neděle 15. dubna 2012

Odpověď Věře Tydlitátové

Ne, nehodlám kommentovat její reakce na Grassovu báseň - ty jsou zcela nepřekvapivé a považuji za zbytečné se pouštět právě s ní na toto thema do jakékoliv, byť nepřímé, diskusse. Mnohem zajímavější je doktor Tydlitátová na poli umění nebo na poli své skutečné erudice – religionistiky.

Poněkud opožděně bych ji chtěl poděkovat za dva roky starý, velmi informativní a poučný článek o židovské mystice. Škoda, že se Věra Tydlitátová nedrží tohoto thematu a nerozvádí ho do hloubky – patřila by jistě k mým nejčtenějším authorům. Ona se ovšem rozhodla dát rozumu vale a pustit ze řetězu veškeré (zejména negativní) emoce: tentokrát ji rozčílil článek ultrakatholického lefebvristy Michala Kretschmera.

Chápu, že jakožto vyznavačce židovství se jí nelíbí, říká-li se někde nahlas, že Židé zavraždili Boha. Je jejím dobrým právem vznést proti tomuto tvrzení ze své posice protiargumenty. Takovým protiargumentem ovšem není blábolení, o „amatérském vykladači Nového zákona“. Je prý „sebejistý a splachovací, hodně zahořklý, možná i patologicky zlý“.

Zřejmě zná Věra Tydlitátová pana Kretschmera osobně, jinak si nedovedu představit, odkud čerpá své znalosti o jeho osobě. Kretschmer napsal svůj text z posice tradiční římskokatholické věrouky. Od ní se nijak amatérsky svévolně neodchyluje. Slova o amatérském vykladači Nového zákona by se hodila spíše na protestantské theology, tedy i na jejího nejvěrnějšího kommentátora, evangelického faráře v.v. Ondřeje Wolfa. Tradiční římskokatholická i pravoslavná věrouka říká zcela jasně – a vyplývá to i nad jakoukoli pochybnost z kapitol Nového Zákona (Kretschmer je ve svém textu vyjmenovává) – že Krista ukřižovali Židé, byť rukama římských vojáků. Tuto vinu z nich nikdo nemůže sejmout, ani papež! A přestože Židé svolávali vinu za tuto bohovraždu i na své potomky („Krev jeho na nás a na naše děti!“ Mt 27:25), neviníme z ní současné Ž-/židy, byť ten starozákonní Hospodin, kterého tou výzvou pokoušeli, vinu otců trestá na dětech až do třetího i čtvrtého pokolení (cf. Ex 20:5), takže ta výzva tehdy od nich nebyla žádná sranda! Kretschmer ve svém textu říká doslova: „Ze smrti Krista nelze ovšem vinit kolektivně Židy ani současné, tím méně pak ty, kteří žili později.“

Domnívám se, že doktor Tydlitátovou vytočil o pár dní před tím debilní text jakéhosi Jana Žáčka, který skutečně pulsuje téměř středověkou pogromistickou náladou (text byl z portálu okamžitě stažen a volání po trestním oznámení v diskussi pod článkem maně připomíná ono volání Židů na Piláta „Ukřižovat!“). Jinak si nedovedu vysvětlit to, že místo, aby reagovala racionálně z posice religionistky, resonuje s přiblblými kommentáři hospodských theologů pod Kretschmerovým článkem, jenž na rozdíl od Žáčkova výplodu hlavu a patu má. Nějaký atheistický vůl si blábolení může dovolit, profesorka religionistiky nikoli!

