sobota 12. února 2011

Výpisky z četby: Jakub Arbes

"V Čechách český člověk zpravidla nesvedl nikdy nic kloudného. V Čechách míval vždycky pré jen cizák. A když k nám přišel do Čech cizák zakládat anglické, francouzské a bůhvíjaké jiné zahrady a parky, zasypávali jej krajané naši pochvalou i penězi..." (Nejoriginelnější zahrada, 1900)

9 komentářů:

  1. V Čechách míval vždycky pré jen cizák

    Míval ? Ma stale !:-(
    I kdyz samozrejme jde o to jaky ktery ci, a hlavne odkud.
    Era vychodniho vlezdoprdelismu je za obzorem,
    nastoupila varianta zapadniho.
    At jiz jde o zahrady, parky nebo cokoli odjinud vzdy se nutne vynoruje otazka co je to vlastne ta Ceska kotlina ve stredu Evropy.
    Co si FSECHNO musela zazit prozit jako samostatne nesamostatny stat a ceho FSEHO mohla byt tato krajina usetrena kdyby byla soucasti Nemecka ci zustala casti Habsburske rise. A pujde li to tak dal smerem kterym ma Evropa naslapnuto, bude CR a vlada v Praze vnimana stale vice jako jen okrajove provincni. Svoji suverenitu budou predvadet vladnouci poskoci pri vyhostovani Davida Duka ci veznit na Pankraci bez soudu skoro 2 roky Nemce co si prijel zasukat s obcankou CR Vietnamskeho puvodu pro drogove podezreni. Taktez jim bude trpeno aby se samostatne rozhodli od koho si nakoupi zbytecne zbrane na obranu a do ci kapsy presunou milliardy vybrane od danovych poplatniku, ale az dojde opet na lamani chleba opet to bude " o Vas bez Vas"! Ze to nebude mit presnou obdobu a podobu Mnichova ale ze to muze mit podobu jinou treba jen 30 % souhlasu obcanu jako o bratrskem radaru, o to je to a bude to opet smutnejsi:-(
    Zbyva jen pohled na uvodni vetu:
    "V Čechách český člověk zpravidla nesvedl nikdy nic kloudného.
    Ani v budoucnu nesvede, pokud na nej bude nahlizeno jako na MZCC (Maleho Zaprdeneho Ceskeho Clovicka) To treba takovy Emericky PATRIOT to to je jina trida, to je vlastenec jako remen!
    Opet dukaz, ze delaji li dva totez, neni to totez!
    Vodniku dik za pripomenuti ze,
    V Čechách český člověk zpravidla nesvedl nikdy nic kloudného. V Čechách míval vždycky pré jen cizák..

    OdpovědětVymazat
  2. No mě na tom zaujalo, jak už ten Arbes si stýskal nad podobnými problémy. Přitom ten text pokračuje právě opěvováním "nejoriginelnější" zahrady, české Růžové zahrady na Špitálském poli (dnešní Karlín), která zanikla, protože ji Češi neshledali dost vznešenou na to, aby byla uchována. Zřejmě kdyby byla dílem cizáka...

    OdpovědětVymazat
  3. Cizaci vybudovali zemi ceskou, to nikdo nemuze zmenit a mimo Cyrila a Metodeje to byli vyhradne cizaci ze zapadu.
    To proste tak bylo, ze ceska slechta tihla k zapadni kulture, zapadni novinky se jim libily a proto si je zrizovaly na svych panstvich. Opet je tu vyber, nikoli nejake vlezloprdelkovstvi a vnucovani zapadnich vymozenosti, zkratka se jim to zamlouvalo.
    Praha uz svoji polohou zarucovala moznosti pohodlneho setkani pokrokaru z ruznych evropskych casti, parky a zahrady patrily ke kultivovanemu zivotu vyssi spolecenske tridy. Z Arbese cisi zavist, ze na to sami Cesi neprisli drive....

    Pane Astr, nekolik znamych emerickych patriotu a zakladatelu Kolonii byli Bohemove, tedy Cesi-Moravaci. Zvlaste protestanti, co odesli kvuli rimsko-katolicke opresi a zamilovali si neobydleny americky kontinent. Treba Bedrich (Frederick) Filip, protestantsky exulant, jeden z nejbohatsich majitelu pudy, nebo Augustine Herman. Ten nejen ze zalozil velkou usedlost, ale zmapoval cele uzemi dnesni Virginie a Marylandu, (coz pri tech dalkach musel byt nadlidsky vykon), a z kterych se pozdeji utvorily staty USA....

    OdpovědětVymazat
  4. Pani Danielo, aby nebyla rec o voze a o koze, takze polopatisticky.
    Rozdil je v tom ze patrioti Emericti byli a jsou vazeni, na rozdil od Ceskych po ktery vzdy kdejaky blbec jen plival a hanobil a cini tak dodnes :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Z Arbese cisi zavist, ze na to sami Cesi neprisli drive....
    Kde? Já to nikde nevidím. Naopak, jak už jsem uvedl, Arbes následně popisuje Růžovou zahradu jako daleko originelnější a stýská si nad tím, že dílo cizákovo je u nás ve větší vážnosti, zřejmě proto, že Češi v Čechách "nesvedli nikdy nic kloudného".

    OdpovědětVymazat
  6. Když už sis osvojil ten protivný hedvičkovský zvyk publikovat identický text na několika blozích, můžeš vydat aspoň doporučení, kde k němu máme diskutovat? Ona by totiž každá diskuse mohla dopadnout úplně jinak!

    OdpovědětVymazat
  7. To byl omyl (už podruhé!): chtěl jsem ho publikovat zde, ale nevšiml jsem si, že pracuju na LW. Ale nevidím to jako tragedii a evt. diskusse se vyvine spontánně buď tam nebo onde, popř. tam i onde. V tomto případě se zdá, že se spustila zde.

    OdpovědětVymazat
  8. Ja to mam jednoduche, neb jsem u pana Peterse oznacena persona non grata, ciliz tam v ramci nove vyhlaseneho primeri neprispivam.
    Zkratka, chci li se bavit s Vodnikem neboo p. Astrem, pisi sem.

    Apropo pane Aster
    nedeleje ze mne vetsi hlupacku nezli jsem, jeste jsem schopna poznat ironii a sarcasmus...:-)

    OdpovědětVymazat
  9. To rozhodne nebylo mojim umyslem :-)
    Staci kolik Vam FSEM da prace obhajovat co posledni vlady na Potomacu pohnojily a konce nevidno.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>