pátek 11. dubna 2014

Kdo ukradl revoluci a komu?

Jan Čulík na Blistech referuje o knize Jamese Krapfla Revolution with a Human Face. Politics, Culture and Community in Czechoslovakia, 1989-1992.

Řada faktů, o kterých se author zmiňuje, je notoricky známých, jiné mají tendenci upadnout do zapomění natolik, že je po pár desítkách let možné je popírat. Tak například fakt, že každá revoluce, která kdy na zeměkouli proběhla, byla vposled ukradena, není třeba opakovat. Českou specialitou v tomto případě je to, že fraška zvaná "sametová revoluce" byla "ukradena" těmi, kteří ji v pozadí vyvolali a řídili, tedy elitami - loutkami globálních hráčů. Krapfl se ovšem domnívá (nevím na základě čeho), že to fraška nebyla, že ta revoluce byla opravdová, spontánní, (což ja taková blamage, že to podstatně znehodnocuje celou knihu) a že ji intellektuálské dissidentnské elity lidu posléze "ukradly".

Drzost Václava Klause, který vyloučil Levou alternativu a Obrodu z OF, když se dostal do jeho vedení, aniž na to měl právo (námitku, že porušuje stanovy, odmítl jako "irrelevantní"), nikoho nepřekvapí. Rovněž lhaní a ctižádostivé usilování o moc Václava Havla dnes už není téměř pro nikoho nějakým překvapením.

Za připomínku stojí rozhodně to, že lidé v naprosté většině o žádný kapitalism nestáli. Krapfl uvádí, že 45 procent občanů v průzkumu veřejného mínění požadovala socialism, 47 procent občanů chtělo něco mezi socialismem a kapitalismem a jen 3 procenta občanů chtěla kapitalism.

Novinkou pro mě byla existence občanských fór na Slovensku, jež se obracela přímo ku Praze a které Praha zcela ignorovala; nakonec je nechala zcela podřídit elitářské bratislavské VPN, která tuto občanskou aktivitu do června 1990 zlikvidovala. Podle Krapfla to přispělo k rozdělení Československa o 2 roky později.

73 komentářů:

  1. Leon Kreutzfeld11. dubna 2014 v 20:15

    Vy mate Vodniku z nabozenstvi prilis dichotomicke videni sveta - Buh/dabel, pravda/lez, elity/ovladane massy. To pak vyustuje ve Vas nazor, ze rada svetovych udalosti je jaksi rizena nejakym centrem. Situace je vsak imho casto jina a z decentralizovaneho chaosu se pak vysvihne nejaky ten "vitez".

    Ja jsem naprosto presvedcen, ze pluschova revoluce byla naprosto spontanni, opravdove vzedmuti kollektivni vule. Myslet si,ze ty statisice lidi, kteri denne pochodovali mrazivymi ulicemi a vyhybali se zcela vedome jakemukoliv nasili ci vandalismu, byly nejakymi loutkami Havla a Klause, kteri je zamysleli zaprahnout do chomoutu NWO je hrube nepochopeni teto historicke udalosti.

    A co ti Skopcaci, Rumunove nebo Polaci? To taky zvladl regierovat Bilderberg? Reknu Vam,kdyby to bylo v nasich silach,tak je dnes Dow Jones Index na 50 tisicich.

    Realita je vsak multichotomni a polytheisticka, avsak Vase doktrina mouzhiku z ruskych steppi Vam zabranuje v techto intencich uvazovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Ja jsem naprosto presvedcen, ze pluschova revoluce byla naprosto spontanni, opravdove vzedmuti kollektivni vule."

      Pokud si jeste vzpominate, pak posledni tydny pred Plysakem byli soudruzi u moci uplne na nervy z toho, ze je nikdo nechce svrhnout. Nakonec se museli odstavit od moci sami, vzit to za laxni narod opet do rukou, za trest ho postrikat vodou z vodnich del a na sve posty dosadit predem vypreparovane a duveryhodne vudce, kteri byli schopni udelat to, na co oni sami uz nemeli Gebühr :o)

      Vymazat
    2. Nejspontánnější revolucionář byl Zifčák. A pak Václav Havel, o jehož presidentování bylo rozhodnuto (Gorbačevem a dakšími) několik měsíců předtím. Bulíci s klíčemi udělali staffage a NWO mělo další skalp.

      Vymazat
    3. Leon Kreutzfeld11. dubna 2014 v 23:22

      Co se pamatuji vp. MB, tak jeste na 28. rijna honili bile prilby demonstranty fest po ulicich a nemluvim o massakru na 17.listopadu. A i po nem byly ruzne nazory jak se s tim vyrovnat a myslim 21.11. staly na Vinohradech ty jednotky milic.

      Ze v tom hraly roli velmocenske zajmy a bez nich by to nebylo mozne je nabiledni,ale nemohu souhlasit, ze by se jednalo o predstaveni loutkoveho divadla.

      Vymazat
    4. nemohu souhlasit, ze by se jednalo o predstaveni loutkoveho divadla.
      Million bulíků s klíčema samozřejmě nehrál divadlo. Ta dynamika ve společnosti byla taková, že ten systém lezl krkem už i papalášům a estébákům. Pouze několik jedinců, kteří nepochopili, že jejich čas skončil a že elity mají na programmu jinou hru, odmítalo opustit své posty a zkoušeli něco s policií, milicemi nebo armádou - což by byli bývali realisovali, kdyby elity nerozhodly jinak. Vyhnat kompars bulíků s klíčema do ulic byla docela facha, kdoví, jak dlouho by to ještě trvalo, nebýt "mrtvého studenta Šmída", Dražské a Uhla (a to už byl od válu i Todor Živkov!) Ale domnívat se, jako Krapfl, že rozhořčený lid vyhnal Jakeše, Štěpána a Václavíka, aby je nahradil Havlem, Čalfou, Dubčekem a posléze i Klausem, to je trestuhodná přihlouplost!

      Vymazat
    5. "nemohu souhlasit, ze by se jednalo o predstaveni loutkoveho divadla"- viz Herr Kreuzfeld

      Ale to samozrejme divadlo nebylo, pane Kreuzfelde, ja tam byl taky a tak presne vim, jake nalady byly mezi lidem a v davu. Lide chteli pryc komunisty a mit se lepe v "nadstavbe"...revolucni cil byl splnen, zeme elektrifikovana, smrtelne nemoci podchyceny ockovanim, zeleznice a byty postaveny a uhli nahrazeno plynem....ted uz chteli v souladu s dobou vice podle katalogu Herr Neckermanna....nejaka tavba oceli ci papirove statistiky o tom, ze si zijeme lepe nez v minule petiletce, lidi nezajimaly.

