sobota 4. srpna 2012

Pravda a Láska dává za pravdu Kapitánovi

V nejrůznějších diskusích na thema konspiračních theorií uvádí Kapitán opakovaně argument, který podepisuji: celá řada historických fenomenů byla nejprve odmrštěna jako "spiklenecká theorie" než byla postupně akceptována jako historický fakt.

Známá přivezla z Prahy Respekt, ve kterém je i článek o Šináglovi; tím se zde nehodlám zabývat, debata na toto thema proběhla na blogu Tomáše Peciny. Ale zaujala mě přední strana: je na ní žraločí tlama a text: "KDO ŘÍDÍ SVĚT. Státy ztrácejí vliv, kdo chce na jejich místo" Kdybych tuto otázku takto vznesl cca před 20 - 25 lety, kdy mi to začínalo být jasné, setkal bych se jistě s odmítavými výkřiky a posměšným přitakáním: "Ano, jistěže! Svět řídí Židé a zednáři!" Ovšem anno 2012 je tato formulace přípustná dokonce na titulku ideologicky nejpevnějšího věstníku skalních pravdoláskařů.

Článek je dlouhý a prolétl jsem ho jen zběžně. Ne, není tam ani slovo o AIPACu nebo illuminátech. Author Jiří Sobota pouze seznamuje čtenáře s obsahem knih příslušníka elity Davida Rothkopfa, který v nich de facto kodifikuje způsob, jakým lze o tomto faktu dnes hovořit a kterými slovy ho lze popisovat. Protože věci pokročily už tak daleko, že je - přesně podle Kapitánova argumentu - už nelze odmávnout jako "spikleneckou theorii", je nutno světu předložit officiální rhetoriku, aby nebylo řečeno víc než je vhodné. Pokud v lednu 2010 USA přijaly zákon o financování voleb, kterým zrušily demokracii i de iure, je nutno mocné pojmenovat. David Rothkopf tedy nabízí "superobčany", "nadnárodní korporace" atd. Samé známé věci, namítnete. Leč před 20 lety by Respekt tento text na svou titulku nikdy nepřipustil!

Ostatně je pokrok, že se o Bilderbergu vůbec může mluvit. Do 70. let se popírala vůbec jeho existence, dalších pár desítek let se bagatelisovala a záměrně opomíjela, dnes víme už i z officiálních medií, že se tam scházejí každý rok nejvlivnější lidé světa, aniž by z tohoto setkání vydali nějaké kommuniké. Prostě si tam, slovy Karla Schwarzenberga, "zajímavě popovídají".

Zajímalo by mě, jestli někdo v Česku ještě věří tomu, že Jakeš padl, protože lid zvonil klíčema za demokracii.

14 komentářů:

  1. Leon Kreutzfeld4. srpna 2012 v 16:27

    Vsechno se vyviji vp. Vodnik, i Respekt. Pan Sobota patri pokud vim k te mladsi, zvedavejsi generaci a ja jeho textem nejsem prekvapen.

    Vp. JzP, s tou prupovidkou sefredaktora Respektu souhlasim. To je to *liberalni* v te demokracii, ktera by sama o sobe byla bezbrehym populismem. Hadka s P&L je o to, jestli ta svoboda slova k tomu prispiva, nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sobotkův text (=článek) žádným překvapením není. Já mluvím o tom textu na titulce. Je to jako s módou: koncem 70. let byly modré a zelené vlasy výstředností odpadu společnosti, dnes je nosí middle class housewives.

      Vymazat
    2. Leon Kreutzfeld4. srpna 2012 v 18:13

      No dobre, tak je to moda. Vy chcete asi nejake potvrzeni ve smyslu "ja to rikal". Jak rikal uz chicagsky starosta Rahm Emanuel, "You never want a serious crisis to go to waste." Dneska zijeme v dobe, kdy se veci meni.

      Dobre zmaknuty change management je klicem k budoucimu uspechu vp. Vodnik.

      Vymazat
    3. Leon Kreutzfeld4. srpna 2012 v 18:34

      Taky si myslim, ze je micha dohromady, ale tak by to prece melo byt vp. JzP. Mozna to "vytvareni pudy" je to jadro pudla. Tahle rovnovaha, nebo jeji nedostatek, je imho pricinou tech sporu.

      Vymazat
    4. V čem že to nejsme na společné lodi?

