pondělí 14. března 2011

Chvála kádrování na blogu Věry Tydlitátové

V uplynulých dnech jsem se na Petersově blogu vyjádřil s výhradami positivně o dr. Věře Tydlitátové. Jako by mne snad chtěla usvědčit z omylu, spáchala tato osoba zřejmě v návalu nějakého akutního pocitu ohrožení (jež, jak se zdá, motivuje tento typ lidí k podobným výlevům) zcela hrůzný text, ve kterém de facto obhajuje thesi, že děti nesou viny za hříchy svých rodičů a opak je naprosto vzácnou výjimkou. K dovršení hrůzy se zaštiťuje z kontextu vytrženou citací Písma.

Vím opravdu málo o judaismu a o pojmu tešuva, mohu ale spolehlivě říct, že dr. Věra Tydlitátová naprosto nechápe pojem metanoia/pokání a jeho místo v křesťanském životě. Vím rovněž - a Věra Tydlitátová jako matka by to měla vědět také - že vliv rodiny na děti je sice essenciální, ale nikoli jediný (škola, přátelé, zejména kolem puberty vliv rodiny ustupuje). Že dvě děti z jedné a téže rodiny, z téhož "morálního" a hodnotového millieu, se mohou vyvinout zcela opačně. A nakonec, že pokud je dítě obětí negativního vlivu neuspořádané a rozvrácené rodiny, je úplně fuk, šlo-li o kommunisty nebo dissidenty, křesťany nebo židy, intelligenci nebo dělníky.

Věra Tydlitátová se staví skepticky k nápravě či proměně člověka a odmítá připustit jen tak lehce pojem "bývalý". Přitom je paradoxním jevem, že v těchto kruzích se těší velké oblibě a authoritě Jan Werich, kommunista, a to nikoli jen bývalý. Jak už bylo zmíněno výše, Věře Tydlitátové uniká podstata křesťanství a křesťanského zápasu, který spočívá v opakovaném padání a vstávání až do smrti! Jeremiášova slova, se kterými se obrací k židům - text pokračuje "Jak vy byste mohli jednat dobře, když jste se naučili páchat zlo" (Jer 13:23) - platí pro nás pro všechny. Proto křesťané přinášejí pokání, obnovují přijímáním přesvatých Tajin svou hříchem pokaženou přirozenost, aby ji zase v následující periodě pokazali, obnovili a tak až do konce (mluvím tu samozřejmě o skutečném pokání a upřímném rozhodnutí své hříchy neopakovat, nikoli o licoměrném "vyzpovídání se" s tím, že jedva vyjdu z kostela, tak s tím začnu zas).

Jak už jsem uvedl, nevím, o čem je tešuva, vím ale, že Věra Tydlitátová ve svém textu propaguje trestání (přinejmenším diskriminaci a nedůvěru) dětí za hříchy rodičů. Jakákoli náboženská konverse je pro ni velmi podezřelá, ne-li nemožná - a ona opravdu lehká není, i bez apriorní nedůvěry - takže by např. muslimové měli své nepřátele raději vraždit, jako to činí s těmi, kteří od islámu odpadli (tím jim vlastně prokazují dobrou službu, neboť je ušetří života v pokrytectví).

Jednu útěchu ale mám: vyrostl jsem v rodině, kde se nerozlišovalo mezi Čechy a Židy, a kde obdiv a přátelství k Israeli byly samozřejmostí, takže když k nám v r.1976 přijel rodinný přítel Jan G. Wiener a nadával na Israel, byli jsme z toho všichni perplex. Věřím tedy, že jednoho dne bude v očích Věry Tydlitátové a jí podobných můj "rodinný původ" pro mne polehčující okolností.

18 komentářů:

  1. Nepřekvapuje mě to od někoho, kdo např. také hájil kolektivní tresty.

    OdpovědětVymazat
  2. Vy si to opet spatne vysvetlujete vp. Vodnik, vy to vsechno prekroutite. To neni zadne kadrovani, to je myslenkova hygiena. Kdyz maji rodice treba lepru nebo zloutenku, tak to mohou dostat i deti, tak je potreba karantena pro vsechny. To ma na mysli pani Vera.

    Kdyz Vy jste vyrustal ve zdrave rodine a pak tam pritahl nejakou tu infekci ten pan Wiener, tak to neni pro Vas zadna polehcujici okolnost, nybrz duvod ke karantene.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyznam slova tešuva si muze kazdy vyguglovat. Ovsem praxe podle starych obyceju je vice mene automaticky ritual.
    Toto plati jak pro Krestany, zidy ci vsechny tradicni viry, ktere funguji jak na klicek natocena hracka. Vykonavaji sve pravidelne ritualy bez premysleni co vubec delaji.

    OdpovědětVymazat
  4. Vyznam slova tešuva si muze kazdy vyguglovat.
    Význam slova "metanoia" taky. Ale to ještě neznamená, že chápe jeho plný význam v kontextu věrouky a života podle ní.

