sobota 18. září 2010

Český pohled na Ameriku

Myslím, že zejména pro Alexe Juchelku bude výborný článek od Jiřího Pehe zajímavý. Já z něj odcituji jen část posledního odstavce:
"Co mnozí kritici Ameriky plně nedoceňují, zejména ti, kteří osud USA nahlížejí prizmatem geopolitických her nebo ideologických preferencí, je skutečnost, že Amerika je mnohem více než jen stát. Je to nesmírně komplexní a životaschopný organismus, občanský projekt, v jehož rámci se nakonec všichni přistěhovalci do USA stávají Američany, zatímco v Evropě imigranti často žijí na okraji společnosti třeba ještě ve třetí generaci."
To je totiž to, proč v USA nejsou problémy s muslimy (a proč já Ameriku nemám rád ;-)).

42 komentářů:

  1. Tak to by mne zajímalo, zda OM měla pro převzetí článku svolení, nebo zda ho sprostě ukradla.

    OdpovědětVymazat
  2. Bill Kauffman: "Philip Roth’s The Plot Against America is the novel that a neoconservative would write, if a neoconservative could write a novel."

    OdpovědětVymazat
  3. Vodniku:
    skutečnost, že Amerika je mnohem více než jen stát. Je to nesmírně komplexní a životaschopný organismus,..

    Dukazem životaschopnosti je prave schopnost se branit a pomineme li nejakou obcas potrebnou obet jako 9/11 ktera umozni co by bez ni slo tezko, zadne nebezpeci ktery by ji ohrozilo nejak vyrazne a zasadne nenia USA nehrozi.
    Navic si to umi pojistit serii bezpecne "bezpecnostnich"opatreni :-)
    Posledni pripad mam pred sebou v novinach.
    Vedec Pedro Mascheroni ktery pracoval v US nuclear research v Los Alamos National Laboratory od r1979 do 1988 byl zatcen a bude souzen za vyzrazeni atomoveho tajemstvi komu jinemu nez Venezuele, uhlavnimu nepriteli USA v Jizni Americe!
    Se svoji manzelkou ktera pracovala tamtez si prisli dle informaci poskytnutych tisku na $US793000.
    Ale nepropadejte panice, USA nehrozi od Venezuely zadne nebezpeci nebot spion nebyl agent Venezuely ale " who was actually an undercover FBI agent" !
    Dalsi priklad jak byla Emerika zachranena.
    Stale je zachranovana a proto pri navsteve USA muzete pocitat i s tim, ze pokud Vas oslovi zena s navrhem ze by si s Vami rada zasukala, muzete s pravdepodobnosti vetsi nez malou pocitat s tim, ze je to "undercover" agenta FBI. Pred casem jedna ochrankyne USA(prostitutka FBI) takto nachytala jisteho znameho Anglickeho herce.
    A problem s muslimskou komunitou? V Evrope jako v USA jako kdekoli jinde pro kazdeho bez rozdilu plati kdo kde jak se citi a jak se mu zije.
    Ber to tak ze jsou lide kteri se citi jako doma vsude kam prijdou. Na to krasne odpovedel Jan Masaryk kdyz rekl ze doma se citi tam kde si povesi klobouk. Hle spravny svetoobcan jiz pred 100 lety.:-)
    Evropa ma tu smulu ze dostala napor muslimu v millionovych poctech za relativne kratke obdobi v poslednich par desetiletich. Kdyby to ve stejnem meritku obdrzeli v USA, problem by tam byl jiste take viditelnejsi.
    10 millionu illegalu predevsim z Mexika je jiz problem i kdyz nekteri rikaji ze Emericky "melting pot" stravil, roztavil a pretavil jiz mnoho pristehovaleckych vln a poradi si i s touto.
    Ti kteri ziji na hranici s Mexikem jsou ale nazoru jineho.
    Pokud jde o nadpis Český pohled na Ameriku tam je to jasne jak nekteri redneci rikaji az na 150% pripadne i vice, nejen Cesi ale vetsina Evropanu jsou blbci kteri kulo o USA vedi a o co min, o to vic se k USA vyjadruji:-) Samozrejme ze nevhodne neodborne spatne:-(

