čtvrtek 15. dubna 2010

Poučení pro Vodníka: Levice a pravice

30 komentářů:

  1. Tento text (a reakce JzP [nic ve zlém]) IMHO dobře odhaluje příčiny, proč jsou Češi mnohdy tak zoufale mimo mísu, když se jedná o používání pojmů 'pravice' a 'levice' a hodnocení jejich postojů v prostředí USA... : )

    OdpovědětVymazat
  2. Aneb jak vidí rozdíl mezi levicí a pravicí pravičák. Levičák např. nikdy nepřipustí, že cílem levice je materiální rovnost, ale bude tvrdit, že jde toliko o požadavek rovné příležitosti.

    OdpovědětVymazat
  3. TP: Přesně tak. Podle tohoto vašeho vývodu jsou USA levicovou společností...

    OdpovědětVymazat
  4. TP: To záleží, jestli s tím máte nějakou osobní zkušenost a nebo zda se jedná o pouhou teoretickou úvahu.

    OdpovědětVymazat
  5. OT: Zajímavá recenze dokumentárního filmu o Finkelsteinovi.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. R.Joch si dal praci s ponekud detailnejsim rozborem "levice a pravice" a AJ patrne nesouhlasi, nebot jak Jochem popsano mozna se AJ domniva (sorry AJ pokud je tomu jinak) ze takovy rozbor pro USA neplati. Vzledem k tomu ze v USA najdete FSECHNO ci od FSEHO trochu, pak zalezi na tom jak to bude pomerovano. Plati obecne jak pro CR i USA i pro Klokanii, ze zalezi odkud nahlizime. Z cernoskych pedmesti Chicaga, New Orleans ci i NY to bude vypadat jinak nez z pohledu od Long Islandu, jinak z pomocne skoly, jinak nez z Harvardu.
    I v Klokanii jsou vladni programy vnimany rozdilne. Aborigincum je jedno zda jim prideluje penizky vlada "kapitalisticka" s nechuti ci vlada dnes "lejbru" s chuti vetsi. Dokonce ani Martanska na kterou oznaceni prava-leva by neslo aplikovat by se nezavdecila, coz tvrdim s jistotu vetsi nez malou. V pripade pohledu na USA z CR, ctu nejednu uvahu o tom, ze od okamziku kdy Obama protlacil "zdravotni reformu"
    staly se Spojene Staty Emericke jednim velkym zku*venym socialismem. Ti kteri jsou oznacovany za levici pry tleskaji nebot konecne se vice nez 40millionu lidi v USA dostane moznosti zdravotni pece, pricemz chcipnout nekde v ustrani jim novy zdravotni zakon nezakazuje.
    V jednom ovsem zacina byt stale jasneji a jasneji. V tom ze si nekteri Evropane o USA navzajem o sobe mysli ze tam ziji bud blbci nebo nelide a nektere nazory dostavaji stale vyhranenejsi negativni podobu.
    Co ze to rikam? Ze to sblizovani Stareho kontinentu s Novym, jak se drive rikalo vztahum Evropy s Amerikou se nekona jak bychom si nekteri prali.
    Clanek jsem si precetl s prestavkou dvakrat. To pro jistou abych se zbavil dojmu ze R.Joch ty levicaky vylicil mnohem blbjejc nez pravici.
    Dojem zustal. Asi ti levicaci budou vetsi hajzlove:-( Konecne cisla mluvi jasne, Ruskou rijnovou revoluci z listopadu1917 lemuje dlouha rada mnoha millionu mrtvych. V Rusku samotnem se dodnes dohaduji zda jen 30millionu ci 60 ci jeste vice. Vse za lepsi zitrky a lepsiho cloveka a pres veskerou i az tak krvavou snahu.... stale nic !:-(
    Ale at jiz rozbor R.Jocha bude hodnocem jakkoli kymkoliv, jedno nelze poprit, v CR se s oznacenim levicak pravicak vstava i usina, bez nej by snad nebylo mozne se v CR dnes ani vys*at:-) Jen z te dalky nevidim kde a v cem je chyba:-(

    OdpovědětVymazat
  8. JzP: Promiňte, jestli jsem vás podráždil...