    Vykonavaji sve pravidelne ritualy bez premysleni co vubec delaji.
    Nevím, řekl bych, že u zpovědi a přijímání to snad ani není možné, ale třeba se mýlím...

    OdpovědětVymazat
  5. S vami je legrace, panove Vodniku a Kreutzfelde,
    jednomu si pan Wiener stezoval na Israel--bodejt ne, tam mluvi anglicky a predstavit se "I am Mister Wiener" je utrpeni :-)) a druhy podotkne, ze: "...Kdyz Vy jste vyrustal ve zdrave rodine a pak tam pritahl nejakou tu infekci ten pan Wiener, tak to neni pro Vas zadna polehcujici okolnost, nybrz duvod ke karantene..."" :-)))
    Kdyz jeste nevidite ten krasny humor, tak si vyhledejte "wiener slang" :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. "I am Mister Wiener"
    To by musel bejt tak blbej jako jedna paní, co říkala: "Jmenuju se doktorka Dudorkinová"

    A jinak na Izrael si stěžoval i Ješajahu Leibowitz.

    OdpovědětVymazat
  7. A Vy, Danielo, si nejdřív trochu pogooglujte, kdo to byl Jan G. Wiener, než napíšete nějaké hlouposti!

    OdpovědětVymazat
  8. Vy Danielo mate obdivuhodnou schopnost zavest debatu na jakekoliv thema na phallicke symboly. Me by zajimalo, co by tomu rekl Freud.

    OdpovědětVymazat
  9. A oni zase servirujou jako babička, Kreutzfeld.

    OdpovědětVymazat
  10. Daj si na me dobry pozor Dreyfus. A jak servirujete Vy? Jak rika jedno stare dobre zidovske prislovi, "Umí prd, a chtěl by pomník!"


    Letos v unoru jsem obsadil 4. misto v mistrovstvi Zapadni Galileje v kategorii nad 90. let.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobre, pokusim se byt vazna pri otazce " Proc zrovna ted vytahl pan Vodnik sveho (podle p.Kreutzfelda infikovaneho) pritele p.Wienera?"
    Bych rekla, ze to se zvolenim zidovskeho presidenta do cela ceske vlady a zaclenenim Israele do NATO zacina byt realnejsi nez jsem si myslela, neb pan Vodnik si to uz zacal zehlit u sionistu. Opatrnosti nikdy nezbyva...
    --
    K tematu.
    Clanek pani Tydlitatove jen uvadi zname fakty, ze vychova a prostredi maji na dite velky vliv. Jiste, to ale plati i pro zbytek populace.
    Ona se zamerila na komunisty, coz samozrejme plati, ale za meho casu jsme navic rozdelovali na kovane soudruhy a na pristipkare, co se ke komunistum pridali kvuli vyhodam. To byli bezcharakterni lumpove, nekdy horsi nez ideologicti komuniste se stranickou knizkou. Tem se urcite svedomi nepohnulo a pokani-obraceni se- neznaji, jen obraceni stejneho stareho kabatu.
    Nektere okolnosti ale nemaji zadny ideologicky podklad, proto verim, ze ackoliv komuniste maji moralni pricku silne pokroucenou, podli krivaci existuji i v zapadnich systemech, kde toto rozliseni neplati....

    OdpovědětVymazat
  12. Pani Danielo, to je prece znamy trik popiracu a antisemist pro-terrorist aktivistu. Kdyz je chytite za ruku pri priprave noveho holocoustu, tak hned zacnou kvilet ze oni nic, ze oni jsou prece hodni, ze maji taky jednoho zidovskeho kamarada.

    Kdyz je polozite na lavici a zacnete jim lejt na xicht vodu, tak se rychle priznaji, ze ten kamarad byl ve skutecnosti self-hating, a ze byl navic Zid jenom napul.

    OdpovědětVymazat
  13. A jinak na Izrael si stěžoval i Ješajahu Leibowitz.
    Ten měl kliku, že včas umřel, jinak by se dostal na S.H.I.T.-list.

    OdpovědětVymazat
  14. Clanek pani Tydlitatove jen uvadi zname fakty, ze vychova a prostredi maji na dite velky vliv.
    Prosté uvedení těchto známých faktů, Danielo, by pochopitelně u mě nemohlo vyvolat nějakou reakci! Ale hlavní message toho článku, která mě tak nadzvedla, je to, že ten vliv je nezvratný a nenapravitelný. Že dítě takových rodičů už zůstane špatné a jakákoli změna k lepšímu (metanoia) je krajně nepravděpodobná a proto podezřelá a apriori spíš nepřijatelná, pokud se zázrakem neprokáže opak.

