neděle 6. února 2011

Praví Češi?

V Liverpoolu mají letiště Johna Lennona. V Paříži Charlese da Gaula. V Rio de Janeiru Antonio Carlose Jobima. Tyto mrdky by chtěly pojmenovat pražské ruzyňské letiště po americkém presidentovi. Zkreslil pobyt ve velmocenské řiti definitivně mentální a morální charakteristiky těchto lidí? Anebo jim křivdím, protože od dob pojmenování pražského Hlavního nádraží podle amerického presidenta W.Wilsona je toto panáčkování před páníčky výrazem ryzího češství?

17 komentářů:

  1. No tak vzhledem k tomu, že má Praha jenom jedno letiště, nevidím důvod ho nějak pojmenovávat. Spíš než Letiště Ronalda Reagana by mi ale vadilo pojmenování Letiště Edvarda Beneše nebo Letiště Václava Havla.

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych na just Sudeťákům přejmenoval Karlsbad na Benešovy lázně...;-)

    Máš samozřejmě pravdu, ale s logikou na lezprdelisty nechoď!...

    OdpovědětVymazat
  3. No, pane Vodník, jako Reaganovo letiště se mi taky nelíbí, ale zase na druhou stranu mi nesahaj na Wilsonovo nádraží, protože to je památkou na časy, kdy jsem jedné slečně kupoval pralinky a kommunisti byli takhle malinký (ukazuju Petersovy 2 cm).

    Vlastně spíš nevím, proč to vůbec pojmenovávat po někom, ale u Vás spíš jde o to, že byste potřeboval upozorňovat i na to, že i Letiště Karla IV. by bylo špatně, a to i přesto, že Karel IV. se ostentativně označoval za českého krále a zdůrazňoval svou kontinuitu s přemyslovci, narozdíl od zmetka Zikmunda, kterého GP stále upřednostňuje.

    OdpovědětVymazat
  4. Pralinky, hm..Ja dostavala "mejdlicka" a pozdeji Eskyma, to jeste existovali hodni kluci...
    Prazske Reaganovo letiste, to opravdu nesedi, mimotoho mezinarodni letiste ve Washingtonu D.C. je takto uz oznaceno.
    Wilsonovo nadrazi snad bylo pojmenovano tak, ze tam stal za prvni republiky monument W.Wilsonovi, kery byl znicen ve valce?
    Doma jsme jeste rikali nadrazi Tesnov Deniska, coz si myslim, ze ohledne cechophila Ernesta Denise bylo plne zaslouzene...

    OdpovědětVymazat
  5. Líbí se mi označení aktivistů jako "tyto mrdky". Zajímavé také je, že píšou zrovna žbruňďovi.

    Ale popravdě víc než jméno letiště mě trápí kdo ho vytuneluje...

    (otázka zda k tomu dojde je samozřejmě zbytečná)

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych se inspiroval italským příkladem. Jak známo, římské letiště nese složený název Fiumicino-Leonardo da Vinci.

    V lednu t.r. zemřel v Česku pianista Antonín Kubálek. Povětšinou bydlel od r. 1968 v Torontu a v Kanadě byl snad víc vážen nežli v Česku. No a mistr Kubálek v jednom novinovém rozhovoru prohodil, že teprve po příchodu do Kanady začal procítěně hrát české skladatele a v důsledku tohoto citového vztahu začal být hrdý na svůj český původ.

    Takže, dle italského mustru a při pietní vzpomínce na mistra Kubálka, bych pražské letiště pojmenoval Ruzyně-Bedřich Smetana či Ruzyně-Antonín Dvořák. Abych nebyl jako komunistický dědek Zdeněk Nejedlý, který furt preferoval Smetanu, o výsledku tohoto názvu by, meiner Meinung nach, mohl rozhodnout hod mince.

    OdpovědětVymazat
  7. Debata na toto thema by jistě mohla být dlouhá a poutavá. Jsem ale rád, že zde nikdo neuvažuje o tom pojmenovat letiště po cizákovi.

