úterý 25. června 2013

Zabili, zabili, dvoch chlapcov bez viny...

Hnusnou vraždu horolezců talibánští hrdlořezi nemohou omluvit ničím, ani nějakou odvetou za terrorism americký, jak píše Daniel Veselý. Tímto počínáním se k nim řadí bok po boku coby stejně hnusná svoloč.

Na druhou stranu na tato jatka slovansko-litevsko-čínské a jinak barevné havěti (byť jeden z Číňanů byl Američan) media brzy zapomenou. Jó, být to tak 11 čistokrevných Britů nebo amerických WASPů, lkala by media ještě mnoho týdnů! A 11 Israelců? O Mnichovu se mluví ještě po 40 letech a točí se o něm filmy - a to nemám na mysli poměrně slušný a překvapivě kritický pohled Spielbergův...

37 komentářů:

  1. Tak si říkám, jak by se chovali Slováci, kdyby se jim v zemi proháněli např. Číňani se samopaly, občas někoho sejmuli a tu a tam by spadla bomba na dědinu z čínského automatického bombardovacího letounu. Já myslím, že kdyby uviděli v Tatrách neozbrojený čínsky mluvící ksicht , že by s ním na borovičku taky nešli.
    Já tím ty vrahy neobhajuju, ale ta věc nespadla jen tak z nebe a z opačné strany se zabití označují souhrnně jako collateral damage.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že to nespadlo jen tak z nebe. A jako se dnes mluví o "krvelačném islámu", mluvilo by se o "krvelačných Slovácích".

      Mně se tam hlavně vnucuje to uvědomění, že ethnicita obětí podmiňuje kvantitu mediálně vyjadřovaného hoře.

      Vymazat
    2. U těch Slováků tomu ještě rozumím, ale naprosto jsem nepochopil moralizování v případě podříznutého britského vojáka. Jako ne že bych schvaloval podřezávání lidí na ulici, ale když je válka, tak holt vojáci umírají. A ten útočník nebyl žádný terorista -vybral si dokonce vojáka, co se skutečně účastnil nasazení, podřízl jen jeho, zatímco s civilisty na ulici si popovídal.

      K tomu zbytku - samozřejmě, že media nejvíc reagují, když se to týká "jejich" lidí.

      Vymazat
    3. Hujá!
      Pokud jde o ten Mnichov, myslím, že tu ethnicitu přeceňujete. Uvědomte si, že tam hráli roli i další okolnosti:
      1. byla jiná doba, tehdy nebyli lidé tak otrlí
      2. bylo to na OH - asociace snad nemusím vysvětlovat
      3. byli to sportovci - vzpomeňte si, jak se loni nablblo s hokejistama, co spadli - kdyby v tom letadle byli etnicky stejní nonames, takový efekt by to nemělo

      Vymazat
    4. Ve vsech trech bodech mate do znacne miry pravdu, ale jsem si jist, ze rozdil to tak jako tak dela, a to znacny. Nakolik to mozna precenuju, o tom se muze diskutovat, ale nerekl bych, ze zas az tolik...

      Vymazat
    5. Ono by bylo taky zajímavé vědět, co se píše v tisku druhé strany. Tím nemyslím Aldžazíru, ale medium, které požívá jakési věrohodnosti v arabsky mluvícím světě.

      Vymazat
    6. Gogo, i kdyz toho vojaka jste tak nejak skousl, jsem rad ze neschvalujete podrezavani lidi na ulici. Moc se mi ulevilo. Napsal jste neuveritelny svinstvo a zaradil jste se mezi svoloc o ktere pise v uvodu Vodnik. Primitivni blabol na pobliti. habr

      Vymazat
    7. Od toho máme lidi jako jste vy, habře, aby svými kvalitními komentáři laťku zase vyzdvihli do výše. Pokud chcete diskutovat k tématu, jsem ochoten, na tohle ale z hygienických důvodů reagovat nemíním.

