sobota 20. srpna 2011

Pohádka o nevinných turistech

Íránský soud poslal na osm let do vězení americké občany, které Íránci zadrželi před dvěma lety na hranici s Irákem pro údajnou špionáž. Odsouzení trvají na tom, že byli nevinní turisté na výletě po iráckých horách a netušili, že jsou na íránském území, protože byli v místech, kde je hranice špatně značena. Íránci je zatkli 31. července 2009.

Osobně si myslím, že spíš potkáte v pravé poledne na Václaváku hejkala než nevinného turistu v létě 2009 v horách na irácko-íránském pomezí. Nicméně nepochybuji, že řada českých intellektuálů, čtoucích po léta Respekt a Neviditelného psa, tomu bude věřit.

6 komentářů:

  1. Dovolim si odbocit od turistu ke vzpomince:
    =======================
    21 srpen 1968
    Je to již 43 let od ne bratrské pomoci, výročí okupace :-(

    Vzpomeňte
    Nezapomeňte
    ========================

    OdpovědětVymazat
  2. Nevinni nebo spioni, primitivni hajzlovstvi Iranu je v tom, ze zatyka lidi jen za to, ze se nekam priblizili. Boze, boze, mozna meli pravou nohu za hranici Iranu!!! Se divim, ze z nich nevymucili nejake "priznani'.
    Ve Spojenych statech mame privatnich turistu rocne tisice a tisice---kdyz fotografuji vojenske objekty, TAK SE JEDNODUSE DEPORTUJI. Takove zle a nepratelske chovani v civilizovanych zemich neexistuje, nedelaji to ani Libyjci, kde radi obcanska valka...

    Pane Astr,
    nekteri Cesi uz pocitovali sovetskou kolonizaci dlouho pred rokem 1968, tanky v Praze jim to jen potvrdily.
    Pro mne byla srpnova okupace Bozi dar, jedinecna sance uteci z ohrady socialistickeho raje a zkusit stesti jinde....

    OdpovědětVymazat
  3. Daniela: primitivní hajzlovství Íránu je v tom, že neposlouchá strýčka Sama jako Saúdové nebo jiní místní diktátoři a že si dovoluje rozvíjet vlastní atomovou energii.

    Ale taky se divím, že z nich žádné přiznání nevytlačili. To Chálid Šajch Muhammad se přiznal i k vyloupení banky, ke kterému došlo po jeho zatčení.

    OdpovědětVymazat
  4. Iranu neustale hrozi, ze bude zasypany bombami. Jiste je take prospikovany spiony. Celkem se jim v dane situaci nedivim.
    Myslim, ze by bylo lepsi az se tamejsi lid probudi a odstrani svou islamskou vladu za neco lepsiho. Samozrejme, ze nechteji dopadnout jako Lybie.

    OdpovědětVymazat
  5. Jiste. Iranska politika se toleruje, protoze "neposloucha strycka Sama". To je cely zaklad postoje,--tolerujme excesy fanatiku, VZDYT ONI JSOU PROTI IMPERIALISTICKE AMERICE!!
    Myslim, ze Spojene staty maji ted jine starosti, nez si zacinat s Iranem. Jedine snad, ze by USA pomahalY svemu spojenci, Israeli.

    Pane JzP,
    zrovna tak je u mnohych Israel pokladan
    .."za nepřítele č. 1 a o možnosti jeho napadení se už několik let nahlas spekuluje, takže jistá hysterie je z jeho strany pochopitelná.,,,"

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, Danielo, sovětský traktor mírumilovně orající pole se zákeřným útokem nenechal zaskočit, palbu opětoval a potom, co sestřelil všechny nepřátelské stíhačky, v poklidu odletěl na základnu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>