pondělí 22. října 2012

Hradní podivín

Kdyby byl Petr Hájek vicekancléřem nějaké muslimské monarchie nebo aspoň římskokatholického Polska, nevzbudily by jeho výroky takové furore. Ale pokud je pronáší jeden z nejbližších spolupracovníků presidenta republiky, která se pravidelně umísťuje na čele žebříčku nejatheističtějších států na světě, je to opravdu kuriosní jev.

Já sám nejsem vicekancléřem a o ničem nerozhoduji. Proto si mohu dovolit být tmářem a černoprdelníkem a napsat, že s Hájkovými výroky, týkajícími se Havla, Apokalypsy nebo Darwina vcelku souhlasím. Co se týče homosexuálů, tak s výhradami víceméně rovněž. Méně už co se týče muslimů (neshledávám na nich nic "antikristovského" ve smyslu Zjevení sv. Jana). Zcela absurdní je pak jeho adorace gurua českých hmotařů a ekonomistů Václava Klause, která ty jeho ostatní výroky - už tak směšné v očích zejména českého čtenáře - dokonale devalvuje.

Na druhou stranu nelze vyloučit, že právě tato absurdnost Petra Hájka zatím chrání před něčím horším, než je jeho opakované mediální zesměšňování. Media ho takto effektivně zlikvidují coby podivína až psychopatha a není třeba mu přišít nějaké rouhání nebo pravicový extremism. Bátora dopadl o něco hůř...

70 komentářů:

  1. Jděte už laskavě s tím pomlouváním Satana do háje. On to byl, kdo lidstvu přinesl světlo, které zahání temnotu vašeho pánbíčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-))) Mně se líbí, že hájíte Satana. Ne Havla.

      (Ale stejně byste byl v mé monarchii silně diskriminován, ne-li internován a posléze likvidován - to by záleželo i na Vás...)

      Vymazat
    2. Dovela věřím, že si ani neděláte legraci...

      Vymazat
    3. Jenže víte jak by to dopadlo? Zas bysme vyhráli! A po vás by zase zbyly jen haldy mrtvol a marná výstraha pro budoucnost...

      Vymazat
    4. Bibli jakožto boží propagandu?

      Vymazat
    5. Všechny ostatní co? Korán, Kapitál atd.?

      Vymazat
    6. Jo, dají se v bibli najít lepší kousky. Ale brát ji ještě dnes jako návod pro život...no nic :-)

      Vymazat
    7. Naštěstí to jde i bez Ducha.

      Vymazat
    8. Naštěstí to jde i bez Ducha.
      Naprosto nikoli. "Beze mne nemůžete dělat nic." (Jn 15:5)

      Vymazat
    9. Důkaz ovšem chtít nemám, že :-D

      Vymazat
    10. Mě naprosto uchvacuje, jak zasvěceně se tady hovoří o schopnostech boha a satana, jako byste s nimi chodili do školy.

      Vymazat
    11. Gogo: Já měl zato, že Yamato nabízí svůj Satanismus pouze jako absurdní protipól něčeho s čím (zřejmě) nesouhlasí, tzn. křesťanství. Vy myslíte, že je opravdu Satanista, tak, jak je kupř. Vodník orthodoxní křesťan? Nerad bych se proti Vodníkovi 'spojil s ďáblem'...

      Vymazat
    12. Jistě, pochopil jste to správně. Satana beru jako symbol, nikoli jako nějakou postavičku, v kterou bych měl věřit :-)

      Vymazat
    13. Oni byli s JzP tak přesvědčiví, že jsem na chvilku zaváhal, jestli nakonec oba dva neznají osobně.

      Vymazat
  2. Minulý týden jsem v nějakém americkém populárně naučném internetovém periodiku četl, že někteří věřící v Rusku považují symbol firmy Apple, nakousnuté jablko, za rouhačské, jako symbol prvotního hříchu, a chtějí, aby výrobky této firmy byly v Rusku zakázány, popř. symbol jablka nahrazen křížem. Slyšel jsi o tom něco?