    USA je nej nej nej a jeste dlouho nej! bude a Vy Eurobridilove se radeji starejte vo svuj "shity" Evropskej dvorek, jsem slysel zde v Klokani jak spravnej Emerican usadil Evropskeho turistu ktery mel k USA vyhrady!
    Neni nad dobrou radu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Amerika je predevsim federace 50 statu, kazdy se svym guvernerem, statni ustavou a svou lokalni ekonomii, jedinecny svou polohou i zvykovymi tradicemi. Takze nezli se splni sen nenavistniku o totalnim americkem kolapsu, tak by se Spojene staty musely napred rozpadnout na nekolik mensich oblasti. Staty, ktere jsou sobestacne v potravinach by existovaly dale bez drastickych zmen, jako uz existuji v dobe krize. Tato krize vlastne jiznim statum pomaha, protoze se vyrazne zmensily prichodivsi hordy z Mexika pro nedostatek prace. Uprimne, je nemozne udrzovat neustaly rust, je take potreba pribrzdit, TRH se timto sam koriguje.

    Udajne podplaceni a vyzrazovani statniho tajemstvi je normalni bezpecnostni taktika v USA, od toho preci mame FBI. Mezi jinymi ukoly zkouset jedince, jestli se nechaji podplatit nebo svest k ilegalni aktivite. Myslim, ze by si neco takoveho meli poridit i v Ceske republice a nabizet politikum baksis za kontrakty nebo tunelovani. Polapeny ptacek by pak ztratil teple hnizdecko...Mozna.:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Toho Peheciho clanku jsem si tez vsiml, na jeho blogu. Trochu OT, ale zde je zajimavy a podnetny clanek ze stejneho puvodniho zdroje (Pravo)od Kellera.

    Světová banka a Otec Goriot

    OdpovědětVymazat
  6. Na tema toho zadluzeni, kdyz se skrta hlavne v socialnich systemech a obrovske penize sly banksterum, a kdo to ma svlastne splacet, me napadla zatim takova dosud nedotazena uvaha.

    Podobne jako existuji dane z nemovitosti, mohly by existovat dane z cennych papiru. Cca 80% vsech cennych papiru vlastni v USA cca 2% obyvatelstva. Takze podobne, jako se dani nemovitosti nekolika malo procenty rocne, mohly by se danit i drzeni akcii napr.

    Kdyz ma napr. Warren Buffet nejakych 60 mld dolaru ci co, tak by se prevedlo treba 1.5% rocne na stat, nejakych bratru 450 milionu. Danila by se dejme tomu jen portfolia nad 10 milionu dolaru. Asi by to bylo systemovejsi reseni, nez aby chudak Buffet musel zebrat u svych kolegu, aby dali na charitu.

    Otazka ale treba, co by takova dan udela s cenou akcii. Stat by ty akcie totiz musel prodavat, aby ty desitky ci stovky miliard dolaru rocne ziskal a to by zrejme zacvicilo s jejich cenou a nakonec by stejne moc neziskal.

    Co z toho ale vyplyva imho je, ze dan z prijmu tyhle veci nevyresi, musela by to byt nejaka vhodna dan z majetku tech opravdu nejbohatsich, jejichz bohatstvi v relativnim meritku neustale vzrusta, zatimco stredni trida rozevira nuzky a relativne se propada a to je i jeden z duvodu tech hospodarskych problemu.

    Dalsi otazka co s penezi utrzenymi za akcie, kdyby uz se je nejak podarilo prodat, ma stat delat. Ja myslim, ze pouzit ke snizeni zadluzenosti, dani stredni tridy, pristupnosti vzdelani, nikoliv k socialnim davkam jako takovym.

    OdpovědětVymazat
  7. Pardon 1.5 procenta z 60 miliard z predchozi uvahy je 90 milionu, nejak jsem se prepocital.

