úterý 19. listopadu 2013

Zajímavá theorie

Dostal jsem mailem tento článek. Gogo nebo Kapitán budou o těchto výzkumech vědět asi víc. Jisté je, že podobné objevy otvírají pole k nekonečným spekulacím, z nichž řada bývá značně uhozených. Nicméně čistě filosofickou hypothesu o okamžitém šíření informací nezávisle na časoprostoru a mezní rychlosti, vyjádřil například atheista a neznaboh Egon Bondy v r. 1975 v Divokém pojednání (tzv. "ontologické pole"). Rovněž by to vysvětlovalo různé deja vu zážitky, aniž by bylo nutné mávat reinkarnacemi. Ať je to jak je to, rozhodně to implikuje celou řadu pochybností o struktuře, podstatě a možnostech poznávání reality, v níž žijeme. V článku samotném upozorňují na to, že holografický vesmír konvenuje s obrazem světa různých metafysických doktrín (jmenovitě hinduistické, ale tak či onak i ostatních).

38 komentářů:

  1. Mně se to na první pohled jeví jako blábol, ale zatím jsem to nedočetl, později se k tomu snad vrátím.

    Napřed jsem podle ústředního pojmu (hologram) měl pocit, že půjde o alternativní teorii gravitace (Verlindovo pojetí nebo něco takového: http://www.scienceworld.cz/neziva-priroda/vesmir-jako-hologram-v-cestine-vychazi-druha-kniha-autora-elegantniho-vesmiru-1444/)
    ale když to začalo nadsvětelnou rychlostí a "komunikací" elektronů, vypadalo to zase na další spekulace kolem vázaného stavu.
    Ve zkratce analogie - mám v krabici dvě koule, černou a bílou, obě zabalené. Zatřepu s krabicí, jednu si vezme Vodník, druhou si nechám. On si v Praze rozbalí tu svoji a zjistí její barvu (např. bílá) a v tu ránu ví, jakou mám já. Šíří se nějaká informace nasvětelnou rychlostí? Kdyby chtěl znát barvu nějaké jiné koule jiného člověka, musel by danému člověku samozřejmě zavolat a zeptat se ho. Jen u té mojí koule to ví hned.. zázrak, co? Tato analogie je jen nedokonalým příměrem, skutečné důsledky vázaných stavů jsou bizarnější.

    Hlavně si myslím, že vůbec není potřeba vymýšlet esoterické pohádky. Ony totiž dosud známé zákony kvantové fyziky jsou natolik neuvěřitelné, že jsem se zatím nesetkal s esoterickou bajkou, která by jim sahala po kotníky a zejména esoterika, který by uměl alespoň základy fyziky.
    V plné palbě je to nestravitelné, ale např. zmíněný Susskind dělá přednášky pro laiky.
    kdo má čas, může se podívat na 10 dílů třeba tohoto cyklu:
    http://www.youtube.com/watch?v=0Eeuqh9QfNI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jste mu mohl rovnou vysypat na hlavu pytel brambor. Vyšlo by to nastejně.

      Jinak si myslím, že jste se nevyjádřil nejšťastněji: jde spíš o to, že kdyby on vám chtěl poslat zprávu o tom, co zjistil, tak to může učinit nejvýš rychlostí světla.

      Vymazat
    2. Zkuste to rozvést, nevidím problém ve svém textu a nechápu, co jste chtěl říci tím svým.

      Vymazat
    3. Myslí tím asi to že sice Vodník bude vědět kterou z koulí má, a tím i kterou máte vy, ale vy to vědět nebudete leda se nezávisle podíváte a nebo vám tu informaci Vodník předá světelnou či nižší rychlostí. Ta informace o tom jaká je ta druhá koule je impicitní součás pravidla které vzniklo při jejich balení a míchání, známá od chvíle kdy jste si je vzali a světelnou či podsvětelnou rychostí jste se od sebe vzdalovali.