    Je mi samozřejmě jasné, že jelikož zpráva byla uvedena v americkém tisku a týká se Ruska, tak to nejspíš ani nemůže být pravda, ale přiznám se, že na základě nedávných zkušeností mám své pochybnosti...
    ---
    Jinak oceňuji, že tak nějak intuitivně cítíš, že člověk s podobnými názory jako ten Hájek by neměl být žádné rozhodující posici. To je víc, než jsem čekal.

    OdpovědětVymazat
  3. Možné to je. Rusko je velké jako Amerika a jsou tam podobně četní blázni, které v Evropě nevídáme.

    Ještěže nenapsali, že to říká nebo dokonce káže ruská pravoslavná církev; taková formulace by zase nepřekvapila mě...

    OdpovědětVymazat
  4. Ještěže nenapsali, že to říká nebo dokonce káže ruská pravoslavná církev.

    FYI, v té původní, ruské zprávě (na níž je odkaz v anglickém textu) se píše, že to dělají i někteří kněží...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Někteří kněží" nejsou Církev. "Někteří kněží" dělají děsné blbosti!

      Vymazat
    2. O církvi zatím nebyla řeč, i když bych od ní očekával, že se na nějaké úrovni k celé věci vyjádří, jelikož se to úzce týká navrhovaného zákona proti rouhání, který, pokud vím, má být platný pro všechny Rusy, nejenom věřící...

      "Někteří kněží" dělají děsné blbosti!

      To je mi již delší dobu jasné!

      Vymazat
    3. Všichni kněží dělají hrozné blbosti - jsou šiřiteli ignorantství.

      Vymazat
    4. AJ, Yamato: vy a já se, obávám se, dost podstatně lišíme v tom, co považujeme za "děsné blbosti". Jablková affaira bude možná jediná nebo jedna z mála, na které se shodneme.

      Vymazat
    5. FYI, já kupř. netvrdím, že všichni kěží (dělají děsné blbosti). To, že ty už (zřejmě) dopředu víš v čem se od tebe podstatně lišíme, vypovídá o tobě víc, než by ti mělo být libo...

      Vymazat
    6. Ty ne, Yamato ano. Netvrdím, ale usuzuji ("obávám se") na základě indicií z vašich kommentářů.

      Vymazat
    7. Yamato používá Android, ten by byl šťastný, kdyby Apple zakázali v celé EU...

      Vymazat
    8. O tom ale nemluvíme, že...

      Vymazat
    9. Já o tom mluvím, ale FYI, svůj post jsem napsal jako humornou vložku, nezávisle na tvém komentáři z 18:30. Když jsem svůj komentář postoval, tak jsem ten tvůj ještě neviděl...

      Vymazat
    10. ALe no ták, A. J., tohle je pro děcka :-D

      Vodníku - kdo koho chce ve své ideální monarchii diskriminovat, internovat, likvidovat? I jako vtip by to o ledacčems vypovídalo - a on to vtip nebyl. Ne, víra je hnus, který i z čestného člověka dokáže udělat nemyslící zločince.

      Vymazat
    11. Yamato: Já jsem dítětem rád... : p

      Vymazat
    12. Takže jste stál frontu na iP5? :-P

      Vymazat
    13. Ne, v tomto případě jsem se zachoval vícemeně jako dospělý a předobjednal jsem online ; )

      Vymazat
    14. Je zde plno jiných příležitostí, soustřeďme se na Vodníka a jeho europopismus! : )

      Vymazat
    15. Co je to ten "europopism"?

      Vymazat
  5. Otázka je, jestli to Hájek dělá kvůli provokaci, nebo je to jeho hluboké přesvědčení. Tj. zda pomůže ignorace nebo bude potřeba léčba. Doteď jsem tipoval tu první možnost.

    Vodníku, není Klaus náhodou stoupencem Československé husitské církve? Já jsem ho například nikdy neslyšel říci jediného slova proti křesťanství. Nedivil bych se, kdyby byl věřící.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klaus je samozřejmě nominální člen husitské církve. Ani bych nevylučoval to, že někde nějak v nějakého boha věří. Ale jeho názory a postoje, které před tímto národem demonstroval najmě v 90. letech, jsou s křesťanstvím neslučitelné stejně jako víra se skepticismem. Proto jeho adorace Hájkem nebo ultrakatholíkem Semínem je pro mě naprosto nepochopitelná.