      Rok pred Listopadem jsme se o tom bavili se znamymi: vsichni, do jednoho, vcetne me verili na to, ze tu komuniste budou jeste 100 let. Kdyby "se" chtelo, tak tech 100 let jeste vydrzi zcela bez problemu...jenze ono "se" nechtelo, kdosi rozhodl, ze bude revoluce a tak byla...psychicky potencial v ulicich byl samozrejme pripraven, jak pisi vyse...ale to vubec nic neznamena, stejna situace, ne- li mnohem horsi je treba ted v Recku a zadna revoluce tam nebude, protoze "se" nechce.
      Je dobre, ze komunisti padli, o tom zadna; ze se to stalo cestou jdouci proti zajmum lidu, to je, alespon pro me a pro vodnika, jasne taky.

      Vymazat
    6. Leon Kreutzfeld12. dubna 2014 v 22:06

      "jenze ono "se" nechtelo, kdosi rozhodl, ze bude revoluce a tak byla"

      No jiste, ale kdo rozhodl vp. MB, ze byla revoluce a proc "se" v 89 chtelo? Vy to panove vysvetlujete nejakym mocenskym centrem, ja tvrdim, ze realita je multichotomni a ze to "se" byla spontanni vule lidu a na tom pak surfoval nejaky "vitez".

      Jak rika pani Daniela pode mnou, "Az se zase sejdou milionove davy na Letenske plani, pak teprve si domorodcu kapitaliste vsimnou..."

      Tim nechci odmitat, ze se mozna zase sejdou nejen na Letenske plani. Vyvoj k tomu imho smeruje.

      Vymazat
  2. Cesti obcane, kteri si prali socialismus, meli skoro 25 let na dalsi akci cinkani klicu na Vaclavaku, na vymahani navratu do socialistickeho raje.
    Nase imperialisticke agenty zajima jen mnozstvi luzy na ulicich.
    Doposud bidne schatraly vsechny socansko komousske demonstrace, namatkou : odborarske akce, Holesovska vyzva, Zizekovo plkani u musea, okupuj Klarov...:-)
    Az se zase sejdou milionove davy na Letenske plani, pak teprve si domorodcu kapitaliste vsimnou...
    Kdyz se tak nad tim zamyslim, ono by pro zapad zas tak spatne nebylo, kdyby se vytvorila opetne orientalni Rada Vzajemne Hospodarske pomoci...
    Postkomunisticke staty ubiraji zapadu stale vice nutnych prostredku a zdroju...Zaostala komunisticka enklava v karantene je mozna plan NWO.

    OdpovědětVymazat
  3. "Krapfl uvádí, že 45 procent občanů v průzkumu veřejného mínění požadovala socialism, 47 procent občanů chtělo něco mezi socialismem a kapitalismem a jen 3 procenta občanů chtěla kapitalism."

    Na otazku "jak by se melo spolecnost do budoucna vyvijet?" odpovedelo v prosinci 1989
    41% cestou socialismu
    52% cestou socialne- trzni spolecnosti
    3% cestou kapitalismu
    Miroslav Vanek: Analyza pruzkumu verejneho mineni od roku 1972 do roku 1989 (Praha, 1994)

    Pkud 90% obyvatel ocekavalo v budoucnu nejakou formu socialismu, pak je debata o otazce, byla- li revoluce ukradena, uplne zbytecna :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Vodníku, jen taková maličkost... CO přesně je to tendlecten kapitalismus, kde se za posledních sto let vyskytoval, případně kdy se tam vyskytoval a popřípadě, zda tam má muzeum?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  5. Leon Kreutzfeld11. dubna 2014 v 22:15

    K tomu socialismu, ja si myslim, ze v Cesku je ted vice socialismu nez za kommousu.Tam kdo nepracoval sel do bane, ted kdo nepracuje tak ho nad vodou drzi stat/spolecnost. Problemem neni nedostatek socialismu,toho je vice nez predtim, ale jobless economy. To by ale slo vyresit zmenou ustavy a nahnanim nezamestnanych s kostaty do ulic, jak se o to neuspesne pokousel Drabek. To by zas ale nebylo socialne spravedlive.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta babka v lékárně, co počítá, jestli si může ty léky dovolit, aby jí zbylo na jídlo - tu tedy ten stát/společnost přímo hýčká!...

      Vymazat
    2. Leon Kreutzfeld11. dubna 2014 v 23:41

      Ve vasem konkretnim pripade jiste nehycka. Ale situaci, kdy pracuje mene lidi nez za kommousu a vice lidi je na socialnim prerozdelovani tezko mohu chapat jako "mene socialismu". Tenkrat sla prumerna babka do duchodu 7 let pred smrti a system usetril. Dneska travi v duchodu dvojnasobek casu a tak se to odrazi i na tom, ze system setri na leky pro ni.

      Od kdy by pro vas byl dnesni system socialism vp. Vodnik? Kdyz by prerozdeloval 80% HDP a ne jen pres 60%, jak je tomu ted?

      Vymazat
    3. To je marné vp Kreutzfeld. On Vodník v podstatě neví jak by takový socialismus měl vypadat, zrovna jako neví, co je to kapitalismus (já to také nevím, ale tomu slovu se vyhýbám jako čert kříži). On (Vodník) mlhavě tuší, že je to něco mezi řízenou ekonomikou a rajskou zahradou, jenže to zas nemůže říct, páč je mu jasný, že aby se všichni měli dobře, někdo jim to musí cálovat. Regulace se zkoušely všechny možný a čím víc je regulací (a socialismu), tím víc to stojí za hovno, takže tudy cesta zase nevede. Kdyby jsme na něj přitlačili, tak by z něj asi vypadlo něco o výchově lidí k socialismu (o příslušných lágrech... pardon, workshopech, pro nepřizpůsobené by se asi nezmínil), jenže to už tu taky bylo.
      To je prostě slepá ulička všech levičáckejch intošů. Oni nevědí, jak toho ráje na zemi dosáhnout a tak to zkoušej kurvit tu i onde, jestli to náhodou nebude fungovat. Ono to nezafufunguje, a tak to, co zkurvili (jako třeba trh - a pak se divěj, že v takovym prostředí se neuživí soukromá železnice, no bodejť jo, když jediný, co majitel má jsou náklady a povinnosti ale dělat si se svym majetkem co chce - nedej pánbu vyházet polovinu zbytečnejch odborářů - to ani omylem), to už nechaj zkurvený a zkoušej to kurvit zase jinde. Mne takhle asi před půl rokem pobavil tehdejší ministr financí, když byl tak upřímně překvapenej, že Lafflerova křivka platí i tady.

