pondělí 7. dubna 2014

Alexander Dugin o Pussy Riot

Alexander Dugin, ke kterému nepřestávám mít celou řadu výhrad, ale kterého jsem už tak trochu vzal na milost, vidí vystoupení Pussy Riot a celého toho humbuku kolem podobně jako vp. Kreutzfeld: jako projev huntingtonského "střetu civilisací". Není třeba dodávat, že i v tomto případě, stejně jako ve všech ostatních, to byly síly Okcidentu, které tuto konfrontaci vyvolaly - v případě punkerek je to pátá kolona okcidentalismu v řadách samotných Rusů.

28 komentářů:

  1. Leon Kreutzfeld7. dubna 2014 v 22:54

    Prohledl jsem si to, Dugin tu huntingtonovskou koncepci trochu interpretuje jako stred zapadniho liberalismu se zbytkem sveta. Ale ten stret treba na Taiwanu je o necem jinem nez na Ukrajine. Spory orthodoxni a zapadni civilisace jsou jine, nez spory zapadni a cinske.

    Zapad strety "vyvolava" protoze je ekonomicky nejsilnejsi a zivotnim stylem nejpritazlivejsi.

    "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness."

    Kdyby tyto hodnoty vyznavala civilisace cinska nebo orthodoxni, pravdepodobne by byla konfrontovana se strety s ostatnimi vice. Ti lide tem ostatnim utikaji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Taiwanu možná, to neznám do detailu. Ale jinak si myslím, že Západ (ne nutně právě západní liberalism) je v konfliktu se všemi ostatními civilisačními centry, resp. že ty konflikty vesměs sám vyvolává.

      Vymazat
    2. ... a ne proto, že vyznává ta Vámi citovaná lidská práva, ale proto, že se tam roztahuje jako rakovina se svým industriálním šílenstvím.

      Vymazat
    3. Lednicky a ockovani holt nacpali ti zli kapitalisti na chudaky lidi proto, aby na nich vydelali, - chleba se nepotrebuje chladit a at panbuh vybere, kdo chcipne nebo bude ochromeny obrnou.
      Zapomnel jste na pracky a susicky, Vodnicku.. Nasbirat ze sudu destovou vodu, pak vyvarit v kotli a drhnout na valse vodnikovo "hnede" a susit venku na pradelni snure, --usetri se voda, elektrika a jeste to pradlo voni cerstve, ze...:-))

      Vazeny pane Kreutzfeldiku
      zklamal jste mne, pac ste zapomnel na geishy. Cajovy samovar je sice hezka tradice, ale prvenstvi za naprosto vypracovane a delikatni piti caje patri japonskemu cajovemu ritualu... Toto je mysticka kultura s velkym K., cajovy obrad ma hodne z cinske filiosofie Tao, coz ukazuje na spolecne pradavne koreny ...
      Geishy tento ritual studuji leta k absolutni perfektnosti., - a co takhle to s tou geishou zkusit ?
      :-))))

      Vymazat
    4. Leon Kreutzfeld10. dubna 2014 v 16:56

      Vazena pani Danielo, ze vy jste zase dnes snidala vtipnou kasi? Zde se mluvilo o kulture Rusaku. No alespon, ze vas to neprinutilo zde zase nahlas nestydate hovorit o panskem moudi. Pokud me vsak chcete oslovat zdrobnele, davam prednost germanske variante “feldchen” pred slovanskym “ickem” nebo "dikem".

      Vymazat
    5. Herr Kreutzfeldchen, (to zni hezky)
      pravda, odpoved se posunula ponekud na spatne misto, ale ja jsem reagovala na Vase hodnoceni, ze bychom se mohli ucit od Rusu, jak spravne vychutnavat a varit caj.
      Myslim si, ze od Rusu se zapadni civilisace nemuze ucit nejen o piti caje ale vubec o nicem..Vzdyt je to upravema kopie francouzske a germanske kultury..
      Gagarin byl prvni clovek ve vesmiru, ale prikladem pro zapad nebyl.
      Podle meho nazoru vyjimka, kterra potvrzuje pravidlo, by byly stare-originalni ikony.. Ty maji v sobe skutecne neco metaphysickeho..
      ----------
      Prave, ze ve zdrobneline "icku, dicku" je TO tam taky....:-)


      Vymazat
    6. Herrn Kreutzfeld,
      jake pozadi je za zalibou ve zdrobnelinach nekterych zde prenecham k prozkoumani jen Vam:-)

      "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness."

      all men are created equal, ?
      with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness."?
      Stvoritelem zarucena ? nezadatelna prava !!! na zivot, svobodu, osobni stesti 
      undoubted, Cha cha cha
      To ctete v Talmudu ?