      Vymazat
    2. Hmm. Tys mi nedávno tvrdil, že patriarcha Kirill se v podstatě může chovat jak chce, neboť jeho hlavní starostí je církev a jeho případné sporné chování na individuální křesťanské úrovni si Bůh (po jeho smrti) přebere. Z tohoto pohledu mi připadá tvoje kritika Klause jako aplikace dvojího standardu. A to je Klaus v čele sekulární, ne církevní hierarchie... Jeho hlavní starostí je Český stát a jeho případné prohřešky proti křesťanství (které to jsou?) si Bůh přebere stejně jako u toho Gundajeva, ne?

      Vymazat
    3. Tys mi nedávno tvrdil, že patriarcha Kirill se v podstatě může chovat jak chce
      To je samozřejmě nesmysl. Já jsem říkal, že svatost církve není určena tím, jaký je nebo není patriarcha, že i kdyby byl třeba pedofilní vrah, zůstává čin Pussy Riot neomluvitelný. Na druhou stranu on jako nejdůležitější biskup samozřejmě (svým způsobem) církev representuje a musí si dávat pozor víc než nějaký pravoslavný mužik nebo nějaký Vodník. (Nutno poznamenat, že nošení drahých hodinek nepovažuji za nic trestuhodného, protože důležité není to, co patriarcha vlastní, ale jaký je jeho attitude k tomu, tj. jestli hodinky vzývá jako "miláška" vedle ikon a Stvořitele a nebo jestli by ho nechalo chladným, kdyby o ně přišel; rozhodně bylo špatné, že lhal, řka, že je nikdy neměl na ruce.)

      Nechci thema příliš rozvádět, protože za chvíli se tu ukáže Daniela nebo Canadian a Tobě nastane šichta s mazáním příspěvků...

      Vymazat
    4. Já jsem nikdy neomlouval čin PR chováním patriarchy. To je jen jedno z nedorozumění/nepochopení obsažených v tvé čtyřbodové odpovědi na závěr naší diskuse u Peterse, která hraničila natolik s podsouváním, že jsem na ni nepovažoval za nutné tenkrát reagovat. O patriarchovi jsme se v souvislosti s PR bavili, ale v podstatně jiných souvislostech, které zde asi nemá cenu rozvádět, z důvodů, které jsi sám nastínil a také proto, že tě, co se týče PR považuji tak trochu za nepoctivého diskutéra... FYI, To, že si musí patriarcha dávat víc pozor, než nějaký pravoslavný mužik, Vodník, nebo holky z PR slyším od tebe poprvé.

      Vraťme se ale k jádru mojí předchozí otázky - čím se jako křesťan provinil Klaus? Už jsi naznačil, že je mu dovoleno lhát, přesto, že s ním v tomto samozřejmě oba nesouhlasíme. Ale úcta presidentského úřadu tím rozhodně utrpět nemůže, to uznáváš? Navíc ani nevíme, jakou má Klaus attitude ke lži, třeba se mu hnusí (nebo ho naopak nechává chladným a rozhodne až Bůh)... Za zvážení to stojí.

      Vymazat
    5. BTW, jsem ochoten svou zásadu dnes porušit, takže klidně rozváděj...

      Vymazat
    6. že tě, co se týče PR považuji tak trochu za nepoctivého diskutéra.
      Hm, já zas považuji za nepoctivé diskutéry všechny, co se snaží dokazovat, že je zavřel Putin, protože ho kritisovaly. Co si myslím o těch, kteří se domnívají, že tato forma protestu v chrámu je zcela v pořádku, to tu radši nebudu psát...

      čím se jako křesťan provinil Klaus?
      Celým svým postojem v 90. letech. O nějaké lži by ani (na prvním místě) nešlo, spíš takový ten ekonomický, resp. ekonomistický, tržně utilitární pohled na svět, který ovlivnil spoustu lidí v ČR v tom nejhorším slova smyslu; to je mu pak prd platné, jestli někde v soukromí takovouhle tržní optikou de facto pohrdá. Ano, zváží ho Bůh, ale jakožto křesťan se mu nemohu kořit jako ti jeho adoranti.

