pondělí 23. dubna 2012

Kapitán jásá

Bylo vědecky dokázáno, že věřící lidé jsou méněcenní, přinejmenším handicapovaní.
Účastníci výzkumu s výraznějším poškozením temenního laloku vykazovali zvýšenou tendenci obracet se k vyšší moci. “Výzkumy v oblasti neuropsychologie vždy naznačovaly, že defekty na pravé straně mozku mívají za následek snížení u lidí nutnost zabývat sebou samými a vlastním já,” prohlásil Johnstone.
A je vymalováno. Tyhlety vědecké články opravdu miluji...

12 komentářů:

  1. Nebudu se zabývat hodnocením, ale Ty si Vodníku nemyslíš, že vědomí, osobnost a duševní schopnosti člověka mají původ v mozku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak které. Rozhodně ne všechny, dokonce ani ne všechny ty, které se tam dají vystopovat.

      Vymazat
    2. Tak to je pak těžká věc, to jsme skončili dřív než jsme začali, i když zcela podle očekávání.

      Samozřejmě v tomto případě nijak nehájím bulvární pisálky pseudovědeckých rubrik, ale to už je v tomto světle podružná věc.

      Vymazat
    3. A není podivné, že třeba nábožensky neutrální schopnosti učení cizích jazyků klidně ponecháš pod kontrolou toho ošklivého šedého mozkového materiálu, stejně jako excesy hysteriků, zatímco vyšinuté náboženské halucinace pocházejí zaručeně ze samotného nebe? Nebo aspoň ty konformní s uznávanou doktrínou :-)

      Vymazat
  2. Bezdůvodná víra, a tím pádem všechna náboženství, je virus, který snadněji napadá oslabené mozky, než ty, které jsou schopny racionálně pracovat v celém rozsahu životních zkušeností. Není to nic překvapujícího.

    Nicméně ani já, ač nazýván militantním ateistou, se nedomnívám, že víra je pouze nemoc. Přiklonil bych se k názoru, prezentovanému p. Koukolímem http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121244562-jadro/208572235800014-modulus-bozi/ Patrně evolučně výhodný "Modulus Boží", vyvolávající u jedince jistý druh slasti a v obtížných situacích ulehčení. Účinek je podobný jako u masturbace, slast přinášejí i představy, které nemají s realitou nic společného:)

    >že věřící lidé jsou méněcenní, přinejmenším handicapovaní.

    Je to handicap hlavně pro jejich okolí. U věřícího, i když je v jádru dobrý, si nikdy nemůžete být jistý jeho jednáním. Vždycky je zde něco většího a významnějšího, než je jeho rodina a přátelé. Přičteme-li k tomu i velmi aktivní "prostředníky" Boha, představuje často věřící značné nebezpečí rodinu nebo jiný kolektiv. Je totiž pod vlivem jiných sil, než je lidská humanita, přátelství či pouhá racionalita. K tomuto jsem bohužel došel pozorováním a zkušeností.

    cnemo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věděl, že Vás tím článkem potěším!...:-)

      Vymazat
    2. Ani já Vás nechtěl zklamat:)

      Vymazat
    3. "většího a významnějšího, než je jeho rodina a přátelé"

      To by nebylo to nejhorší a leckdy i správné, problémem je fakt, že u řady z nich se nelze spolehnout na ně samotné - prostě farář nebo jiný guru zaručeně hovořící se superduchem zavelí a vše jde stranou se smrtelnou naléhavostí. Samozřejmě nelze všechny věřící házet do jednoho pytle, každopádně čím stádovitější, tím větší riziko osobního excesu, ale na druhé straně lepší průměrný odhad chování, když o nic nejde.

      Vymazat
  3. Ale Vodníku, abych vyrovnal skóre, upozorňuji na tento článek: http://www.osel.cz/index.php?clanek=5511

    Jak vidíte, tak vymřeme a víra zvítězí:)

    cnemo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...Jak vidíte, tak vymřeme a víra zvítězí:)...

      Souhlasim a v Evrope to bude vira islamska....

      Vymazat
    2. Jsem rád, když slyším, že vymření hmotařů a vítězství víry, potvrzuje věda. To je pak na tuty!

      (Na ten článek už jste kdysi někde odkazoval)

      Vymazat
    3. Je to možné protože to stojí za to:)

      cnemo

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>