neděle 4. září 2011

Podezřelý světec

Dnes, 4. září (22. srpna podle starého kalendáře) je svátek svatého vladyky mučedníka Gorazda. Kdysi jsem o něm napsal i na Sprchu, v současnosti jsou o něm vyčerpávající informace např. zde (nutno kliknout v levém sloupci na "Život a dílo sv. mučedníka Gorazda - obnovitele cyrilometodějského Pravoslaví u nás"). V těchto dnech málokdo ví, že svatý vladyka byl také velkým vlastencem a bojovníkem proti němectví a poněmčování Čech (viz odkaz "Poněmčování českých krajů a německá zemědělská kolonizace" z jeho díla), ale ani nijak nepoklonkoval Rusům nebo jiným (pravoslavným) Slovanům. V boji proti nacistům položil svůj život za církev (sám o ukrytí parašutistů v kryptě pravoslavného chrámu původně ani nevěděl), ale z pochopitelných důvodů ho příliš neglorifikovali ani kommunisté.

Pokud někoho nemají rády odporné régimy různých barev, je to pro něj už velmi slibnou visitkou. Jak by se k svatému vladykovi postavily naše dnešní politické kreatury? Svými názory by byl možná nejblíž Bátorovi, ale jakožto pravoslavný biskup by se netěšil podpoře Semína a reakčních latiníků. Takový Havel, Halík nebo Schwarzenberg by mu nemohli přijít na jméno, pro Klause a jeho modrou soldatesku by patrně ani neexistoval. Proto si svatý vladyka ještě dnes právem zasluhuje naši úctu.

"Pravoslavných vůdce a moravské církve obnoviteli, světiteli mučedníku Gorazde, jenž jsi s radostí trpěl za pravdu, pros milostivého Boha, aby spasil duše naše." (Tropar svátku)

5 komentářů:

  1. Sice je to OT, ale sem se hodí aspoň tématicky.

    Mám neodbytný pocit, že kdyby přijel do dnešní ČR Marťan, musel by si myslet, že nám právě zemřeli tři světci mučednickou smrtí. V každém městě na náměstí oltáře s obrázky světců, svíčky, lidé se k nim málem modlí, připomínají si zjevení z Nagana a další zázraky. Do toho mediální mrdky spustily tryznu, kterou předčila snad jen serie pohřbů Brežněva, Andropova a Černěnka. S tím rozdílem, že se neruší dožínky a hody.
    Tak si říkám, že jestli má církev dost mladých v semináři, měli by z nich udělat hokejový mančaft a Hlinku rovnou svatořečit.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravim gogo:-)
    Zminujes namesti,
    dnesni Internet je plny konspiraci, clovek nevi cemu verit,
    ctu :
    Snižte rychlost aut v historickém centru Prahy na 30, vyzývá iniciativa

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/ridici-budou-moct-vjet-do-centra-prahy-za-200-korun-stara-auta-vubec-p9i-/praha-zpravy.aspx?c=A110913_1650944_praha-zpravy_sfo

    Jakesi mesto na Morave pry prislo s revolucnim navrhem, pred namestim bude prikaz k zastaveni, nasledovat ma vypnuti motoru, pretlacit auto na druhou stranu namesti, pak teprve nastartovat a pokracovat. Slibuji si nejen mene zasvinene ovzdusi ale i zvysenou kondici ridicu. Ma to mit v sobe ten chytry figl, ze kdo neutlaci nepretlaci na toho se zamerici cihajici cetnictvo odebere ridicak a vyda opet po lekarskem potvrzeni ze ridic je OK. Penziste budou moci pozadat o refundaci 30 korun.
    Tys byl vzdycky takovej solidni chlapec pokud jde o informace, zklamal si ci zavahlal jen jednou a to kdyz slo o Tve docasne trvale bydliste:-(
    Co napises Tomu snad mohu uverit:-)
    Diky predem za pravdivou odpoved.
    S pozdravem do babiho leta
    mnoho zdravi a dlouha leta:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ono v dnešní době musí být člověk opatrný, protože i ty největší zhovadilosti se stávají realitou.
    Kdyby mi někdo před 20 roky řekl, že eurosojuz bude zakazovat prodej žárovek anebo rtuťových teploměrů, považoval bych ho za blázna. A nemožné se stalo skutkem.

    Nedávno nám posranci schválili novelu, kdy nově ponesu odpovědnost za přestupky páchané jinou osobou v mém vozidle. Nebude již třeba prokazovat přestupek ani pátrat po oné osobě, postačí vyměřit mi pokutu za správní delikt (spočívající v tom, že jsem onu osobu nepřinutil přestupky nepáchat) a poslat mi platební příkaz, který spolu s fikcí doručení dokáže pravé divy.

    Co je proti tomu nějaké primitivní a snadno představitelné tlačení auta? Jen by měli EU-soudruzi vzít v potaz geografii, anebo v Bruselu odhlasovat výjimky z gravitace, protože tlačení vozu do kopce by mohlo být pro méně nadšené euroobčany poněkud Sisyfovským úkolem.

    Ještě jsem se dozvěděl, že pro ostatky světců byl vypraven vojenský speciál (nechvalně proslulý letoun Casa) a dnes jsou již v Praze. Zda již proběhlo zrychlené výběrové řízení na nákup relikviářů není zatím známo.

    OdpovědětVymazat
  4. Hlavne, ze ten letoun Casa s nimi nespadl. Cetl jsem nekde, ze pry neumi letat.

    Mozna by tem hockeyistum meli na onen svet kazdemu ritualne upalit tucet modelek. Je preci znamo, ze kocourkovsti jsou narodem sluzek, kocich, hockeyistu a modelek.

    OdpovědětVymazat
  5. gogo dik:-)
    Jeste dalsi z CR zpravy
    nejak Vam zdrsnely mravy
    ---------------------------------
    Pepicek a pejsek s kocickou


    Učitelka se ptá Pepíčka: "Máte doma pejska?"
    "Měli jsme, ale zabili jsme ho, protože žral jen maso.
    Já maso nejím, tatínek také ne a kupovat ho jen pro psa se nevyplatilo."
    "No to je hrozné, Pepíčku. A kočičku máte?"
    "Tu jsme také měli, ale já mlíko nepiju, tatínek taky ne a kupovat mlíko jen pro kočku? Tak jsme ji taky zabili." "Proboha, to je hrůza! Zítra přijď do školy i s maminkou".
    I maminku jsme měli, ale já ještě souložit neumím, tatínek už nemůže a kvůli sousedovi jí přece doma držet nebudeme!"
    ----------------------------

    aby Ti to nebylo lito,
    ze schválili novelu, kdy nově ponesu odpovědnost za přestupky páchané jinou osobou v mém vozidle...

    tak Ti oznamuji ze tu byla Vase delegace a ten napad se odsud odvezli:-),
    ale ne FSECHNO, tu nasi extra variantu nam tu nechali:-(
    se tu s nami neserou
    pokutu napari a vyberou
    prisnost musi bejt
    az ovcanovi z toho chce se blejt :-(

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>