      Vymazat
    5. Vy chcete asi nejake potvrzeni ve smyslu "ja to rikal".
      Ale ne. To už mám! :-) Já pouze nabádám k menší přezíravosti a pohrdlivosti vůči tomu, co se za "konspirační theorie" označuje dnes: za 20 let to mohou být samozřejmosti, o kterých nikdo soudný nepochybuje.

      Vymazat
    6. Leon Kreutzfeld4. srpna 2012 v 19:38

      Myslim, ze si rozumime vp. JzP, ale problem je v definici pojmu. I Wikipedie tvrdi, ze svoboda slova je politickym pravem komunikovat nazory a myslenky reci. To je prilis siroke a nikde to neexistuje. Ja bych k tomu dodal "bez represe statu", to je prece ten urcujici prvek svobody slova.

      Vy ve svych prispevcich se stale zabyvate soukromym sektorem.

      Vymazat
    7. To není averse k organisovanému náboženství, ale k organisované víře...leda byste bral i komunism, nacism atp. jako jistou formu náboženství - což vlastně v mnoha ohledech jsou :-)

      Vhodné omezit - měl byste to trochu rozvést.

      Asi třeba zrovna ty drogy, že? Ale upřímně - fakt vám připadá, že to omezení něco vyřešilo? Strašit se představami světa, kde jsou drogy legální - a byl by ten stav opravdu horší, než současný stav války s drogami? (samozřejmě by nešlo naráz legalisovat vše a bez dalších kroků)

      Vymazat
    8. Tak to si v tom případě s těmi vírami atd. vcelku rozumíme :-) A ano, k tomu mám opravdu velmi silnou aversi.

      Represe konzumentů - proč, pokud nedělám nic špatného?

      Nepřijde mi jako velká výhra, totalita výměnou za utlumení mafie...spíše jako velká prohra. To už radši ty mafie.

      Vymazat
  2. "Kdybych tuto otázku takto vznesl cca před 20 - 25 lety, kdy mi to začínalo být jasné, setkal bych se jistě s odmítavými výkřiky a posměšným přitakáním: "Ano, jistěže! Svět řídí Židé a zednáři!"

    Před 25 lety se člověk mohl na takové úrovni bavit maximálně v hospodě, nikdo by nic podobného nepublikoval, snad akorát pokud by člověk měl peníze a zaplatit tiskárnu nebo kopírku, to pak by mohl rozdávat letáky na náměstí. Pamatuji si jak jsem jel autobusem Greyhoundem kamsi před Vánoci v roce 1989 a ke mě si přisedlo jakési podivné smrduté individuum a začalo mi vykládat jak to s těmi illumináty vlastně je. Nikdy jsem o ničem podobném před tím neslyšel a dost mne fascinovalo, že někdo může takovýmhle nesmyslům věřit. Že ta lidská bytost byla dost odporná pro to byl zřejmě dost dobrý důvod. Dříve tyto "informace" se člověk hned tak nedozvěděl, dnes díky Internetu se dá publikovat cokoliv...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jéje, po zkušenostech s "idiotskám chcípáčkem" mám obavu, že se záhy dozvím, že "Vodník věří, že svět ovládají Židé a zednáři, vždyť to sám píše!"...

      Vymazat
  3. Myslim, ze se v Cesku pred 25 roky o konspiracich nebavili, ani nevedeli co to je, jelikoz si jeste septali vtipy o Rusacich..
    Koncem 70 let jsme jeli na navstevu stryce Roy do Panama City a byla jsem manzelem varovana, ze on je "Crazy nut"a nemam mu tudiz odporovat.
    Stryc Roy, silenec uz od pohedu, se zameril na konspiraci "Pristani na Mesici"..Jak Americane na Mesici nebyli, neb neni mozne letat tak vysoko a daleko... Na kazdou otazku mel pohotovou odpoved, dokumenty, filmove zabery a tajne, zarucene informace, jak americka vlada podvodne vybrala penize od danovych poplatniku, ktere si pak tajne rozdelili v kongresu. .. Za zbytek CIA pozadala Hollywood o nataceni pristani na Mesici ve studiu a na odlehlem ostrove v Tichem oceane. Odborna prednaska o "podvodu" stoleti trvala hodiny a hodiny, prerusena kratsim vykladem, proc je Darwinova teorie evoluce tez lziva propagace "Washingtonu"..
    Tim chci rici, ze po teto perfektne propracovane konspiraci odhalene Uncle Royem uz mne nemuze nic prekvapit..
    Kdo ridi svet ? Vzdycky lide, co maji dravost a vizi, vzdycky ti, kteri jsou houzevnati a dusledni.. Nadnarodni monopoly se nestaly dulezitou pakou v hospodarskem svete pres noc, musely se merit a zapasit s jinymi monopoly, ba existuje neustala monopolni valka. Zadna jedna elita, ale skupiny navzdy si konkurujici, navzdy sebe prosazujici a ano, i sebe pozirajici...
    Povercivy lid, vsude na svete, ma ale rad tajemne konspirace. Ty jsou dobre k tomu, ze se nekteri zajimaji o blbosti a skutecna podstata jim unika, dobrovolne se zarazuji na okraj spolecnosti a tim umoznuji jinym se dostat a propracovat k mistu "nahore", nebo alespon splnit zivotni sen....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane JzP,
      Myslim, ze severni Amerika a Cina svou suverenitu maji. Ale tato nezavislost je podminena tim, zda si svoji suverenitu ubrani. Neubrani li, podlehnou, to je prirodni rad.