    OdpovědětVymazat
  8. Technická poznámečka (sorry): Mohl by někdo laskavě poradit, jak odstranit mojí "druhou hlavu" v rubrice "Pravidelní čtenáři". Snažil jsem se vcelku usilovně, ale neznám potřebný trik. Thanks in advance.

    OdpovědětVymazat
  9. Nazdar Jardo,

    děkuji velice, žes zablokoval mou druhou hlavu. Vždyť jsem si připadal jako v tom vtipu o Pepíčkovi.

    Učitelka přijde do první třídy a povídá tak děti, já jsem vaše třídní, jmenuji se... a teď vidí takovej blbec v první lavici a povídá třeba ty zrovna, jak ty se jmenuješ? "Pepíček" a co dělá tatínek? "zametá ulice" a maminka? "taky zametá ulice s tátou" a máš sourozence? "mám bráchu" a co ten dělá? "ten je na univerzitě v Oxfordu" ježiš takovej blb a bráchu na univerzitě v Oxfordu, a co ten tam dělá? "on prej má dvě hlavy"

    OdpovědětVymazat
  10. ukazuju Petersovy 2 cm

    Jakže? Peters neuznává už ani SI?

    OdpovědětVymazat
  11. Letiště Bedřicha Smetany by se líbilo i sudetským Němcům: Fridrich Smetana se ke svému češství přihlásil až ve značně pokročilém věku, a jeho symfonickou báseň Moldau používá mimochodem i Veit Harlan, poněkud ad nauseam, ve své válečné propagandistické protičeské slátanině Die goldene Stadt (chystám se recensovat).

    OdpovědětVymazat
  12. u Vás spíš jde o to, že byste potřeboval upozorňovat i na to, že i Letiště Karla IV. by bylo špatně, a to i přesto, že Karel IV. se ostentativně označoval za českého krále a zdůrazňoval svou kontinuitu s přemyslovci, narozdíl od zmetka Zikmunda, kterého GP stále upřednostňuje.
    Já jsem v anketě o největšího Čecha hlasoval pro Husa, protože Karel IV. je při vší své zasloužilosti Čech opravdu jen poloviční. Nemyslím, že je vkusné pojmenovávat tak moderní zařízení, jako je letiště, po středověkých hrdinech ("Letiště sv. Václava", "Nibelungen Flughafen" nebo "King Arthur's Airport" působí IMHO bizzarně).

    OdpovědětVymazat
  13. Jen klid, ještě se dožiješ toho, že to bude Letiště Václava Klause.

    OdpovědětVymazat
  14. Vzit si priklad z Italie by slo. V tom pripade bych pojmenoval po Reaganovi letiste v Karlovych Varech ;-), Italove taky maji Bari International - Karol Wojtyla. A kdyz si talosi pojmenovali rimske po Leonardovi, Cesi by mohli mit Ruzyne - Kundera, je to podobna francouzska konexe.

    Mohl by mi nekdo vysvetlit, proc cizak Vodnik (pokud je mi znamo v Cechach nebydli) ma osypky z nejake obskurni petice? To jsou tam podepsani Zidi?

    OdpovědětVymazat
  15. Jen klid, ještě se dožiješ toho, že to bude Letiště Václava Klause.
    Doufám, že ne! Ostatně nevím, proč by se vůbec mělo po někom jmenovat. Zřejmě jediná motivace uvedených aktivistů je jejich nezřízená touha demonstrovat svou naprostou podřízenost a oddanou ochotu být šoustán do řiti momentálním Velkým Bratrem za všech okolností...:-(

    OdpovědětVymazat
  16. Vždy jsem měl raději soustavu CGS a ještě více pak přirozenou.

    OdpovědětVymazat
  17. Já jsem to pochopil tak, že vaše 2 cm se liší od 2 cm většiny ostatní populace.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>