      Ta Prava for all men a hlavne Happiness se ukazuje dnes i v Emerice jako ukazkove 
      Nebude trvat dlouho a uz to bude 50 millionu z celkoveho poctu 300 v US kteri si uzivaji svuj
      Happiness a Right na Foot Stamps (potravinove listky) 
      Ty byly naposledy v Ceske kotline za casu Protektoratu Boehmen und Mahren, to Vy jiste pamatujete kdyz jste to bral z Praglu pres Bodenbach (Podmokly) nach Dresden 
      Potravinove listky samozrejme nevymyslel Stvoritel, to vymyslel Stvoriteluv vytvor zvany homosapiens 

      Aber Sehr geehrter Herr Doktor Kreutzfeld,
      Kdyz vyznavaci Talmudu chteji citovat Stvoritele a Bibli, vzdy to smrdi nejakou nekoserovinou 

      Ich wünsche ein schönes wochenende und verbleibe mit freundlichen grüßen 
      Shalom :-)

      Vymazat
    7. Leon Kreutzfeld11. dubna 2014 v 10:31

      Vp. Aster, ja jsem necitoval Bibli, nybrz deklaraci nezavislosti. Ta neni v rozporu ani s Bibli, ani s Talmudem.

      Jinak mate pravdu, v Cesku potravinove listky nedostavaji, tam dostavaji vyzirkove a netahla rovnou cash, protoze tak je to socialne spravedlivejsi.

      פייַן אָפּרוטעג

      Vymazat
  2. Vodníku, Rusko není civilizační centrum. Nikdy nebylo civilizační centru a vypadá to, že ani nikdy nebude. Všechno, co jen trochu smrdí civilizací přišlo do Ruska z toho nenáviděného západu, jmenovitě z Francie a z Německa (možná je čas nechat těch blábolů o ďábelském okcidentu a začít rozlišovat). Rusko je jen takový vysavač na moc a nikdy větší ambice než vzbuzovat strach nemělo. Nebýt toho, co bylo do Ruska importováno, včetně některých panovníků, dodnes tam Car sádlo s máslem jí a po kolena v dehtu stojí, opričníci jezdí na koních a mužici v láptích šukají s ovcema.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To záleží na tom, co si pod pojmem "civilisace" představujeme...

      Vymazat
    2. Ovsem casy se meni, Baso...Rise rimska byla sveho casu (a neni to zas tak dlouho) bastou pokroku a nakonec tam byli radi, ze je od rozkladu zachranil vecne opily, ale v zasade zdrave premyslejici barbar, navleceny v kuzich, odnekud zpoza Dunaja :o) - viz nadherna Bondyho lyricka proza Severin...

      Ten oder rozkladu, zahnivani a bezmoci preci u soucasneho Zapadu nelze prehlednout.

      Vymazat
    3. To je sice hezké, ale já si jako jediný ruský výtvor, který opravdu změnil svět, z voleje dokážu vybavit jen AK-47 a nejlepší ruskej raketovej vědec vynalézal pod dozorem v GULAGu (teď se o tom citlivě říká, že to bylo vyhnanství). Dále si jako ruské přispění civilizaci vybavuji ještě osobitý přístup k sociální politice v městečku Pripjať a jeho širším okolí, zřejmě v návaznosti na neúplné pochopení některých Fermiho prací, zejména co se vlivu bóru na reaktivitu reaktorů týká.
      A jinak, abych přímo necitoval, v dekadenci jsou ženy povolné, vína dobrá a peněz je dost.

      Vymazat
    4. Jedine civilizacni zapadni centrum je Nemecko, Baso. Civilizace je jen pulka uspechu, druhou je kultura. Vzpomenete si z voleje na nejakeho americkeho vyznamneho skladatele vazne hudby? Tedy opravdu vazne, ne jazziku za ni vydavaneho :o)
      Ovsem i kultura ma sve civilzacni prinosy: bez Mendelejeva by nebylo chemie, bez Pavlova fyziologie, bez Ciolkovskeho kosmonautiky atd.
      Ale nejdriv by to opravdu chtelo definici civilizace, jak navrhuje vodnik.