      Vymazat
    4. Bášo, pro Vás je zřejmě nějaký ten socík i v Americe a ruská kultura = sovětský samopal - to je pak těžká debata...:-\

      Vymazat
    5. Vp. Kreutzfeld, sice nejsem "levicový intoš", jak se možná domnívá vp. Báša (proto ani nemám představu, jak by měl ten nebo onen régime vypadat, leda snad, jak by vypadat neměl), ale mám pocit, že rozdíl mezi socialismem a kapitalismem rozhodně nespočívá v počtu nepracujících lidí na podpoře nebo přerozdělování, nýbrž ve vlastnictví výrobních prostředků. Za socíku museli, pravda, pracovat i ti, co nechtěli, dnes často nepracují ani ti, co by chtěli. Kterých je víc? Nedobrovolných pracantů za totáče nebo nedobrovolných nezaměstnaných dnes? Navrch v typickém normalisačním socialismu bylo mnoho zaměstnaneckých míst umělých, kde výplata byla v podstatě skrytou podporou.

      Kolik procent by se mělo přerozdělovat? To asi závisí na tom, jak ve skutečnosti vypadá ten Tribunův graf, a kolik procent z celkového bohatství společnosti si poctivou prací vydělalo to horní 1%. Ale opakuji: nejsem politolog ani ekonom a uspořádání společnosti neplánuju, pouze podrobuji kritice, když ho shledávám hanebným.

      Vymazat
    6. Leon Kreutzfeld12. dubna 2014 v 11:58

      Vp. Vodnik, co se tyce vlastnictvi vyrobnich prostredku a Tribunova grafu, tak jak vite ja jsem, hrube zjednoduseno, zastancem daneni kapitalu a nikoliv prace (prijmu). Ty astronomicke hodnoty bohatstvi toho top 1% grafu to je prave vsechno kapital, rust bohatstvi z nej se vubec nedani, az do te doby nez se prelije do prijmu formou dividend nebo capital gains pri prodeji akcii. Kdyby si stat bral 1 procento z toho rocne a prerozdeloval to treba formou prispevku do soukromych fondu duchodoveho zabezpeceni tech chudsich, tak se to tech superbohatych vubec nedotkne.

      Nevim, jestli je to socialism,nebo kapitalism, ale poukazky na spolecenskych produkt prerozdelovane ve forme akcii mi pripada jako dobre reseni problemu jobless economy.

      Bohuzel takova debata je dnes tabu a v USA je wealth tax dokonce zakazana ustavou. Vetsina statu praktikuje daneni prace/prijmu, a spotreby, protoze je to pruchodnejsi jak prakticky, tak politicky.

      Vymazat
    7. Společné vlastnictví výrobních prostředků... A já vůl myslel, že tenhle druh komunistů vymře s Tarasem.

      Vymazat
    8. Leon Kreutzfeld13. dubna 2014 v 21:44

      Ale pane Basa,vetsina podniku, kterych by se to tykalo prece uz je vlastnena spolecne. V anglictine se jim dokonce rika verejne spolecnosti.

      Vymazat
    9. Vp. Kreutzfeld, myslím, že oba víme a tak se nebudu namáhat.
      Jo, a Vodníku, zde bych úplně mimo souvislost poznamenal, že Velká Plyšová Revoluce nebyla dílem tajných služeb, ale jejich selháním.

      Vymazat
    10. Tomu teda nerozumim, pane Kreutzfelde.
      Jake verejne spolecnosti minite ? -- neb ja o nejakem spolecnem vlastnictvi vyrobku-tovaren v US nevim.
      Stat vlastni treba parky, neco malo nemocnic a universit,verejne radio, a.t.d... Tyto podniky ale neprokazuji zisk... Statni elektrarny malokdy prodavaji utility akcie, "Stocks and Bonds", (nevim, jak se to rekne spravne cesky.)
      Myslite vlastnictvi zadnima vratkama, jako byly ty ohromne pujcky automobilovemu prumyslu ? V roce 2009 se nas pan Obama zasnil , podlehl lakani elektricke kary a pujcoval biliony na rozvoj hybridu...Vetsona zavodu uz pujcky splatila, pac nechteji, abu jim do toho vlada porad kafrala, jedine Ford, co si pujcil asi 6 miliard dolaru vcas nesplaci a pujcka musi byt splacena do roku 2022.. Nevim z ceho...
      FED sice spada pod federalni vladu, ale je to take soukroma instituce....


      Vymazat
    11. Leon Kreutzfeld14. dubna 2014 v 8:26

      Myslim tim public companies,akciove spolecnosti volne obchodovane na burze vp Danielo, jako treba Microsoft. Ty sice nevlastni kazdy/nikdo jako u statnich, ale muze je vlastnit kdokoliv a zejmena pres duchodove fondy taky vlastni. To je prece spolecne vlastnictvi vyrobnich prostredku.

      Vymazat
    12. Společné vlastnictví výrobních prostředků... A já vůl myslel, že tenhle druh komunistů vymře s Tarasem.
      To je marxistická definice, Bášo, jestli ji vyznávali jen volové, to nevím. K dokreslení zmatení jazyků přispěl mohutným dílem Taras, ketrý za socialism považuje zřízení v západoevropských státech v 70. letech - to ovšem podle marxistické definice žádný socialism nebyl, to byl normální kapitalism, ovšem regulovaný silným sociálním státem. Mám za to, že to bylo tehdy lepší než teď.

      Na Velkou Plyšovou mám jiný názor.

      Vymazat
    13. Vp. Kreutzfeld, "společné vlastnictví výrovních prostředků" znamená, že je vlastní celá společnost, představovaná státem, nikoli skupiny oligarchů, větších či menších investorů, doplněných nějakými důchodovými fondy. Že to nakonec v socialismu řídila a ovládala Strana, resp. její špičky, to je jiný příběh. V demokracii taky prý vládne lid prostřednictvím volených zástupců a víme oba, jak to dopadá...

      Vymazat
    14. 71% akcii z Wall Street patri spolecnosti, bud primo nebo pres duchodove fondy.
      Pokud ma nekdo chybne informace nemuze z nich pochopitelne udelat spravne zavery.
      http://www.businessinsider.com/heres-who-owns-the-stock-market-2012-11

      Vymazat
    15. Nikdo (možná s výjimkou Báši) nebude tvrdit, že v USA nebo na Wall Streetu je socialism. Proto všechna ta procenta, která uvádíte, mohou mít maximálně ten důsledek, že se bude hledat nová definice socialismu, protože kapitalism bují i když společnost(?) vlastní(?) 71% akcií na WS. Nemám čas na studium těchto ekonomických záludností, to přenechám jiným, ale předpokládám spíš, že v tom bude nějaký háček, který neutralisuje všechny ty "vlastníky", kteří de facto žádnými vlastníky nejsou.