    Připouštím, že asi nejsem schopen/nemám chuť to vysvětlit a na tak malém prostoru se to ani nedá...

    Ne, že bych to v minulosti nezkoušel. Musel byste ale asi sám zažít (ze zdejšího pohledu) tu konjunkturu českých polistopadových 'expertů' na ekonomiku, 'pravici' a 'levici' nebo zahraniční politiku USA, vesměs překabátěných socialistů a nebo salónních pravičáků, produktů bezplatného školství, chráněných před realitou bezplatnou zdravotní péčí a filosofujících jako Havel z vězení... To unaví.

    Zvykl jsem si a předpokládal jsem, že lidé, kteří mají teoreticky neomezený přístup k informacím, získají postupem času objektivnější náhled na různé aspekty 'pravice' a 'levice' a budou kritičtí k oběma stranám a nebo si budou přinejmenším vědomi jejich amorfisace a prolínání. To se bohužel nestalo.

    Já toho Jocha v čistě teoretické rovině beru. Ne, že by to byl nějaký zázrak, Joch to samozřejmě nevymyslel sám, takových pramenů je všude plno.

    Odpovídá ale takové dělení zdejší skutečnosti aspoň přibližně tak, aby kdejaký blaseovaný český Pepík, který vlastně i po roce 1989 vyrůstal (ve srovnání s USA) v socialismu, mohl na základě Jochova článku bez uzardění tvrdit, že američtí Demokraté jsou levičáci, nebo dokonce, v dnešní době, že Obama je komunistou? To rozhodně NE!

    Joch z roku 1996 píše ve svém článku jedním dechem o pádu ruského Boha a o Reaganovi (který je pro mnohé i dnes ještě stále Bohem pravice). Zajímalo by mně, jak by Joch reagoval na konec roku 2008, kdy Reaganovi 'potomci' z Republikánské strany přivedli americkou ekonomiku téměř na pokraj finančního zhroucení, zatáhli nás do dvou válek a zdevastovali zemi neuvěřitelným způsobem, a to nejen materiálně, ale i morálně - 'otrávili studny' a v zájmu svých politických cílů zcela cynicky rozdělili společnost (na tom ale začal pracovat už Gingrich za Clintona).

    V krátkosti - pravice, která zde vládla pod taktovkou GWB určitě nebyla tou pravicí, o které se zmiňuje Joch a určitě není pravicí Reaganových let. Chcete-li vytýkat levici socialismus (v amerických podmínkách absurdní obvinění) nemůžete omlouvat 'corporate socialism', který prosazuje pravice (ten ale asi neměl na mysli p. Pecina, když implikoval, že prý zdejší společnost je levicová).

    V USA dnes IMHO neexistuje politicky vitální, vysloveně levicová strana (a podle mě nikdy neexistovala; rozhodně jí, podle Jochovy definice, nebyli Demokraté). Dnešní Demokraté jsou umírněnými Republikány Reaganových let a Republikáni zdegenerovali do fašistické karikatury pravicových hodnot (demagogie Tea Parties, propagování násilí, apd.)

    Chápu, že se pojmy 'levice' a 'pravice' občas používat musí, a že takové dělení je dáno i tradicí. Ovšem než je začneme zneužívat, způsobem, jakým to činí někteří Češi, měli bychom se přesvědčit, jak takový americký 'levicový socialismus' vlastně vypadá.
    ---
    'Socialistickou' zdravotní reformu raději nebudu komentovat, nemám na to nervy a bojím se (potenciálního) setkání s blbcem...

    OdpovědětVymazat
  9. Myslim ze to AJ z brehu US rekl srozumitelne, pro mne ale stale zustava velka neznama stale se stupnujici boj mezi temi kteri se sami hrde hlasi v CR k pravici a levici. Zatim jen slovni, ale kdo vi, kdyby bylo v CR doma tolik zbrani jako v USA mozna by se i v Ceske kotline strilelo jako na Balkane? Opravdu hluboka zmena v mezilidskych vztazich ve srovnani s nadsenim pred 20lety. Ze by jen ztrata iluzi?

