středa 10. července 2013

Mirka Spáčilová

Aby bojovníkům proti kommunismu jako Leho, Canadian nebo Daniela bylo docela jasné, kdo se v současném nekommunistickém tisku obouvá do Olivera Stonea (potažmo jaké další rudé kreatury si dennodenně nasazují masky obětavých slouhů kapitálu), uveřejňuji následující výňatek z diplomové práce z brněnské filosofické fakulty:
Jméno Mirky Spáčilové se ve filmové publicistice vyskytuje již velmi dlouho. Dnešní hlavní filmová publicistka deníku Mladá fronta Dnes komentovala na stránkách deníků (Svobodné slovo, Mladá fronta) televizní seriály i během normalizace. Podle Spáčilové je v Okrese na severu „nesporným a největším kladem seriálu otevřenost a kritičnost, se kterými jeho tvůrci prezentovali některé problémy našeho každodenního života“ [Spáčilová, 1981: 7]. V recenzi na Gottwalda Spáčilová především vyzdvihuje historické poselství seriálu: „Seriál přiblížil mimořádnou osobnost Klementa Gottwalda několika generacím“ [Spáčilová, 1986: 5]. Spáčilovou evidentně zaujal i „major Zeman“, u kterého doufá v reprízování: „Ne každý televizní seriál se může prokázat kvalitním námětem i zpracováním. Připomeňme jen díla s kriminální tematikou, která tvoří značnou část západní produkce. Třicet případů majora Zemana právě v této oblasti dokázal, že lze spojit nezbytnou dávku detektivní zápletky a napětí s vysoce společenskou a politickou motivací v nedílný a přesvědčivý celek“ [Spáčilová, 1980: 5]. Na rozdíl od „majora Zemana“, kterého chválili snad všichni tehdejší recenzenti, se seriál Plechová kavalerie nezdál Spáčilové příliš zajímavý: „Plechová kavalerie je podle mého názoru jedním z nejslabších seriálů původní tvorby, které se v poslední době objevily na obrazovce“ [Spáčilová, 1979: 7].
A tato kráva si dovolí napsat, že nás Oliver Stone politicky školí? Žádám okamžité znovuzavedení pranýře! Jestli má Zeman v něčem pravdu, tak je to jeho charakteristika žumpalistů!

32 komentářů:

  1. Holt nám Mirka prozřela podruhé, no. A jestli se změní régime během pár let, prozří klidně i potřetí .. lidi od kultůry a od novin jsou neobyčejně pružní.

    OdpovědětVymazat
  2. Prestante vecne rypat Vodniku! Pani Mirka Spacilova se poucila a polepsila. Jiste ma deti a mozna i vnoucata. Vam vsak ani 30 let na Zapade nepomohlo a porad jste zustal fascikommunistou s cernou prdeli.

    To bych Vas chtel videt, jak platite v Kocourkove hypotheku psanim oslavnych ideologickych clanku na neustale se menici regime. Urcite uz byste davno skoncil v krabici od automaticke pracky na parkovisti za Priorem, Lidlem, nebo Al Mushrifem.

    OdpovědětVymazat
  3. Klikl jsem si i na tu diplomku a to je taky síla, co se dnes považuje za vysokou školu a to jsme jistě za těch 5 let ještě pokročili.

    OdpovědětVymazat
  4. No právě. Tady vidíte, k čemu všemu jí přinutili. Takže zrovna ona o totalitě něco vědět musí.

    OdpovědětVymazat
  5. Ovšem díky Milce jsem si ten záznam z tiskovky poslechl .. takže jí musim bejt vděčnej, stálo to za to.
    http://www.vlastnihlavou.cz/tiskova-konference-olivera-stona-na-filmovem-festivalu-v-karlovych-varech-4-7-2013/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sem si to taky pustil. Děkuji. Pojal jsem podezření, že ať už je O. Stone vlevo nebo vpravo o Spáčilové nemluvě, je to především kokot.
      Obzvlášť výživná byla pasáž o Alexandru Velikém. Tam se jasně odrazilo kdo a z jakých knih ho učil (F.A. Wright?). Stejně jako při blábolech o převaze USA za studené války a špatném zbrojení. To bylo taky dobrý. Zejména když si uvědomíme, že polovina světových jaderných elektráren vč. amerických, dnes jede na plutonium z rozebraných ruských hlavic. Taky na zmínce o mladém revolucionáři Che Guevarovi jsem si pošmákl. Prý usilovně hledal realizaci svých revolučních myšlenek. O jeho zvláštním koníčku se O.S. nezmínil (velky Che rád střílel lidi do týla).
      je to Vodníku přesně to, co jsem psal. Ti samí co se v sedmdesátejch na univerzitách socialisticky bouřili tam teď učí a vyrábějí hovada bez rozhledu typu O. Stonea.

