezenter a z jeho vystoupenich to tak taky vidim, proto pochybuji, ze tento pamflet napsal on.

    A jestli, tak je to nejaka skica, je to opravdu slabe pro cloveka tohoto dosahu.

    Psal jste to opravdu vy vp. jezovec, nebo je to dalsi "leak"?

    OdpovědětVymazat
  16. Včera říkal v naší lóži jeden tovaryš, jehož sestra se provdala za poslance Knesetu, že to je začátek israelské emancipace od Ameriky. Tato zadlužená a problémy prolezlá bývalá velmoc už jako hostující organism a úderná pěst začíná dosluhovat. WikiLeaks jsou israelské vrty pod čárou ponoru potápějící se americké lodi. Americká éra se definitivně blíží ke konci.

    OdpovědětVymazat
  17. Kdyby Vam bylo o 30 let mene, mohl jste dnes emigrovat do Ciny vazeny pane Vodnik. Nevim, jestli prijima, ale v kazdem pripade dava lidem moznost uplatnit se.

    OdpovědětVymazat
  18. "to je začátek israelské emancipace od potápějící se americké lodi."

    Muze se stat, ze ta potapejici lod, nahle vyplave, jak kus korku, jakmile ztrati svoji parazitickou zatez!
    Alespon si myslim, ze i samotni americti zide jsou natolik chytri nez aby sli na dno s deravou lodi.

    OdpovědětVymazat
  19. Hej girls & goys, existuje alespon jedna konspirace na tyhle planete kterou by neorganizoval Israel?

    Mr Kreutzfeld kdy vypustej dalsiho Assangeho?
    Prej tam maj jednoho co prepisuje Koran:-(
    Tisice let to bezi a porad to bezi pode Talmudu?
    Jak dlouho este ?

    OdpovědětVymazat
  20. JzP: Je to komplikovanější, ale ne, s Vodníkem v jednom řádu nejsem...

    OdpovědětVymazat
  21. Ten prispevek jsem opravdu psal ja. Das Kapital jsem myslel rozsahem, Manifest udernosti a zavratnosti revolucni myslenky. Nic z toho tam neni.

    Ja si nemyslim ze by Assange byl uebergeek ktery to sam programuje. Na to ma svoje stoupence - a ti take vesmes nemusi byt kdovijaci hackeri...

    Ten dokument je 5 let stary, takze to klidne muze byt nejaka skica, kterou uz patrne soustavneji nerozvinul... To co se v tech dokumentech pise mi ovsem k tomu co ted delaji sedi jako prislovecna prdel na hrnec. Koneckoncu moje prvni reakce, aniz bych ten dokument tehdy znal byla, ze takto podane leaky v prve rade ochromi komunikaci. A vida, ono je to opravdu jejich cilem.

    Jsou zdatni pravne? Inu, asi jo. Co jim ale chybi je normalni lidska empatie a vhled do fungovani spolecnosti: slouzi ponekud abstraktnim ideim jako jsou "svoboda informaci" a "absolutni transparence" a bojuji s podobne abstraktnimi entitami jako "konspirace autoritarskeho statu" a lide ci spolecnost jako takove je vlastne ani nezajimaji. Priznam se ze nemam tyhle typy rad, protoze radi experimentuji na lidech a to se mi fakt ekluje, a myslim ze historie nas uci co obvykle prinaseji.

    Nemam cas ani chut se tu o tom ted rozepisovat.... ale pokud jde o socialni pozadi jeho geekovskych stoupencu, znate "You are not a gadget" od Jarona Laniera? Ten tohle videl prichazet...

    OdpovědětVymazat
  22. PS: ne socialni, ale psychologicko/filosoficke pozadi tech jeho stoupencu...