    OdpovědětVymazat
  10. JzP: Na vaší odpovědi mě zarazila věta:

    "Proto mě (kupříkladu) na Obamově administrativě zajímá v prvé řadě to, jestli bude za rok, za pět let nebo za dvacet Amerika zevnitř a zvenčí fungovat a až v druhé řadě řeším, jestli jsou jeho opatření "pravicová" nebo "levicová". Stejně tak pragmaticky se dívám na režim Chávezův, Frankův, Pinochetův nebo Husákův."

    Předpokládám, že režim presidenta Bushe jr. jste opomenul pouze omylem. Jinak by ta věta potvrzovala přesně mé obavy, co se týče hodnocení USA českými odborníky : )

    OdpovědětVymazat
  11. Vodník zůstává nepoučen! Celý ten článek a tato debata jen potvrzuje to, co jsem před 7 lety psal na Sprše: oba ty termíny jsou obsolentní a relativní a místo toho, aby situaci popsaly, ji naopak zatemňují. To, že je Obama "nalevo" od Bushe, z něj levičáka nedělá, naopak trockism neoconů nebyl pravicový.

    Nominalisté se svým škatulkováním a nálepkováním proto nikdy nemohou pochopit avět. Oni nazvou sovětskou diktaturu "kommunismem" a že pak nemají pojem pro popis Marxovy utopické skutečnosti, to je netrápí; SSSR je pro ně "Ruskem", protože jeho největší republika se přece jmenovala RSFSR; uniáti nejsou římští katholíci, protože se přece jmenují "řečtí". A tak dále. Realita skutečného světa jim zůstává skryta za jimi zbožněnými pojmy.

    OdpovědětVymazat
  12. JzP: Kdo Bushe krtizoval? Myslíte někdo z české 'pravice'? Teď ho možná někdo kritizuje. Teď, kdy už je pozdě a kritizování Bushe je skoro v módě. Prosímvás.

    Obamovo období je naprosto podmíněno předchozími lety. Není před tím úniku. Obama udělal IMHO jednu fatální chybu tím, že eskaloval válku v Afghanistánu, kterou, v míře ještě větší než v Iráku, nelze vyhrát. Je to nyní 'jeho' válka. Vše ostatní (banky, automobiky) jsou věci, které bylo víceméně nutno udělat a jinak se Obama chová jako naprosto rozumný president, není to žádný extrémista.

    Já vím, Ron Paul by vám jistě řekl, že jsme to prostě měli nechat vyhnít a neuchýlit se k takovému socialistickému řešení, jako je záchrana bank z peněz daňových poplatníků.

    Já bych byl pro, pokud by za své chyby (deregulace bankovního sektoru) pravice přijala plnou zodpovědnost (což by se samozřejmě nestalo), ale pohled na milión 'hnijících' Američanů v důsledku takového rozhodnutí by jistě nebyl příjemný ani pro Paula a vsadil bych se, že i jemu by se asi zvedl kufr, kdyby měl za něco takového nést skutečnou zodpovědnost. $0.02

    OdpovědětVymazat
  13. JzP: Ano, takový Buchanan a nebo parta kolem starého Bushe, ale tito konservativci buď nevyužili svého vlivu natolik, aby 'rock the boat' a nebo žádný vliv neměli. Americká pravice je representována Republikány v Kongresu, Rushem Limbaughem a Glennem Beckem (ne nezbytně v tomto pořadí) nikdo jiný do toho nemá moc co kecat, pochopte...

    Nešlo jen o válku. Ekonomie byla podle politiků a pravicových odborníků v médiích až do léta 2008 v perfektním stavu.

    A opět, pamatuji si jako dnes, že mě jakýsi odborník z Čech na Psu přesvědčoval, že rekordní deficit za Bushe byl v naprostém pořádku. Okamžitě po Obamově zvolení to ovšem začal být zásadní problém (a to se jedná stále především o Bushův deficit)! There is no hope! : )

    OdpovědětVymazat
  14. :-) To je spíš Poučení pro Peterse (a další neznabohy) XXIV...