      Vymazat
    5. Co byste chtěl za výtvor? Ve vědě se potkáte se spoustou ruských jmen. V Petrohradě působil např. i Leibnitz, v nedávné době nějaký člověk vyřešil dlouho odolávající Poincarého domněnku, nedávno jsme obdivovali jedny z nejstarších fotografíí. Znáte pojem TOKAMAK?
      I v technice by se sem tam něco našlo. Oni ale nemají ten tah na využití ve spotřební oblasti - holt sovětské hospodaření tomu nepřálo.
      Ne že bych Rusy obdivoval, ale zase to nejsou žádná hovada.

      Vymazat
    6. Gogo s Embesem mají pravdu. Věda a kutrura je především německá a ruská. Kdyby v těch zemích nedávno neproběhly experimenty se socialismem, byla by mapa světa jiná. Škoda.
      Jestli bylo do ruska něco importováno, tak to je právě ten podělaný socialismus.

      Q.

      Vymazat
    7. Nechci se tady zase zaplétat do debat na thema, co je to "kultura" a co je to "civilisace". V každém případě redukovat ruskou kulturu a civilisaci na sovětský AK-47 nesvědčí o nějaké podstatnější informovanosti na toto thema, Bášo. Na druhou stranu redukovat celou okcidentální civilisaci na německý produkt považuji za stejný nesmysl, k té přispěli - v dobrém i špatném - Žabožrouti, Italové, Španělé, Holanďani, Angličani, Skandinávci a dokonce i Irové (a to velmi významně!)

      Vymazat
    8. Gogo: Oni ale nemají ten tah na využití ve spotřební oblasti - holt sovětské hospodaření tomu nepřálo.
      Tady bych připustil, že se jedná nejen o nějaký sovětský šlendrián, ale že to "využití ve spotřební oblasti" nebo šířeji řečeno utilitární uchopení veškerých výdobytků ducha je právě charakteristikou Okcidentu. Rusům a Východu vůbec (až na výjimky jako asi Japonsko, nevím) je to cizí, ty vnímají svět kolem sebe jinou optikou než optikou ovládnutí/využití/ zisku. Ba dokonce je možné, že se to Rusové absurdně právě v socialistickém SSSR začali učit.

      Vymazat
    9. Já to tak nerozděluju a myslím, že třeba Čína je ve tvém pojetí hodně okcidentální.
      Kdybych připustil tvé romantické dělení, musel bych dát zapravdu Bášovi s jeho mužiky a láptěmi.

      Vymazat
    10. No jo, když pro Tebe taky civilisace = pokrok, najmě technický (a zejména jeho praktické využití). Tak tomu ale není.

      Vymazat
    11. Tak napiš sám, v čem nám Rusové mohli být přikladem v civilizovanosti.

      Vymazat
    12. Leon Kreutzfeld10. dubna 2014 v 9:54

      V kulture piti caje napriklad. Maji samovar a ten caj s korenim. Bezny ceskomoravsky bulik jen placne Pigi do hrnecku a zalije to vodou. To Rusak to dela jinak.

      Vymazat
    13. Ale proč bychom si proboha měli brát z Rusů příklad?? To je zas takový ten okcidentální supremacism: "My máme železnice, antibiotika a počítače, tak si z nás ostatní kultury musí vzít příklad." Houbeles! Proč by to dělaly? Ty kultury a civilisace jsou o.k. na tom místě, evt. v tom čase, kde jsou. V řadě případů - a nedivil bych se, kdyby jich byla většina - jsou navzájem nekompatibilní nebo jen částečně kompatibilní. Černošská pohoda, tancování, musika a absence ambicí, pracovitosti a hmatatelných výsledků té práce (v našich očích označovaná jako lenost), o nichž si třeba já můžu myslet, že by nám mohly být leckdy příkladem, jsou s naším způsobem existence naprosto nekompatibilní. Nebo metafysický snový svět Aboriginců (doporučuji vřele film Wernera Herzoga Where the Green Ants Dream"). To pouze Západ vnucuje svoje výdobytky - ledničky, očkování, fabriky - zbytku světa hlava nehlava. Čímž netvrdím apriori, že nic z toho, co Západ vynalezl, není pro zbytek světa použitelné.

