pondělí 10. února 2014

Poučení pro Peterse XV: další políček konstruktivismu

Právníci, přesnejí řečeno někteří právníci, mají zřejmě potíže pochopit, že konstruktivistické svévolné vytváření žádoucí reality pomocí svévolně applikované terminologie je snad možné v obskurním světě jurisprudence, v reálném životě je ale zoufale mimo mísu. Tak například Petersovo klokotání o tom, že radar je obranný prostředek, navzdory nesčetným argumentům a upozorněním, že tomu tak není, byť se to tak tváří, nyní vyvrátili sami Američané.

Příspěvek rovněž doplňuje nově vzniklou debatu o radaru.

27 komentářů:

  1. Vy jste někde viděl (v té diskusi) slovo "obranný"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta "obranná funkce", to byl Petersův kůň, na kterém rajtoval. Myslím ale, že to k Vaši debatě má co říct: že lhaní o té obranné funkci dokresluje pokrytectví a aggresivitu Západu vůči Rusku, na které jsme se měli podílet.

      Myslíte-li, že ne, taky dobře.

      Vymazat
    2. Vodníku, když tak o tom přemýšlím...
      - Ten radar není přehledový, na tom se asi shodnem. Je to radar naváděcí (zaměřovací, střelecký), vzhledem k zakřivení země už po dvou tisících kilometrech je schopen snímat jen suborbitální a orbitální cíle. Nelze jej tedy použít proti letadlům
      - Má dosah mezi pěti a sedmi tisíci kilometry a dokáže navádět protistřely až ve fázi finálního přiblížení.
      - Aby jste mohl navádět protistřely, musí nejprve existovat nějaká střela, která musela odněkud odstartovat (tam radar nevidí) a teď se nachází v nejvyšší části balistického oblouku nebo řízené dráhy a zaměřuje se na cíl.
      Vodníku, poslyšte... jak byste nazval takovou funkci? Útočná?
      Prosím přečtěte si následující dva články.
      http://cover72.net/others/radar.htm
      ale hlavně tento. Pečlivě. Děkuji.
      http://cover72.net/others/vrtetiradarem.htm

      Vymazat
    3. Ony to jsou do velké míry zbytečné jazykové konstrukty. I dělostřelectvo má systém řízení palby, který vyhodnocuje palbu protivníka a počítá místa odpalu. Je to útočný nebo obranný prostředek? Je to úplně jedno.
      U brdského radaru šlo o jiné věci a tanečky kolem útočného/obranného charakteru byly spíš kavárenské řeči.

      Vymazat
    4. Nikoliv gogo, to není sémantika. Radar s pulzní charakteristikou tohoto typu (pulzy následují v řádu minut) nemůže být používán jako přehledový.
      Přečtěte si ty dva články, umožní Vám to nebýt... neinformovaným.

      Vymazat
    5. Každopádně radar na našem území může být zapojen do války proti Rusku. Vzhledem k tomu, že stav naší armády neumožňuje seriózní obranu, je nesmysl mít tu legitimní cíl ať již primárního či odvetného úderu. BTW, v případném většího konfliktu by nikdo ČR neřešil. Ale myslím, že s tím máme bohaté zkušenosti.

      cnemo

      Vymazat
    6. Kapitáne, rozumím tomu dobře, že jste se nenamáhal ty odkazy výše otevřít, že?

      Vymazat
    7. My jsme to probírali poměrně podrobně už kdysi a s kapitánem zastáváme názor, že je celkem jedno, zda se to bude označovat tak nebo onak. A ohledně technické specifikace .. je to vojenské zařízení. O účinnosti se můžeme dohadovat, osobně si myslím, že psychologického účinku Raeganových hvězdných válek nedosáhne a reálná účinnost nebude valná. Ale jak jsem říkal, tady jde o něco trochu jiného než o prostou technickou záležitost.

      Vymazat
    8. Vp. Basa ty vase linky jsem otevrel, je tam spousta neoveritelnych informaci, treba jestli tam ten radar byl prehledovy nebo navadeci nebo jake mel pouzivat frekvence ci jestli to chteli pronajimat jako ubytovnu pro pakistanske touristy, to v tom stadiu asi tezko rict.