    OdpovědětVymazat
  8. Sleduji diskusi, ale muj pristup k internetu je pouze obcasny. Jsme na cestach, momentalne v Barcelone, ale jel jsem i pres Pisek... ; )

    OdpovědětVymazat
  9. AJ: Já jedu zítra do Cadaques, dorazím v úterý ráno...

    OdpovědětVymazat
  10. No jo, my se porad mijime. Nejbliz jsem ti asi byl v schipholu. dcera udelala v cr asi 3000 fotek (neprehanim), od podzimnich zahrad a hrbitovu na sev. morave, pres jidla v u babicek a v restauracich, byl jsem jejim cechofilstvim docela nadsen, i kdyz jeste porad nejsem takovym antiami, jako ty ; ) jenze ona je proste bozi, a ty vlastne taky... : ) zatim mame good time, presto, ze i kdyz mame eadi ceskou stravu, ceska strava nema rada nas... Pomalu se lecime ve spanelsku, pomoci italskych negroni... Sorry JzP ze jim z toho delam travelog.

    OdpovědětVymazat
  11. Emerican AJ na ceste Evropou by mohl byt hezky clanek :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jeste pohled na Emeriku a do ni.
    Neco o snaze Obamy posilit svou silu a pravomoci
    OBAMA

    Kdyby tohle zkousel Klaus ci nekdo v Evrope, to by bylo kriku:-)
    Kdyz Obama Zlatousty tak OK ?
    Se nedivim republikanum ze ho maj radi jak vosinu v prdeli:-)

    OdpovědětVymazat
  13. JzP, Astr: Tak už jsme se vrátili z cest, vyzvedli kočku z kočičí ubytovny a začali se zabývat každodenními starostmi. Nevím, zda se vzmůžu na článek, nejlepší by to bylo formou rozhovoru.

    Nehlubším zážitkem bylo zjištění, že ačkoliv máme rádi české jídlo, české jídlo nemá rádo nás (dceru z toho vyjímám, tá může a má ráda všechno : )

    OdpovědětVymazat
  14. Mne se socha Svatopluka libi, zapada do formalniho prostredi materialem, umeleckym provedenim i ideologickym nabojem--toto vse jsou podminky pro vytvarne umeni ve vladnich prostorach..
    Nesdilim vyjadreni jednoho kritika, ze socha nikoho nenuti k premysleni--to asi je zvykly na to, ze se u moderniho umeni musi spekulovat, co tim vlastne umelec chtel rici. Nekde u abstraktniho objektu je to na miste, v pripade sochy Svatopluka vsak je dulezitejsi celkova idea, nez zkoumani tvaru a umeleckych krivek. Urcite daleko dustojnejsi namet oproti umrnenym penisum D.Cerneho.
    Jedine o vyzdvihovane historicke strance trochu pochybuji, Slovaci zrovna tak jako Cesi byli casti Velke Moravy, Svatopluk byl tedy kralem cele tehdejsi oblasti. Coz je vlastne v poradku, Slovaci si asi podprahovym vnimanim jezdecke sochy Svatopluka zvysuji vlastencke nadseni a podstrkuji krestanskou tradici, neb za krale Svatopluka prislo do zeme krestanstvi...

    OdpovědětVymazat
  15. Daniela: s tím Černým se shodneme, ale křesťanství přišlo na Velkou Moravu už v první polovině 9. stol.; Svatopluk naopak sv. Metodějovi zatápěl a jeho žáky po jeho smrti vyhnal.