      Zpět k Rusům: jejich civilisace jako celek, založená na mystickém neexpansivním skutečném křesťanství a byzantském (de facto ještě antickém) státním uspořádání, pro nás už dnes asi moc vzorem být nemůže. Ale třeba by té naší civilisaci prospělo víc zbožnosti - té by se mohla učit nejen u Rusů, ale i u muslimů, Indů, v podstatě kdekoli na světě. Méně spoléhat na sebe, na své schopnosti, neočekávat, že dosáhnu všeho, čeho se mi zachce, trochu více "fatalismu " - no jo, ale vyprávěj to neznabohům...:-(

      Další, čemu by se měla naše civilisce od jiných učit (jestli už na to ovšem není pozdě), je nevnucovat sebe sama a své hodnoty zbytku světa na základě předpokladu vlastní supremacie. Nerozesírat svým uštvaným podnikatelským šílenstvím tradiční klidné kultury. Vzhledem k tomu, že se to nenaučili dodnes, jsem skeptický.

      Nemusí nám tedy ostatní kultury/civilisace nutně být příkladem, jistě ne ve všem. Stačí, když je budeme respektovat, a to i tehdy, když ony samy nám v ničem vzorem být nemohou.

      Vymazat
  3. Duginova theorie se Emeryky netyka, pac zde ruske frndy zadnou slavu nesklizely.. B.Obamy se Evropani porad ptali, co on na to a konecne se nas pan president vyjadril, ze ten trest za vytrznictvi se mu zda dost vysoky. No bodejt, on ma dve dcery.
    Kanada je vice liberalni a tak snad tam nejaka sirsi kritika byla, to nevim, nas ty vase vychodni spory tak neberou..
    Nejake nabouravani tradicnich zakladu, to si delate v Cesku predevsim vy sami, soudruzi a vetsina radovych Cechu jsou znami bezverci a vsechny nesvary i jejich mravni upadky pripisuji vsem cirkvim..Coz slouzi liberalnim atheistum k niceni moralky a dusevnich hodnot vsude, tedy i v Rusku... Kdo veri protokolum jako vodnici, tak si musel vsimnout, ze se prvne bude muset znicit vira v Jezise a az pak zasedne v zidovskem parlamentu, na kralovsky trun, obrezany panic 8=>
    Hi hi hi, soudruzi cnemo a standa a janika delaji velkou sluzbu Novemu Svetovemu Poradku ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo veri protokolum jako vodnici,
      To jste se dočetla kde?

      Vymazat
    2. To uz nevim, Vodniku, ale kdyz panikarite ohledne noveho zidovskeho parlamentu v EU anebo vas vytaci sionisticka babka Spectre ze Svedska, co prohlasila, ze bez pomoce Zidu to nepujde, tak toto je priznacne pro zpytaky, co veri "mudrcum"...

      Vymazat
    3. EJP a baba Spectre jsou fakta, černé na bílém. Protokoly jsou opsaný a zpracovaný dialog o pár let starší.

      Ano, je pravda, že kdo adoruje Václava Havla, tak je na 99% rusofobní, filosemitský nebo proradarový, kdo adoruje Václava Klause, je obvykle ultraSvobodný, antiEU a možná koketuje s národovectvím (ale u Klausových adorantů je to o stupínek složitější). Zapamatujte si, že já adoruju pouze Ježíše Krista a pravoslavnou církev, jinak se vymykám zaběhlým schematům ala "kritizuje Israel = antisemita", "kritisuje Ameriku = rusomil" nebo "kritisuje kapitalism = komouš". Už sem chodíte dost dlouho na to, abyste to mohla rozpoznat, osobo nedovtipná! :-(

      Vymazat
  4. Utilizing about a decade's associated with EDU encounter plus a improving family group, Mariah begun Irreverent Figuring out during '08 like a learning resource regarding moms and dads as well as educators. http://74bq9hbczz.dip.jp https://imgur.com/a/ETq4zXy https://imgur.com/a/0xQD5y6 https://imgur.com/a/ecJgio1 https://imgur.com/a/gineyo7 https://imgur.com/a/dfkKxUR https://imgur.com/a/a4kLZUJ

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>