úterý 2. dubna 2013

Britské listy: opět blbosti

Britské listy dnes přinesly článek Jimi Dabrundašviliho o složitých vztazích lokálních pravoslavných církví na Kavkaze. Nevím, kdo je Jimi Dabrundašvili a za koho mluví. Mám pocit, že dnes není tajemstvím ani trestným činem přiznání skutečnosti, že gruzínskou invasi do Osetie provedl M. Saakašvili v zájmu Západu a se západní a israelskou pomocí. Proto mne zarazilo, když jsem se dočetl, že:
"Je dobře známo, že Ruská pravoslavná církev odjakživa byla nástrojem prosazování mocenských zájmů Ruska."
Takovou kravinu může napsat jen zaujatý a nevzdělaný aktivista. Proto je třeba brát s reservou následující řádky:
"Po krátké válce mezi Ruskem a Gruzií v roce 2008 ruská církev sice neuznala nezávislost Ruskem okupovaných regionů Gruzie, ale podpořila vměšování Ruské federace do vnitřních záležitostí Gruzie. Její propagandistický hlas se donesl i do České republiky. Rusko-český pravoslavný časopis Ikona (financován výhradně ruskou komunitou v České republice) v roce 2008 vydal článek, kde vladyka české pravoslavné církve Kryštof ve svém článku podpořil okupaci Gruzie ze strany Ruska. Po ostré kritice ze strany gruzínské pravoslavné církve a následně ministerstva zahraničí České republiky se nakonec vladyka Kryštof musel omluvit."
Článek vladyky Kryštofa (na str. 22) jsem si přečetl a nikde nenašel ani slovo o tom, že by vladyla Kryštof "podpořil okupaci Gruzie ze strany Ruska". Vladyka Kryštof se pokouší vysvětlit neobyčejně komplikovanou a nešťastnou historii a situaci Osetínců a Abcházanů, o podpoře okupace jsem tam nic nenašel. Budu čtenářům vděčný, když mě na to upozorní. Vzniká totiž otázka, za co se musel vladyka Kryštof omlouvat. Snad za slova o tom, že
"Současné Rusko není již ani carské ani bolševické. Řeší však složité dědictví ideologie, která do Ruska přišla na začátku 20. století ze Západu. Dnes již historikové vědí, odkud a proč byl převrat organisován a financován, a že byl namířen především na rozvrat ekonomicky sílícího pravoslavného Ruska. Skončil genocidou ruského národa a především ruské intelligence, vyhlazovacím útokem na pravoslavné věřící způsobem, který je srovnatelný jen s mučednictvím křesťanů, prvních století." (str. 26-27)
Nepřekvapilo mě, kdyby se za takové spiklenecké výroky, smrdící antisemitismem, musel omluvit.

Vladykův text ale odhaluje další (informovaným čtenářům notoricky známé) praktiky, tentokrát české televise. Vladyka mluví o interview, které poskytl redaktorovi v souvislosti s návštěvou divotvorné ikony v ČR:
"Když jsem redaktorovi vysvětloval, jak bylo kdysi i pro logiku mladého kněze těžké pochopit viděné Boží zázraky, sestříhal má slova tak, že z nich vyznělo, že i pro mne je snad těžké uvěřit v zázrak, a na základě toho, že Boží matka »na povel« před kamerou ČT nezaplakala, hlasatelka dodala, že žádné slzy neviděli, a celá reportáž byla ukončena nešťastnou tečkou vysokoškolského odborníka (M.C. Putna, pozn. V.), který prohlásil, že mu to celé »zavání ruským nacionalismem«... Kde se mohu dovolat v naší svobodné společnosti nápravy manipulace s mým slovem nebo nehorázného posuzování toho, co je doménou duchovního vedení v církvi?"
Obávám se, že v tomto by vladykovi nepomohl ani Tomáš Pecina a tak nezbývá než doufat v Hospodina.

7 komentářů:

  1. Poslyšte, Vodníku... Vy mi asi neřeknete o čem ten článek je, že ne? Abych věděl, jestli s nim mám nesouhlasit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečíst ho nestojí opravdu tolik času.

      Vymazat
    2. Zkusil jsem to a nepomohlo.

      Vymazat
    3. Pochopte, že Vám nemohu vynahrazovat Vaše (ne-)porozumění čtenému textu. Zkusme to opačně: o čem ten článek NENÍ. Ten článek IMHO není o tom, že by vladyka Kryštof nebo církev (česká nebo ruská) podporoval ruskou okupaci Gruzie. Aspoň já jsem to tam nevyčetl. Vy také ne? O.k., tak potvrzujete mou doměnku, že Jimi Dabrundašvili prostřednictvím Britských listů šíří nepravdy. O zbytku se nemusíme bavit, jestliže jste tomu neporozumněl.

      Vymazat
  2. Nic nového, Čulík vždy kopíruje postoje Londýna, potažmo BBC. Takže BL obvykle informují v souladu s postoji velkého britského bratra, i když jméno autora končí na -švili. (Leda by se autor jmenoval Kotrba, to pak má cenu číst.)

    Vrcholem Čulíkova snažení na téma Gruzie bylo, když zdůvodnil jednostrannou propagandu západních médií včetně BBC tím, že "novináři měli přístup k Saakašvilimu 24 hodin denně, kdežto Putin jim nezvedal telefony ani ve dne natož v noci" a proto nemohli referovat nestranně, proto neukazovali zničené osetinské vesnice, proto si vymýšleli okupaci měst do kterých ruská armáda nvstoupila... Tohle BL ničím nepřekonají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani svymi "informacemi" v dobe invase do Jugoslavie?

      Vymazat
    2. Ne.

      Úžasná logika ospravedlňující propagandu a vymejšlení tvrzením "oni psali, museli psát, jednostranně ve prospěch Gruzie, protože jim Putin v noci nebral telefony" je naprosto ojedinělá a nepřebije rutinní lhaní a propagandistické zkreslování, kterého jsme si v jugo případě užili do sytosti. Všelijakých keců je všude plno, ale tak originální ospravedlňování se hned tak nenajde.

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>