úterý 12. listopadu 2013

Jste úspěšný? Tak jste Žid!

Poslední dobou jsem na internetu objevil zajímavou tendenci: všem osobnostem, které to někam dotáhly, nějak uspěly, přikládají lidové vrstvy, resp. jejich fragmenty, židovský původ. Všichni víme, že Židem byl Jan Werich, Ljuba Hermanová, Karel Poláček nebo Ota Šik. Nyní se ke svému překvapení dovídám, že Žid je i Zdeněk Svěrák, Eva Holubová, Andrej Babiš a dokonce Václav Havel.

Tak někteří třeba jsou, prý Standa Gross nebo Marek Benda. Nevím. Jediný, kdo se tak authenticky profiloval, byl Jan Fischer, kterému ale zas nevěřím nos mezi vočima. Ale ti ostatní? Zdá se, že lidové vrstvy zde pouze umocnily a zobecnily jev, o kterém se moc nemluví, ale který se nikdo soudný nesnaží popírat, a sice že mezi úspěšnými politiky, umělci, spisovateli, nobelisty atd. je nápadně vysoké procento Židů, zcela neúměrné jejich procentuálnímu zastoupení v populaci. Lze to přičíst řadě okolností: nejen nevšední nadání, ale i "tah na branku", schopnost své nadání dobře prodat a pochopitelně i silná kmenová solidarita, jánabráchism a rukarukumyjism mezi Židy navzájem. Lidové vrstvy z toho udělaly závěr, že kdo je úspěšný nebo vůbec nějak na tom dobře, musí být nutně Žid.

Já sice nemám ani úspěch, ani postavení, ani peníze, ale jsem nesmírně spokojen a šťasten. Obávám se, že budu asi taky Žid.

5 komentářů:

  1. Nikdy jsem neslyšel, že by úspěšný zedník chytil nálepku Žida. Pokud už někdo něco takového vysloví, jedná se většinou o určitou skupinu oborů a nikdy jsem nic podobného neslyšel od živého člověka. S tímhle já se setkávám jen na internetových kecárnách. Možná ale žiju ve specifickém prostředí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. Zedníci nebývají "úspěšní" nad nějakou lokální úroveň
      2. Zednictví není obor, kterému by se Židé věnovali - pokud ano, bude jejich zastoupení zase disproporčně nižší než v populaci

      Všiml jsem si toho teď na internetu, ale sporadicky jsem se s tím setkával už dřív.

      Vymazat
  2. Vodníku, Vy a Bartoš si o to říkáte:

    Ptá se křesťan žida: "Jak to děláte, že máte mezi sebou tolik geniálních lidí? Tolik slavných vědců, umělců, státníků, šachistů..."
    "To máte tak," povídá žid, "jakmile se narodí dítě, hned poznáme, jaký má talent, a podle toho se mu věnujeme."
    "A co děláte s těmi, co nemají žádný talent?"
    "Ty dáme pokřtít".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, sice nevím, proč mě dáváte dohromady s Bartošem, ale už jsem Vám psal, že jsem konečně našel čirůvky fialové.

      Vymazat
  3. ono to tak totiž je....šplhací gen ;) Hitlerovi to moc vadilo ;)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>