úterý 4. prosince 2012

Typický Čech

Češi nepatří mezi speciálně chráněná ethnika a tak mohu tento post opatřit titulkem, který by byl v případě nějaké národnosti nebo ethnika chráněného promptně označen za politicky inkorrektní, ne-li přímo anti-něco.

Zajímalo by mě, jak si Češi představují typického Čecha. Zda je to Čech, jaký skutečně je, nebo jak by sebe sama chtěl vidět. Zdá se, že Václav Klaus perfektně podchytil podstatu soudobého češství, když Čechům předhodil tři sebedefiniční stereotypy:

1. kommunism nerozložili dissidenti, ale drobní zlodějíčkové, podvodníci a parasité, kteří ten systém rozkládali zevnitř (drobný český zlodějíček se cítí okamžitě heroisován - to on je vítěz!)

2. tlustá čára za minulostí (co jsme si, to jsme si, udávání a podrazy, kterých jsme se dopustili, budiž smazány)

3. na chvíli zhasnout a pak rozsvítit (možnost pro všechny predátory nabýt bleskurychle majetku, potažmo moci, jakýmkoli způsobem)

Jak moji čtenáři vědí, pro mne je trvale typickým Čechem par excellence pan Šebánek v roli otce Homolky (ale i v roli otce v Lásky jedné plavovlásky nebo hasiče v Hoří, má panenko!). V poslední době jsem k němu přiřadil ještě dvě další filmové postavy, byť méně výrazné.

První je rostlinář Kunc v podání Oldřicha Vlacha ve filmu Vesničko má, středisková. Jeho buranský projev a návrh malíři Rybovi (Z. Svěrák), aby mu namaloval dům, že mu ještě zbylo trochu zelené barvy z okapů, nemá chybu.

Další pak je pan Lorenc (S. Zindulka), zlodějíček ve filmu Jak básníkům chutná život a hospodský v díle následujícím ("Můšete nam toporučit něco echt českyho?" "Zajisté! Byl by tam výborný westfálský řízeček.") Vzácně reálná a životná postava v pitomé sérii o básnících (o tom také hodlám časem něco napsat). Tuto metamorfosu prodělala myslím celá řada podnikavců před a po roce 1989.

Koryfejové vyspělého anglosaského discoursu mi prominou chauvinistické užití výhradně mužského rodu, pokusím se to napravit závěrečnou otázkou: a co vy, mé čtenářky, koho byste navrhly jako typického Čecha? Můžete přidat i typickou Češku! O té jsem zatím ve svém chauvinismu nepřemýšlel.

22 komentářů:

  1. To je jako bys za typického Rusa považoval vojína Čonkina. Dáváš za příklady samé komediantské konstrukty. I když výběr odpovídá mému vkusu co se týká filmových postav, nepovažuju je zrovna za typické předobrazy lidí kolem sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komediantské konstrukty jsou/mohou být hyperbolickou zkratkou, která vytáhne a zdůrazní to podstatné. Samozřejmě se můžu v případě těch konkrétních postav mýlit nebo prostě mít jiný názor...

      Vymazat
    2. Právě, aby byla postava vtipná, musí jít o kondenzát. Není to pak obraz typického Čecha, spíš něco jako ztělesnění vybraných cliché na předem dané ploše. Když se vyberou citlivě, nepůsobí to ani moc násilně. Což o vybraných platí.

      Vymazat
    3. A není obraz typického Čecha právě ztělesnění určitých vybraných charakteristických cliché?

      Vymazat
    4. Můžeme to tak brát, jestli chceš. Já jsem to pochopil jako Čecha - mediána. Ty jako nositele kondenzátu (domněle) typických vlastností.

      Vymazat
    5. Čech-medián by byl nezajímavý typ s vlastnostmi, které se z českého vzorku ničím nevymykají. Je-li průměrný plat 22 000Kč, pak medián (typický plat) je nějakých 14000Kč. Typický Čech pak nebude vychcaný rychlopodnikatel, jak by se mohlo zdát ze zpravodajství televize, ale spíš domácí kutil u něj zaměstnaný a pobírající tu 14ku.

      Když chceš vyrobit toho svého kondenzovaného Čecha, můžeš to udělat buď citem jako Papoušek u Homolků, nebo provést velkou statistiku včetně okolních států a srovnat výsledky. Tam, kde se bude medián Čechů lišit od sousedů, tam bude dobré výsledek zveličit a přidat do kondenzátu. Určitě by se tam asi objevila náboženská vlažnost spojená s něcařstvím.

      Vymazat
    6. Představ si, že vybereš nahodile v Praze byt - potkáš tam spíš familii Homolkových nebo nějaké docela obyčejné lidi, kterých by sis nejspíš nevšiml a u kterých se doma nedějí žádné kulervoucí scény?
      To je rozdíl mezi mediánem a kondenzátem.

      Vymazat
    7. Aha. Takže název článku měl znít spíš Typický český kondenzát, ne?

      Vymazat
  2. Zmíněný Homolka je typický Čecháček. O tom výrazu jsme se už bavili a znamená něco jiného, než jak ho chápe např. Peters.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom výrazu jsme se už bavili a znamená něco jiného, než jak ho chápe např. Peters.
      To už si nepamatuju nebo mi to uniklo. Mezi Čechem a Čecháčkem moc nerozlišuju, mně to splývá.