      Vymazat
    8. Hujá!
      Gogo, problém je možná v tom, že se obecně očekává, že když začnete využívat pohostinství západní země (a řekněme si po pravdě, že i když tam nežijí v blahobytu, pořád se jim tam žije lépe než v jejich otčině), tak že na sebe převezmete nějaké závazky, mezi něž patří nepodřezávat její občany, i když jsou to vojáci. Kdyby ho podřízl u nich, tak fajn, ale kousat ruku, která vás krmí?

      Vymazat
    9. Je to ještě o fous složitější: ten Adebolajo se už narodil v Británii, dokonce v křesťanské rodině, jak zde avisoval nějaký troll. Je to jako bych já podřízl Peterse, protože vede propagační válku proti Rusku a pravoslaví.

      Vymazat
    10. Hujá!
      To taky úplně ne, protože vy nežijete z Petersovejch daní. Zatímco značná část (i když samozřejmě zdaleka ne všichni) immigrantských rodin ano. I když třeba ne přímo - stačí vzpomenout na nedávné "Rusáci" v Bostonu.

      Vymazat
    11. Oni byli na podpoře, ti jeho rodiče? Měl jsem dojem, že to byli řádní občané, pouze synek se zvrhl - a to ještě nevím, zda on žil z podpory. A synek sám žádný immigrant nebyl, ten se tam narodil.

      Rusáci z Bostonu byli skutečně immigranti, jeden dokonce snad ani neměl občanství. Navrch nepodřezali amerického vojáka, ale zmassakrovali úplně nevinné civilisty (jestli to teda byli oni, dnes aby člověk nevěřil ničemu).

      Vymazat
    12. Vodníku, co nechápete na tomto: "I když třeba ne přímo"?
      Tak proč tyhle řečnické otázky o podpoře? Zrovna Vy, který jste tuhle vyjádřil myšlenku o povinné přísaze věrnosti státu, jinak odchod nebo aspoň zbavení volebního práva? Co je tak těžkého k pochopení na tom, že počáteční investici země tím, že je přijala a nabídla jim určitý sociální začleňovací program, je třeba nějak vracet? Důležité v té větě nebylo, že "Rusáci" zabili civilisty, ale že využili výhod nové země, kterou pak podrazili.

      A pokud jde o Vás a Peterse, nejde o to, že neberete podporu, ale o to, že Peters neplatí daně v Holandsku.

      Hujá Kropna!

      Vymazat
    13. Co je tak těžkého k pochopení na tom, že počáteční investici země tím, že je přijala a nabídla jim určitý sociální začleňovací program, je třeba nějak vracet?
      To se týká těch rodičů a ti se ničím neprovinili. On se tam už narodil, za nic Britům nemusí být nijak extra vděčný. Pro ty Rusáky v Bostonu platí to, co píšete.

      Ad Peters: mám i české občanství, i když tam neplatím daně, ale budiž, mohl bych dát i jiný příklad, například podříznout kteréhokoli politika coby nepřítele lidstva, resp. lidství, ale to bychom zase zabloudili do jiné debaty...

      Vymazat
    14. "On se tam už narodil, za nic Britům nemusí být nijak extra vděčný."

      Že by za to, že přijali ty jejich rodiče, takže on se narodil v zemi, kde není problém ani vystudovat?
      Vodníku, tu přísahu věrnosti jste chtěl i po mně, a teď najednou otáčíte o 180 stupňů. To je jako když tvrdíte, že gaye z Vás udělá výchova v raném věku, ale čecháčkem být přestanete, i když ve 30 (nebo kolika) emigrujete, i když jste předtím strávil mládí poflakováním po pražských hospodách.

      Vymazat
    15. ad André Pulgar26. června 2013 18:10
      Ano, to je legitimní požadavek. Bohužel evropští papaláši kážou přesný opak. Jsem zvědavý, jak vrah dopadne.