      Ja to chapal tak, ze ten radar mel byt soucasti globalni infrastruktury, tzn. radar v Brdech chrani treba zapad Evropy vychodni pobrezi USA a radar v Gruzii napr. zase vychodni Evropu atd. Jestli to casti ceske populace nekdo prodaval tak, ze tento konkretni radar mel chranit pred zasahem ruskych raket konkretne ceskou kotlinu tak to je asi skutecne nepravda. Me ale zajima jak to souvisi se smerem rotace Zeme. Jakoze treba strilet rakety zapadnim smerem funguje jinak nez strilet je na vychod? To mozna snad v radu sekund ci nekolika malo minut u tech co to proleti v atmosfere, ale i u tech mezikontinentalnich co by mely letet na obezne draze?

      Vymazat
    9. Uhodil jste hlavičkou o hřebíček, v.p. Kreutzfelt. Start rakety východním směrem dodá cca 25% energie. Z toho důvodu by také rakety z Ruska ohrožující USA neletěly přes Evropu, ale přímo na východ. Je sice teoreticky možná i polární dráha, přináší však spotřebu energie navíc a problémy s navigací. Je tedy jasné, že jak přehledový radar v Norsku, tak střelecký radar v Evropě není určen proti Rusku. Hledal by něco, co prostě nemůže vidět.

      Vymazat
    10. Abych to ještě doplnil, z Ruska do Evropy doletí i taktické rakety a proti těm je předmětný radar k ničemu. A také by nemusel mít takový dosah.

      Vymazat
    11. Já bych v tomto nebyl tak striktní. Něco jiného je plánování kosmodromů a optimalizace nákladu vzhledem k palivu apod. u "mírových" kosmických letů a něco jiného pak balistická raketa s hlavicí. Tam, pokud je možnost užít silnější nosič, odpadá omezení a hlavním kritériem je spolehlivost. Pustit prskavku tak, jak ji nepřítel nečeká, je taky rozumná strategie.
      Takže jestliže v 60. letech platilo, že z Kamčatky do New Yorku se lítá někudy, dnes to může vzhledem k pokročilé technice lítat po více trajektoriích včetně odpalu z mobilních ramp nebo ponorek a bylo by naivní stavět obrannou strategii na zastaralých premisách. Takhle by to možná pouštěli Indové nebo Korejci, ale Čína už je třeba dál.
      Je to téma, o kterém se můžeme jen dohadovat a není na místě se označovat za šimpanzy.

      Já jsem opravdu přesvědčený o tom, že celý projekt neměl hlavní význam v technické stránce (tam to byl spíš tunel) jako spíš v rovině politické a psychologické.

      Vymazat
    12. O radaru se zmiňuje i Robert Gates ve svých vzpomínkách: mimochodem, zajímavé čtení (a ne, neříkejte mi že tam nepíše "pravdu", případně "celou pravdu", takovej pitomec zase nejsem). V ohledu radaru se mi to zdá docela věrohodné http://www.amazon.com/Duty-Memoirs-Secretary-at-War/dp/0307959473

      Vymazat
    13. Gogo, pořád nerozumíte, nebo možná nechcete. Pokud by ty rakety z Ruska letěly přes Evropu, musely by překonat, po obvodu země, tuším 230 úhlových stupňů, zatímco směrem na východ je to jen 170 úhlových stupňů a navíc až do výšky cca 700km mimo dosah Evropských radarů. Tu energii navíc lze směnit za rychlost, tak mi tu nevyprávějte o ekonomice. Smyslem toho není šetřit, ale maximálně zkrátit dobu mezi detekcí startu a dopadem hlavice. Čím je kratší, tím měně nechává nepříteli (v tomto případě USA) dobu na reakci.
      --------------------------
      V.p. Kreutzfeld, to, že je ten radar naváděcí, lze celkem snadno (pro odborníka a vlatně i poučeného laika) zjistit už z fotek při montáži. Pokud jste ty fotky viděl, jistě jste si všimnul, že montáž (ve smyslu uchycení) neumožňuje klasickou rychlou rotaci nutnou pro přehledové radary. Vlatně se jetná o plotnu na azimutální montáži, na které je uchycena spousta malých antének, jejichž paprsek je v omezené kuželové vyzařovací charakteristice vychylován elektronicky. Ten zbytek Vám řekne rozdíl mezi příkonem a výkonem (dosahem). Při tak malém příkonu (1MW) lze výkon 4MW docílit jen pulsně a tedy o přehledovém radaru nemůže být řeč.