    OdpovědětVymazat
  15. No jo, ale poučení tu vydává převážně Peters, tak ho přece nemůžu poučovat.

    OdpovědětVymazat
  16. Proč ne? Já mu začal oplácet stejnou mincí a "Poučení pro Peterse" jsou tu už taky tři nebo čtyři.

    OdpovědětVymazat
  17. Na to jednoduchá odpověď: Lady Gaga.
    Ale jinak, Vodníku, Vy teda souhlasíte s tím, že Bůh je obří tentononc? Já teda jo, ale u mě se to dá pochopit ...

    OdpovědětVymazat
  18. Asi bych to tak nedefinoval (i když některé buddhistické školy mluví v děložní symbolice běžně), ale spíš je to taková ta hezká logika věcí ala Kurvahošigutntág.

    OdpovědětVymazat
  19. Starý pán:"Vy teda souhlasíte s tím, že Bůh je obří tentononc? Já teda jo, ale u mě se to dá pochopit ..."

    Shameless self-promotion? : )

    OdpovědětVymazat
  20. Starý pán:

    Plamen se odráží v rubínech rozbitého skla na nočním stolku. Ve vzduchu voní skořice a svařené víno. Pohledná brunetka, Lady Gaga, se obrací ke svému partnerovi, stočenému jako ocelové péro na příliš měkkých polštářích. Je již starý ale pořád je to ještě pán.
    "Tak pojď", zažebroní a zkušenou rukou mu zaloví v kalhotách.
    Najednou stojí čas. "PANE BOŽE"! Dívčí oči, vytřeštěné do tmy, marně hledají siluetu dvěří. Je pozdě. Zemětřesení ji sráží na kolena. Někdo převrhl svíčku.

    OdpovědětVymazat
  21. alespon dopovezte kdo byl ten Někdo co převrhl svíčku.

    péro to bylo
    ocelove vypruzilo
    spravne chlapsky napruzene
    Lady Gagu v hruze zene
    marne krici ze ne ze ne
    a pak pro ni stoji cas
    kdyz žebroní ze chce zas

    OdpovědětVymazat
  22. Alexi, máte štěstí, že nejsem Peters a nezačnu Vás hned obviňovat z blátivosti, když pořád nevím, co má společného to video s mou self-promotion, tím něčím o čem píšete, no a nakonec s Lady Gaga, která je navíc blondýna (i když asi odbarvená) a do snů chodí Petersovi, ne mně.

    OdpovědětVymazat
  23. JzP: Video? Video nemá s vaší 'shameless self-promotion' společného nic. Moje poznámka se týkala pouze uvedené citace, ovšem patřičně vytržené z kontextu, to připouštím... : ) Prostě mě to rozesmálo. Ale vy to asi vnímáte v úplně jiných souvislostech. To je pak těžké : )

    OdpovědětVymazat
  24. Alexi, žádný JzP, pouze SP, ale neva. No tak to se pak nedivte, když to vytrhnete z kontextu. No ale trochu i moje chyba, protože já vnímám ještě druhý význam slova píča. Tedy chápu ho nejen jako termín pro rodidla, ale i jako těžkou urážku. Proto to popichování Vodníka. Přišlo mi, že v té debatě se zároveň s obhajobou názoru teistického prosadil i určitý antiteismus.

    OdpovědětVymazat
  25. SP: Duh! Shame on me! Samozřejmě - Starý pán : )

    Já jsem na píču myslel až v druhé řadě. Měl jsem zato, že když jste napsal, že "Bůh je obří tentononc", tak jste myslel to druhé nářadí, které je zapotřebí k oplodnění...

    OdpovědětVymazat
  26. Tak to se Vám fakt povedlo, AJ. Asi jako kdybychom seděli ve vlaku z Prahy do Bakova nad Jizerou a Vy jste se mě ptal, kdy už budeme v Ulánbátaru...:o)

    OdpovědětVymazat
  27. SP: I don't know... Nebude to spíš tím, že jste příliš skromný? : )

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>