      Vymazat
    16. Leon Kreutzfeld14. dubna 2014 v 17:40

      Ten Business Insider graf se diva na strukturu vlastnictvi podle kategorii, ale ne podle toho kolik % trhu vlastni ktery ten percentil. Takze treba s tim "Tribunovym"grafem si neodporuje. Tady treba od kommousu z NYT:

      Other nuggets about the wealthy from the 2007 Fed data:

      — The wealthiest 1 percent took in about 16 percent of overall income — 8 percent of the money earned from salaries and wages, but 36 percent of the income earned from self-employment.

      — They controlled nearly a third of the nation’s financial assets (investment holdings) and about 28 percent of nonfinancial assets (the value of property, cars, jewelry, etc.).

      http://economix.blogs.nytimes.com/2012/01/17/measuring-the-top-1-by-wealth-not-income/?_php=true&_type=blogs&_r=0

      Vymazat
    17. Dekuji za vysvetleni, pane Kreutzfelde,
      spolecne vlastnictvi jsem si vykladala jako ze vsechen kapital patri do spravy centralniho statu a ne do vlastnictvi ruznych investoru a podnikatelu..
      I kdyz mate v podstate pravdu, presto vidim rozdil mezi Dow industrials , kde spolecne vlastnictvi v akciich je zalozeno na dobrovolne basi a volnem trhu, oproti vlastnictvi firem v socialismu kde veskera kontrola lezela u statu, ktery akcie neprodaval.. Takze nebyly investice a nebylo modernisovani a pak se soudruzi divili, ze jejich zavody a firmy za sociku hrozne zaostavaly...

      Vymazat
    18. Bohata vrstva ovsem plati temer vsechny dane z prijmu.
      http://www.cnbc.com/id/101264757

      V USA je zvlastni forma socialismu, kde nadpolovicni vetsine plati nejakou formu podpory ta, nevim proc stale pracujici, a cim dal tim vice danena mensina.

      Vymazat
  6. Co se ukradené revoluce týká, tak byla opravdu spontánní, Češi takoví jsou, zejména ve chvíli, kdy se jim za tu revoluční spontánnost nedostane přes hubu (v podstatě bylo už rozhodnuto). To, co nastalo po tom, to byl přirozený vývoj, kdy opět zcela nesvéprávný a nesebevědomý Čech jenom čuměl na to, jak se do funkcí a k majetku nacpali ti nejhorší šmejdi, proti nimž Husák, Bilak a Kokeš vypadali jako mariášnická parta neškodných strejců ve vesnické hospodě.

    Co se socialismu týká, pak se vp Báša (a částečně i vp Daniela a vp Kreuzfeld) mýlí, když za socialismus vydávají onu stalinskou a brežněvovskou zpraseninu. Debata by byla mnohem racionálnější, kdybychom jako socialistickou alternativu k současné zrůdné a fatální kapitalistické globalizaci zvolili sociálně tržní demokratické režimy sedmdesátých let v západní Evropě, zvláště pak jejich severskou mutaci.

    Taras

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pořádně zdanit ty kurvy podnikatelský Tarasi. Ocelová pěst musí dopadnout na ty vyžírky!
      Jako třeba na autorku Pipi Punčochaté, která (tehdy) měla zaplatit na daních 102% svého příjmu. To je vskutku... motivující. Tedy motivující k odchodu někam jinam. Už začínám rozumět tomu, proč se Breivik objevil právě tam i tomu, jak si vybral na koho střílet a kdo byli rodiče těch multikulti novoobčanů.

      Vymazat
    2. Samozřejmě, Bášo, vy inklinujete k fašismu, tedy se vám Breivik a jeho chování zamlouvá. Už mě nepřekvapuje, že česká pravičácká holota se projevuje jako dobytek, navíc nevzdělaný a agresivně hloupý. Ty vaše plky o Lafferově křivce, viz komentář nahoře (naučte se alespoň správně psát jméno svého neoliberálního poloboha), je možné zkonfrontovat s realitou. V roce 2007 podrazila dvojice pravičáckých idiotů (Nečas a Kalousek) příjmy státního rozpočtu tím, že snížili daňový základ pro OSVČ (a tím i jejich daně). Podle vás a Laffera by tedy měla daň z příjmu od živnostníků stoupnout. Skutečnost je taková, že výběr téhle daně klesl z 26 miliard Kč za Paroubka na současných 2,5 mld.

      A takhle je to s vaší "argumentací" ve všech vašich výblitcích.

      Taras

      Vymazat
    3. Tarasi, já jsem dost úzkoprsý, co se týče způsobu, jakým zde spolu lidé jednají. A ačkoli chápu a svým způsobem sdílím Váš odpor k české pravici, zejména jistým jejím částem, musím Vás požádat, abyste své výtky zde na tomto blogu neadresoval osobně nějakému konkrétnímu Bášovi nebo komukoli jinému, nýbrž vždy obecně. Jinak bych Vás v rámci spravedlnosti ke své největší lítosti musel mazat stejně jako ty trolly, co sem chodí nadávat, kádrovat a nebo prostě jen svinit. Dík.

      Jinak si rovněž nemyslím, že revoluce byla spontánní. V tomhle souhlasím se Embesem: ve společnosti byl odpor vůči régimu naprostý, sdíleli ho i komouši a estébáci. Přesto se nic nedělo, ačkoli v Bulharsku už padl Živkov. Do ulic lidi dostaly teprve ty složky StB, napojené na globální loukovodiče, které zorganisovaly odklon pochodu z Albertova na Národní a "mrtvého studenta Šmída". Teprve tohle dostalo lidi do ulic - a tam se pak pochopitelně zcela spontánně projevil odpor nahromaděný za dvacet (popř. čtyřicet) let. Tohle vše se odehrávalo v regii globálních hráčů, přes jejich prodloužené ruce. Spontánní nasranost lidí posloužila jako kompars, kulisy, a pak mohli strčit klíče zpátky do kapsy a jít se zařídit v novém systému, každý podle svých sil a možností. Jak říká Embeso, kdyby "se" nechtělo, nikdy by k tomu nedošlo!!

      Vymazat
    4. Vodníku, odpovídám jenom proto, že jsme měli dobré a přátelské vztahy, jinak doma u Tarasů platí pravidlo, že pokud mě někde zabanujou, mažu stránku ze seznamu, pokud mi někde smažou komentář, přestávám tam komentovat, a to navždy (Ahoj, Stane!). Vy jste mi smazáním jenom vyhrožoval, což má ten lepší následek, že vám ještě odpovím.