      Už jsi naznačil, že je mu dovoleno lhát
      Kde?

      Vymazat
    7. Zajímavé, jak vy pánbíčkáři, socani a pod. opovrhujete ekonomikou - ale jen do chvíle, kdy se dostanete k moci.

      Vymazat
  6. Re Gogo:
    Ve skutečnosti je to židozednář

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je povolání nebo diagnóza?

      Vymazat
    2. Ve skutečnosti je to židozednář
      To je vyloučeno! Ledaže by byl obelhal všechny svoje obdivovatele a kamarády, A.B.Bartošem počínaje a Michalem Semínem konče.

      Vymazat
  7. Re Vodník.
    No samozřejmě, že je obelhal. Takhle mazanej lhář může bejt jenom židozednář. Navíc se s ním a s Kreutzfeldem známe ze spikleneckého spolku. Někdy si v tajném sklepení pod synagogou dáme i turnaj v table tennise.

    OdpovědětVymazat
  8. Re Yamato,
    No hlavně že black metalová mafie šíří osvětu :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co to má co dělat se mnou? To byli samozřejmě idioti stejné sorty.

      Vymazat
  9. Vodník: Kde? Patriarcha lhal (a se zlatýma hodinkama na ruce kázal o skromnosti!), nehledě na jeho, mnohem závažnější aktivity vedoucí k propojování kléru s vládnoucí mocí, ale církev je (podle tebe) neposkrvněná. Takže hlaní je sice formálně špatné, ale když to a podobné aktivity tak nějak pomineme u patriarchy, proč se soustřeďovat na Klause za něco podobného? Navíc u věcí, které vytýkáš dále Klausovi se jedná o víceméně subjektivní pohled. Takže to beru tak, že Klausovi to lhaní, jako u patriarchy, víceméně toleruješ. No a to ostatní, co Klausovi vytýkáš, je třeba jen otázkou další diskuse a srovnáním příkladů světských aktivit orthodoxní cirkve v Rusku...

    PR: Nezávisle na tom, co si o tom myslím já (a nebo ty) - ta situace je složitější, než jenom nějaká provokace v kostele. Tento čin nevznikl ve vakuu a to je pro jeho posouzení (kýmkoliv) podstatné (teď nemám na mysli čistě legání stránku). To by ale bylo na delší diskuzi, které se nevyhýbám, ale není na to pochopitelně čas v jednom komentáři.

    Zásadní pro mě je, že věřící, který se vůbec nepohoršuje nad patriarchou se nemůže absolutně pohoršovat nad PR. To ovšem neznamená, že patriarchou čin PR nějak omlouvám a nebo, že považuji patriarchův čin ve srovnání s PR za stěžejní. Ne. Obě strany jsou vinny (za jiných okolností a v jiném čase) a oba případy jsou důsledkem propojování církve s mocí státu. Co považuji za stěžejní je reakce některých věřících (kupř. tebe), kteří vidí situaci pouze černobíle a jako jednostranný útok na církev, což je v současných ruských podmínkách samozřejmě nesmysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. AD první odstavec: z toho přece nevyplývá, že patriarcha "může lhát"! Co je to za nesmysl? Lhát nesmí ani mužik nebo Vodník. Pochopitelně všichni občas lžeme, ale v případě patriarchy je to závažnější, protože to - za vydatné a zběsilé iniciativy antikřesťanských medií - poškozuje obraz církve, řečeno tržně "dělá jí to špatnou reklamu". Církev samotná, jak už jsem řekl, není patriarcha, ale Tělo Kristovo, jehož údy tvoří milliony věřících, laiků, mnichů, jeptišek, kněží, biskupů, světců, mužiků i Vodníků. Já se sice za patriarchu modlím, ale neuctívám ho jinak než jako významného biskupa, tedy jeho úřad (osobně ho neznám). Hájek a spol. nectí v Klausovi presidentský úřad. Oni adorují jeho osobu s jeho neoliberálně ekonomickým přístupem k životu. Ten jim samozřejmě neberu, jen se domnívám, že se takový přístup k životu rýmuje spíš s Yamatovým satanismem než s křesťanstvím.