      Vymazat
    2. Bášo, je pěkné, že jste nám napsal, co si myslíte o názorech O. Stonea. Jen pro upřesnění: ani tento, ani předešlý post se Stoneových názorů netýkal, neoslavoval je, ani s nimi nepolemisoval. V obou postech mi šlo o bezpáteřnost a směšnou nestydatost českých journalistů, konkrétně (v tom druhém) soudružky Spáčilové.

      Ve Škvoreckého Miráklu je taková pěkná scéna, ve které na sjezdu spisovatelů nějaký mladý author vytahuje různá díla spisovatele jménem Vohnout: z první (nebo druhé?) republiky, protektorátu, třetí republiky, 50. let a začátku 60. let. Obecenstvo, které nejprve bouří hněvem, nakonec končí v záchvatu smíchu. Mirka Spáčilová zažila pouze dva régimy, ale je živoucím důkazem, že Vohnout je českou postavou archetypální, možná nejen v journalistice.

      Vymazat
    3. Jednak se Vodníku domnívám, že zdrojový komentář tohoto vlákna byl o Stoneovi, a druhak, omlouvám se, že jsem tak náročné auditorium, za které hovoříte - včetně Vás, obtěžoval vlastním názorem.

      Vymazat
    4. Nemusíte se omluvat, nikterak neobtěžujete. Zdrojový kommentář tohoto konkrétního vlákna o Stoneovi skutečně je, ale není nikterak dále rozebírán - což, opakuji, není zakázáno, ale je to poněkud mimo thema.

      Vymazat
    5. No hlavně je to zas jen nějakej osobní názor .. jak nám řikal kdysi kantor, každej kdo má do zadku díru, má názor. Asi maj v těch jůesej blbou občanskou nauku nebo tam dosud nepůsoběj ovčani v tísni. Jinak děkuju za demonstraci, že Spáčilová v tom nejni opuštěná.

      Vymazat
  6. Jo Vodniku, lidi se za zlocinne komunisticke diktatury hrbili. A hrbili se krome par disidentu prakticky vsichni. Vsichni zdobili okna praporky, chodili na schuze, ba i antichartu podepisovali. Proti tomu co blabolil na jedne slavne schuzi Karel Gott je psani pani Spacilove slaby cajicek. To by potom nemohl komunisty, jejich zlociny, nebo lzi Olivera Stonea kritizovat nikdo. Vetsina lidi je rada, ze uz nemusi v takovych pripadech drzet hubu a ze muze rici svuj nazor.
    Pro me je takova hranice slusnosti clenstvi v KSC, Lidovych milicich nebo spoluprace s SNB. A tim se snad Spacilova neprovinila, nebo ano ?
    Canadian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, já jsem znal komunisty, kteří se spoustou věcí nesouhlasili a snažili se s tím aktivně něco dělat. Občas i za cenu osobního rizika.

      Pak jsem znal i nějaké "hrdinné nekomunisty". Ti ale, s výjimkou opileckých výkřiků v hospodě, nedělali nic. A v KSČ řada z nich nebyla ne proto, že by o to snad nestáli, ale proto, že o ně strana raději ani nezavadila. Teď se tím - někteří - chlubí, a dělají z toho dokonce zásluhu.

      Na základě této zkušenosti bych si netroufl někoho odsoudit za pouhé členství; a navíc i to mohlo být způsobeno tím, že se dotyčný prostě jenom hrbil, neměl dostatek odvahy na to, aby odmítl (a to hrbení, jak to tak vypadá, byste i toleroval).

      Máte to, Canadiane, nějaký pomotaný. Není až tak důležité kde kdo BYL, ale co tam DĚLAL.

      A pokud jde o to, Spáčilová se sice, možná (nevím, a ani mě to moc nezajímá, není to důležité), "neprovinila členstvím" (třeba skutečně NEBYLA v KSČ), ale PROVINILA se svými ČINY (agitací pro režim). Což, v mém světě, je znatelně horší provinění, než jen někde být - byť třeba i v KSČ.