Pokud se doktor Tydlitátová nakazila od svých sionistických přátel pretraumatickou stressovou poruchou (© Gilad Atzmon), mohla by vědět, že anno 2012, nota bene v atheistické České republice, nemůže být spouštěčem pogromu na Ž-/židy nějaká křesťanská záminka. „Černoprdelníci“ jsou případným pogromem za strany luzy ohroženi skoro tak jako sami Ž-/židé; kommentáře pod Kretschmerovým nebo Žáčkovým článkem to illustrují dost přesvědčivě. Daleko nebezpečnější jsou Ž-/židům výstřelky sionistů a bankéřů, o kterých lid předpokládá, že jsou z 90% židovští (nakolik je ten předpoklad oprávněný, by bylo thematem jiného článku). Možná by tedy místo touhy po trestání „čtenářovraždy“ nebo jakéhokoli písemného projevu měla přednést o něco solidnější argumentaci (pokud si teda myslí, že debata věřící židovky s římským katholíkem na toto thema má smysl). Bohovražda i substituční theologie jsou stále platná dogmata v tradičních církvích, které nelze odbýt mávnutím rukou a nálepkou „antisemité“.

16 komentářů:

  1. Takhle to dopadá, když je kdejaká sbírka fatasijních textů, zápisků halucinací atd. - Bible, Tóra, Korán atd. - brána vážně.

    OdpovědětVymazat
  2. Parlamentni listy nesou zodpovednost za propagaci ethnicke nenavisti, to by snad melo byt kazdemu jasne, i tem, kteri hlasaji bezbrehou svobodu slova. Takove clanky(Zacek) jsou ukazem primitivismu z minulych stoleti, do spolecnosti, ktera se hlasi mezi civilisovane to rozhodne nepatri.. Ovsem u Boratu to asi projde.
    V takovych chvilich ocenuji americky cirkevni system, kde se ukrizovani Jezise vyresilo uz davno, baptiste vysvetluji svym oveckam, ze Jezise v jadru ukrizovali zli zide, jmenovite Saducejove a Farisejove. Ciliz odpadla kolektivni vina zidu a take se utvorilo mineni, ze i dnes jsou mezi zidy lide dobri a zli, zrovna tak jako u krestanu..Proto nemame takovou zavilost proti lidem s zidovskym puvodem, jaka existuje v Evrope.
    Nedivim se Tydlitatove, ze ta priserne zla retotika ji jde pod kuzi, vedomi, ze zije v jedne zemi s krvelacnymi zidobijci se nutne odrazi na kazde psyche.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete v tom Kretschmerově článku poukázat na nějakou "příšerně zlou" nebo "krvelačně židobijeckou" rhetoriku? Věře Tydlitátové jde totiž pod kůži tradiční římskokatholická (a pravoslavná) theologie - na ni v odkazovaném článku reaguje!

      Vymazat
    2. Kretschmeruv clanek jen doplnuje mosaiku krvelacne nenavisti proti zidovskemu ethniku, nenavisti uz tisic let stare, stale a stale se v Evrope a arabskem svete vynorujici, v ruznych formach.
      Clanek o vrazde Boha je uplna blbost, Boha zavrazdit prece nelze, jedine, kdyby to byl jeden z pohanskych bohu a to mi tak pripada, ze tito radoby krestane to tak vidi.. Buh otec a buh syn, velmi nekrestanske dogma. . Muzete namitat, ze to tak neni, ale to se tak jevi rade lidi, a ukazuje jim to, jak jsou tito obvinovatele Zidu dusevne zaostali a omezeni. Nezminuji se totiz o Nejsvetejsi Trojici, kde Jezis je casti bozskeho celku, zavrazdeni je tedy jen povrchne fysickeho razu, neb bozska duse, podle krestanu, je nesmrtelna. Takze se lefebrvovci staraji o mrzke telo, nadobu, jen proto, aby mohli obvinovat.
      Cast bozskeho celku Trojice prisla na Zem exklusivne, zamerne, do zidovske kultury, do zidovskeho prostredi, kde se dobrovolne obetovala. Nenavistni krestane se musi smirit s tim, ze jestlize chteji nabozenstvi, ktere vzniklo v judaismu, tak je naprosto jiste, ze herci tohoto drama budou nutne Zide. Nechteji li Zidy, at si zvoli japonskeho boha Kitsune, ten ma 9 ocasku...:-))
      Apostol Pavel, ktery prakticky zavedl katholictvi v Rime, byl Zid jako poleno, z kmene Benjamina.. Tez zvany Saul z Tarsu, a kdyz ctou anti-zide Novy Testament, zaroven cituji vyroky reformovaneho Zida, stale ale z jeho zidovskeho uhlu. Pavlovo vnimani Boha zustalo ciste judaisticke..
      Nenavistnici pisi nenavistne texty. Kde je nejaka uvaha o bozi lasce? Nevidim.
      Kde je rozebirani slova Agape oprotu Philii?
      Nic.
      Jen omilani krvaku a hledani vinika. (Podle bible jsou na smrti-obetovani Jezise vinni vsichni hrisnici).
      Uz i to, ze lefebvrovci a jini vzteklouni basiruji na ukrizovani je neporozumneni vyznamu Jezisova utrpeni, jelikoz, ideologicky, ukrizovani byla jen metoda znazorneni pro pozorujici verici.. Akt Vzkriseni je daleko dulezitejsi, neb Zmrtvychvstani je nazorna ukazka a dukaz vecneho zivota.....
      Takovi pseudo-krestane, co hartusi pri kazde prilezitosti na zidy, ti at se jdou vycpat. To uz radsi Wicca, pohanske nabozenstvi, tam alespon nejsou takovi hnusni a zli pokrytci....