      Báša mě nazval komunistou a vyslovil naději, že takoví jako já brzy vymřou. V dalším svém komentáři pak vyslovil pochopení pro Breivika, zamlouval se mu způsob, jakým vystřílel desítky mladých socialistů. Tenhle hnus vyžadoval odpověď o dva řády tvrdší, než byla moje reakce. Zachoval jsem se tedy téměř diplomaticky.

      Pokud jste přesto pocítil nutnost mě napomenout, je to samozřejmě vaše právo, ale také nic jiného.

      Mějte se.

      Taras

      Vymazat
    5. Já - až na naprosté výjimky - nemažu nikdy bez varování. To je to poslední, k čemu bych byl nucen a ve Vašem případě bych tak činil takořka proti své vůli.

      Báša nevyslovil žádnou naději, nýbrž doměnku, kterou jsem pochopil tak, že jste poslední svého druhu, nikoli jako osobní útok. Sympathie k Breivikovi patří k celé řadě Bášových názorů, které jsou mi nepochopitelné a odporné, ale to není důvod a) je mazat b) odpovídat na ně osobními urážkami. Někomu může být odporné a nepochopitelné, že jsem pravoslavný křesťan. Je to pro něj stejný hnus jako pro Vás respekt k Breivikovi. Pokud na to zareaguje kritikou křesťanství nebo víry obecně, o.k., pokud mne nazve idiotem a černoprdelníkem, bude (po varování) smazán. To je prostě pravidlo, ke kterému jsem se dopracoval po 12 letech internetových diskusí: hranice je osobně zabarvený kommentář, kádrování, útok, doměnky, psychologické rozbory opponenta atd. Vy máte třeba pravidla jiná, tak už to chodí, ty zas budu respektovat já na Vašem blogu.

      Vymazat
    6. Taras provedl medvedi sluzbu nasi veci socialismu: namisto ideologickeho prispevku me donutil precist si Basuv prispevek (urcite nejsem sam), cimz se jiste nakaza oportunismu zas trochu rozsirila...
      Jinak, ty uz nepises, Tarasi? Sestoupils do ilegality?

      Jeste k vodnikovi: jste prvy diskuter za dlouhe roky, u ktereho vidim, ze vyzdvihl roli StB. Ja to kdysi psal stale dokola, ze motorem prestavby, potazmo revoluce, byli prave oni, ale nikoho to nezajimalo a zrejme i nadale nezajima.

      Znovu sem dam moji oblibenou prihodu:
      V Listopadu jsem se vracel z jedne z demonstraci poslednim metrem a vtom se ke me pritulil muj byvaly ucitel marxismu, sef katedry a predseda ZO KSC a zaseptal mi do ucha: "Uz je nejvyssi cas, aby sli komunisti do prdele!"
      :o)
      Nezbytny studijni material k problematice, vsem soudruhum doporucuji samostudium:
      http://www.kosmas.cz/knihy/160148/konec-experimentu/
      Ale vidim, ze je rozebrano, mozna nekde v antikvosi...

      Vymazat
    7. Vodníku, abych citoval klasika: "Děkuju Ti, náčelníku, že jsi se mne zastal.". Ale bylo to zbytečné. Já takovou reakci čekal. Je naprosto příznačné, že skalní komunisté nazývají každého, kdo není jako oni, verbeží a hovady, přičemž se sami tak projevují. Taras pobavil a nepochopil a já to ani neočekával. K tomu modelu chování samozřejmě patří i to, obvinit mne z něčeho, co jsem ani nenaznačil a pak se proti tomu vymezit a k témuž modelu patří ve (sprosté) odpovědi zanedbat nepohodlný fakt (tím myslím ten příklad s Astrid Lindgrenovou).
      Takže jen pro ty, které vlajka vpředu strhla s sebou (že, embeso a Vodníku?).
      Já pro Breivika nemam sympatie. Je to terorista a vrah. Jen dokážu pochopit myšlenkový vývoj, který takového člověka dovede k tomu co udělal. On střílel po mladém socialistickém dorostu. Po synech a dcerách těch, kteří dopustili situaci s přistěhovalci v severských městech a po jejich muslimských kriegskameraden. Schválně si prohlédněte ty fotky z toho ostrova. Hidžáby, ručníky a turbany se to tam jen hemžilo. Socialistický establihement za horentní daně tak dlouho nakupoval hlasy negrů a musulmanů, až se předměstí velkých měst stala pro místní obyvatele nepoužitelná. Breivik neudělal nic jiného, než co desítky jiných, zejména muslimských, teroristů, dělá každý rok. Jen se kvůli nim Taras nerozčílí.
      Btw, Vodníku, to o tom plyšáku není názor.

      Vymazat
    8. Taras podle mě není kommunista a už vůbec ne skalní; nevím, zda byl za normalisace ve Straně, to nemá větší význam, tam byl kde kdo. Ale v rámci spravedlnosti nemůžu nechat urážet své názorové odpůrce svými sympathisanty a nikoli naopak; to by to tu za chvíli vypadalo jako na Nezvědavci.

      O Breivikovi ani o Plyšáku se patrně nemáme šanci domluvit. Zdůvodnění i jen této pouhé mé jedné věty by bylo neúnosně dlouhé a na to, sorry, nemám čas.

      Vymazat
    9. Já si rovněž nemyslím, že by Taras byl ve straně. Ale když něco chodí jako kachna, kváká jako kachna a vypadá to jako kachna, bejvá to kachna. Já jsem dokonce přesvědčen, že by Taras po vzoru Zdeňka Nejedlého od komunistů dostal legitimaci i se zpětnou platností.
      Co se Breivika týká, já jej odsuzuji. Ale zde jsem několikrát četl slova pochopení pro musulmanské sebevražedné atentátníky. Já mezi nimi vidím jediný rozdíl: Brejvik zabíjel ve SVÉ zemi své lidi za účelem získání pozornosti a změny vnitřní politiky, zatímco musulmani zabíjejí v CIZÍCH zemí JEJICH občany za účelem prosazení své politiky. Já mám tedy pocit, že mimo nejsem.
      Ad Plyšák: já nemyslel Váš názor.

      Vymazat
    10. Ále - pro Vás jsem komouš i já...:-\

      Vymazat
    11. Po ovoci...
      A tady máte něco na čtení vo tom Vašem svatym grálu, tedy vo
      investičních pobídkách.

      Vymazat
    12. Jaké "ovoce"?

      Investice je faceta života a světa, která je úplně mimo mne. Že Vám konvenuje Von Hayek mne nepřekvapuje, já mám jiné guruy (a Keynes to není).

      Vymazat
    13. Vy říkáte, že nejste socan ani komunista. Jenže Vaše názory mluví o hodně hlasitěji a říkají něco úúúplně jiného. Tedy.. po ovoci poznáte je.
      Kdybyste si méně hleděl těch jmen nad těmi články a víc toho textu v nich, třeba by jste se dozvěděl něco, co Vás překvapí.