      Vymazat
  2. Přeceňujete mne, v žádném případě nerozumím kosmologii. Z kvantovky hlavně prakticky použitelné věci (molekuly, atomy), nicméně některé popsané jevy rámcově připomínají reálné poznatky:) Zbytek je značně esoterický a neberte ho prosím vážně. To není teorie, to je vyvolávání duchů:)

    Dám Vám jednu radu. Vyhýbejte se preventivně všem teoriím, které chtějí přirovnávat kvantové děje k čemukoli z našeho makrosvěta. Prostě to nefunguje, neplatí tam prakticky nic z toho, co vidíte okolo sebe. Možná to tak vypadá na první pohled, ale při podrobnějším zkoumání se všechny makroskopické analogie rozpadnou v prach. Nechcete-li se problému věnovat na úrovni vzorců, zapomeňte na něj a věnujte se maximálně makroskopickým účinkům kvantových jevů:) Někteří říkají, že mikrosvět leží za kantovou bariérou.

    Ale popis ten popis hologramu, ten stojí zato. Bezva duchařina:) Co je vlastně tak velkolepého na faktu, že i na malém kousku hologramu jsou obsaženy alespoň nějaké informace o celém snímaném prostoru? Je to podobný efekt, jako že si zbytkem rozbitého zrcadla můžete prohlédnout celý prostor za sebou, když budete postupně měnit polohu. To nepřipadá zajímavé asi nikomu.

    cnemo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V hologramech je jedna zajímavost v tom, že jsou jaksi převrácené pojmy velikosti a hustoty. Tj. drobný fragment obsahuje v zásadě celý obraz, pouze ale v hrubých rysech. Zvětšením hologramu se vylepšují detaily.
      Na rozdíl od mozaiky, kde každý fragment obsahuje nejsposlednější detail, ovšem jen malé části celku. Tohle je myslím to, co lidi fascinuje. Ale bavíme se o těch obrázcích vyvolávaných laserem.

      Jinak bych řekl, že to, co uváděli Susskind a spol. by se dalo shrnout do závěru, že dva modely vystavěné na různých dimenzích dávají stejné výsledky a to, co se jeví v ve vyšší dimenzi jako gravitace, je v nižší popsáno jiným způsobem. Tj. budou to stejné algebry (grupy?), nebo teď nevím jak to lépe vyjádřit.
      Ono to není zase tak neobvyklé, tak trochu se s něčím podobným dá potkat v základním kalkulu v gaussově větě.
      http://cs.wikipedia.org/wiki/Gaussova_věta
      Tam platí, že divergence vektorového pole v daném objemu je rovna toku toho pole přes plochu onen objem ohraničující.
      Je to samozřejmě nesrovnatelně triviálnější věc a nechci to vydávat za nějakou analogii, spíš motivaci k úvaze.

      Vymazat
    2. Jakozto laik nevylucuji ani to, ze i makrokosmos skryva pro nas nepochopitelnou podstatu, dosud neobjevenou strukturovanost, podobne jako mikrosvet - ten ale muzeme lepe zkoumat, takze tam uz jsme lecos odhalili.

      Vymazat
  3. Deja-vu (jiz videne) je jiz dnes uspokojive vykladano bez nutnosti uchylovat se k nejakym reinkarnacnim bludum nebo holografickym fantasmagoriim.
    Bludne vize alkoholika, narkomana a STBackeho spolupracovnika Bondyho bych s vedeckym vyzkumem moc nemichal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deja-vu (jiz videne) je jiz dnes uspokojive vykladano
      A jak?

      Bondyho jsem (zrejme na rozdil od Vas) znal dost dobre osobne a povazoval si ho i Erich Fromm. Na Vasem miste bych byl s temi odsudky ponekud zdrzenlivejsi.