      Vymazat
    16. Je to do velké míry osobní věc, otázka loyality a solidnosti a z hostitelské strany pak věc státní hygieny. Jestli občan země A, kde žije, cítí vyšší míru loyality k zemi B, může to být problém. Jen si to představme, několik generací Čechů penetruje ministerstva USA a prosazuje na úkor hostitelské země finanční, vojenskou a jinou podporu ČR. Co je proti tomu nějaký voják podřezaný pomatencem.

      Vymazat
    17. André Pulgar: pokud tu přísahu věrnosti někdy někde zavedou, bude to jiný příběh. Ale v Británii není a pokud mluvíme o vděčnosti a nikoli věrnosti, tak ta se mladého netýká. Proč by moje děti měly být vdeěčné Holandsku, že nás přijalo? Resp. můžou, ale vůbec nemusí a k ničemu je to nezavazuje. To chcete, aby holandští Židé byli dodnes vděční Holandsku, že přijalo jejich předky v 16. a 17. stol.? A to i tehdy, když třeba Holandsko bude válčit proti Israeli?

      Mladý Adebolajo konvertoval k náboženství, jehož zcela neviní vyznavači jsou systematicky vražděni vojáky země, která přijala jeho rodiče. Jaký má důvod k vděčnosti? A přísahu věrnosti po něm nikdo nechtěl. Až ji v UK zavedou, skončí všichni tihle džihadisté v lochu za vlastizradu, pokud se nerozhodnou k emigraci, ale ta doba ještě nenastala (tím netvrdím, že považuju za legitimní, jestliže svůj boj vede tímto způsobem v ulicích Londýna, ale je to opravdu něco jiného než ta vražda horolezců).

      Vymazat
    18. "...nemusí a k ničemu je to nezavazuje" bla bla bla

      Vodníku, Vy jste neskutečný. Nejde o to, co je Pravda, o té diskutujete jen Vy, protože jste její majitel. Já se Vám tu snažím vysvětlit, proč se to Angličanů dotklo. Nějaké Vaše vyšší principy jsou celkem nepodstatné, když chcete vysvětlit lidské chování, které se skutečně odehrává.

      Vymazat
    19. Já se Vám tu snažím vysvětlit, proč se to Angličanů dotklo.
      A já se Vám zase snažím vysvětlit, že se jich to dotknout mohlo - mne se dotýká spousta věcí - ale je jim to prd platné, protože na žádnou vděčnost od Michaela Adebolajo nárok nemají.

      Vymazat
    20. "na žádnou vděčnost od Michaela Adebolajo nárok nemají."
      Jo, protože jste majitel pravdy. A proto nejste schopen ani na okamžik si představit, že oni si třeba myslí, že mají.
      Jenže o to nejde. Vy jste hořekoval, že Angláni jinak vnímají smrt tuhle a smrt jinou. Jen jsem Vám vysvětloval proč.

      Kdybych byl stejný majitel jako pravdy jako Vy, už bych navrhoval vyhlazení pravoslavných, protože znám dva: jeden jste Vy a druhý je takový, co hubu nezavře, lezou mu z ní samé sračky, je to zoofil, co se s tím ani moc netají a ještě je hrdý, že jeho praděda přišel ze Srbska, takže "ani není Čech"...

      Vymazat
    21. Já Vám opravdu nerozumím. Já jsem vůbec nehořekoval, pouze jsem položil několik kritických otazníků k Vašemu názoru, že by Adebolajo neměl kousat ruku která ho krmí. Vy nebo Britové si myslíte, že by neměl (že ho ta ruka krmí), já si nemyslím, že by měl (ale ta ruka ho nekrmí o nic speciálněji než jiné Brity). Jiní si myslí, že bychom měli být Američanům vděční za dvojí nebo trojí (ne-li čtvero) osvobození. A zase další si myslí, že by jim měli Němci (a vůbec všichni) platit za holokaust. Každý si něco myslí. Jenom Vodník je majitelem jediné pravdy. Zvláštní...

      Vymazat
    22. A čemu na tom nerozumíte? Pan Pulgar začal prohrávat debatu, zda mají Britové na své pohoršení morální právo, tak provedl úkrok stranou. A seřval vás, že oni si přece můžou taky něco myslet, nejenom vy. Což bychom bez něj jistě nevěděli.