      Ad druhý odstavec: já se diskussi o PR raději vyhýbám. Pokud vůbec musím někomu dokazovat to, co je duchovně cítícímu člověku jasné na první pohled, je to ztráta času. S tím žádný ruský kontext nic neudělá, na rozdíl od Tebe si myslím, že je naprosto irrelevantní (ba co hůř: po zvážení všech mně dostupných informací nenalézám pro jejich čin naprosto žádný jiný důvod než rouhání a znesvěcování).

      Zásadní pro mě je, že věřící, který se vůbec nepohoršuje nad patriarchou se nemůže absolutně pohoršovat nad PR.
      Proč? Patriarcha nevydal nejlepší svědectví o své osobě. Nanejvýš můžeš říct, že je škoda, když tak důležitý církevní "manager" lže (například). Církvi samé se tím na svatosti nikterak neubírá. Zatímco PR znesvětily chrámový prostor, rouhaly se v něm a vykřikovaly vulgarity (chrám, resp. některé jeho části a ikony prý musely být znovu vysvěceny). Tyto dvě věci nejsou vůbec srovnatelné! Obávám se, že v tomto případě jsi skočil na vějičku mediím, která si vybrala patriarchu jako zástupný problém a nástroj k bagatelisaci řádění těch punkerek.

      Vymazat
    2. No samozřejmě, že nevyplývá, to je MI jasné už od začátku. Ale bez toho, aby za to patriarcha nesl (přinejmenším v očích věřících!) nějaké následky to vyjde nastejno, ne? Když si přečteš naši diskusi u Peterse (ale i zde) tak to skutečně vypadá, že patriarchu v podstatě omlouváš (to, že na foru u JzP uznáš, že patriarcha udělal chybu za následky nepovažuji). A to nejde pouze o jednu lež v případě hodinek, ale o to, že se ten člověk nepropadl studem do pekla, když kázal věřícím své církve o skromnosti s hodinkami za desítky tisíc dolarů na ruce! A co má být ten zákon o rouhání? BTW, já bych o tom raději, než z médií (viz tvé poznámky o mém ovlivnění médii), slyšel od tebe.

      Já myslím, že vidíš svět (díky svému 'rigorosnímu' přístupu?) velice černobíle, souboj dobra se zlem, křesťanství a peklo. Nemůžu se pak asi divit, že si představuješ, že reakce duchovního člověka bude u činu PR pouze a výhradně pobouření. To by ale znamenalo, že ty holky ihned a priori zavrhuješ, v principu podobně, jako ten diskutér, který se zde vyjadřoval o Tydlitátové a nebo jako Američan, který po útoku na WTC volá po bombardování Afghanistánu. Takový přístup je ale opak duchovna - je to ta nejpředvídatelnějsí, na duchovní obsah nejméně náročná reakce. Navíc tvá premisa je IMHO od počátku mimo. Já jsem u PR vždycky tvrdil, že pobouření vás věřících chápu (i když třeba soukromě nesouhlasím s tím, že duchovním se prostor stane, když ho někdo za takový prohlásí, apd., ale to je úplně jiná debata). Ber to tak, že duchovnost (vašeho) prostoru respektuji, minimálně už kvůli věřícím a také z toho důvodu, že NEjsem pravoslavný křesťan a nerad bych se někoho dotkl. Naše debata se ale vždy odvíjela (aspoň z mé strany) od výše a povahy trestu za takový čin. Ty jsi zaujal k trestu poměrně kolísavé stanovisko, ale v podstatě tvůj postoj byl od počátku pomstychtivý. To mě překvapilo a zareagoval jsem téměř výhradně na tento aspekt celé věci (časem jsme se do toho zapletli více). Já osobně jsem ale ztratil o celou věc zájem, když jsem zjistil, že nechápeš, že ta záležitost není tak černobílá, jak ji vidíš ty a hlavně poté, když jsem viděl, že mě hážeš do jednoho pytle se Schwarzenbergem a západním establishmentem, kteří si podle tebe celou věc vybrali jako záminku k útoku na Putina (s čímž na 90% souhlasím), a to přes mou výslovnou kritiku takového přístupu a zjevných rozdílů v povaze mých výtek. Nejen, že to je pokračování toho černobílého trendu zeshora, ale v takovém případě nemá opravdu další diskuse smysl.

