úterý 29. ledna 2013

Povolební

Ze všech doposud přečtených analys a hodnocení se mi tento článek zamlouvá nejvíc. Ta surrealistická kombinace snobství, elitářství, nostalgie a úniku před realitou je tu IMHO popsána nejlépe. Doporučuji všem!

Jakkoli jsem nad českým národem už zlomil hůl z mnoha důvodů, přece jen mne vždy potěší nějaký vtipný nápad, který "bych taky udělal, kdyby mě to napadlo". Četl jsem, jak nějaký volič někde vložil do volební obálky místo volebního lístku papír s textem "Třeba Bahňáka". Takové výstižné zkratky mne fascinují. A ještě něco: jak stále nedoceněný je kulturní impact Jaroslava Foglara! Schválně - kolik procent lidí myslíte, že neví, oč v tom textu jde?

52 komentářů:

  1. Je to trošku moc ukecané. S čím ale naprosto souhlasím, je zmiňovaný sklon některých lidí k popmonarchismu a projektivnímu pravičáctví. U toho druhého bych se zastavil - tohle bylo pochopitelné do roku cca 1995, maximálně 2000, když se dalo přijmout hledisko "co nejdál doleva, až ke zdi" při vší tehdejší naivitě a neinformovanosti. V kombinaci se surrealismem je to ale takřka smrtící lektvar. Člověk s holou řití, co by za normálních okolností volil socialistu, aby měl solidní pojištění a děcka mohla absolvovat školu se stylizuje do pravičáka. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby to byl věcný postoj - šíhlý stát, racionalizace na kost, tvrdě férové podmínky atd.. jenže ono ne, je to často jen póza, projekce, touha být pokládán za dobrého, tvrdého hocha za vodou (respektive již brzy..), který ale bohužel nevidí, že jeho domněle pravicový kandidát je pravicový jen tím nadpisem v jím vlastněných novinách. Ne že uvede v život heslo "laisez faire", ale naopak vesele zvedá pazoury pro zelenou energii, poplatky do DU (dluhové unie) a další téměř bolševické projekty. A že to bude náš romantický pravicový volič, který to naprosto socialisticky zatáhne ze svých daní a nebude z toho naprosto nic mít, protože tyhle zisky se privatizují. A nastojte ... ještě vám u piva řekne, že Babišovi nic nezazlívá, že je prostě jen úspěšný a ta nejkvalitnější odrůda ještě řekne, že Češi si neumí vládnout a že bude nejlíp dostadit cizího monarchu. Tohle je volič TOP09. Volí dva zloděje, kteří plkají o pravici, přižemž mají levou ruku hluboce zabořenou do našich kapes.

    OdpovědětVymazat
  2. Mne irituje, jak každý kdo je mocen se k tématu vyjadřovat písmem, do omrzení, a ještě chvíli poté, opakuje pojmy pravice a levice. O něco takového tady přece vůbec nešlo, i když se to občas obě strany snažily tak nějak nazývat. Pokud už o něco, tak šlo o boj mezi multikulturním kosmopolitismem a nacionálním centrismem. Pro Vodníka živého, copak je kníšepán nějaký pravičák? Je to socan jak poleno, ražením takřka paroubkovec, jen v poněkud větším měřítku. A co se týká některých Zemanových názorů, žádná vskutku pravicová vláda (ta současná to není) by se za ně nemusela stydět. Píši-li boj, myslím tím ten konflikt dvou táborů a nikoliv boj o výsledek, na ten mám svůj názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Basa: ja s Vami souhlasim, co se tyce uzivani terminu "levice" a "pravice" - a to nejen v ceskem kontextu. Nicmene, jak spravne poukazal Gogo, v dane situaci se danym kandidatum ty nalepky pridelily a tak authorka pouziva prijatou terminologii; ostatne zpusob, jak to cini (v kontextu popisu arrogance neoliberalni ideologie vuci "sockam"), naznacuje, ze ona sama na tech terminech nelpi a ze vi, o co tu jde.