      Na hroší kůži není co chápat.

      Vymazat
  2. Já jsem teď vzpomenul těch dvou sluníčkových slepic z neziskovky co si do Pakistánu udělaly vejlet. Taky jednosměrnej. Mluvil jsem o tom s někým, koho bych označil asi jako vysokého důstojníka a ten člověk se nechal slyšet, že pokud by je našli, měli by jim celé to pátrání předepsat k úhradě.
    Nepochopím tento typ uvažování. Všichni, ale naprosto všichni už vědí, že sice ne každý musulman je terorista ale každý terorista je musulman, a furt tam lezou a furt tam lezou. Co kurva čekali v Pakistánu, notabene v relativně pustém kraji? Uvítání chlebem a solí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná ony do toho rizika šly s vědomím, že se něco může stát. Znám pár lidí, co to takhle mají srovnané. Za následnou mediální vlnu nemůžou a nevíme ani co se stalo ani jak se k tomu postavily ty holky.

      "Co kurva čekali v Pakistánu, notabene v relativně pustém kraji? Uvítání chlebem a solí?"
      Možná to bude znít cynicky, ale civilisti v těchto zemích jsou velmi pohostinní. Je to spíš otázka štěstí, smůly, odhadu rizika ... holky neznám, tak těžko odhadovat.

      Máte lidi, co se pustí nezajištění po laně přes propast a čekají od toho mediální slávu. Jestli holky vyjely do Pákistánu samy za sebe, bez mediálních fanfár s vědomím, že jdou do rizika a byly ochotny jej podstoupit, tak bych z toho nedělal drama a prostě to tak přijal. Provazochodec prostě škobrtl a spadl...

      Vymazat
    2. O tom jak jsou pohostinní mi můžete vyprávět. Já tam byl 3/4 roku. Rahim-yar-Khan, Yassra, Karachi, Guddu... Jen do té doby co z Vás lze vyrazit nějaký prachy.
      Dva osobní strážce jsem měl. Každej kalacha a vobtíženej sumkama jak velbloud. V jediném případě, když o něco šlo, tak jeden vzal roha a druhej si kleknul a volal Alláha. Klika, že ty čtyři lumpové zdrhli po jedné dávce do vzduchu a to jsem se celou dobu bál, že se mi ten jeho rezavej krám rozpadne v ruce.
      Ty dvě husy s jasnym čelem jely přes velmi rizikovou oblast, ačkoliv nemusely, protože prostě tito lidé nejsou schopni pochopit, že tam naše hodnoty neplatí a život, zvlášť nevěřícího, tam nic neznamená. No, snad tím zachránily několik dalších, co si to možná rozmyslí.

      Vymazat
    3. Co jste tam dělal?

      Mmch, Pakistán je opravdu extremní oblast, podobně jako Nikobary nebo vnitrozemí Nové Guineje, ale ve vetšině zemí Třetího světa jsou prý lidé skutečně pohostinější a jste tam ve větším bezpečí než v Praze.

      Vymazat
    4. Pracovně.
      Pohostinní jsou tam, kde žijí hinduisté. Musulmani, to je svoloč.

      Vymazat
    5. V Maroku nebo v Turecku jsou pohostinní i musulmani, takže tím to nebude.

      To máte dobrodružnou práci, když Vás při ní musí hlídat pár chlápků s kalašnikovy...

      Vymazat
    6. Míval. A normálně ne, jen na dlouhých přejezdech je to tam pro řídící pracovníky nutnost. To jste chodící výkupné.

      Vymazat
    7. Čekaly kariéru a slávu. No a z poloviny se jim to již splnilo, nemyslíte?