      Vymazat
    3. Kretschmeruv clanek jen doplnuje mosaiku krvelacne nenavisti proti zidovskemu ethniku,
      To je sprostá lež, což potvrdí každý kdo si ten článek opravdu přečetl!

      Danielo, Vy se do trojiční theologie raději nepouštějte! Problémy, o nichž se snažíte psát, se řešily (a vyřešily) ve 4. a 5. stol. Neznám žádného (opravdového) křesťana, kterému by vadilo, že hlavní protagonisté jeho víry jsou Židé. Jistěže se na Kristově ukřižování podílí každý hříšník, ale nechcete snad říct, že stejným dílem?

      Vymazat
  3. Vodniku pokusil jsem se vstoupit pod jeji clanek do komentaru, ale bohuzel ma to zamknute a pousti jen co je jeji sionisticke dusi mile, nic co by ji mohlo prinest tizive chvile. Tak pro jistotu kopii zde. Doufam ze si precte Tvuj clanek a i Ty budes od ted take jejim k smrti odsouzenym jak v zaveru clanku preje tem co ctenarovrazdy se dopousti a jine nazory nez jeji pripousti.
    ============================================

    Madame Vase rozhorceni nad clankem a vyzvu k potrestani az i smrti:

    ...ale čtenářovraždu bych trestala těžkým žalářem zpřísněným povinnou četbou tlustých svazků, nucenými pracemi v tiskárně a distribuci knih a možná i smrtí, to v případě kombinace prznění češtiny, nudné formy a pitomého obsahu, což je případ tohoto výše zmíněného lidového mudrlanta.

    to ctenarovu dusi drti :-(

    Je vice lidi a clanku tech
    kterym psani Very Tydlitatove bere dech.
    Co Vere Tydlitatove
    jen jeji sionismus veri
    ne vsak jeji psani kterym
    vlamuje se do otevrenych dveri.
    Zde odkaz na rec kritickou
    jez je jen malou notickou
    k jejimu besneni
    pred nimz ctenari
    coby "ohrozeny druh "
    by meli byt chraneni..

    http://discussionspeed.blogspot.com.au/2012/04/odpoved-vere-tydlitatove.html

    OdpovědětVymazat
  4. Moje reakce na Vodníkovu "Odpověď":

    Titulek článku je silně zavádějící, neboť podle titulku by čtenář mohl nabýt dojmu, že profesorka Tydlitátová a Vodník spolu konverzují vedouce jakousi akademickou polemiku. Ale ono tomu zdaleka vůbec tak není. Vodník není žádný profesor a především není žádná všeobecně uznávaná autorita v oblasti publicistiky jako Věra Tydlitátová. Takže místo slova "Odpověď" by bylo vhodné použít slovo "Reakce", což sice zní pořád nadneseně, ale alespoň není tak zavádějící. Akademicky totiž Vodník nesahá Věře Tydlitátové ani po podrážky aby s ní mohl vést jakoukoliv konverzaci tím méně s ní akademicky polemizovat.