      Mimochodem je zrejme, ze na rozdil od stran a nazoru, ktere sebe samy oznacuji jako "levicove" a ktere tenduji k rovnostarskemu videni sveta, ty strany a nazory, oznacujici sebe sama jako "pravicove", maji naopak tendenci tu nerovnost ci urcitou "hierarchicnost" spolecnosti respektovat. Na rozdil od tradicniho kastovniho systemu (ktery uz je znacne rozlozen i v te Indii, na prvnim mioste diky vlivu Zapadu) ale dochazi - myslim na prvnim miste diky vlivu USA nebo anglosaskych zemi vubec - k deleni lidi na "winners" a "losers". V ceskych pomerech tedy na "elitu" a "plebs", kde "elita" tim "plebsem" okazale a aggressivne pohrda, takze jedinec ma eminentni zajem na tom mezi ten opovrhovany plebs, "losers", nepatrit. Ve skutecne funkcni tradicni spolecnosti bylo ambici jedince vyniknout v ramci sve kasty temi ctnostmi, ktere se od ni ocekavaji, a ne splhat nahoru napric kastami. Nemluve o tom, ze rozkastovani lidi podle majetku nebo schopnosti jej ziskat uz je samo o sobe naprosto zcestne a v dusledku toho skutecna elita nezridka konci mezi plebsem nekde na dne.

      Vymazat
  3. Lidi zrejme voli 'pravici' proto, ze si jeste dobre pamatuji, jak to za levicoveho socialismu chodilo.
    A ze jich bylo dost, jen o deset procent mene, nez hlasu pro Zemana. To hovori samo o sobe.

    Nejake reci o vytecnych socialnich jistotach v socialistickem raji je prosta neznalost. Jake jistoty ? Jakmile byl nekdo vyrazen z celkove spolecnosti, sel k lopate, kde vydelaval malo a nasledne dostal zebracky duchod. Zdravotnictvi pro tridni kasty byla jedna z jistot.. Od zanedbaneho zdravotnickeho strediska pro obycejny lid, az po nadstandardne vyspely SANOPS pro pohlavare. Jen ohnuty hrbet zajistoval nejakou jistotu a o boze, i levnou rekreaci v ROH nebo Bulharsku.
    Co se stalo s jistotami, kdyz rezim dohnil a socialismus zkolaboval ? To jako v pristim socialismu si budou lidi opetne namlouvat, ze maji jistoty ? Ovsem jen do te doby, nez zase ukradene prosustruji, ze..
    Zarucene studovani decek ?
    To jiste ne. Prumerny skolak, ktery nemel vhodny posudek a spravny puvod, se na vysoke skoly nedostal. Prumerny, ba blby hosanek skalniho soudruha se ale na studie dohrabal.
    Kolikrat jeste ted ctu vymluvu drivejsich soudruhu, ze vstoupili do komunisticke strany jen proto, aby mohly jejich deti vystudovat.
    Jeste J. Fischer se vymlouval, ze vstoupil do KSC proto, ze si chtel zachovat posici a mit jistotu pro dalsi postup v profesi, kterou mel rad...
    Byly to klamne jistoty pro otroky v ohrade, panove..

    Deleni na pravici a levici je ale zjednoduseni systemoveho rizeni, je to jeste pohrobek z dob K.Marxe, - pac v moderni demokracii existuji jen ruzne smery---bud vice socialni, a nebo vic kapitalisticky konservativni..U nas se to strida a i kdyz neumime prepocitavat volebni listky, tak nase imperfektni demokracie celkem dobre funguje...Jednim z dukazu jsou tisice Cechu, kteri zde ziji a pracuji, doufajice na ziskani americkeho obcanstvi..

    Ctu zde vymluvy a utopisticke napady -- Je predne chybou oposice proti ODS a TOPky, ze se neumi zorganisovat a najit schopneho politika, co by ridil nejakou oblibenou stranu stredni obcanske vrstvy....Eto vase dielo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě jste nepochopila pointu článku, což, žijete-li mimo ČR, není nic divného.
      V zásadě se tam pojednává o zmatení pojmů a poněkud bizarním chování skupiny voličů. Nejde o to, že někdo volí skutečnou pravici či levici (pomiňme nyní zmatení v pojmech samotných), ale o to, co se za ně vydává a motivace lidí k jejich volbě.

      Jinak při popisu co bylo a co je .. pozor na jevy, podléhající přirozenmému vývoji. Např. ti hloupější bolševici taky poukazovali na ten rozdí, co přinesl socialismus, kdy už neoráme koňmo, nýbrž traktory.

      Vymazat
    2. To neni jenom problem Daniely. Cela soucasna propaganda stoji a pada s poukazovanim na fronty na banany a zadratovane hranice za totace. V poslednich dvou volbach se jasne ukazalo, ze to prestava fungovat.