      Vymazat
    14. A já vám zase říkám, že pro odpalovače raket je jedno omezení v akčním radiu daném polohou rampy a parametry nosiče. Druhým omezením je případný protiraketový deštník. Takže ve výsledku se může stát, že i když je po všech technických stránkách lepší střílet po trajektorii A, je přesto rozumnější prskavku poslat pro trajektorii B, byť je delší, letí déle atd. prostě proto, že je pravděpodobnější, že dosáhne cíle.
      Dobře vím, že hrubě spekuluji.. ovšem kdo z nás zná reálné parametry raket a obranného systému?

      To, co se uvede do oficiální dokumentace ke stavbě je irrelevantní. Klíčové je, že by tu cizí stát měl oblast s vojenským zařízením a personálem zcela mimo kontrolu ČR. Takto extrémní projev vazalství musí mít dobrý důvod, aby byl domorodým obyvatelstvem přijat. Buď extrémní ohrožení, nebo skutečně tvrdě vazalský poměr. To první nehrozí, druhé zatím také oficiálně ne. Kdyby ano, vůbec by se o tom nediskutovalo.
      A vy nežádáte jen strpění, vy snad chcete, abychom o to radostně a nadšeně škemrali. Tohle je mimo moje chápání.

      Vymazat
    15. Cha, cha. Takže Báša teď tvrdí, že ruské rakety přes Evropu lítat nebudou, protože by byly snadno zjistitelné. Při zahájení debaty o radaru, ještě u olympiády naopak říkal, že ruské rakety přelétavající nad Evropou by byly pro radar nezjistitelné.

      Radar byl samozřejmě určen proti ruským raketám, o absurdní fantazmagorii íránského útoku představeného tím bláznem na kterého Báša odkazuje ani nemá cenu hovořit. Írán nemá rakety s dostatečným doletem a hlavně nemá absolutně žádný motiv proč by je odpaloval (kromě poslední zoufalé obrany při americké agresi)

      Američané plánovali komplexní a rozumný systém - rakety letící z Ruska do Ameriky východním směrech chytat pomocí radaru na Aljašce, rakety letící severně měl chytat radar v Grónsku a rakety mířící západně radar ve střední Evropě. Každý s mnoha desítkami až stovkami antiraket. No a protože jediný myslitelný konflikt Ameriky s Ruskem je americká invaze do Ruska, byla funkce radaru jasně útočná - zabezpečuje beztrestnost amerického útoku na Rusko.

      Vymazat
    16. Ano, Hansova poslední věta popisuje skutečnou funkci zamýšleného radaru: byla to obrana před ruskou odvetou.

      Vymazat
    17. Hansi, prostým pohledem lze zjistit, že ta formulace zněle "k ničemu"
      Nepředpokládal jsem Vás, tak jsem to nerozepisoval.
      K ničemu jednak proto, že z Ruska sem doletí i taktické rakety, a jednak proto, že při pulzním provozu, kdy mezi pulzy jsou doby v řádu minut a dolet strategické rakety z Ruska sem je také v řádu minut, nelze včas zareagovat, bo střelecký radar se zapíná až po alertu z přehledového radaru a teprve potom začíná nabíjet na první puls.
      Ten blázen o kterém mluvíte píše vojenské monografie pro zahraničí a nežvaní v kavárně o věcech, kterým nerozumí, jako Vy.
      Rozumím-li Vašemu počínání dobře, nemáte argumenty, nemáte technické znalosti, máte jen své přesvědčení. A to je do diskuse málo. Odmítat argumenty jen proto, že se Vám nelíbí, to snad nedělá ani Vodník. A to je co říct.

      Vymazat
  2. Peters si z toho musel ustříknout do trenek! Vlastně do slipů...
    Anežka Hodinová-Spurná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Americky radar byl vysvetlovan ceske verejnosti jako radar obranny, protoze to melo oznacit , ze se nejedna o radar utocny.. Take to byl vypusteny balonek, kdo je Cechum sympatictejsi a na kolik lze verejne mineni ovlivnit.
      Je ocividne, ze se Cechackove nechaji dobrovolne sezrat Rusem...A Rus za to Cesko opusti treba Gruzii.....
      Nez by doslo k valce s Ruskem, tak radar by se uz preprogramoval a prebudoval nejmene stokrat,
      technologie se riti strasne rychle... Americka pritomnost ve stredni Evrope bylo hlavni objektivum. Neco jako drive byvavaly milire, co oznacovaly pole a panstvi... Vetsina Cechu radar nechtela, coz bylo Spojenym statum celkem jedno, pac se militarni slozky soustredily na jine veci, jako je treba zdokonalovani navadeni dronu pro velke vzdalenosti.