    Co se týče obsahu "Odpovědi" nemohu více nesouhlasit a více souhlasit s Věrou Tydlitátovou i když její žádost Parlamentu České republiky aby se Parlament distancoval od jakéhosi obskurního webu se mi jeví jako poněkud dětinský, ale já se rozhodně necítím nějak jinak na toto reagovat než v této poznámce.

    BTW, vůbec nerozumím zdejší obcesi s Věrou Tydlitátovou. Jedná se o jednu z mnoha publicistek a jednu z mnoha vysokoškolských profesorek. Možná je to její konverze k judaismu, možná její dřívější činnost v disentu a Chartě. Kdyby se někdo obtěžoval nastínit proč tomu tak je? Předem děkuji ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leho, už to, že místo meritu věci se soustředíte na osobu a erudici Věry Tydlitátové, resp. Vodníka (obvyklý manoeuvre propagandistů), je dostatečným důvodem k tomu, abych na Vás nereagoval. Učiním ale výjimku z několika důvodů, které snad z odpovědi vyplynou.

      Vaše první věta je víceméne pravdivá: nejedná se z mé strany o odpověď ve smyslu nějaké kommunikace s V.T., spíše o reakci nebo o odpověď nevyžádanou. Tím ovšem koncepčnost a smysluplnost Vaší reakce v kontextu končí.

      Můj post se týkal výslovně článku, kterým V.T. reagovala na stať Michala Kretschmera. Netýkal se Grasse (se kterým souhlasím), ani Žáčka (se kterým nesouhlasím), ani trestního oznámení na Žáčka (se kterým rovněž nesouhlasím). Obsahem byla polemika s jejím textem, který nevykazoval akademickou erudici, nýbrž přitakával nejapnému "filosofování" IV. cenové. Konstatoval jsem, že je hluboce pod její úroveň a poukázal na faktické nepřesnosti. Na konstatování zjevných skutečností není třeba akademické erudice. A pro Vaši informaci, k porozumění duchovnímu je pak akademická erudice nezřídka na obtíž. O mé erudici víte kulový, ale když jsem mohl kommunikovat a polemisovat s doktory filosofie, arcibiskupy nebo R.I.P. Tomášem Špidlíkem, nevím, proč bych nemohl s Věrou Tydlitátovou. Akademik na poli srdce a EKG sice taky studoval medicínu, ale o vagíně nebo o vnitřním uchu už toho bude vědět míň než začínající gynekolog nebo ušař. Věra Tydlitátová je specialistkou na judaism a tak má buď psát jen o něm a nebo si statě, týkající se římského katholicismu (nebo vímjáco buddhismu nebo taoismu), studiem oživit. Já se sice domnívám, že nemůže neznat tradiční křesťanskou dogmatiku (takže obvinění Kretschmera z amaterismu připadá navrub jejímu rozčilení), ale dávám jí benefit of the doubt.

      Vymazat
    2. A to ti nevadí, že ty bys mohl na stejné akademické úrovni polemizovat akorát tak se starým Gorolem? Teda idiotských chcípáčků už jsem viděl hodně, ale žádný netrpěl takovou absencí sebereflexe.
      S.P.

      Vymazat
    3. "Vodník nesahá Věře Tydlitátové ani po podrážky aby s ní mohl vést jakoukoliv konverzaci tím méně s ní akademicky polemizovat."