      Vymazat
    2. Hrbení bych jim odpustil. Odpudivé je, že je to hrbení poznamenalo na zbytek života - hrbí se teď, kdy (možná?) nemusí, hrbí se demonstrativně a okázale! Jestli Vám z toho není na blití, tak Vám to asi nevysvětlím.

      Členství v KSČ, ba ani podpis spolupráce, neznamená nic. Ve vedlejší diskussi zmíněná Švorcová nikomu neublížila, kádrovák v podniku, kde pracovali naši, kryl moji matku. A spolupráci s StB podepsalo spousta lidí (např. i R.I.P. Mejla Hlavsa), kteří ale nikoho neudali; naopak skartovačky v prosinci 1989 zničily materiály lidí, o kterých se dnes nikdo ani nedomnívá, že by spolupracovali a můžete si být jist, že to byli právě ti nejdůležitější!

      Vymazat
    3. Nikdo by nepoukazoval na její adoraci bolševických sraček, kdyby se sama nepasovala do role arbitra politické elegance v případě toho herce.
      Tohle je přesně ta situace, kdy je občanská povinnost nastavit takovým pokrytcům zrcadlo, což Vodník právě učinil.

      Vymazat
    4. Takze pokud jsem vas panove spravne pochopil, tak pani Spacilova, ktera se (jako temer vsichni obcane komunisticke diktatury) kdysi mirne shrbila, nema do konce zivota pravo rici, co si mysli o milionarskem spratkovi, ktery prijel povysene poucovat nemyte masy byvale sovetske gubernie. Lidi kteri narozdil od neho neco zazili a pamatuji. A s ni to pravo nema prakticky nikdo, protoze se hrbili vsichni. Tak to vam pekne dekuju.
      Pro anonyma - clenove normalizacni KSC museli uz v prihlasce do strany souhlasit se sovetskou okupaci a pak museli vyvijet aktivni cinnost. Psat referaty, delat nastenky, upozornovat na "podvratnou cinnost" atd.... To byly skutecne svine. Do jednoho.
      A Vodniku - ta vase Svorcova co pry nikomu neublizila se v okupovane zemi dohrabala az ke korytu v UV KSC. Z toho je na bliti zase me.
      Canadian

      Vymazat
    5. Soudružka Spáčilová to právo samozřejmě má. Pokud tak ale činí veřejně, coby novinářka, musí být připravena na to, že jí někdo strčí čumák do jejích vlastních morálních hoven. Myslím, že slušný člověk by se na jejím místě tímto způsobem neangažoval, neměl by to na žaludek. "Mírné hrbení" soudružky Spáčilové třeba já osobně považuji za škodlivější než členství ve straně u někoho, kdo "jim to podepsal" (tj. souhlas s okupací atd.), ale jinak neudával, maximálně chodil na schůze a platil příspěvky. Ale i ten se choval zásadně amorálněji než věřící kommunisté typu Švorcové.

      O soudružce Švorcové jsem slyšel následující příhodu: ve vrátnici v divadle seděli kulisáci s vrátným (a snad s nějakými herci) a vedli silně protistátní řeči, dopouštěli se urážek Strany a Sovětského svazu. Nevšimli si Švorcové, která šla kolem a povídá jim: "Kluci, že si nedáváte trochu bacha, kdyby vás slyšel ...(jmenovala nějakého skutečného padoucha), tak všichni vyletíte a máte průser na krku."

      Vymazat
    6. Tady se pane Kanaďane bavíme to tomto:
      "Když v parlamentu začne podobně hřímat komunistický poslanec, slušní lidé opustí sál.... "
      v té souvislosti, že takhle moralizuje osoba, která komunistům psala oslavné ódy a živila se tím. Kdyby to napsal disident (tedy skutečný, ne třeba Havel), tak bych sice třeba nesouhlasil, ale chápal bych jeho pozici. Ale od Spáčilové to prostě vyzní absurdně.


      Nyní neřešíme ani pindání Stoneovo ani to, že posledních 20 let nám neplundrují republiku poslanci aktuálně organizovaní KSČM.
      Mě ze všeho nejvíc udivuje komediantské sebevědomí obou aktérů spojené s minimální sebereflexí.