      Já jsem nikdy netvrdil, že ty dvě věci (patriarcha a PR) jsou srovnatelné (v přímém srovnání). Patriarcha byl jen příklad jeho vlastní světskosti, neduchovnosti, pronikání do sekulárního světa, atd., atd. Ne jen hodinky, ale jeho snahy spojit církev se světskou mocí, apd. To samé platí pro vesměs otřesné pravoslavné svědky u procesu, apd. To měli být křesťané??? Ty ale tento trend a reakci na něj mezi určitou části ruské populace buďto vůbec nevidíš a nebo jej přecházíš, či možná i podporuješ, nebo si dokonce myslíš, že takové chování je pro církev pokrok, obnovení jejího pravého místa ve společnosti, a nepřipouštíš si, že se může jednat o úpadek.

      Vymazat
    3. AJ: hodinky, hodinky a zase hodinky -jen potrvrzuješ to, že Tě media dokonale zblbla. My, pravoslavní, tomu zdaleka nepřisuzujeme takový význam. Resp. možná někdo jo, ale já ho neznám. Není to důležité, věř mi!

      Principy jsou černobílé, lidé a jejich činy nikoli. I na té akci PR něco dobrého bylo: ukázalo to dokonale, kdo stojí na které straně. Holky bude soudit Bůh, za ten rumrajch zasloužily trest, o pomstu se vůbec nejedná. Kde bereš Ty nebo kdokoli tu drzost poučovat Rusy, jak mají trestat u nich doma přečiny? Chápal bych to, kdyby je chtěli ukamenovat. Můj bratranec mi taky tvrdil, jak on respektuje víru Indů a uctívání kdejakých posvátných kamenů atd. - řečičky! Když měl ten respekt ukázat vůči pravoslaví, dokázal pouze, že mu vůbec, ale vůbec nerozumí a nerespektuje ho ani zbla. A nevím, jestli proto, že je to víra Rusáků, nebo proto, že je pravoslavný Putin, a nebo proto, že mu media, jejichž je zmanipulovaným nástrojem, nakukala, že co avantgardní umělec v Rusku dělá proti Putinovi, dobře dělá (i kdyby sral v synagoze).

      Pravoslavná církev je odkázána na spojení se světskou mocí svou podstatou nesvětské organisace. I v případě tyranů, jako někteří byzantští císaři nebo ruští carové, rozhoduje to, jak pečují o blaho církve (což vůbec nevylučuje kritiku jejich osoby, soukromého chování nebo jednání v jiných oblastech). Nepřijatelné je pouze spojení s mocí, která je svou podstatou antikřesťanská, jako například bolševism. Proto sergianism (ruské pravoslaví v SSSR) byl po celou dobu problém, zjednodušeně popsaný jako veřejně proklamovaná lež jako cena za fungování církve. Naše církev v té době s Moskvou nekommunikovala (byť nikdy nezpochybňovala její pravoslavnoist a platnost jejích Tajin) a po pádu sovětismu vstoupila po letech vyjednávání s Moskvou do obecenství. Celá situace je samozřejmě složitá a diskutovat ji zde nemá nejmenší smysl.

      Process ani svědky jsem neviděl, ale jestli Tomáš Pecina píše, že to byla fraška a parodie na spravedlnost, mám důvod mu věřit. Ale to je zase jiný příběh, stejně jako nejrůznější druhy Rusů a jejich trendů v tamější společnosti, o tom už vůbec nehodlám zahajovat debatu.

      A vůbec: zase se tu mluví jen o PR. Jestli dovolíš, tak tu debatu ukončím.

      Vymazat
    4. Vodník: Jen krátce. Z mé strany ta diskuse nikdy nebyla predevším o PR nebo pravoslavné církvi, ale o tobě a tvém postoji k celé věci, z přátelského, zvědavě překvapeného hlediska. Vidím, že to nejsi stále schopen pochopit.

