úterý 4. června 2013

Poslední chance

Poslední chance, kterou od Pána Boha dostaly církve, resp. jejich zodpovědní představitelé, aby zachránily svou restitucemi nenapravitelně poškozenou pověst: zříci se restituovaného majetku (i kdyby na něj měly stokrát právo) nebo alespoň té časti, která vyrovná škody, způsobené povodní. Ty se odhadují už nyní na milliardy korun. Tváří v tvář zprávám jako je tato, odvažuji se tvrdit, že je to dokonce jejich povinnost.

Dosud jsem se k restitucím nevyjadřoval. Vím o tom příliš málo. Chápu, že co bylo ukradeno, má být vráceno, ale také jsem pochopil, že římskokatholické církvi majetek ukradl (a dal pak do správy) už Josef II. Možná jsem to pochopil špatně a církve na to mají právo, zcela nezadatelné, a veškerá má nedůvěra pramení pouze z toho, kteří gauneři tyto restituce podporují. Povodně se ale staly IMHO kategorickým morálním imperativem, právo neprávo. Pokud církve tyto majetky přijmou v době, kdy hluboká hospodářská recesse byla ještě ztížena škodami z povodní, pak lze, myslím, konstatovat, že byly uneseny svými představiteli za účelem, který nemá s křesťanstvím nic společného! Hierarchové (mám na mysli pravoslavné) by si měli připomenout osudy svých předchůdců, kteří se pokusili církev unést do nejrůznějších unií!

Českému národu ovšem asi něco takového po právu patří. Stačí se podívat do Turecka nebo do Řecka, jak vypadají protesty: slzný plyn, střelba, ranění, mrtví. Pokud bude na Václavák chodit hulákat přiblblá hesla pár set kommunistických chrapounů z Holešovské výzvy, bude český národ nadále oškubáván svými vlastními taškáři jako to kuře.

2 komentáře:

  1. Vodníku, poslyšte... úplně bes souvislosti. On Vás znal Aldoux Huxley?
    "Shledat náhle, že sedíme, sami prokleti, mezi prokletými - to je nejznepokojivější zkušenost, tak znepokojivá, že většina z nás na ni odpovídá tím, že se hrouží hlouběji do svého osobního prokletí v naději, jež se obyčejně stane skutečností - že se nám totiž alespoň na čas podaří to revoluční poznání potlačit." (A.H. o Francois Leclerc du Tremblay)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaké aktuálně přítomné osobní prokletí, to je koncept, který možná trápí protestanty, nikoli správně věřící pravoslavné křesťany. Pravoslavná duchovnost a eschatologické vyhlídky jsou naopak nekonečně positivní!

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>