      Vymazat
  7. Tak predne panove - Spacilova pokud vim ani neudavala, ani nepsala zadne "oslavne ody komunistum", ale snazila se priposrane objevit neco kladneho na tehdejsich televiznich serialech. To ji zrovna neslechti, ale taky ji to nebere pravo napsat dnes svuj skutecny nazor. A uz vubec ji to nestavi do stejne roviny se zrudami jako byl Kojzar nebo Svorcova.
    Protoze Vodniku - ja budu snadneji verit na jezinky, fousatou vilu nebo chemtrails, nez na "vericiho komunistu", clena UV KSC v dobe sovetske okupace. Jiste, mozna se v padesatych letech nasel nejaky vesnicky trouba ktery veril, ze se v Rakousich jeste obdelavaji pole s kravami a ze ten plot je proto, aby mu diverzanti neprisli ukrast Zetora.
    Ale sedet v dobe normalizace primo na UV s Bilakem, Korcakem, Husakem a jinymi zrudami mohla zase jen zruda. A to je fakt, ktery sotva zmeni nejaka historka z vratnice.
    Canadian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a budu snadneji verit na jezinky, fousatou vilu nebo chemtrails, nez na "vericiho komunistu",
      Tak to Vás samozřejmě nepřesvědčím. Nevím, kdy jste emigroval. Ale já jsem kdysi smýšlel podobně jako Vy a musel jsem své názory v posledních 20 letech poněkud poopravit. Nebylo to lehké, ale zavírat oči před realitou nehodlám - a ta prostě není černobílá "kommunista = bad guy, dissident = good guy".

      Švorcovou bych vynechal, to je kuriosní případ. Spáčilových je v Česku tolik, že se snad dá skoro říct, že ten národ charakterisují. A není to žádný pěkný obrázek...

      Vymazat
    2. Оčividně se nechápeme....
      Svůj názor může vyslovit každý ..respektive by měl mít tu možnost, byť se za to u nás dá skončit i ve vězení - viz. čarodějnické procesy.
      Když už někdo ale hřímá ve stylu "Když v parlamentu začne podobně hřímat komunistický poslanec, slušní lidé opustí sál....", měl by to být morální monolit tvrdší žuly, jinak je to velmi trapné. A to právě nastalo. Pro běžná občanská hlediska Spáčilová vyhovuje a vůbec by mě nenapadlo jí vytýkat Okres na severu, ale měla by mít soudnost. Když ji nemá, je potřeba nastavit zrcátko.

      Kdyby napsala osobní názor, že Stone je blábolivý blbec, ani bych nepípl a souhlasil s ní.

      Vymazat
  8. Vodniku, nesnazte se ze me delat prostacka, ktery vidi vse cernobile. Ja emigroval na zacatku 80 let a i ja sve nazory opravuji.
    Namatkou - vzpominam na sveho spolupracovnika, ktery byl za komunistu v tak zoufale bytove situaci, ze musel byt po pokusu o sebevrazdu na cas hospitalizovan. Byt nakonec dostal za vstup do KSC. Ten clovek komunisty za tohle ponizeni nenavidi mnohem vice, nez kdokoliv z nas...... Proc by nemohl i on rici svuj nazor.
    Na druhe strane - kdyz dnes vidim, kdo vsechno kritizuje Havla, ktery byl za komunisticke diktatury za sve nazory 3x zavreny, dela se me blujno.....
    Canadian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vodniku, nesnazte se ze me delat prostacka, ktery vidi vse cernobile.
      Já se nesnažím vůbec o nic. Černobílé vidění světa presentujete Vy sám svými kommentáři a jistě jste postřehl, že nejsem jediný, kdo to tak vnímá. Kdybyste presentoval nuancovaný názor a my z něj tady dělali černobílý, pak by Vaše námitka byla oprávněná. To, že "všichni členové normalisační KSČ byli svině do jednoho", jste tu napsal Vy sám, dobrovolně! To jsme si my na Vás nevymysleli.

      Ten clovek komunisty za tohle ponizeni nenavidi mnohem vice, nez kdokoliv z nas...... Proc by nemohl i on rici svuj nazor.
      To samozřejmě může. Ale z toho, co o něm píšete, vyplývá důvodné podezření, že ten člověk je svou nenávistí zaslepen, takže jeho vidění světa neodpovídá skutečnosti (což ho, opakuji, nediskvalifikuje k vyjádření takového názoru).

      kdyz dnes vidim, kdo vsechno kritizuje Havla
      Kritika Havla je naprosto v pořádku. Ale když ho kritisuje nějaký normalisační přisrávač a kollaborant, tak to je stejně trapné, jako když Spáčilová kritisuje Stonea.