      Napadlo vas nekdy, ze Bilderberg je jen divadylko pro hlupacky, odvadeni pozornosti, aby cmuchalove, jako pomateni pejskove, stekali na jiny strom ?
      Dejme tomu, ze se asi 100 prumyslniku a hybacu ekonomiky schazi uplne nekde jinde, treba na tichem a nenapadnem miste nekde v Asii, v okoli HonKongu.
      Planuji se sejit, po dohodnuti na tajne komunikacni lince a ujisteni, ze jejich korporatni jety mohou pristavat na atolu X a schuze muze probihat v malem hotelu, naprosto nerusene a neviditelne. Zde se handluje jako konsky handl a tvori seznam lidi, kteri na semi-verejne schuzi Bilderbergu, tentokrate nekde v napadne lokalite, budou v divadle "odhalovani" ucinkovat, aby se verejnost dohadovala a spekulovala. Na teto schuzi Bilderbergu je probiran spise medialni aspekt jejich zajmu a navstevnici, zname osoby, jsou tercem spekulaci.
      To je ovsem Zamer, ktery naivne papaji Adamkove a jini bloudi, co nemaji sajnu o svetovych denich. Jsou ale uzitecni.
      Dalsi a konecne vypilovani a handrkovani se kdo ma mit vice vlivu, se "Think tank" prenese do uvolnenejsi atmosfery v Americe, do veletajne Bohemian Grove. Se divim, ze cesti Sherlockove tento zahadny pionyrsky tabor pro nejvlivnejsi osoby sveta jeste neobjevili.
      Zkratka, spekulovat muzeme do nekonecna a podle meho nazoru jsou to z velke casti zbytecne informace, co jen zahlcuji verejny prostor....

      Vymazat
  4. Ano, pane JzP,
    matouci informacni sum zabira 90 procent veskerych informaci. Musi se holt filtrovat a redukovat a davat pozor na to, co je nasim zajmum nejblize a dotyka se nas nejvic.
    Zrovna ten pan knize S. se mi zda silne neutralne diplomaticky a casto mlzi. Jeho vysvetleni bych brala se spetkou skepticismu. Na druhou stranu neverim, ze Bilderbergove studuji mapy statu sveta, ktere budou sprejovat z chemtrailu. (V predeslem prispevku jsem Vybrala jen par hlavnich konspiraci.)...
    Podobne zvesti o tajnych schuzich koluji o Petroleum BP, mocne korporaci, ktera se ale do americke politiky skutecne plete a pri prosazovani jejich zajmu podrazila i Americany, treba v propusteni libyjskeho teroristy z Lockerbie...
    Ja se neridim tak slovy, ale ciny. Fotografie a filmove zpravodajstvi se nedaji lehce manipulovat, hlavni TV stanice maji dost prostredku poslat reportery primo do centra akce...My se divame na stanici Fox a CNN, kazda ma svuj typicky nahled na situaci a tak si vetsinou z toho informacniho gulase utvorime svuj vlastni nazor..Mame v tom praxi...:-)
    Ja si pak nekdy prectu jeste Al-Jazeeru nebo Teheran news.

    Taky se ridim zasadou, ze zadna, byt sebepresnejsi informace nas nemuze pripravit nebo pomoci vymyslet perfektni zachranne opatreni,- jelikoz precasto nase strategie narazi na uskali, eventualitu, kterou jsme naprosto a nikdy nepredvidali....

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>