      Vymazat
    2. Tenkrát byl spor o to, že někteří Čecháčka chápali jednoznačně jako negativní až pejorativní označení. Nevylučuju, že to tak v jejich okruhu je.
      V mém okruhu jde o označení Čecha coby obyvatele Čech, zejména pak Prahy s jeho typickými atributy.

      Vymazat
  3. Všechny tři body vyloženě vytrženy z kontextu...ale ne, nebudu to psát, mě už to nebaví. Tohle už proběhlo internetem tolikrát a stále dokola se to vrací. Nemůžete si na Klause vytáhnout některý z jeho reálných hříchů (za mě třeba podepsání Lisabonu)? Ale ne, to radši znovu se budete opakovat tyhle x-krát vyvrácené věci.

    Typického Čecha vám navrhovat nebudu, považuji to za nesmyslné u jiných národů - a u Čechů dvojnásob.

    OdpovědětVymazat
  4. K těm bodům:
    1. Komumismus rozhodně nerozložili disidenti (kdo to jmenovitě byl?).
    2. Tam, kde by mělo vyšetřování smysl, tam se nedělo a lovili se nepohodlní a vyřizovali si účty. Dnes se za hon na bolševiky schovává krytí kriminální činnosti posledních 20 let.
    3. Tohle je už úplně mimózní, děsím se s kým se stýkáš, že máš kolem sebe takhle vysoký podíl s podobnými názory. Spíš tipuju na projekci.

    Jestli chceš typického Čecha z filmu, tak bych nabídl např. postavu otce Tranďáka (Svěrák).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. mezinárodní dohody
      2. víceméně souhlas
      3. a nestalo se to snad? Ne, já se s takovými lidmi nestýkám, to ale přece neznamená, že nejsou.

      Tranďák je o.k., ale pro mě je Svěrák příliš výrazná postava a trochu mi ho zastiňuje.

      Vymazat
    2. Částečně ano, ale nebylo to nic, po čem by typický Čech volal. Naopak byli dost nasraní na papaláše, jak nechali rozkrást co šlo a nikdo za to nešel do klepet.

      Tranďák je až moc svěrákovská postava, to je pravda.

      Vymazat
    3. Gogo, to je ve všech těch jeho postavách. Ano, jsou to typičtí Češi - Olda Lavička z Na samotě u lesa nebo MUDr. Ječný (ale i Hrušínského Dr. Radosta) v Kulovém blesku - ale Svěrákova osobnost je tak známá, že je zastiňuje.

      Vymazat
  5. Vy tady vazeni panove vybirate typickeho Cecha, na Paragrafousu zase vybiraji nejlepsiho Cecha, ja v ramci uspor navrhuji tyto funkce sloucit a jako typickeho nejlepsiho Cecha navrhuji pana Jana Fischera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mně v reálném životě (a knkrétně u presidentských kandidátů) Čecha ztělesňuje spíš Zeman.

      Vymazat
    2. Zeman neni až tak typickej, protože do toho veřejně kafral ještě předtim, než bylo jasný že jde bolševik od válu, a že je to tudíž bezpečný. To je myslim "neviditelnej" Fischer či náhle procitnuvší Dlouhý ( ale i Klaus, nebo Tlustý s tou svou žertovnou kandidaturou do partaje 1989 ..) mnohem typičtější.

      Vymazat
  6. Vubec bych nevedela, co je typicky Cech/Ceska.

    Jaka kriteria bych pouzivala ?
    Jestli osobni, tak predevsim ocenuji integritu, ktera je ale individualni a obsahuje mezinarodni vlastnosti. Narodnost je tudiz az na nekolikatem miste. Uz z davne doby hledani vhodneho partnera jsem prisla na to, ze, pokud nekdo pochazi ze zapadni civilisace, ma predbezne zaklady pro podobne chapani sveta. Muj manzel take neni typicky American, jak si predstavuje "Amika" mnoho lidi v Cesku.
    V nasem oxidentalnim rybniku muzeme rozlisovat ruzne zabicky, kapry, stiky, uzovky, bai i komari larvy.
    Vedomi naroda se snad zrcadli ve filmech a literature. Filmy po roce 1968, mimo Kolji a Tri orisku pro Popelku, neznam, tudiz ceske stereotypy mne mijeji.
    V literature na mne zapusobili hlavne Hrabal a Kundera, ale oba se zabyvaji universalnimi otazkami, ktere zasadili do ceskeho prostredi.. Zvlaste B.Hrabal, docela udesne ztvarneni. Na protagonistech je znazornovana marnost lidskeho pocinani, krutost, siobectvi, nedostatek soucitu, zkratka ty depresivni charakteristiky normalnich lidi. Je toto typickym cesstvim ? Jsou to genuine Cesi ? Nevim. Nektere postavy v textech Hrabala mohly klidne existovat v Alabame, USA..

    Je ale pravda, ze rozlisuji Cechy od Cechacku. Cech ma kladne atributy, zatim co Cechacek ma nalepene vsechny znaky vlastnosti osklivych. Predne ten komplex menecennosti, zavist, furiantstvi, chut nekoho precurat, sklon ke zlodejne a falesne rovnostarstvi.. To vse by se ale naslo i v Americe. .Snad navic odlisnym znakem je pokriveni hodnot zpusobene dvema totalitarnimi obdobimi, otrlost a cynicismus. To ale take neni vylucne cesky ukaz.. Jak zamotane.
    V jednom mam jasno : Hrde Cechy mam rada, umrnenymi Cechacky pohrdam..

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>