      Vymazat
    2. Kdyz na chvili prestanete lovit ve smrdutych vodach internetovych hoaxu a pitomych konspiraci, tak si sam muzete lehce dohledat vedecke vysvetleni deja-vu, Vodniku.

      Byl Bondy alkoholik? Mel navyk na psychofarmaka? Spolupracoval s STB? Odpoved na vsechny 3 otazky je ANO, zdrzovani se faktickych informaci byva nazyvano lzi.
      S tim Frommem je to zajimave myslim si, ze ho skutecne mohl Bondy zajimat, ale patrne jako zkusebni exemplar, Fromm se studiim psychopatu venoval.
      Docela mne ale prekvapuje, ze zrovna vy si na podepreni prazdneho argumentu privolavate ortodoxniho zida, jehoz zivotni dilo je postaveno na Talmudu.

      Vymazat
    3. Jasně: "je to blbost, vyhledejte si to" - plácnutí do vody, bez přínosu...

      Ad Bondy: řeč byla o Bondyho filosofické intuici a introspekci. Vaše posedlost jeho osobním profilem a napadáním jeho osoby, jakož i Váš údiv nad tím, že se já dovolávám Fromma, Vás řadí mezi trolly. Ti zde nejsou vítáni, upozorňuji Vás na to.

      Vymazat
    4. Já jsem jednou viděl vysvětlení v tomto duchu:
      Déja vu je současný vjem, zpracovaný mozkem tak, jako by šlo o vzpomínku. Jde o občasnou a mžikovou "chybu", která vyvolá v člověku pocit zmatení a chvilkového pocitu, že TOHLE přesně si vybavuju.

      Vymazat
    5. Díky. Tvůj kommentář podává vysvětlující informaci a přitom je poloviční než trollovo opovržlivé plivání na Bondyho. Snad troll pochopí rozdíl mezi kommentáři, které jsou zde vítány a které se hodí spíše na jiné servery.

      Vymazat
    6. No, na Bondyho mám teda názor jako ten troll a nechápu, jak můžeš bláboly někoho takového předkládat jako bernou minci.

      Vymazat
    7. To nejsou (jen) bláboly! To - tj. jeho myšlenky - je ovšem thema k debatě, nikoli Bondyho osobní profil, který do toho troll namíchal (což ho právě činí trollem; o Bondyho filosofii si může myslet, co chce).

      Vymazat
  4. Vodníku, fyzika stranou; rád bych se vás zeptal, jak se k podobným teoriím stavíte jako pravoslavný křesťan? Jak byste je slučoval s dualismem (duch a materiálno), křesťanskou dogmatikou o stvoření světa, či Bohem, jehož podstata je od "tohoto světa" odlišná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alkibiades: pro mne je křesťanský obraz světa jedna věc a fysikální model druhá. Rozhodně tam nehledám za každou cenu nějaká "vysvětlení" nebo "potvrzení" jednoho či druhého, i když je nechci apriori vylučovat. Podobná theorie je pro mě kuriosní záležitost v tom smyslu, že nahlodává ustálený obraz světa podle současných "vedeckých" představ nebo aspoň pokud přímo nenabourává, tak poukazuje na jeho vachrlatost. Považuju například za symptomatické, že k nutnosti existence nějakého pole "mimo" fysikální časoprostor, došel při poctivé filosofické analyse i takový arciatheista jako Bondy (on taky poslední léta svého filosofování nedělal nic jiného než že se snažil vytěsnit toho Boha, který se mu tam stále vracel zadními dvířky).

      Ale rozhodně bych ve vědě nehledal nějaké "důkazy" stvoření nebo "potvrzení" křesťanské kosmogonie. Jediné, co tyto theorie mohou dokázat, je přivést takového materialistického vědce-fysika k porozumění a pochopení, že ten jeho fysikální časoprostor je nedokonalým a neúplným bez toho "meta".