      Dále, já nejsem a nemám v této diskusi nic společného s tvým bratrancem, to ti zřejmě také nedochází. Zdá se, že ty sis, v rámci problematiky, vydefinoval sám pro sebe určitou ideologii svých nepřátel, a pak už jen přidáváš do této skupiny jednotlivce, kteří s tebou apriori nesouhlasí a vedeš své polemiky. Hodně štěstí!

      Já Rusům neříkám, co mají dělat, ale přesto si o tom trestu mohu myslet/psát co chci, ne? Ale i kdybych to dělal a podepisoval petice, tak je to v pořádku, to si zapiš za uši! Když se před časem vyjádřil k PR na svém blogu Tomáš Pecina, s nímž mám, zejména v otázkách trestu, na PR víceméně totožný názor, tak jsi pod článkem nadšeně souhlasil a to se Tomáš vyjadřoval k trestu samotnému neskonale více, než jsem to kdy udělal já. A přečti si znovu článek Oživlý buldozer, to jsi psal ty, ne já...

      Vymazat
  10. Spise to vypada,
    ze podivini jsou lide, co vyhazuji penize za Hajkovy pseudofilosoficke zblebty.
    Zrejme je to ted v Cesku "in", postkomunisticky konservatisms, coz je konservatismus vnimany zkrze marxisticke bryle. Socani by pak tolik nevadili, pokud by se ridili krestanskou demagogii a obloukem se zaradili do protiamerickeho tabora Hajku a Bartosu. . Nasledne, ackoliv je G.W Bush verici, tak je presentovan jako nepritel vysly z dabelskeho pokoleni, co zaopatril demolici Dvojcat v zari 2001.
    Radove, casto klidne muslimy ne, ale krvelacni muslimsti fundamentaliste, co opravdu svetove ohrozuji tradicni krestanstvi, ti jsou O.K.
    Opet typicky zasmodrchane cechackovske mysleni, po svem, podloudna treti cesta koncici v bazinach a svet okolo se divi ceskym podivinum....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JzP: perfektní odpověď! Ještě mi žádný Leho a žádná Daniela nevysvětlili, jak to, že naši spojenci jsou právě ti nejhorší hrdlořezi a nejfanatičtější fundamentalisti mezi muslimy, zatímco ty pokojné vraždí americké drony po stovkách...

      Danielo, co je to ta "křesťanská demagogie", kterou by se měli řídit socani?

      Vymazat
  11. Vodník: "já se diskussi o PR raději vyhýbám"
    Jasně, proto jste o tom napsal článek a každou chvíli se na causu PR někde odkazujete ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten článek jsem napsal předtím, než jsem seznal marnost těch diskussí. A odkazuju na ně občas, to ano, protože je to velmi demonstrativní causa, na které se dá illustrovat mnoho jevů současného světa. Ovšem odkazovat ještě neznamená diskutovat.

      Vymazat
  12. Balkanske valky a bratrske vrazdeni, za to si v mych ocich mohou v prvni rade Evropane sami.
    Leta jen analysovali, dohadovali se, hlasy pro a proti, coz se nevyznacovalo nicim, nanejvyse soupanim nohama.
    NATO, teprve az naverbovalo do prime akce USA, se odhodlalo k cinu a vysledek je takovy, ze Albanci ziskali Kosovo. Smutne- ale take chyba Srbu, ze se nepodileli na diplomacii se zapadnimi staty a zaradili se k Rusku. Toto je opetna ukazka, ze Rusko, pod tlakem mocnosti, odhodi sve ideologicke spojence.
    Nevim, kde nekteri berou ten nazor, ze Kosovaci jsou americti spojenci. Kosovo v NATO neni, jsou to Srbove, co ted chteji do EU a potazmo NATO.
    Kosovaci se zatim v evropskych mestech neodpaluji , predstiraji snahu se zcivilisovat a tak je jim mozna vice nadrzovano. Ja za to nemuzu a je to predevsim evropsky problem.

    http://www.reuters.com/article/2012/10/10/us-kosovo-germany-idUSBRE8991BA20121010