      Vymazat
    14. Sociální spravedlnost, solidarita, péče o staré, nemocné, děti, umožnění vzdělání - to všechno nejsou ani zdaleka jenom "socanské" nebo "komoušské" hodnoty. Naopak: hodit kohokoli, kdo tyto hodnoty považuje za důležité a všelidsky positivní, do jednoho pytle s neznabohy a vrahy křesťanů vypovídá lecos o Vašem postoji k těmto věcem.

      Vymazat
    15. O děti, staré a nemocné se má v první řadě starat rodina a ne stát. Když Vám stát sebere 60% Vašeho příjmu aby se mohl starat o Vaše děti a staré a nemocné je to zvrhlé, protože pak zblbla jako třeba Taras mohou žvanit o tom jak na to stát přece má a Vy ne. Ostatně, rodina... nebejvala to nějaká tadlencta... křesťanská hodnota? Nebo socialistická? Teď fakt nevím.
      Btw, altruismus a dobročinnost statisticky vykazuje velkou pozitivní korelaci s majetkem.

      Vymazat
    16. Myslite tu rodinu, Baso, kterou rozbil trh prace?
      Altruismus korelaci opravdu vykazuje, cim chudsi jsou vrstvy, tim jsou empatictejsi.

      Vymazat
    17. "...lower-class individuals (compared with upper-class individuals) received higher scores on a test of empathic accuracy"
      http://pss.sagepub.com/content/early/2010/10/22/0956797610387613.abstract

      Vymazat
    18. O děti, staré a nemocné se má v první řadě starat rodina a ne stát
      Rodina dnes má sotva prostor k tomu starat se o své vlastní děti. Zatímco v ČR odkládali své rodiče do domova důchodců jen ti největší šmejdi, tady byla situace prekticky opačná: žádná rodina nemohla svým rodičům poskytnout tak všestrannou profesionální péči a pohodlí jako tým odborníků v takovém domově nebo LDN-ce; vím o čem mluvím, pracoval jsem v tom.

      Btw, altruismus a dobročinnost statisticky vykazuje velkou pozitivní korelaci s majetkem.
      Viz embeso. Ano, bohatí třeba v USA financují všelijaké charity, protože se to patří - kdyby to nedělali, nemohou se ukázat ve společnosti, je to svého druhu snobství. Opakovaně čteme zprávy o tom, jak kradou víc právě ti bohatší a opakovaně se tomu Bášové diví, ač to má zcela zřejmou logiku.

      Tarase považuji za podstatně méně zblblého (marxismem) než Vás (liberalismem) a ten útok jsem nesmazal jen proto, že na něj už embeso zareagovalo, Příště ale na to hledět nebudu.

      Vymazat
    19. "...žádná rodina nemohla svým rodičům poskytnout tak všestrannou profesionální péči a pohodlí jako tým odborníků v takovém domově..."

      Podle meho je to uz tak daleko, ze nemuze poskytnout peci ani zakladni, protoze (v prumeru) jsou clenove aktivnich rodin tak vytizeni konkurencnimi starostmi na trhu prace, ze na peci o rodice nemaji zkratka kapacity...a jde to jeste dal, tj. nemohou si uz dovolit pecovat ani o vlastni deti (to jsou ta prekvapiva mistni referenda, kdy si lide z obce odhlasuji prodlouzeni vyuky do 16:30 na prvnim stupni ZDS, anebo dobrovolne zkraceni materske dovolene na 4 tydny...deti uz zkratka prekazi v pracovnim procesu a nejaka volba zde neni: bud oba delaji od 7 do 19 hodin, anebo skonci na socialce.

      Vymazat
    20. Mno... konečně vidím, co je to ta křesťanská morálka. Děkuji oběm pánům za názorné vysvětlení, jsem rád, že mne taková věc nepostihla a rád si ponechám tu svojí tržní, která mi umožnila mít 5 let doma matku v poslednim stadiu alzheimra. Omluvte mne, jdu blejt velebnosti.

      Jo... tím trhem práce myslíte ten trh, kterej socani zkurvili, krom jiného, minimální mzdou na úrovni špatně placeného kvalifikovaného dělníka?

      Vymazat
    21. Baso, jasne jsem napsal, ze situace zde je jina nez v Cechach, nota bene v socialistickem Ceskoslovensku. Nenapsal jste nam taky, kolik jste v tech 5 letech pece o matku mel deti, jak starych, kolik jste vydelaval Vy, popr. Vase manzelka, jakou jste meli pracovni dobu, zda a jak ty deti tim o neco prisly atd. atp.

      Vymazat
    22. Krestanska moralka, Baso...no nevim, jen tvrdim, ze 90% mych znamych v okoli neni z existencnich/ casovych duvodu schopno se starat o dlouhodobe nemocneho/ stareho clena rodiny. Zvracet muzete podle libosti, jen aby to k necemu vedlo.

      Vymazat
    23. Já zase často slýchám, že mladí lidé si "nemůžou dovolit dítě". Většinou od těch, co rádi v zimě lyžují v Alpách a provozují roztodivné koníčky, kdežto ti s třetinovým příjmem vozí kočárky.
      Nevím, jaký je rozdíl v nemocech a nemohoucnosti v Holandsku a ČSSR, myslím, že životní úroveň vždy byla vyšší v Hollandu a to i pro nemakačenky, což je prokázáno směrem emigrace.
      Většinou je to prostě dáno žebříčkem hodnot jednotlivce, jeho rodiny a sociálního kontextu v rámci státu.

      Tady se nám to jaksi obrátilo.

      Vymazat
    24. Hmotnou uroven nelze srovnavat, gogo, protoze zaroven musite vzit v uvahu vynalozeny cas prace, kterou tu uroven dosahujete. A ten je na Zapade (soudim obecne) vyssi, nezli v CR. proto take tvrdim, ze vzhledem k tomu, kolik maji Cesi volneho casu, si ziji naprosto kralovsky, nesrovnatelne. Holandsko tolik neznam, ale ve Svajcu se maka fest...a proto tam take tak dobre funguji sluzby, oni je zakaznici uz vycvicili, nikoliv z blahobytnosti, ale proto, ze na "delani si veci doma" nemaji zadny cas. Vsechno, co je treba opravit, jde do servisu. Ja to delal zpocatku pocesky, ale pak mi doslo, ze je to pitomost, ze tim ztracim jedine zbytky sveho drahoceneho volneho casu...nejaka domaci oprava trebas zidle neprichazi uz vubec do uvahy.