      Vymazat
  4. To je proto, gogo,
    ze nejake narodni rozdelovani na pravici a levici ve svetovem meritku, nemlich pohledem z USA je bezpredmetne.. Americky tradicni demokrat muze byt nekterymi nazory blizko republikanum, a nebo socialne citlivy republikan se shodne s Obamou.
    Socialni jistoty jsem zminila, jelikoz opravdove jistoty at v politice nebo soukromem zivote neexistuji. NEEXISTUJI. Takovy pojem jistoty je predstava nevyzraleho jedince, ktery podvedomne touzi po jistote z detstvi, pod laskavym dozorem rodicu. Na to mam jednu odpoved " Grow up !!!

    Politicke pytlikovani v Cesku je produkt dynamiky spolecnosti, zrovna tak jako nase neduhy - jsou produktem delsich ustanoveni a pravidel. My ovsem mame kontrolni paky, kde vyhranene nazory obrusujeme, nebo neutralisujeme, to vse s ohledem na stredni smer.

    K clanku jsem se primo nevyjadrovala, neb je to produkt kecalka, co rozvlacne omila ustalene pravdy a mimo toho tam neni zobrazena zadna petice. Zadne dukazy, takze je to pravdepodobne Jedna Pani Povidala.

    Vodniku,
    ja jsem v detstvi stala fronty v mrazu s maminkou jen na pomerance. Kazdemu davali pouze dva a tak kdyz jsme byly dve, tak nam prodali ctyri !! ---- Jak malo stacilo ke stesti...
    V normalisaci se to asi trochu zlepsilo, lide si ale byli vedomi a to denodenne, ze ziji v podradnem a zaostalem state, ktery je navic zadratovanou ohradou. Cert vem banany..

    Zatim mi, neinformovane, zadny borec nevysvetlil, proc se nekteri patlate s pathetickymi akcemi typu Holesovska vyzva, zakladate trucovita sdruzeni D.O.S.T., a pak na demonstrace prijde jen par obrylenych buditelu..
    ???
    A vubec, proc nekandidoval na presidenta Ceske republiky narodni obrozenec Ladislav Batora ?
    Kdyz odstoupil z ministerstva, tak se prece kasal, ze zustane i nadale v politice...
    Cesky narod mel v milionove demonstraci durazne vymahat Batoru. Zase propasnuta prilezitost - mit na Hrade baculate selky v krojich a pri statnich hostinach tlacenku ze zabijacky, servirovanou s vychlazenym (ceskym) pivem..:-))

    OdpovědětVymazat
  5. No aspoň že tam ti pseudosvobodní neprosadili tohodle vocasa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abyste se neposral, dědku zapšklej :-P :-D

      Vymazat
    2. Toho se právě taky bojím. Svobodné jsem volil, ale třeba jejich kandidátka na presidentku mě naplňovala děsem. Oni mají očividně talent na nominaci kokotů.

      Vymazat
    3. Gogo, to je prosím kdo, ta kandidátka? Já ty volby zas tolik nesledoval, tak neznám moc detaily. Myslel jsem, že mají jen tohodle tentoho.

      Vymazat
    4. Bobošíková, jestli se nepletu.

      Vymazat
    5. No gogo, ale zase si ji přestav na stěně ve třídě na ZŠ s dekoltem v kůži jako Xena. To by za usměrnění sexuálního vývoje školáků stálo, ne?
      Vždyť čím myslíš, že je to, že Ty jsi v 1. díle Básníků erotiku viděl, ale Vodník ne? Tím, že zatímco on trávil celé hodiny u tvrdého kalvinistického porna, Tys musel vzít zavděk maximem představovaným momentem, kdy Šafránková položila princi Velenovi v pohádce Princ a Večernice ruku na ústa.

      Vymazat
    6. Pro školáky je to už babka, oni mají jiný přísun materiálu než my v jejich věku. A popravdě řečeno, ani mně se nelíbí.

      Vymazat
    7. Jako že je horší než Husák, jo?

      Vymazat
    8. Kde jste přišel k té Bobošíkové? Je to nesmysl.

      Vymazat
    9. No já taky myslel, že byla za Suverenitu. Ale říkal jsem si, že Moraváci jsou chytřejší než Cajzlové, tak že mu budu věřit. Ale co, S jako S.

      Vymazat
    10. Asi máte pravdu, ona kandidovala za Suverenitu a já jsem myslel, že ji Svobodní podporovali. Když jsem se teď díval na jejich web, tak tam explicitní prohlášení nevidím. Tak to se jim omlouvám... a rád.

      Vymazat
  6. Tohle médii neustále omílané a vnucované prolínání Svobodných a Suverenity je výmysl: mimo euroskepticismu nemáme společného prakticky nic - a i ten má odlišná východiska, u nád je to svoboda, u Suverenity nacionalism.