      Vymazat
    2. Děkuji. Souhlasím, že věda a náboženství se zabývají jinými oblastmi našeho bytí (tedy, řekněme, "věcmi" a postvátnem), nicméně si nemyslím, že rozpory mezi nimi jsou jen tak lehce přehlédnutelné. Pro mě je například existence Boha, který existuje mimo tento svět, a jež svět stvořil, těžko uvěřitelná - a to právě proto, že má (naše) představa o světě je díky filosofii a vědě již poněkud odlišná. Křesťanství se mi jeví kompatibilní s nejnovějšími poznatky ve fyzice a v hermeneutické filosofii v pouze v mystické podobě, kterou nabízí Eriugena, Eckhart nebo Kusánský, stěží však v rámci běžné katolické a protestantské dogmatiky. Proto mě také zaujímalo, jak se k tomu stavíte jako pravoslavný křesťan.

      Vymazat
    3. Eriugena je, pokud se nepletu, uznáván jako pravoslavný. A jinak pravoslaví má, jak budete asi vědět, svých Eckhardtů a Kusánských hafo :-) (btw, osobně si Eckhardta vážím a myslím, že byl "vidoucí").

      Víte, ono s tím Bohem je to ještě nekonečně složitější než s tím světem kvantové fysiky. On Bůh je mimo tento svět, ale i v něm. Nicméně vysvětlení těchto paradoxů přesahuje nejen možnosti tohoto webu, ale zřejmě vůbec racionálního a pojmového uchopení. Tyto skutečnosti se dají nazírat pouze přímo, intuicí, tak jako to viděli sv. Dionysios Areopagita, sv. Izák Syrský, sv. Symeon Nový Bohoslov a - jak je můj osobní názor - i třeba ten Eckhardt

      Vymazat
  5. Pozor,
    onanie způsobuje homosexualitu, zvláště v dětském věku, ale někdy i v dospělosti.
    Trmálek

    OdpovědětVymazat
  6. Trmálek a Alkibiadés - dva typy diskutérů. Úžasné, jak jsme rozliční...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beru Trmálka. Má tak nějak blíž k realitě.

      Vymazat
    2. Svuj k svemu - nekdo holky, jiny vdolky...

      (Hlavne, kdyz vime, co je to ta realita)

      Vymazat
    3. Na poslední otázku si odpovězte sám, až píchnete gumu od auta a budete se snažit utrhnout matice ze závitu.
      Shora uvedenou teorii, či snad spíše debaty kolem ní, považuji za prázdné plácání poskytující zbytečným, humanitně vzdělaným intelektuálům (živeným z grantů a veřejných peněz), iluzi, že něco dělají.

      Vymazat
    4. Bášo,

      já mám k předsudkům poměrně vysokou toleranci (myslím, že právě díky mému společenskovědnímu vzdělání a studiu Gadamera), nicméně, pokud mohu, je dobré je uplatňovat pouze tam, kde druhého člověka znáte. Pro mě jsou filosofie a historie jenom koníčky, jelikož pracuji v soukromé firmě a zastupuji evropské podniky, a to do poměrně pozdních večerních hodin. Když už se do debat pouštím, tak preferuji kvalitní diskusi o názorech, nikoliv o lidech a osobnostních narážkách.

      Vodník je člověk s velkým přehledem i velmi podnětnými a především nekonformními názory, tak mě značně zaráží, že se diskuze na jeho blogu mnohdy zvrhávají do něčeho, co je zřejmě vybíjením za dne nashromážděné frustrace.

      Přeji pěkný páteční večer.

