čtvrtek 24. dubna 2014

Konstantinopolský patriarcha v Utrechtu

(Kdysi) svaté město Utrecht dnes navštívil konstantinopolský patriarcha Bartholomeus I. Zúčastnil jsem se jeho přednášky na thema životní prostředí ve starokatholické kathedrále sv. Gertrudy. To, co říkal, mělo smysl, zhruba to odpovídalo tomu, co píše Nikolaj Lossky o eucharistickém a asketickém přístupu k životu a světu. Další řečníci - bývalý premiér Balkenende a nějaký výkonný šéf logistického businessu - už jen plkali mimo. Napravil to nakonec starokatholický arcibiskup.

Potkal jsem tam několik známých, báťušku z řeckého kostela tady v Utrechtu, několik starokatholických farářů a jednu farářku. Byl jsem překvapen, jaké bezděčné pohoršení ve mně ona žena-farářka vyvolala. Vnímám to jako protestantskou, řekněme, "zvláštnost" a chápu, že od té doby, co starokatholíci zavedli kněžství pro ženy, mají, co se dialogu s námi týče, utrum.

4 komentáře:

  1. Pohoršení z toho, že to byla žena nebo z jejího chování?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to doslo uz tak daleko, ze katolicka cirkevni obec (tedy jeden z referatu administrativni jednotky- obce, majici v peci cirkevni zalezitosti) doporucuje farari tema ke kazani a po msi s nim ma kratke sezeni, na kterem rozebira jeho "chyby".
      Ale jeste houst: pri rodinne msi je farar vykazan od oltare a jeho misto zaujme vybrana zena z lidu, tedy laik, ktera vede msi svatou. Me to prislo jako konec sveta...fakt, uplna perverze, absolutni nepochopeni...ale mistni si to pochvaluji, cirkev se pry musi priblizit lidu...osobne se divim, ze nezasahl biskup, ale ten uz je asi taky zmaknutej.

      Vymazat
    2. Vodník:
      mě by to překvapilo taky, ale asi bych to v sobě nějak zadusil. Je na to nějaké věroučné pravidlo, nebo jen tradice?

      embeso:
      To už je jak u zahrádkářů. Co je rodinná mše?

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>