    OdpovědětVymazat
  7. Svobodní kandidovali Jakla, nemýlím-li se. A jediným východiskem této cca dvacetičlenné sekty je, že oni jsou ti jediní skuteční svobodní pravičáci na světě. Všichni ostatní jsou buď promoskevští nebo probruselští bolševičtí kokoti. Ale jinak jsou to hodní kluci, čistí si zuby dvakrát denně a po večerníčku si přečtou kapitolku z Hayeka a jdou spát.

    OdpovědětVymazat
  8. Odpovědi
    1. Tento druh diagnosy zde neni zadouci. Jestlize "jednou a dost" plati pro Leha, Canadiana nebo Danielu, musi platit i pro ostatni. Tak uz priste nediagnostikujte, kommentar jsou k thematu nikoli k diskutujicim.

      Vymazat
    2. OK, tak mi dejte ban, neb na zvratky, lži a ubohosti Stana jinak reagovat nedokáži.

      Vymazat
    3. Ban Vam nedam, ale priste to smazu. Ja taky nepisu takove veci Lehovi nebo Daniele - a ze me nekdy ruka svrbi!...

      Vymazat
    4. A že jste se stejně neobořil na Stana, hm? Některé plivance jsou rovnější?

      Vymazat
    5. Stan nekoho oznacil za idiota?

      Vymazat
    6. Aha, tak když někoho urazím opisem, tak je to OK? Pozoruhodné...

      Víte co? - já vám sem prostě už nebudu lézt a budete mít klid.

      Vymazat
    7. Kazdy web ma nejakou svoji politiku. Clovek to musi respektovat, kdyz tam leze, trebas ma o tom treba jinou predstavu. Me taky Stan parkrat vymazal, kdyz jsem poslal Fagana do prdele.

      Stan neurazil konkretne Vas, ale (opisem) Svobodne obcany. Kdybych se mel ja pokazdy urazet, kdyz tu nekdo (opisem) urazi krestany nebo pravoslavnou cirkev, tak bych to musel zavrit hned.

      Vymazat
  9. Co bylo na mém opisu urážlivé? Tímto dojmem na mě prostě Svobodní působí. Sekta, která si své sektářství ani neumí obhájit před ostatními. A jejich jediná odpověď na moji diagnózu jsou urážky z jejich strany. Asi to nebudou až tak hodní kluci. A Svobodní budou asi tak, jako jejich rakouští jmenovci.

    A Vodníku, prosím, nemažte ho, on i jeho kolegové jinde se tímto způsobem komunikace hezky odkopávají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co bylo na mém opisu urážlivé?
      Je to samozřejmě posměšné ("hodní kluci, čistí si zuby dvakrát denně a po večerníčku si přečtou kapitolku z Hayeka a jdou spát"), osobně by mě to neurazilo, byť si umím představit, že údy SSO se tím polichoceny necítí. Ale hlavně to není osobní ("jste idiot" "XY je imbecil"), proto mi to nevadí. Překvapuje mne, že pan Hylš není s to tento nezanedbatelný rozdíl rozeznat.

      Vymazat
    2. Poslední můj komentář na tomto blogu.

      Osobní urážka < urážka skupiny.

      Např.: žid Fischer je svině vs. židé jsou svině.

      Že ten rozdíl nevidíte mě...zas až tak nepřekvapuje.

      Vymazat
    3. Ad urážení skupin a dvojí metr:

      Převzato z Yamato-San: "... i na poměry ČSSD hloupý Dienstbier ..."

      Vymazat
    4. žid Fischer je svině vs. židé jsou svině.
      Ano: "vs." není "="!!

      Vymazat
    5. Ono je to spíše na úrovni "ti kluci pejzatí jsou celkem hodní kluci, ale nemuseli by se na nás tak vytahovat" vs. "neser se do nás, imbecile".

      Poslední dobou si vůbec všímám, že naši "echt pravičáci" nějak ztrácejí nervy. Tedy alespoň ti, co neztrácejí tu pravicovost a nechystají se (někteří už poněkolikáté, nezlobím se na ně, sám patřím k "pomýleným") obrátit kabát.

      Vymazat
    6. "ti kluci pejzatí jsou celkem hodní kluci, ale nemuseli by se na nás tak vytahovat" vs. "neser se do nás, imbecile".
      Taky mám spíš tenhle dojem, ale to je jedno, někdo jiný to může vnímat jinak. Shodou okolností ale teď na tomhle blogu určuju pravidla, mantinely a hranice já. Komu se to nelíbí, ten tu není nikterak držán.