    Pojmem 'socani' jsem myslela v tomto pripade socany nahnedle, neb vidim, ze se cesky nacionalismus castecne hlasi k neonacistum.
    A nacismus je komunismus naruby.
    Casto ctu nazory nacistu o zruseni nadnarodnich koncernu, velkeho kapitalu, rozdeleni osobniho bohatstvi a plany proti individualismu. Obcan se ma obetovat a pracovat pro stat. Uz i novy "Odpor" umirnil s rasovou cistotou a ted se zameruje proti kapitalistickemu systemu.
    Odporaci, Delnici, hnedi socialiste vsak jdou v jednom siku s dogmatickym krestanstvim a rasismem, v tomto se shoduji..
    V Cesku zastupuji tuto mezeru casto "Lefebvraci", dusevni otcove nabozenskych nacionalistu a neonacistu.
    Uz je to delsi dobu, co jsem cetla vyplody J.Maleho na Delnickych listech. Jednim clankem se J M. zvlaste vyznamenal, s urcitosti se pripojil k iranskemu rezimu, ciliz na stranu nepritele.
    Semin je dalsi demagogicky silenec.
    Pokrivene skloubeni hesla" Buh, narod, rodina".

    Pane JzP,
    ja si myslim, ze hnuti Occupy Wallstreet jsou pomateni globalni proletari a hnuti TEA Party jsou vicemene redneckove a libertariani. Ani jedno hnuti mi nepripada rasisticke...





    OdpovědětVymazat
  13. Mě v principu Havlovo spojení se Satanem ani tak moc nezajímá. Spíš by mne zajímaly jeho vztahy s dnes "spřátelenými" tajnými službami a to hlavně v době jeho prezidentování. Před tím to bylo celkem jasné, počítač 386 si koncem 80. let v Kotvě nekoupil:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonym:
      počítač 386 si koncem 80. let v Kotvě nekoupil:)

      To nekoupil a že mu ho obstarala CIA je klidně možné. Tenkrát CIA kupovala disentu kopírky a všemožně je podporovala, to byla politika tehdejšího amerického prezidenta, hádejte, kterého. I dnes poměrně značný počet vlivných individuí ho viní za pád železné opony a za zničení jejich krásného impéria. Stále jsem mírně či více šokován, že se jedná rovněž o sentiment poměrně značného segmentu Kocourkovské populace a i bývalých emigrantů. Proč proboha vlastně emigrovali??

      Vymazat
  14. Problem je v tom, ze ten pomateny a paranoidni clovek uraduje na starem sidle ceskych kralu. Neco takoveho ve funkci presidentova sekretare je ostuda pro celou zemi.
    Canadian

    OdpovědětVymazat
  15. Canadian:
    Problem je v tom, ze ten pomateny a paranoidni clovek uraduje na starem sidle ceskych kralu.

    Nejenom pomatený sekretář. Kleptoman pěkných propisek coby hradní pán je taky dost velký průser a nepěkný obrázek kocourkovského občanstva...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, takže ten vtípek (pravda, nepovedený) jako "argument" stále letí...

      Já bych tak rád konečně slyšel nějaký pořádně podložený argument proč je zrovna Klaus ten zlý, zlý. Ale to je furt dokola to samé - propiska, Pružinski, Putin, přihláška do KSČ (čili argumenty na píču)...vše bez jediného důkazu, založeno na fámach, občas vyložených lžích (viz. prokazatelný podvrh jeho přihlášky do KSČ, který jednu dobu koloval).

      Vymazat
  16. Leho, Canadian: jmenujte mi prosím vás jednoho současného českého politika, který není ostudný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Definujte ostudnost.

      IMO zcela jistě Mach, a do značné míry Payne (i přes některé činy, které mu velmi vyčítám).

      No dobře, protežuju naše :-)

      Vymazat
    2. Žel souhlas. Já jsem chtěl vnést aspoň trochu optimismu do debaty :-)

      Mimochodem, co Kubera? Asi jedinej člověk, kterého ODS zavidíme :-)

      Vymazat
    3. Právě - když v rudým kraji opakovaně vítězí ODSák, tak to nebude jen pro jeho krásnou tvář :-)

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>