čtvrtek 14. února 2013

Slavíte "Valentýna"?

Nikdy jsem nepochopil, o co tady jde a co mají zamilovaní společného se svatým Valentinem. Považuji ho za dost otravnou facettu západní kommerce, která vtrhla do Kocourkova spolu se Santa Clausem a dalšími, protože Vánoce už asi nestačily.

Takže:

a) Valentýna slavím

b) Valentýna neslavím

c) nevím, co to Valentýn je

d) slavím, neslavím - Vodník je antisemitské hovado

11 komentářů:

  1. Valentýn je mi vcelku u zádi. Nevím, proč bych měl slavit Valentinský masakr a vzpomínat na Ala Capona.
    A samozřejmě, Daniela. Nebo Leho.

    OdpovědětVymazat
  2. Vzdyt vas nikdo nenuti neco oslavovat, den Valentyna neni MDZ.

    Nejlepsi je, kdyz ctu, jak si nejaky frajer nenecha predepisovat, kdy ma ukazovat naklonnost slecne, manzelce nebo jine osobe...To mluvi samo za sebe..Tihle typkove totiz nikdy neprojevi citovou otevrenost a jiste od nich blizka nestastnice nikdy nedostala ani pampelisku, natoz ruzi.

    Valentyn je svatek zamilovanych, tradice z dob , kdyz se jeste chlapci ostychali vyznat nezne city divce, ktera se jim moc libila. Byl to takovy D-Day, jako ze toho Valentyna je "bud ted, anebo nikdy"..Pripadne kanalniky upozornuji, ze tato prilezitost nebyla nutne sexualniho razu..

    Zamilovany partner nesmi vynechat jedinou prilezitost, jak znova a znova prohlasovat a demonstrovat svou lasku.
    Chapu, ze toto je mnohym lidem naprosto cizi...



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danielo, prosím vygooglete si sousloví "Valentinský masakr".

      Vymazat
  3. Já ho ignoruji stejně jako cocacolového Dědu Mráze.
    Ale pro obchodníky je to dobrý kšeft - včera jsem v hospodě viděl i Valentýnský steak. Je jasné, jak jsme si asi to slovo upravili a někteří uvažovali, kdyby byla servírka hezká, že by si to objednali. Ale nakonec to skončilo u normálního jídla.

    OdpovědětVymazat
  4. Valentýna neslavím, stejně jako MDŽ, Mezinárodní den velryb, Den matek, Den horníků, úmrtí humanitárního bombarďáka, či jiné "umělohmotné" veselice.

    Mimochodem, že Vás ty pitomosti s tím antisemitismem ještě baví;)

    cnemo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jake pitomosti? Kdybyste venoval vice pozornosti deni ve svete, vedel byste, ze antisemitism je zase na vzestupu. Tady na Bylo, nebude neusiname, protoze nam sest millionu stacilo!

      Vymazat
    2. Jistě tím myslíte vojenské invaze proti semitům v Libyi, Syrii, Iráku nebo koncentační maxitábor jménem Gaza. Ale že by přitom zařvalo 6Mobyv, to asi ne. Možná někdy v budoucí verzi historie, až islám ovládne senilní Evropu:)

      A už ze sebe přestaňte dělat mučedníka, úplně mi stačí Johanka z TydliArku:)

      cnemo

      Vymazat
  5. Valentyn je v dnesni dobe byznys a pro Cechy pomerne novy duvod neco slavit.
    Ovsem je zajimave, ze prece jen je v necem s Ceskem spojeny.
    Jedna verze: "Víte, že sv. Valentýn má místo i v české historii...?
    Historicky poprvé je 14. únor a Valentinův svátek spojován s romantickou láskou až ve 14. století – konkrétně v díle Geoffreye Chaucera – Ptačí sněm (o tom, jak si ptáci vybírají své partnerky). Tato báseň byla napsána jako pocta k zasnoubení patnáctiletého anglického krále Richarda II. s o osm měsíců starší princeznou Annou Českou, dcerou Karla IV. (sňatek byl uzavřen 22. ledna 1383, tedy za vlády jejího nevlastního bratra Václava IV.). Chaucer působil u dvora Richarda II. jako diplomat. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoliv byl sňatek anglického krále s českou šlechtičnou uzavřen z politických důvodů, vzplanula prý mezi manželi velká láska. Nicméně faktem zůstává, že to byl právě Geoffrey Chaucer, kdo učinil ze sv. Valentina patrona zamilovaných."

    ale jeste jedna: Svatý Valentýn byl kněz, který ve 3. století tajně oddával zamilované, v křesťanské tradici je chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku.
    O existenci ostatku sv. Valentýna na Vyšehradě se dlouho nevědělo.
    http://www.novinky.cz/domaci/225224-na-svatek-zamilovanych-vystavila-vysehradska-bazilika-lopatku-sv-valentyna.html

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>