      Spekuklace, ze by byl radar pouzit prioti Rusku nejsou vubec opodstatnene, pac Spojene staty mohou napadnout lehceji Federalni Rusko z Aljasky, nebo preletnout Severni pol.. Nekteri Cechackove se holt domnivaji, ze jsou pupkem sveta.


      Vymazat
    2. Ano, Danielo, přesně takhle hloupou demagogii radarčíci zkoušeli: nebudete-li mít na Brdech americký radar, sežere vás Rus! 70% Čechů jim na to neskočilo. Zejména ne, když jeden z návrhů počítal se smíšenou americko-ruskou přítomností na základně...

      Spekuklace, ze by byl radar pouzit prioti Rusku nejsou vubec opodstatnene,
      Četla jste vůbec ten odkaz z článku?

      Vymazat
    3. Ono se to vrací pořád dokola. Pamatuju řeči o tom, jak rakety SS20 jsou obranné, zatímco Pershingy útočné. Byla to taková mantra, když se člověk nahlas zeptal, čím se liší v parametrech, všichni přítomní se společně pousmáli, drobné spiklenectví a nebylo třeba pokračovat. Tehdy to byli schopni hájit jen největší blbci z řad kovaných soudruhů. O to víc mě děsí, že podobná rétorika dnes funguje se snad ještě větším úspěchem než tehdy.

      Vymazat
    4. V dobe studene valky to tak bylo, ja jsem zazila pohled z obou stran a opravdu, spionske fotky vzate v Brdech ukazovaly rakety s jadernou hlavici.. Ve Frankfurtu zase sami Nemci protestovali proti Pershingum a nevadilo jim, ze za kopeckama jsou smrtonosne rakety namirene proti nim...
      V Cesku je neviditelna hranice zapad-vychod a ta je promenliva, mnozi si mysli, ze Cesko patri do zapadni Evropy a druzi do vychodni.. Ja bych si prala, aby se v budoucnosti Cesko stalo casti nejake nemecke federace..
      Ony tyhle male statecky si samostatnost neudrzi a nektera velmoc si je nakonec vyhandluje pro sebe ...Silnejsi pozira slabsiho a tak je svet nastaveny uz od vecneho evolucniho radu..
      ...


      Vymazat
    5. Vtip je v tom, že na našem území nikdy Rusáci jaderné zbraně neumístili a naši vojáci za celou dobu nikdy nebyli vysláni střílet po lidech někde v zahraničí.
      Částí německé federace už jsme - tím myslím současný a hlavně budoucí Eurosojuz. Jestli tím myslíte nějakou hlubší integraci ve smyslu třetí říše, tak to bych docela nerad a nevidím k tomu ani bezprostřední důvod. A k těm státečkům.. některé zůstávají a překvapivě je to dáno krom jiného taky přístupem domorodců. Kdo strká vlastní hlavu do řiti ještě než dojde ke konfrontaci, nemůže čekat moc ohledů. Naopak se dá taky tvrdit, že ani velké státy a rozpínavé říše nemají dlouhého trvání.
      Já nejsem zastáncem nějakého furiantského národovectví, na druhé straně určitá důstojnost a nepřiposranost by pro začátek úplně stačila

      Vymazat
    6. Ty Brdy teda nechame na pokoji, pac to je asi jeste dnes citliva informace a potvrzovala by imperialisticke agenty...:-)

      Toto priznali, byt jen o Libave, sami Soveti:

      V dubnu 1991 tehdejší mluvčí ministerstva zahraničí Jurij Gremický agentuře ČTK uvedl, že jaderné zbraně byly z území Československa staženy. "A poté v červnu téhož roku velitel střední skupiny vojsk novinářům při jednom z posledních transportů sovětské techniky potvrdil to samé," vzpomíná na události z odsunu Minařík.
      Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/co-ukryvaji-lesy-na-libave-soveti-odtud-mohli-zacit-totalni-zkazu-1cf-/zpr_nato.aspx?c=A100519_113227_zpr_nato_inc

      Nyni je mocnou zbrani zemni plyn...

      Gogo, jakou generaci si vychovate, takove bude narodni uvedomeni, protoze kazda era si musi svou svobodu - demokracii znova tvorit, zabezpecovat a udrzovat..

      Vymazat
    7. Nechápu kde berete imperialisty a co je na tom pro vás tak citlivého...