      Vymazat
  10. Starý pán: to není urážka (jen) skupiny, nýbrž Diestbiera přímo. :-) A nebo je to diagnosa a blbý jste Vy a já...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vodníku, podívejte se na tu větu pořádně. To není "dienstbier je blbý". To je "Dienstbier je ještě blbější než už tak dost blbý socdemácký průměr". To jsem měl na mysli.

      Vymazat
    2. Já vím. Pan Hylš to ale nepovažuje za urážku nýbrž za diagnosu.

      Vymazat
    3. Levičáci bez smyslu pro humor a sebereflexe = bolšáni, stalinisti, rudí khmérové
      Pravičáci bez smyslu pro humor a sebereflexe = fašouni, hitlerčíci, pinochetisti

      Tak nějak to cítím. A podle toho, jak se tihle kluci berou sami vážně a jak vystupují vůči "zbytku světa", jsem si je prostě někam zařadil, i když si sami říkají Svobodní.

      Vymazat
  11. Ty píste, tady už je to skoro jak na nezvědavci. Někdo má víc jiný názory, tak ho sejmem! A napsal že poslední komentář tak jen víc - buď se nebude bránit, nebo poruší slib, každopádně u toho vyjde blbě. No fakt frajeři, chlapáci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez "debilů" a "idiotů": nikdo tu nikoho nesejmul. Pan Hylš prohlásil zcela dobrovolně, že sem nebude psát, protože odmítá respektovat zdejší pravidla. To je jeho dobrým právem, přispívat kommentáři na tento blog ani jeho čtení není povinné.

      Vymazat
  12. Jak na novinkách nebo idnesu. Ach jo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horší, páč já navíc píšu fakt blbě, to vim. Nemužu za to, nežil sem tady od narození do sakra kolika, asi pětadvaceti? No dlouho.

      Vymazat
  13. http://zpravy.idnes.cz/neuspesny-kandidat-jan-fischer-shani-penize-na-dluhy-z-kampane-pbe-/domaci.aspx?c=A130213_203025_domaci_brd

    To je vůbec zajímavá věc. Kdyby se stal presidentem, tak by ty faktury platit nemusel? V podtextu se dá číst toto - pasáci vsadili na špatnou kurvu a když se nedostala k lizu, zastavili kohoutky a nechali ji. Kdyby vyhrála, měla plný žlab a oni přístup do našich kapes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas jeden žasne, co jim ulítne. Jako onehdá. Zajímalo by mě, jestli v zákulisí padají za tohle hlavy - a nebo nás mají za úplné blbce, kterým tyhle věci nedojdou?

      Vymazat
    2. To, že jeden papaláš nemá rád jiného je asi běžné a holt jejich role vyžaduje se pokud možno oprostit od osobních pocitů.
      Že si pak pustí hubu na špacír, je spíš nepozornost. Hloupé by samozřejmě bylo, kdyby někoho oficiálně vychvaloval jako osobu a pak ho neoficiálně sepsul ze stejných hledisek. To by vypovídalo o ne zrovna stabilní osobnosti.

      Ta věc s Fischerem mě zaujala proto, že novináři asi vůbec nepochopili, jaký hnůj popisují a sami se ho účastní. Naprosto bezelstně popisují trable se splacením dluhu, přitom ten by přece musel platit i kdyby vyhrál. A vůbec jim není blivno ze sebe samých, když o něm psali v září jako o víceméně jasném horkém kandidátovi. Když měl někdo poznámky k financování a kuriózní slevě od jeho pasáka, co se pakuje na státní české poště, tak se vůbec nenamáhali Fischera skřípnout s tím, že 95 procentní sleva není tak úplně normální věc.


      Vymazat
    3. To je opravdu zvláštní, jak dovedou pisálci otočit. Když byl Fischer na vrcholu popularity, nedovolil si nikdo napsat nic negativního a pěkně odhrkali jeho úvahu o slevě 95 procent jako normální. Když byl opuštěn pasáky, vrhli se na něj jak blechy.
      http://www.lidovky.cz/pravnici-pokud-fischer-vratil-milion-chrenkovi-porusil-zakon-p67-/zpravy-domov.aspx?c=A130215_155353_ln_domov_hm

      Zajímalo by mě, kolik utratil Zeman a jak je to se splácením u něj.

      Vymazat
    4. Že Tě ještě vzrušuje amoralita a bezpáteřnost českých medií? I když - já si taky vždycky myslím, že mě už nemůže nic překvapit, a pak se nestačím divit...:-((

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>