      Velice hloupa hlaska. Mate ptavdu S.P., sebereflexi leho rozhodne netrpi. Leho, porozumet zdejsi "obssesion" s V.T. neni tak tezky. V.T. vydava verejny blog a tudiz jsou jeji nazory predmetem verejne polemiky jak kladny tak i zaporny. Ti ostatni profesori a publicisti holt tak uplne nezapadaji do ideologickych zajmu tohoto blogu. Neni to tak slozity. Popremyslej o tom trochu a verim, ze potom budes i schopen vysvetlit svoji vlastni a skutecnou obssesion se Zvedavcem V. Stwory :)). habr

      Vymazat
    4. "všeobecně uznávaná autorita v oblasti publicistiky jako Věra Tydlitátová"
      Cool!

      Vymazat
  5. Nevím co Tydlitátová furt vyšiluje s antisemitismem, když už za pár měsíců budeme mít prezidenta sionistu

    OdpovědětVymazat
  6. Puvodne komunistu, nyni sionistu takze Zidobolsevika :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Budouciho presidenta CR v podobe Zidobolsevika Fischera byste meli v CR uvitat coby dukaz vule lidu alias jako dukaz neexistence nejakeho masoveho antisemitismu a jako dukaz hluboke statnicke moudrosti proziravosti a velkeho pochopeni lidu obecneho v kotline Ceske :-)

    Volba je jeste za horami a ac masmedia jiz vyjmenovala Fischera jako jasneho viteze, vice byste se meli venovat problemum dneska, spravneho nacasovani Necasovani v necase.
    Predesilam ze to je IMHO(In My Humble Opinion = podle mého skromného názoru) to take proto ze videno z velke dalky. Ale presto si dovoluji rici ze veskera Necasovska opatreni a zakroky mi pripadaji jako mavani rucnikem kdyz jde o reseni problemu presne tak jak je to podano v pribehu o sexu ze zeme Bohem vyvolenych:
    -------------------------------------------------------------------------------------

    Jewish Sex:

    No matter what this husband did in bed, his wife never achieved an orgasm... Since a Jewish wife is entitled to sexual pleasure, they decide to consult their Rabbi.
    The Rabbi listens to their story, strokes his beard, and makes the following suggestion: Hire a strapping young man. While the two of you are making love, have the young man wave a towel over you. That will help your wife fantasize and should bring on an orgasm...*

    They go home and follow the Rabbi's advice. They hire a handsome young man and he waves a towel over them as they make love.. It does not help and the wife is still unsatisfied. Perplexed, they go back to the Rabbi. *Okay,* he says to the husband,
    *Try it reversed. Have the young man make love to your wife and you wave the towel over them.

    Once again, they follow the Rabbi's advice. They go home and hire, the same strapping young man. The young man gets into bed with the wife and the husband waves the towel. The young man gets to work with great enthusiasm and soon she has an enormous, room-shaking, ear-splitting screaming orgasm. The husband smiles, looks at the young man and says to him triumphantly,

    See that, you schmuck? THAT'S how you wave a towel!!
    =====================================
    Shalom :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Nasel jsem zajimavy proslov, nad kterym se clovek zamysli o vyznamu slova antisemitismus: http://www.memri.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/3412.htm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajimavy odkaz, ale nic noveho. Jen to potvrzuje existenci nespokojencu stejne tak jako jinde. Ten recnik to je Kocab v zidovskem provedeni, jen s tim rozdilem ze nema zidli ve vlade.
      Kdyz Iran poradal konferenci take i tam sedeli orthodoxni Zide kteri nesouhlasi s Israelem v dnesni podobe.
      Sionismus je mimo jine predevsim vyhraneny nacionalismus jako soucast politiky Israele, na rozdil od CR a jinych zemi kde Kocabove hlasaji multiculti aby se nasledne ukazalo ze to nepracuje. Oni si to vyresili po svem, doma jim to funguje a co rikaji venku na to hazi bobek. Zatim si to stale mohou dovolit. Kecy o stejnych lidskych pravech pro FSECHNY jim mohou byt ukradene. Nikdy to na teto planete nefungovalo a nikdy trvale nebude. Rozhodne ne v dnesni podobe trzniho kapitalismu ktery je postaven na jinem principu!

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>