      Vymazat
    8. Jestli je z toho vytáhnou - čemuž nevěřím - možná bude jejich vyprávění mít výchovný vliv na ty mladé nadšené svazáky co tak rádi pomáhají přičmoudlíkům získat další prachy na kvéry. A koneckonců, i kdyby ne, trochu to těm zbývajícím sníží ty možnosti ty peníze na tento účel sehnat.
      Neználek: A třeba si u toho i užily. Pro samé lidskoprávní aktivity neměly čas na osobní život...

      Vymazat
    9. Bášo, samozřejmě pohostinnost domorodců se většinou orientuje na prosté pocestné, nikoliv na zpovykané turisty nebo zaměstnance (mnohdy považované za součást okupačních sil).
      Věřím tomu, že jako zaprášený turista, co s nimi jede společně busem nebo se trmácí pěšky a má tendenci splynout, se často dočká pozvání. Aspoň tak jsem to slyšel. Všude na světě v turistických centrech jsou lačni vás oškubat.
      Pokud chce někdo poznat zemi a domorodce, musí mimo turistické lokace a musí jít po svých. Potud holky chápu, co ovšem nepochopím, tak že si vybraly právě tuto oblast, kde operují všehoschopné vojenské gangy. Je otázka, zda to byla součást plánu nebo jejich ignorance.

      Vymazat
    10. > A třeba si u toho i užily. Pro samé lidskoprávní aktivity neměly čas na osobní život...

      A pro Alláhovi bojovníky je to zase skvělá příprava na posmrtný život.

      Vymazat
  3. K těm dvěma čs.cestovatelkám.
    Na jedné straně mě je těch pipin líto. V lepším případě si z nich místní bojovníci udělají "válečné manželky" a holky si užijou "exotic & erotic" po musulmanském způsobu.
    V horším případě časem uvidíme na nějakém snuff webu video, jak jim podřezávají krky ku větší slávě proroka Mohammeda,za radostného volání přítomných "Alláh Akhbar".

    Nicméně,jejich geniální nápad cestovat samotné takovým regionem je na úrovni toho, vlézt v ZOO do výběhu s tygry.
    Vidím to tak: obě pipky měly feministické ego, jenž sahalo až do nebes, nepochybně byly zaměstnány u nějaké NGO, kde multi-kulti a genderové bláboly jsou mantrou zaměstnanců. Cestovatelky byly tedy přesvědčeny, že stejně jako "Romové jsou krásní lidé" tak i "Musulmani jsou fajn".

    Jenže zapoměly,že obyvatelé tohoto regionu nenávidí Západ, který jim občas dálkově vyvraždí nějakou tu vesnici včetně žen a dětí, v rámci boje s terorismem. A když se jim dostane do rukou cizinec ze Západu, jednají s ním podle toho.

    A než mě někdo obviní,že jsem rasista: vím moc dobře, že lidé třeba v Iránu, Iráku, Sýrii a jinde byli vždy velmi pohostinní a přátelští k cizincům. Četli jste třeba někdy cestopisy Zikmunda či Hanzelky? Nebo, jeden můj známý byl před cca 12 lety v Iránu a moc si to pochvaloval. Slušnost, pohostinnost, byl zván na občerstvení do domů míszních, bez špetky nenávisti, že je křesťan. Ale takových story je i na cestovatelských webech něurekom.

    To vše platilo do chvíle, než kvůli drancování přírodních zdrojů zahájil Západ nové křižácké tažení pod záminkou boje proti terorismu a za šíření demokracie, a kdy se vojáci USA a NATO nezastavili ani před vyloženou genocidou civilních obyvatel, včetně žen a dětí. (Ostatně v Jugoslávii to dělali také).

    A místní lidé v tomhle regionu nejsou zbabělí přizdisráči, kteří jen nadávají po hospodách a internetech, jako my. Prostě jdou, vezmou AK-47 a vyřídí si účty s okupanty. A občas to odserou i "cestovatelé" jako ty dvě zmiňované pipky z ČR.
    Možná i proto, že Západ už nejednou využil "cestovatele a turisty" jako maskování pro své agenty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líto Vám jich být nemusí. To je darwinismus v praxi. Funguje to.

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>