      Rusáci jaderné zbraně naší armádě nedali a pravděpodobně měli plány na jejich dodání, kdyby se situace zhoršila. Budovali zde pro ně sila (projekt Javor). Nicméně po jejich odchodu byla provedena měření a zdá se, že žádná jaderná hlavice u nás nebyla. Nosiče ano. Je to ale dosud předmětem debat a spekulací. Rusáci sami pravdu neřeknou (možná ti dnešní už ani neví jak to bylo, oni byli paranoici a všechno utajovali)
      Skutečnost, že cizí stát si u nás vesele buduje co chce, dělá tady bordel, celé to stojí mimo zákony naší země a představuje to hrozbu jak bezprostřední tak coby cíl pro jejich protivníky .. to všechno byla poměrně frustrující skutečnost demostrující míru suverenity naší země a zaprodanost papalášů.
      Dnes, když nezuří studená válka a nikdo nás nehohrožuje, nevidím důvod tohle opakovat jen tak pro radost vlezdoprdelistů.

      No samozřejmě, a nejde o národní záležitosti, nýbrž pouze a jen o občanskou důstojnost. Tohle bude pro vás ale poněkud abstraktní pojem.

      Vymazat
  3. Uz jste zase Gogik.
    Tak jsem se podivala a zjistila, ze jaderny sklad v Brdech u Misova uz je odtajeny a dlouho, dokonce z toho udelali museum. Tam to vedli v pratelskem CSSR sovetsti bratri, doporucuji to ukazat detickam. I ja budu detailnejsi.
    Prave ze ti imperialisti-americani, uz v sedmdesatych letech zjistili, co se na tomto miste schovava a skladuje, i kdyz ten kryt je dost hluboko pod zemi...Nasledne, soudruzi meli tedy pravdu s podezrenim, ze ulozene sovetske rakety jim smiruji Imperialisticti agenti..(.Bat bat, nejaky zly sabotaznik tam slidil a dokonce i neco vyfotografoval. Mozna ty rakety byly jen makety, tomu by verilo hodne naivnich tyglicku..
    Moje pointa byla, ze Soveti nacpali do Ceskoslovenska nicici atomove zbrane a v pripade vybuchu atomovky v NSR by se zamorii i jejich verni vazalove, Ceci, vychodni Nemci a Polaci. ..Videla jsem americky rozbor na mape a uvedomila si, ze moje rodice v Praze jsou Rusaky v dobe valky odsouzeni k zahube, coz je normalni taktika pro Sovetsky Svaz ..Totez se delo na Kube, kdy Soveti nalifrovali atomovky svym spojencum.
    Skomirajici velmoc jako je Rusko nyni by opetne vyuzivala a obetovala uzitecne idioty... Jedine tak se udrzi byt jakous takous velmoci..
    Spojene staty zatim sve smlouvy dodrzuji, proto jsme meli vietnamskou valku...

    Je pravdou pausalni nazor, ze Cesi nebyli posilani do valky za cizi zajmy.
    Toto je ale polovicate, naivni mysleni.
    Nevim, jestli si Cesi jeste pamatuji na angolskou civilni valku, co probihala v dobe normalisace CSSR...Dva tabory v Africe valcily proxy, Rusko a zapad. Na strane SSSR pak pricmrdavali cesti a slovensti experti, "lekari" a ruzni poradci pod vlajkou sovetskou. Soveti v Angole valku rozpoutali a financovali, jasny rozpinavy komunismus... Sluhove z RVHP jim v Angole dobrovone-povinne delali krovi a kanonenfuter. ..I ten Gustav Husak, ten se kamaradil s angolskym komunistickym diktatorem, sovetskou loutkou, a tak vrchni cesky soudruh Husak poslal SVE lidi budovat civilisaci a tovarny, do zeme, kde se vrazdilo na dennim poradku..Do velmi chaoticke, zivotu nebezpecne situace.. Jo jo, to je ten nostalgicky vzpominany socialismus...
    O uranovych dolech a pokusnych kralicich,--ceskych pilotech, az priste.....
    Rusko se nemeni, jeho modus operandi je stale stejny.
    Moje obcanske citeni a obcanska dustojnost jsou velmi sobecke, nicmene americky narod, nation, to je spolecenstvi, ve kterem jsem spokojena , - ciliz, problemy v EU nebo zmeny rezimu v Cesku mne ovlivnuji jen okrajove...



    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>