      Vymazat
    5. Alkibiade,
      první, kdo se zde (podprahově) navezl do osobnostního profilu páně Trmálka byl, jak Vám jistě neušlo, Vodník, jehož osobnostní kvality tím nijak nezpochybňuji. Jen prostě neumí ignorovat nositele názorů, kteří na hlubokomyslné sentence okolo nadbytečných t(h)eorií tak nějak... serou. Velmi vypovídající je v tomto směru jeho názor na Bondyho. Když už o tom je řeč, já jsem z rodiny chartistů, takových těch normálních, ne těch "vídeňských" vyžírků, a tím jsem s Bondym měl tu pochybnou čest. Byl to humus. Ale k věci. V podstatě celá zdejší diskuse kolem docela zajímavého článku je plácání, točící se okolo obrazu světa, na který předmětná teorie nemůže mít vliv, neb projevy reality k ní se vztahující jsou lidskými smysly nezachytitelné. Já bych tu taky mohl ad nauseam kolem sebe mlátit existujícími matematickými důkazy o jedenáctirozměrném kontinuu a efekt by byl úplně stejný jako zdejší diskuse o počtu andělů na hrotu jehly. Prostě příležitost pro humanitní intoše vyjádřit svou intelektuálně filosofickou nadřazenost nad plebsem. Do této povznesené nálady Vám Trmálek velmi zdařile udělal díru a Vodník to neunesl a ani to, že z toho mám srandu. Takhle reagují třeba i sektáři, socialisti a další. Nic jiného v tom nehledejte.

      Rovněž přeji hezký večer

      Vymazat
    6. navezl do osobnostního profilu páně Trmálka...neumí ignorovat nositele názorů, kteří na hlubokomyslné sentence okolo nadbytečných t(h)eorií tak nějak... serou.
      Nikoli. Osobnostní profil páně Trmálkův nebyl na programmu diskusse ani vteřinu. Svým povzdychem jsem kommentoval pouze rozdíl mezi typy diskutérů, přičemž mám pocit, že kvalitativní přínos příspěvku Trmálkova na jedné straně a Alkibiadova na straně druhé je mimo jakoukoli diskussi. Nesouhlasné názory (jimiž např. Gogo nebo Kapitán překypují) vítám, jsou-li předneseny korrektně a s argumenty. Vstup páně Trmálkův měl být zřejmě žertovným nesouhlasem s thematem, ale nikdo není povinnen zdejší blog sledovat a diskutovat na něm, ani pan Trmálek a jeho nesouhlas není důvodem pro to, aby zdejší diskussi zasvinil podobným "humorným" balastem. Já taky nechodím diskutovat na Nezvědavce.

      Bondyho jsem znal od r.1971 a znám většinu jeho díla dost dobře. O jeho charakteru jsem nemluvil, pouze o jeho filosofické (přesněji řečeno básnické) intuici, kterou nelze odkecat poukazem na jeho mravní defekty; ostatně kdo z nás je čistý? Bondy si aspoň na to nehrál.

      Vymazat
    7. Na tu masturbaci opravdu pozor, je zdraví nebezpečná, někdy způsobí i homosexualitu kombinovanou s koprofágií. Není vyloučeno, že tato úchylná praktika má velký podíl na rozšíření většiny civilizačních chorob. Opravdu to není legrace, vyskytlo se i dost případů, kdy onanisté později zemřeli.
      Trmálek

      Vymazat
    8. Poznámka:
      S tématem tohoto textu nemá mé upozornění žádnou spojitost, v žádném případě nemělo text zesměšnit. Toto upozornění mohlo být připojeno k jakémukoliv článku, třeba i k článku o veřejné autobusové dopravě. Vzhledem k nebezpečnosti onanie je jistě i zde přínosné a vhodně varující před uvedenou zvráceností.
      Trmálek

      Vymazat
    9. Napadlo mne, ze varujici upozornovatel Trmalek-Tmalek je sam gayicek ...