      To, ze si mladi nemohou dovolit mit deti slychavam take, podle meho je to cista racionalizace, vyvineni se z pocitu, ze deti mit nechteji. Lide nejsou hloupi a tak predpokladam, ze spise nezli lenost/ pozivacnost za tim bude skryt nejaky hlubinny pocit, ze na tenhle svet je privest nechteji (ja to mel ostatne taky tak, ale nahodou jsem si to uvedomil). Oni ti imigranti vubec netusi, do ceho jdou a kdyz to po case zjisti, tak se logicky stahnou do svych komunit a ke sve kulture, jez skyta mnohem vetsi dusevni oporu, nezli bezbrehe a prazdne multikulti.

      Vymazat
    25. A jeste bych zapomenul "naklady na pracovni silu" :o)
      Loni jsem jel autobusem do Kynzvartu a vezl nas neoholeny ridic v natelniku a trenyrkach od Vietnamce...nic proti tomu, jen chci upozornit, ze uplne kazdy ridic na Zapade musi do sve prace zakalkulovat jeste hodinu doma navic na osobni peci...to same urednici atd.

      Vymazat
    26. Moc nechápu, kde se bere pocit, že na Západě (s velkým Z) se pracuje usilovněji než u nás.
      Jistě je to tak, že i Západní slepice musí víc tlačit, aby snesla vejce - mám pravdu?

      To jsme se ale odchýlili od tématu starání se o rodinu.

      Vymazat
    27. Zapad je siroky pojem, ja mel na mysli ten protestantsky a tam se samozrejme pracuje dusledneji, nezli v CR...a to stoji cas.
      Kdepak, od tematu pece o rodinu se nevzdalujeme, naopak jsme presne uprostred problemu, gogo. Pece o rodinu neni mravni, ale "kapacitni" problem.

      Vymazat
    28. Takže podle vás měli kdysi lidé víc času a méně práce, když mívali 10 dětí a stařečky navrch?

      Vymazat
    29. Urcite ano, gogo...ale nejde o objem prace samotny, nybrz jeji intenzitu. To byla jedna sednice, jako v Krkonosich: v jednom rohu stav, v druhem stul, ve tretim postel rodicu a ve ctvrtem pec, na ktere spaly deti. A nekolikanasobne mene veci o ktere bylo treba pecovat a nekolikanasobne mensi naroky na osobni zivot.
      Pokud delate "normalne", pak zadny volny cas nepotrebujete, pokud jste vazan delbou prace a jeji vysokou intenzitou, pak jednoduse dovolenou a vikendy potrebujete.
      Nase spolecnost je hi-tech a tak potrebuje duslednou praci, vysoce koncentrovanou, ne ze nechate obraceni slamy na zitra, protoze dnes uz platite penale :o)
      Jinak cirkevni, pozdne-stredoveky kalendar mel prez 100 dni svatku rocne, kdy se nepracovalo.

      Jeste co se pracovitosti na Zapade tyka: kdyz prejedete do Nemecka, hned mate ciste a upravene vesnice s vonavymi verejnymi zachodky...co myslite, v cem tahle upravenost bude, ze by v praci? :o)
      ja jezdim do CR pomerne casto a zacina me prepadat pocit, jaky jsme tady mel za komunistu. Zrovna pred par mesici na Rozvadove: dalnicni znamku nelze platit kartou, musite si rozmenit vedle ve smenarne, ale Franta sel ted na obed...tak sedim hodinku mezi naprostym bordelem v "parciku" vedle pumpy a premitam, kde udelali soudruzi chybu.
      ...ale abyste nemyslel, tohle neni z me strany stezovani si, ci nejaky moralistne zdvizeny prst, jen dokladuji, ze s prejezdem hranic vyrazne klesa duslednost a objemy provadenych praci.

      Vymazat
    30. Jinak tady, podle meho, chceme pomerovat nepomeritelne veci.
      V predindustrialni dobe se deti vychovavaly navzajem a tetelily se okolo chalupy, za nastupu industrialniho veku byla pece o deti asi takovahle:
      http://usslave.blogspot.ch/2012/02/child-labor-in-north-carolinas-textile.html
      Dnes mate na krku dite i s jeho pocitaci a lyzovanim do 20, v pripade studenta do 25 let.

      Vymazat
    31. Moje babička by dnes měla 102 let a popisovala tu idylku trochu jinak. Především bych řekl, že se pracovalo skoro pořád a ti lidé věděli, že nic zadarmo nedostanou. Dnešní životní styl by jim připadal jako naprostá idyla.

      Vymazat
    32. Ja bych rekl, ze by to dnes nezvladli, protoze chybi jakekoliv kulturni zazemi (duchovni utecha).
      Zijeme uprostred, tak to velmi spatne zevnitr vnimame, ale soucasny zivot je de fakto trestem a jeho naplnovani v interakci s movitymi vecmi je bezvychdonou hrou "na vztahy". Nedejte se zmast hmotnym nadbytkem, to vubec nic neznamena (byt to neni samozrejme k zahozeni).
      Modus existence "proc zit" se zmenil na modus "jak zit"...a z toho plynou veskere spolecenske, ale i ekonomicke turbulence. Jinymi slovy: zit dnes je neuspokojive, neprinasi to smysl a je to ciste trapeni, prebijene nove vytvarenymi vztahy s hmotnymi vecmi (jak pisi vyse)...tohle myslim samozrejme obecne a netvrdim, ze kazdy je takovy, ovsem prevladajici spolecensky diskurz uz takovy je.

      Vymazat
    33. Jo, a vubec nikde nepisi, ze to byla idyla...snad jen, ze to bylo jednodussi a "naplnene".

      Vymazat
    34. Embeso: lepe bych to nenapsal.

      Vymazat
    35. Diky...I ten nejtragictejsi osud posledniho sedlacka, vodniku, koncil tak, ze ho na smrtelne posteli alespon drzel za ruku chapajici knez...dneska vam unyla sestra maximalne vymeni kapacku, anebo unavena dcera ohreje v mikrovlnce gulas...

      Kdyz jsme se zastavili u tech babicek (te moji by letos bylo 119 :o) tak mam jednu vzpominku z detstvi: jeste nekdy v 60. letech minuleho stoleti chodil po tehdejsi prazske periferii dratenik, co daval dohromady nakraple kameninove hrnce.
      Dedecek s babickou ho pozvali dal, dali mu obed, poklabosili a on udelal svoji drobnou praci...ja jsem uz byl ditetem nove doby, tak jsem se zeptal, proc tohle vsechno delaji a oni mi unisono odpovedeli, ze ten clovek jim pripomenul doby, kdy se lide jeste navzajem vazili.
      A to je uz nejakych 50 let, to invididualizacni odcizeni jeste zacinalo.
      Rekl bych, gogo, ze nase babicky by dnes byly tak mesic uneseny, ale pak by si praly se vratit do sve doby.

