pondělí 17. března 2014

Svoboda slova a názoru

V Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, se v Článku 17, odstavci 2 píše: „Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.“

Jsem téhož názoru. Ale pokud populace jako celek je tak nemocná, že ztratila elementární pojem slušnosti a respektu, aniž by tato slušnost a respekt jakýmkoli způsobem implikovala omezení té svobody, pak se domnívám, že si taková populace tuto svobodu nezaslouží a zcela zákonitě o ni tak nebo onak přijde.

Není teď třeba zdůrazňovat ani to, že článek 17 zmíněné Listiny se netýká nedávných historických událostí ani určitých chráněných ethnických skupin. Mám na mysli jiné události (nenamáhám se s odkazy, o všem jsme tu někdy mluvili):

- pokud nějaký umělec uspořádá protestní happening proti zneužívání dětí pedofilními kněžími v kostele, má být vykázán

- pokud nějaký umělec vystavuje akty ve výstavní síni, patřící voršilkám, které si to nepřejí, má být vykázán

- pokud nějaký umělec zobrazuje esesáky s židovskou hvězdou na rukávě ve výstavní síni, patřící židovské obci, má být vykázán

- pokud nějaký umělec protestuje proti sepětí vlády s církevním vedením rambajsem v kostele, má být vykázán

Ve shora uvedených případech žádným způsobem nepožaduji zákaz vyjadřování respektivních názorů jako takových! Do shora uvedené skupiny ovšem patří podle mě i Putin s hitlerovským knírkem, vyvěšený na liberecké radnici. Otázku vkusu a respektu ponechme stranou. Myslím, že pokud paní starostka nebo sdružení Dekomunizace považují Putina za Hitlera, mohou si podobný plagát pověsit na svůj dům a eventuální námitky ruského zastupitelství si s ním vyříkat sami. Pokud ale pověsí břitce satirický obraz na radnici, hovoří jménem občanů Liberce, přinejmenším. A domnívám se, že neoprávněně, neboť žádné referendum o Putinovi tam neproběhlo (to proběhlo jinde). Blb Ziegler pak může zkusit vyvěsit - ze svého vlastního okna! - plakát Netanyahua s hitlerovským knírkem! Pocítí omezenost platnosti nějakých lidskoprávních listin na vlastní kůži!

8 komentářů:

  1. ... má být vykázán

    Já bych nebyl tak striktní. Je to věcí vybalancování a symetrie. Člověk má morální právo se tam projevit asi do té míry, do jaké si tamní osobují právo se vměšovat do jeho života.
    Jestli se farář plete do politiky, zatáhl si to do kostela sám a nemůže se divit, kdy mu tam bude někdo agitovat nebo protestovat.

    Něco jiného jsou ale různé Pussyny a Knížáci, kterým jde o zviditelnění na úkor třetí strany. Takoví vlastní prázdnotu halasně vystavují kde nemají a když sklidí pár facek, vydávají to za útlak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se farář plete do politiky, zatáhl si to do kostela sám a nemůže se divit, kdy mu tam bude někdo agitovat nebo protestovat.
      Já si sice myslím, že politika do kostela nepatří, nicméně když pan farář radí ovečkám, koho volit a koho ne, tak to přes veškerou nepatřičnost neopravňuje ty ovečky k tomu dělat tam brajgl. Ostatně měl jsem na mysli právě různé ty Pussy Riot, Kohouta apod.

      Vymazat
    2. Pokud se to ovečkám nelíbí, tak tam nemusej chodit. Ale na radnci musí občas bohužel každej.

      Vymazat
  2. Domnivam se, ze svoboda slova a umelecke vyjadreni neni bezbrehe v zadne civilisovane spolecnosti, a trest smrti v Severni Karoline schvaluji volebnim listkem...
    Jenze pan Vodnik by hnal heretiky do plamenu a upaloval by je, schvaloval totiz upaleni ruskeho Jana Husa, toho chudaka AAvvakuma, nebo jak se jmenoval...
    Ruske rajdy prisne soudit a na Sibir s nima...
    Homouse chemicky kastrovat.
    Hanlive prosteradlo na radnici s Putinem jako hitler-stalin je zavadne umeni, kazi to pratelstvi s Ruskem, , a potrestani, nejmene pokuta je na miste, ze.
    Jinak, ovsem, kdyz se jedna o jine svobody, ty, ktere se kazatele netykaji , tak to je jina...To se pak kaze mohutnym hlasem svoboda vyjadreni...

    Takze jen instance schvalene pravoslavnym vodnajzem jsou spravne..


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou myslím jen vaše vlastní projekce.

      Vymazat
    2. To jsou myslím jen vaše vlastní projekce
      To uz nejsou projekce, to jsou primo kecy. "Kecy, prdy, bedary", rikavali jsme...

      Vymazat
  3. Pochopím, že někdo (zde liberecká radnice) podporuje zavedení nacistického režimu na Ukrajině, potažmo Krymu.

    Je jen logické, že bránící se obyvatelstvo hrdé na své antifašistické tradice, i jeho ruský spojenec, se tomu někomu hnusí.

    Ale co nepochopím, jak toho někoho může vůbec napadnout hanobit nenáviděného nepřítele tím, že ho připodobní k milovanému vzoru svých přátel a spojenců.

    OdpovědětVymazat
  4. Nepochopíte. Protože myslíte striktně logicky, kdežto oni emocionálně, ba hystericky, v symbolických šablonách. Proto tam dochází k absurditám, které jste (správně) podchytil.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>