      Vymazat
    2. No dobre, Vodniku. Mel jsem napsat, ze vsichni byli svine, krome snad nekolika jedincu ktere ten rezim dovedl k silenstvi. Ovsem mezi ty se ani Fischer, ani Svorcova, ani protekcni dite Remek pocitat nedaji. Ale to vam snad nemusim vysvetlovat. Zkratka a dobre, normalizacni komunisti byli opravdove svine a to nikdo neokeca.
      Co se tyce kritiku Vaclava Havla, porad vam nejak unika rozdil mezi clovekem, ktereho komunisti 3x zavreli a rozmazleneho spratka jmenem Stone.
      Canadian

      Vymazat
    3. No, o Havlově rozmazlenosti kolují celé romány, a jeho věznění bylo na socialistické poměry nepředstavitelně fešácké (viz Dopisy Olze), ale je mi jasné, že máme v tomto ohledu zcela rozdílné názory a že se nikdy nemůžeme dohodnout.

      Vymazat
    4. Já kdykoliv jsem o Havlovi slyšel něco realistického, tak to bylo od lidí, co ho znali osobně. Doporučuji proto jeho svatořečení odložit až do doby, co zemřou všichni pamětníci. Jinak bude docházet k trapnostem.

      Vymazat
    5. Mimochodem, včera jsem viděl 4. díl Okresu na severu, seriálu, který se tak líbil paní Spáčilové pro jeho otevřenost a kritičnost. Pěkná byla například scéna, kdy Pláteník řediteli vytýká machinace s odměnami, zneužívání firemního majetku pro osobní účely a chlastačky na podnikové chatě. Ředitel automaticky odevzdává klíče a odchází. Tehdy ta scéna budila bujarý smích, dnes se jedná o nefalšovaný žánr fantasy.

      Vymazat
    6. Ano, Pohádka o poctivém papaláši zaznamenala jistě úspěch. Já se na to díval (samozřejmě poprvé) asi před 3 lety a byl jsem - slovy Tomáše Peciny - zcela mesmerisován!...

      Vymazat
  9. Zkratka a dobre, to by se komunistum libilo, kdyby vsichni lide kteri se za jejich vlady nejak zkompromitovali (zhruba 99% populace) museli i dnes drzet hubu !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomuhle Vašemu kommentáři opravdu nerozumím, nedává mi nejmenší smysl. Jakým kommunistům by se to líbilo? Těm v KSČM nebo těm v ostatních (tedy vládnoucích) partajích? A proč by se jim to mělo líbit? Mirka Spáčilová má naprostou svobodu se ztrapňovat okázale proamerickými a antiruskými postoji, nemyslím, že by to někomu, kommunistům nebo komukoli, nějak vadilo. Naopak kdo nemá žádnou svobodu vyjádřit svůj názor jsou ti, kteří nevěří officiální versi událostí Druhé světové války nebo kteří vyjadřují sympathie k hnutí, které současný veřejný discourse považuje za závadové, včetně jeho symbolů. Velmi silně pochybuji, že trestnoist popírání holokaustu prosadili členové KSČM. To museli být rozhodně ti kommunisté v těch ostatních stranách, ale ti Vám - podobně jako Spáčilová - zcela evidentně nevadí. Proto Váš kommentář nedává smysl.

      Vymazat
  10. Vodniku Tulipanovy, zabejvas se prkotinama a bavis se s trollem
    pritom dobre vis ze marne horem dolem.
    Vice dulezitemu se venuj
    nad zpravami zasadniho vyznamu se raduj ci beduj :-) http://www.worldjewishcongress.org/en/news/13758/israel_outraged_at_new_eu_guidelines_which_require_it_to_accept_pre_1967_borders
    Shalom :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astře, to snad nebereš vážně? Přece si nemyslíš, že leadeři EU nevědí, koho musí poslouchat. Pokud by skutečně chtěli Palestincům pomoct, tak se EU finančně položí do 1-2 let. Tohle je jen kouřová clona pro evropské ovce - muslimy, levičáky a jiné antisemity - aby nabyly dojmu, že se EU staví za Palestince, ale já se neobávám, že by je taková pošetilost napadla. Ledaže by banksteři skutečně hodili Israel přes palubu, což se prý chystá, ale já zatím nevidím žádné náznaky...

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>