    Ona se zamerila na komunisty, coz samozrejme plati,
    Ani u těch ne! Okřídlené rčení české lumpenpravice "bývalý kommunista je jako bývalý černoch" je právě to, co doktor Tydlitátová naznačuje s těmi leopardími skvrnami. Zajímavé je, že naše lumpenpravice z tohoto pravidla vyjímá Wericha, Lustiga nebo Fischera. Proč asi?...

    za meho casu jsme navic rozdelovali na kovane soudruhy a na pristipkare, co se ke komunistum pridali kvuli vyhodam. To byli bezcharakterni lumpove, nekdy horsi nez ideologicti komuniste se stranickou knizkou.
    V tom s Vámi souhlasím. U převlékačů kabátů o žádné pokání nejde (o tom by byla řeč, kdyby kabáty převlékat přestali a nosili jeden - rudý nebo modrý - navzdory nepřízni doby). Ale to není (stoprocentně) determinováno tím, z jaké kdo pochází rodiny.

    Proc zrovna ted vytahl pan Vodnik sveho ... pritele p.Wienera?"
    Wiener umřel loni jako devadesátiletý, těžko tedy mohl být mým přítelem. Byl to přítel naší rodiny, táty a mámy, já ho znal samozřejmě taky a když jsem ho viděl naposled (r.1990), tak mne lákal, jestli se prý nechci dát k nim (jako k židům)...:-) V.p. Kreutzfeld není daleko od pravdy: Wiener byl sice Žid po obou rodičích, ale nebyl to žádný přítel a obdivovatel Israele a kdyby to nebyl tak výjimečný člověk nebo kdyby byl o něco mladší, tak by ho možná mezi "self-hating" nějací blbci zařadili. Čili Vaše věta "pan Vodnik si to uz zacal zehlit u sionistu" postrádá smyslu.

    OdpovědětVymazat
  15. Kdyz je polozite na lavici a zacnete jim lejt na xicht vodu, tak se rychle priznaji, ze ten kamarad byl ve skutecnosti self-hating, a ze byl navic Zid jenom napul.
    Je vidět, že máte bohaté životní zkušenosti, což ani při Vašem věku a curriculum vitae ani nemůže být jinak. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Haha, Minderbinder, to jsou teda náramnej umělec, když obsadili 4. místo ze tří účastníků (jak říká prezenční listina).

    Inu, jste takovou parafrází známého židovského přísloví "Kde jsou dva Židé, tam jsou aspoň tři názory".

    OdpovědětVymazat
  17. V.T. se zminuje o byvalych komunistech vseobecne, Vodniku.
    To snad podle vas mela napsat: "a specielne Fischer, ten lotr Babinskej!", aby byl p.Vodnik spokojeny?
    Vzdyt ona mluvi ze sve zkusenosti, o pochybnych individuich, co se k ni spatne zachovali, pujcene penize nevratili a podobne. Spise jsem to brala tak, ze si duverive hrala hady na prsou a tito hadi byli z komunistickeho hnizda. Zde pasuje prislovi, ze had meni kuze, ale ne povahu...
    Pripominka, ze vase rodina nerozlisovala mezi Cechy a Zidy, nu, to vidim trochu jako alibisticke prohlaseni pro pripad, ze vas nekdo narkne z anti-zidovstvi. Osobne u nasich znamych ani nevime, kdo ma zidovske predky, teda mimo tech, co navstevuji synagogu...

    OdpovědětVymazat
  18. V.T. se zminuje o byvalych komunistech vseobecne, Vodniku. To snad podle vas mela napsat: "a specielne Fischer, ten lotr Babinskej!",
    Vy pořád nechápete, o co mi jde. V.T. tvrdí, že proměna člověka je nemožná nebo aspoň velmi nepravděpodobná. V tom jí přitaká tzv. "pravice" výroky, že neezxistuje "bývalý kommunista". jsem ten, který říká, že to není pravda, že Lustigů bude víc. (Werich ovšem např. kommunistou skutečně nikdy být nepřestal, i když z mladické naivity zřejmě vyrostl a Fisher je obyčejný převlékač kabátů).

    ze had meni kuze, ale ne povahu..
    To ale nezávisí na politickém profilu rodiny, ze které pochází. Ta má sice vliv, často dost podstatný, ale není determinující. Tohle kádrování je ryze totalitní manýra.

    ze vase rodina nerozlisovala mezi Cechy a Zidy, nu, to vidim trochu jako alibisticke prohlaseni pro pripad, ze vas nekdo narkne z anti-zidovstvi.
    Přihořívá, Danielo. Tato ironie byla namířena proti té thesi o nezměnitelnosti. Jestliže neexistují "bývalí kommunisté", tak neexistují ani bývalí sionisté, filosemité a amerikanofilové; nemohu tedy být, vzhledem k rodinnému původu, nařčen z antisemitismu. Je to ovšem trpká sranda, protože oni pro mě udělají stejnou výjimku, jako v opačném táboře pro Fischera nebo Lustiga. Moje rodina mimochodem nebyla nijak mimořádná, ale zcela normální; nepamatuju si, že by v mém mládí někdo z mého okolí rozlišoval mezi Čechy a Židy. Hádejte, kdo mne tomu naučil! (nápověda: Češi to nebyli...)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>