pondělí 24. prosince 2012

Přání

Požehnané svátky všem heterodoxním křesťanům. Atheistům a jinak věřícím pak pelíškovskou vánoční pohodu a spokojenost.

20 komentářů:

  1. Atheistům a jinak věřícím pak pelíškovskou vánoční pohodu a spokojenost.

    Někteří atheisté by se takovým přáním mohli cítit dotčeni. Požehnané svátky i Tobě!

    OdpovědětVymazat
  2. Dotčen se necítím. Pakliže to není nějaká pravoslavná legrace na účet bezvěrců a bludařů, přeji i Vám, Vodníku, hezké svátky.

    OdpovědětVymazat
  3. Báša, TP: žádná legrace ani pošťuchování v tom není. Děkuji za přání, ale já slavím Vánoce až bude na kalendáři 7. a 8. ledna - nicméně teď mám s dětmi ty pelíškovské: stromeček, dárečky, opulentní tabule atd. Kapra nezabíjíme (máme tresku), medvěda neměříme a olovo už rovněž nelijeme (byť s tím hodlám zas začít).

    OdpovědětVymazat
  4. Také přeji veselou oslavu narozenin jednoho Ž(ž)ida.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdy se vlastne narodil?
      Ono se ani poradne nevi ktery rok

      Vymazat
  5. Jakej žid? Já myslel, že je to oslava zimního slunovratu. Židi jí chtěli pro sebe, tak jim to lidi zatrhli a pravoslavný z toho teď mají srandu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy neznáte historii izraelského olympionismu, nebo co? Pravoslavný mají houby srandu, akorát se východní část polokoule točí rychleji. Srandu z toho mám já, vy chytrý, kvůli tomu občas chodím i na mši, abych se díval, jak křesťani klečej před židem.

      Vymazat
    2. Já se moc omlouvám, mea culpa. Já nejsem tendlencten zakuklenej antisemita dlouho, teprve tak 20 let, a tak ještě nejsem správně orientován.

      Vymazat
  6. Teď mne ještě napadlo... Že voni to ty pravoslavný dělaj proto se zpožděnim, aby ušetřili na dárcích ve výprodeji?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, sice to proto nedělaj (Západ to slavil s náma až do r 1584 a novokalendářní pravoslavní až do 20. let 20. století), ale říkal mi Gruzínec v kostele, že stromečky zásadně nekupuje, ale sbírá na ulici po občanských Vánocích, takže ušetří každé Vánoce pár desítek euro. :-)

      Vymazat
  7. Ja preji i s ostatnimi agnostiky vsem lidem dobre vule hezke svatky.
    Canadian

    OdpovědětVymazat
  8. Dnesni krestanske Vanoce maji zcela jiste puvod v pohanstvi, jelikoz toto bylo obdobi zimniho slunovratu, kosmickeho cyklu oziveni prirody a prislib zivotodarne urody.
    Uz Rimane meli svoje Saturnalie a tak tento pohansky zvyk se proste prestehoval do nove viry. Celkem logicke, protoze v metaforickem smyslu je prichod Boha zahnanim temnoty, zde myslena temnota dusevni.
    Weihnachten a Vanoce jsou v Evrope, pozustatek pohanstvi, jen do Ameriky prislo oslavovani az s krestany a proto mame Christmas....
    Darky, dobre jidlo, domaci pohoda, tento cas byl vzdycky spojovan s peliskovanim---teda, krome tech, kteri jako muj otec vstavali ve 4 hodiny rano na "roraty", nebo manager restaurace, co zase pripravoval krocani zranici pro hosty....
    Ja se snazim koncem roku vychutnavat a reflektovat posavadni zivot a to preji i vsem ostatnim...

    OdpovědětVymazat
  9. Rimane slavili Slunovrat hlavne proto, ze v tu dobu jsou nejkratsi dny, malo prace a nejlepsi doba jak dat lidem sanci se nejak obveselit.
    Rimane krestany nezvladli, tak narustajici vire naridili, ze mohou slavit spolecne. Nakonec cely Rim prestoupil na krestanskou viru a smes zvyku pokracuje.
    V USA jiz Vanoce jako takove zmizely uplne. Verejne se vyvesuji napisy "Seasons Greetings" a hlavni duvod proc se slavi, Kristus, uplne zmizel. Vsude pritomen Santa Claus s jeho sprezenim sobu, ze male deti jiz vubec nevi kdo Jezis vubec byl.
    Jedine co ma duvod k oslavam, jsou zisky ze svatecnich vyprodeju a to se lichvarum moc libi.

    OdpovědětVymazat
  10. vodnik007
    ...Kristus, uplne zmizel.

    Není pravda. V naší krátké ulici v liberálním demokratickém státu Kalifornie mají hned dva sousedi betlémy. Rovněž betlémy jsou vidět u všude jinde u známých. Není nutno odhadovat realitu dle histerických médií...

    vodnik007:
    Jedine co ma duvod k oslavam, jsou zisky ze svatecnich vyprodeju a to se lichvarum moc libi.

    Vy nikomu žádné dárky nekupujete? Mám známé pracující v obchodním sektoru a také bych našel majitele obchodu, který se na svátcích přiživuje a v těchto dnech maká od rána do večera a moc toho nenaspí. Žádný lichvář to samozřejmě není ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava: Kristus prakticky zmizel. Alespon ve mestech a obchodnich centrech po nem neni ani stopa.

      Darky kupuji ale jen kdyz chci nekoho podelit necim co by takovy clovek rad mel a neocekavam nic na odplatu. Napriklad spoluzak v Praze mi posilal snimky z jeho toulek po meste. Pouzival mobil a vetsina zaberu byla mizerna, hlavne kdyz pocasi nepralo.
      Poslal jsem mu digitalni kameru. Byl z toho prekvapen a samozrejme moc rad.
      To bylo nekdy v cervnu. Nabozenstvi a vanocni honbu neprovozuji. Lide si vymenuji darky a darovani je casto vraci zpet do obchodu. Lide jsou svatky vycerpani a mnozi se zadluzi (lichvari- uroky), ze dlouho splaci.

      Vymazat
    2. Ano, to je přesnější: Kristus zmizel z veřejného prostoru, který je hystericky udržován v náboženské neutralitě. A v tomto jsou dokonce Čechy pozadu, protože tam mají veřejně betlém na III. nádvoří Pražského hradu a před pár lety býval ještě jeden na Radničních schodech. A možná je i na Staromáku, to nevím.

      Po domácnostech se vedle stromečků udržely i ty betlémy a to nejen v Kalifornii, ale - jak dokazují právě Pelíšky - i v kommunistických rodinách občas omylem zazněla koleda. Komouši brzy přišli na to, že Zápotockého snaha byla marná a tak před Ježíškem kapitulovali. Je to jeden z mála případů, kdy v ČR triumfovala tolerance holandského stylu. Zde v Holandsku například přežil sv. Mikuláš, Sinterklaas, přes dvěstě let protestantské totality.

      Vymazat
  11. Přeji ti šťastné a spokojené potěmkinovské Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  12. Pelíškovské Vánoce jsem již promeškal, ale rozhodně vše nejlepší do Nového Roku těm, kdo si nemyslí, že se nad Spojenými Státy od jejich počátku vznáší karmická kletba...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že se nad Spojenými Státy od jejich počátku vznáší karmická kletba...
      Prosím, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. :P

      Vymazat
    2. Nemám vůbec v úmyslu 'nesouhlasit nebo vést spory' s takovými názory. Šlo mi o to, vyjádřit neúctu jejich nositeli. : |

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>