      V diskusich je rada nazoru a intelektualnich odpovedi mlaceni do prazdne slamy, pac tam neni podstata, to vyzivne zrno.
      Spekulace o nejakych stavebnich pilirich, bodech ci uzlech ve vytvareni vesmiru, nebo instantni sireni informaci mne jako naprosteho laika docela zajima, mam bujnou fantasii a vzdycky pookreji, kdyz slysim "co kdyz ", nebo "I wonder "...
      Teorie hologramu mi pripada trochu jako variace na bunky zivocichu s DNA kyselinou, tam tez kazda bunka obsahuje identickou informaci , u milionu a milionu bunek ve stejnem organismu...
      U hologramu by byly asi misto kyseliny zakladnim hybatelem fotony...
      Hiologram fascinuje vsemozne vedce, takze nektere silene teorie se nakonec vykrystalisuji a docela verim, ze najdou prakticke uplatneni.
      Kdo vi, mozna Cnemo, kdyz videl UFO, nakonec pozoroval tajne testovani hologramu ve stredni Evrope...:-)


      Transcendence v tradicnich nabozenstvich je relativni pojem - ja myslim, ze nic nadprirozeneho se k nam nesklonilo, nesneslo, nybrz jsme tou samou casti. --Jak nahore, tak dole...
      Pantheiste veri ve filosofii, ze vsechno na nasi planete obsahuje bozske castice, ze neco jako Buh-Absolutno je naprosto ve vsem.. Pekne to vystihnul Baruch Spinoza nebo Pierre de Chardin...Zalezi na sile a zpusobu vibrace, aby se castice shlukovaly do specifickych vzorcu..
      Naprosto tezko uveritelne, ze jsme s timto vzorcem a existenci sami v nekonecnem vesmiru...

      Vymazat
    10. Vidíte Vodníku, tady máte ten rozdíl, a v jedné kategorii k tomu. Zatímco Trmálek je troll s nápadem, Daniela je troll s ideálem. Jak jsem řek, beru radši Tmálka. Je o hodně blíž k realitě než Daniela. A koneckonců, v některých Vašich vývodech (tím myslím Vaše nechtěně humorné výroky o pravici a levici) i blíž než Vy.

      Vymazat
    11. Já osobně Danielu za pravého trolla nepovažuji, to bych ji už dávno mazal. Ano, někdy jí to tím směrem ulítne, ale jinak v podstatě uvádí své názory. Můžeme či nemusíme s nimi souhlasit, ale pokud vysloveně nerozesírá debatu (případ Trmálka) nebo nenapadá osobně diskutující (jako Anonymní troll), dostane se jí zde prostoru.

      Vymazat
  7. Hmmm,
    vedomne netroluju , diskusi nenabouravam, nikomu nezacnu nadavat prvne, - jedine snad, ze si nekdy delam soufky , coz je ciste zenska vlastnost , - jestli se vam panove nestalo, ze jste sli okolo hloucku devcat a ony se zacly rehtat a smichy kvilet a vy jste vedeli, ze se chechtaji vam, pak jste vyrostli nekde na Marsu...
    Na neuroticke suchary, co se snazi mentorovat a mne usmernovat, na ty mam pifku, pravda....

    Uvolnete se prosim...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně jestli neprovozujete masturbaci, aby se z Vás pak nestala homosexuelní koprofágyně!
      Trmálek

      Vymazat
  8. Tyto stránky se vám vodníku asi líbit nebudou. Co myslíte, je autorkou Andyo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andy má svoje stránky (jen pro zvané). Ona hájí Albánce jen proto, aby nás nasrala - a taky trochu proto, že havloidi jako Albrightová se tam angažovali. Ona bude dobře vědět, že Škiptaři kromě Srbů vyhnali i cikány a Židy, takže je ráda určitě nemá, ale jestli za ně kope Albrightová, Havel nebo Schwarzenberg, tak s nimi drží basu.

      Vymazat
    2. Srbové hodně masturbovali; proto dopadli, jak dopadli...
      Trmálek

      Vymazat
  9. To máte pravdu, bezpáteřní kariéristé se rádi posmívají lidem, kteří si zachovali nějaké ideály. Bude za tím ovšem ještě něco jiného. Ti hrdlořezové jí zřejmě něčím imponují.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>