pondělí 11. července 2011

Jak se kradou svatí

Chtěl jsem napsat něco o slavení svátků Cyrila a Methoděje a upálení M. Jana Husa atheistickými Čechy, ale už to udělal o. Jan - lépe než bych to napsal já. Z textu vyjmu jako ukázku jen pár vět:
Svaté Cyrila a Metoděje oslavuje v den, který nemá s cyrilometodějstvím nic společného, na mýticky vymyšleném Velehradě církev, s jejímiž pilátníky tito svatí zápasili a která jejich žáky odsud brutálně vyhnala a pak cyrilometodějství a slovanskou bohoslužbu dlouho vyhlazovala, jak jen mohla. ... Ano, i tak by někdo mohl hledět na události v betlémské kapli - jako na každoroční upalování Mistra Jana Husa. Místo koncilních prelátů přikládají na hranici preláti církve tzv. "husitské" své duchamorné projevy, aby na ní spálili pravdu o Janu Husovi na popel. Tak to jsou naše červencové národní svátky. Na Velehradě si papisti každoročně vyženou Cyrila a Metoděje, a den nato se v TV dává letošní grilování odkazu Husova. Vždyť čím jiným je takové výroční flexibilní ohýbání a přetvarovávání (vskutku: re-formace) tohoto našeho posvátného dědictví?

8 komentářů:

  1. Asi tě to Vodníku nepřekvapí, ale mně to vůbec nevadí, pro mě jsou rozhodující ty dva dny volna. Má to jen jednu chybu, že totiž mohou padnout i na víkend. To letnice a boží tělo jsou mnohem lépe nastavené a každoročně je německým kolegům závidím.
    V optice tvého příspěvku můžeme vidět většinu "křesťanských" svátků, druhdy nalepených na původní svátky, podobně kriticky.
    Niterně mě osloví snad jen narozeniny vlastních dětí, ty ostatní Dny xxxx napojené na nejrůznější legendy jsou fajn pokud je den volna, jinak je zase tolik neprožívám, snad kromě 9.5., kdy se přestalo střílet.

    OdpovědětVymazat
  2. Vazeny pane Vodnik, ja si myslim, ze C&M byli v ceske novodobe mythologii a jejim vyvoji pouzivani jako symbol prislusnosti ceskych zemi k Vychodu (pravoslavi -> Rusko -> Sovetsky svaz).

    Jan Hus byl symbolem odporu vuci nemeckemu zivlu a posleze pocatku kommunismu. Byt bojovnikem za pravdu jako Hus, to je z hlediska historicke interpretace osemetne poslani. Soucasti takove mythologie se brzy stane i Havel, ktereho treba Vy nemate rad.

    V dnesni atheisticke spolecnosti jsou to pouze statni svatky, dny volna. Co si z tech mythu ta ktera cirkev udela je jeji vec.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, zvlášť jestli se najdou ty orgány. Ale bude stačit i to, až vyjde pravda o "genocidě ve Srebrenici". To pak bude Havel mezi bojovníky za pravdu zářit - jako černá ovce.

    Oni jsou sinajský vembloud, Kreutzfeld.

    OdpovědětVymazat
  4. Uz ubehlo sest set let od doby kazani Jana Husa a stale je to s lidskou naturou stejne, jen se meni okolnosti a postupy. Na pomniku na Staromestskem namesti je vytesan napis "Milujte se a pravdu prejte", coz je stale aktualni, ale mistr Jan Hus je znazorneny spatne, vymysleny podle predstav tehdejsich vlastencu. Vypada jako asketa s bradkou, coz se vubec nezaklada na pravde, kterou chudak tak vehementne hlasal. Nu, alespon maji Cesi nejaky ideal.

    OdpovědětVymazat
  5. Gogo: nepřekvapí. Vím, že Tobě jsou ukradení všichni svatí...

    OdpovědětVymazat
  6. LK: co myslíte českou novodobou mythologií? V 19. stol. tak mohlo uvažovat pár rusofilů, pravoslaví bylo mimo hru. Za první republiky byla česká pravoslavná církev exarchátem církve srbské a s ruskou církví, která u nás rovněž existovala, toho moc společného neměla. Za bolševika pak bylo české pravoslaví z velké části hříčkou v rukou bolševických politiků a jim poplatných ruských hierarchů. Ovšem Vaše rovnice "pravoslavi -> Rusko -> Sovetsky svaz" patří spíše do světa paranoidních vizí rusofobů než do reality. No Jan Pavel II. prohlásil C & M za patrony Evropy - měl na mysli jistě Evropu papeženeckou, nikoli Srby, Rumuny nebo Rusy.

    OdpovědětVymazat
  7. JzP: ne vás, ale protestanty, kteří si Husa tak vehementně přivlastňují (ale on ještě officiálně svatořečený není).

    OdpovědětVymazat
  8. Daniela: ano, Češi mají ideál - prolhaný symbol, který nemá s realitou nic společného. Takovým idolem se může stát vskutku i koryfej privatisační pravdy a prodejné lásky Václav Havel, jak pythicky předpovídá v.p. Kreutzfeld.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>