    OdpovědětVymazat
  23. Akce-reakce
    At jiz jakekoli pozadi, nespokojenost neni vynalez 21 stoleti, byla tu vzdy.
    To jen moderni prostredy, technika, Internet dava moznost nespokojen masoveji presentovat. V ruznych podobach:-(
    Pritom je to tak proste, minimalizujte duvody k nespokojenosti a mnozstvi nespokojencu taktez poklesne.
    Na toto thema jsem slysel moudrou radu smerem do CR. Udelejte neco se svym kapitalismem 19 stoleti ktery jste si tam nainstalovali a prestane i Vas plac nad tim ze komuniste maji 15% hlasu i podiveni nad tim ze stale nevymiraji.
    Akce-reakce, so simple :-)
    Rikavali nasi dedeckove, dej krave do drzky, ona ti da do dizky:-)
    Zatim se dari produkovat jen zakazy a prikazy jak na bezicim pasu, parlament Vam seka zakony jak Bata cvicky, krize nekrize, zbrojni prumysl vydelava stale vice, experti vytvari derivaty, penize se meni na bezcenny papir, svet se kamsi riti, ale podiveni a rozhorceni nad nespokojenci
    je velike.
    Ze se neprotestuje ve spravnem mnozstvi, velikosti a ve spravnych mantinelech.
    Jiste dobry duvod pro dalsi zakony a maninely jeste uzsi,
    tot jedine co v blbejch hlavach vudcum busi :-(
    Se pak nedivte jistote ze bude hure,
    ze rodi se Assangove v boji proti temne mure.
    Akce-reakce

    OdpovědětVymazat
  24. Tak konecne zatcen,
    stalo se to v Londyne,
    kvuli swedske blondyne
    Sukal tam i druhou
    zaluje ho treti
    pry tam byly deti?
    Jak se hybal v zenskem kline
    zazaluje zalobkyne
    Zalobkyne prisna swedska
    hajit bude prava zenska
    pomsta bude sakramenska

    OdpovědětVymazat
  25. Zajímalo by mě zda ho vydají do USA a nebo zda okusí slasti waterboardingu z rukou britských ochránců naší bezpečnosti. Anebo zda bude v tichosti povýšen za dobře vykonanou práci.

    OdpovědětVymazat
  26. Myslim, ze ho vydaji do Svedska, kde ho sprosti obzaloby za ty pohlavni zlociny a mezitim USA pozada o vydani z duvodu spionaze a tam dostane 150 let zalare.

    Ale mozna, ze ho take nevydaji, protoze kolem toho bude strasny Krawall.

    OdpovědětVymazat
  27. Konecne jsme u jadra veci.
    Pohlavni zlociny !!!
    ...
    Kdo by se staral o statni tajemstvi, kdyz tu mame blizsi nebezpeci---Julinka, sexualniho preditora, ktery ohrozuje nebohe zeny Evropske Unie svym kriminalnim pohlavnim CHTICEM. Vul, v tomto pripade bejk byl tak naruzivy, ze pri akci roztrhal kondom na cimpr campr. Hruza. Doufam, ze latexove zbytky pouziji u soudu jako obvinujici "specimen".
    A takovy opatrny, podezrivavy vizionar to byl..

    OdpovědětVymazat
  28. Nekde na Blistech jsem cetl, ze za spionaz ho bude v USA velmi tezke obzalovat, proto to dosud neudelali.

    Docela by me ale zajimalo, jak ho lze obzalovat za kondom? To musi obzalovany prokazat nevinu, nebo obzaloba vinu?

    OdpovědětVymazat
  29. s moralkou v prdeli
    chtic hranic nezna
    nemel ho v latexu
    jak praxe bezna
    australske semeno ve swedske riti
    sodoma gomora kam se svet riti

    OdpovědětVymazat
  30. Zdá se, že podobný postřeh udělal Daniel Veselý:

    "Známí čeští publicisté a komentátoři, jmenovitě Bohumil Doležal, Daniel Anýž, Marek Švehla, Milan Slezák, Martin Šimečka, Zbyněk Petráček, ale i Jiří Pehe se ve svých textech o činnosti WikiLeaks vesměs soustředili na sterilní drby o světových politicích a osobách pracujících pro WL, na démonizaci zakladatele serveru a jalové přemítání, zda-li je činnost WL legální nebo překračuje tolerovanou mez ve spořádané společnosti, a ukázali tak, že vůbec nechápou podstatu své práce, tj. informovat o lžích, zločinech, korupci atd. mezinárodní úrovně."

    OdpovědětVymazat
  31. Mimochodem, ve stejném článku vysvětluje možnost, proč z toho Israel vyvázl zatím relativně bez poškození: "Domnívám se, že to může být částečně kvůli tomu, že plány a činy izraelské vlády jsou naprosto transparentní, přestože do značné míry bývají v naprostém rozporu s mezinárodním právem."

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>