sobota 6. října 2012

Ebenova kletba

„Kéž ideje a mravnost Václava Havla neopustí návštěvníky tohoto letiště, až opustí toto letiště branou ven. Kéž zůstanou v celé České republice,“ pronesl moderátor Marek Eben při rituálu přejmenovávání ruzyňského letiště.

Doufám, že Bůh Marka Ebena nevyslyší. O nešťastnou Českou republiku nejde, v té je ideí i mravnosti Václava Havla na rozdávání. Ale nepřál bych to všem těm slušným lidem, kteří na toto letiště přiletí. Anebo snad jen těm, kteří ho opustí branou ven směrem do Prahy, po dobu pobytu v České republice - jako zbraň k přežití.

10 komentářů:

  1. Panove, George HW Bush ma svuj airport uz od r. 1997, tak to s tim vkusem P&L zas nebude tak spatne. Vzdyt mu ho dali az po smrti.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz vidim, kdo vsechno do Havla kope (a jakym zpusobem) tak si nekdy preji, aby se po nem jmenovalo letiste v nejake zapadni zemi, kde lidem roky komousske diktatury tak nepokrivily moralku.....
    Tem mym nekolika kanadskym pratelum kteri o Cesku neco vedi se zda byt to prejmenovani stejne jako me logicke. Jeden z nich dokonce rekl, ze je spravne pojmenovat letiste po cloveku, ktery pomohl svrhnout rezim, ktery zakazoval lidem cestovat.
    Podobnou myslenku vyslovil kdosi i pri slavnostnim aktu.
    Ja se docela tesim na to, az na Letisti Vaclava Havla poprve pristanu.....
    Canadian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. V.p. Kreutzfeld se domníval, že by Američané po něm mohli pojmenovat nějakou letadlovou loď. Mně by se zase líbilo, kdyby po něm nazvali nějaký bojový plyn. Ty titulky v novinách: "VÁCLAV HAVEL ZASE ZABÍJEL" "AŽ 60 TERRORISTŮ MÁ NA SVĚDOMÍ VÁCLAV HAVEL".

      Vymazat
  3. Dejiny se na cechackovske mudrovani zvysoka vy..., ehm, vykaslou, vazeni panove.
    Havel byl statnik svetoveho formatu a jeho lidske chyby a nedostatky zapadnou do prachu casu, zatim co jeho zasluhy zustanou navzdy. .. Nikdo nemuze za to, ze mumrajici Cesi jsou dodnes neschopni Havlovy politicke chyby napravit..
    Ve vetsine pripadu je vztek na Havla podvedomy vztek nad vlastni neschopnosti. Na vyvazenou a seriosni oposici proti Havlovcum-"P@L"-se totiz nezmuzou...

    Ostatne, mnozi politici byli v soukromem zivote pekne rozdovadeni, radi se nabumbali a s oblibou vyhledavali spolecnost povolne damy. Treba Martin Luther King, -- ten ma v kazdem americkem meste boulevard, nebo J.F.Kennedy, jeho jmeno zase krasli mezinarodni letiste v New Yorku.
    Neposuzujeme je podle chyb, ale podle zasluh.....


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky napsane, Dano. Jen maloktery levicak vzpomene na dite, ktere mel Karlik Marx se sluzkou (ktere navic neplatil), zato Havlovi vycita kazde pivo.
      Me se zda, ze nejvice na Havla nadavaji (krome komunistu) ti, kteri v dobe kdy sedel ve vezeni ani nekvikli, ale antichartu podepsali.
      Nejspis nejaky pocit viny, nebo co....

      Vymazat
    2. prominte, zapomnel jsem na podpis
      Canadian

      Vymazat
  4. Pane JzP, a kam byste chtel Havla zaradit ?
    Do pekla nebo do nebe ?
    Na svete to uz tak chodi, ze si lide, spise miliony jedincu, zarazuji hybatele historie do svych osobnich mantinelu a podle toho rozhoduji, zda
    ZASLUHY
    toho ci onoho cloveka jsou subjektivne kladne, zaporne nebo neutralni..Proto mame hrdiny na jedne strane Zemekoule, kteri jsou nenavideni jinde. Osobne, podobne jako v lidskych vztazich, rozlisuji mezi zasluhami, ktere prebiji mnohe chyby. Ale ne vsechny.
    U Marxe a Lenina nachazim jen nedostatky, chyby a pokrivenou filosofii ,- presto maji mnoho nasledniku.
    Havlova filosofie je ciste humanni a z vetsiny teoreticka, uznavam, ze se da vykladat ruznymi zpusoby, ale jeho dilo pretrva, protoze obsahuje zakladni lidske idealy. Statisice lidi u jeho projevu mu uz take nikdo nevezme.
    Je na vetsine Cechu, opravdu, jak si budete vladnout. Fnukani o tom, ze se neda nic delat, neberu, po tech desetitisicich lidi na Havlove pohrbu. Davova hysterie, soudi nekdo. No dobre, tak hysterie. Takovou motivaci vsak nutne potrebuje oposice, chce li situaci ve spolecnosti zmenit k lepsimu. Pohnout davem.
    V ceskych cynickych pomerech ? Good luck !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by zajímalo, jestli se dožijeme my toho, že to letiště budou zase přejmenovávat. Češi jsou v přejmenovávání čehokoli podle soudobého politického klimatu nedostižní.

      Vymazat
  5. I v tom nejlepším případě - tedy když bezmyšlenkovitě přeberu všechnu tu chválu, kterou Havla za jeho zásluhy jeho adoranti zahrnují - zůstává Havel pouhým člověkem, tak jako Vy nebo já. Ebenovo falešné zvolání je na úrovni toho, jako kdyby chtěl, aby cestující z letiště VH neopustily ideje a mravnost Daniely nebo Vodníka.

    A že já osobně tu Havlovu adoraci nepřebírám, to si zapište za uši. O Havlových zásluhách o svobodu a demokracii si myslím to, co mi přikazuje zákon. The rest is silence...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>