      Vymazat
    36. "Takže podle vás měli kdysi lidé víc času a méně práce, když mívali 10 dětí a stařečky navrch?"
      Rikam vam, nepomerujte to dnesni dobou...ale ano, meli rytmizovanejsi den a vice strukturovanou praci. Mohli treba planovat, protoze kde kdo delal, tam i skoncil a odesel do duchodu. Muj deda delal na poste a uzivil z toho jak babicku, ktera byla doma, tak i mamu, ktera studovala. Nikdy nemel obavy o praci, odchazel do ni pravidelne v 7 rano a ve 4 odpoledne se z ni vracel...nakonec si jeste koupil barak...to je dneska jako ze sci- fi pohadky :o)

      kdyz jsme u toho, ted ctu Ekonomii prirodnich narodu...vite, kolik pracoval prumerny lovec/ zena v chysi pred 10 tisici lety? 17- 20 hodin tydne. Zbytek travili hrami, sexem a predevsim navstevou pribuznych a znamych.

      Delate tu chybu, gogo, ze si predstavujete, kolik stoji dnes energie a casu pece o deti a pribuzne a myslite si, ze stejne objemy byly investovany do tehle cinnosti i tehdy (vemme to od roku 1900 a nize). Nebyly, deti se vychovavaly vice- mene samy a stari lide pomerne rychle umirali...pracovali- ulehli- a zemreli.

      Vymazat
    37. Na poště, u dráhy a u policajtů .. pod penzí, s výhodami, o kterých se ostatním ani nesnilo. To není zrovna typický obrázek.
      Moji předci naopak makali tak, že dnes jsou z toho náměty na filmy. Jistě, bylo to normální a oni to považovali za standard.

      Ty odhady u primitivních národů dost závisí na přírodních podmínkách. Při nízké hustotě populace, (sub)tropickém klimatu a dostatku zdrojů (ryby, ságo, plody ..) opravdu většinu času tráví domorodci zahálkou. Naopak v mírném pásu (se zimou) při vyšší hustotě zalidnění je třeba obdělávat půdu a to je beze strojů neuvěřitelná dřina. Zkuste se podívat, jaké byly výnosy ve středověku.

      Dříve mívali běžně 10 dětí, přičemž k tomu další 2-3 umíraly v útlém věku. Starší se staraly o mladší. Jeden syn šel na faráře, další dědil pole, dcery musely dostat alespoň minimální věno, nebo "se dobře vdát". Kluci chodili do světa a celá rodina pak dělat "na panském". Jejich sociální postavení bylo dost nízké, tihle lidé měli pro statkáře menší cenu než kůň nebo kráva.

      Vymazat
    38. Pokud je pro vas normalni zivot zahalka, gogo, pak byste mel preci tezky zivot naplneny praci vitat vsemi deseti...ja vas rozhodne presvedcovat anebo jinak lamat nebudu.

      Vymazat
    39. Řeč byla původně o práci, tak jsem nechtěl vypisovat, co všechno dělají - navíc to nevíme. Zahálku jsem užil jen jako kontrapukt vůči práci pro obživu.
      Původní diskuse byla o tom, že tady mají někteří dojem, že dřív měli lidé víc času a prostředků na to, aby měli děti nebo se starali o (pra)rodiče. Myslím si pravý opak - přičemž to neznamená, že bych těm lidem chtěl vnucovat děti nebo stařečky. Je to každého volba, jen mi vadí, že se někdo takhle vymlouvá.

      Vymazat
    40. Ja tu zadne vymluvy neslysim, gogo, ti lide to proste nedelaji a hotovka, jako vymluvy to interpretujete pouze vy.
      Pokud jste od 1. tridy ZS/ materske skoly veden k individualismu a navic je kazdy pokus o empatii ztrestan vysmechem, pricemz rodice jsou pretendenty tohoto "dospeleho" sveta zcela bez debaty, pak je preci logicke, ze se o rodice, pri navalu vlastnich existencnich starosti, starat nebudete.

      Pokud reknu, ze pred 10 tisici lety se pracovalo v prumeru 20 hodin denne a vy namitnete, ze to nebylo vsude stejne, pak konci kazda debata, protoze naopak ja na vasi poznamku, ze socialni postaveni statka bylo nizsi nez u kone namitnu stejne tak, ze to nebylo vsude stejne...s cimz se s dovolenim z diskuze vzdalim...diky.

      Vymazat
    41. Projděte si tu diskusi celou a až vychladnete, sám uvidíte.

      Vymazat
    42. Gogo je daleko blize tomu, co vime z archeologie a badani v historii.
      Treba za cisare pana existovalo kastovani, coz zase neni uplne spatny system , statni zamestnanci meli vyhody a take setenkrat zilo skromne. Na dovolenou k sedlakovi na chalupu, zadna technologie, v dome dve elektricke zarovky a chodilo se pesky..Jeden muj deda chodil pesky se zednickou partou 20 km za praci.. Babicka jako devce jeden cas slouzila u spisovatele Jiraska, v lete drela cela rodina na polich... Ani kone nemeli, jen zcela vyjimecne tahali s kravou, utahana krava totiz nedoji...A to na tom byli jeste lip nez ti, co pole nevlastnili a nemeli hospodarstvi. . Unor 1948 to zmenil a spravy poli se ujali prave tito lide, co hospodarit neumeli....
      At si Embecko sni o zlatych casech, ale poradna robota, s krvavyma a rukama a rozlamanymi zady by ho mozna probudila..

      Vymazat
  7. Pánové, já jsem tu revoluci zažil též na živo. Režim se celý rok, už od Palachova týdne v lednu (tam jsem byl také, málem podělaný strachy) uvolňoval a slábl. Jistě, sněhová lavina může být také "spontánní", jenže ona tu příčinu má vždy, třeba se někde, s prominutím, uprdne medvěd. Ta revoluce měla podobnou dynamiku. Tlak ve společnosti byl obrovský, z komoušů jsme zvraceli svorně všichni. To nemohlo jít do nekonečna. Ale také mě tehdy překvapila ta rychlost.
    Jenom se bojím, aby mě teď podobně nepřekvapila válka o Ukrajinu.

    Ještě jsem si vzpomněl, 17.11. to začínalo někde u Botanické zahrady. Kdosi tam mluvil k davu s velikou odvahou. Nechápal jsem, kde jí bere. Normálně by za takový proslov vyletěl ze školy nebo z práce. To bylo divné, ale působilo to jako pohlazení, nebo rozbuška. Nechápal jsem, že to komouši připustili. Čekal jsem, že mu vypnou zvuk.

    Q.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>