    OdpovědětVymazat
  16. Vodniku,
    ve skole jsme se ucili, ze Cyril a Metodej prisli na Moravu v roce 863 na pozvani krale Rostislava.
    Sireni krestanstvi vsak bylo podle jinych historickych zdroju (nemeckych) omezene, nove slovanske pismo se teprve zavadelo k velke nespokojenosti Franku, kteri si na uzemi delali narok. Vnitrni boje o moc pak pomohly zakernemu Svatoplukovi k neomezene vlade. Ten sice biskupa Metodeje toleroval, avsak nechranil-Metodej se musel neustale obhajovat a branit proti bavorskym biskupum, kteri prosazovali cteni a psani bible v latince.
    Proto jsem povazovala za klicovy fakt to, ze az v roce 879, na zadost Metodeje, papez Johan VIII dal do spravy sv.Petra, ciliz pod rimskou spravu, Velkou Moravu. S povolenim uzivani slovanskeho jazyka a pisma.. Na trune sedel Svatopluk, to preci uz byl oslepeny Rostislav po smrti, nebo jak to bylo?

    OdpovědětVymazat
  17. Panebože, "Danielo", to jsou ale bláboly.

    OdpovědětVymazat
  18. Sakra, vidím, že se to jídlo na mně asi opravdu podepsalo, když o něm musím psát 2x : )

    OdpovědětVymazat
  19. Danielo, křesťanství šířili iroskotští missionáři v našich zemích už dřív a v současné době historici soudí, že to bylo významnější než se donedávna myslelo. Každopádně pokud to byla taková směsice křesťanství a bizzarních pověr, o které referuje Život Konstantinův, tak lze říct, že stálo za bačkoru. Konstantin a Metoděj přinesli křesťanství ve srozumitelném jazyce, což byla v tehdejší Evropě - mimo hrstky intelektuálů, mluvících latinsky - obrovská vzácnost, která bohužel neměla dlohého trvání a skončila v našich zemích definitivně zavřením Sázavského kláštera o dvě století později. Nejdůležitějším faktorem (vedle srozumitelného a nepochybně pravoslavného křesťanství) bylo pro Velkou Moravu založení vlastního biskupství. Svatopluk se v tomto processu nijak kladně nevyznamenal. Je tragedií českého národa, že i později mezi jeho panovníky o takové Svatopluky nebyla nouze.

    OdpovědětVymazat
  20. AJ: ??? jak mám rozumět tomu, že české jídlo nemá rádo vás? Jako že od vás utíká horem dolem?

    OdpovědětVymazat
  21. Vodníku, nejsou to sice bláboly jako u "Daniely", ale přesto jste nevyhnul šíření mýthů:

    Každopádně pokud to byla taková směsice křesťanství a bizzarních pověr
    Jestli jste si nevšiml, tak právě v té době zuřila v Byzanci odporná herese.

    Ony pověry jste si vymyslel.

    Konstantin a Metoděj přinesli křesťanství ve srozumitelném jazyce
    Kdyby toto byla pravda, tak by iroskotská missie měla úspěch roven nulle.

    A pokud je staroslověnština takový úspěch, v kolika národních jazycích se pravoslavná mše slouží dnes?

    Oba muže – učitele a žáka – spojilo věrné přátelství, které Konstantin – Cyril nezradil ani v Římě, když tam prodléval před svou smrtí a byl tam jistě svědkem, kolik pomluv se vyrojilo proti velkému patriarchovi za to, že hájil stará původní práva pravoslavných východních církví proti světovládným nárokům římských biskupů.
    Ačkoliv byl Cyrill skutečně Photiovým žákem, jejich pozdější vztah byl více než chladný: Oba o sobě navzájem mlčeli. Cyrill jako mnich byl totiž následovníkem sv. Theodora Studity, ostrého kritika caesaropapistů, které později ztělesňoval právě Photius.

    Z toho vidíme, že pravoslavná církev lidi bludných názorů netrestala tělesně, jako se to například dělo na západě upalováním kacířů.
    Aha. Basil Bogomil, Avvakum a Quirinus Kuhlmann asi nejsou nic. Proč musí pravoslavní tak primitivně lhát?

    křesťané uctívají ne materiál (malbu), ale prvoobraz, originál, který je zobrazen
    x Basil of Caesarea: On the Holy Spirit 18,45: "The honor paid to the image passes to the prototype".

    Patriarcha se chytá posledního argumentu, který dosti často slyšíme jako námitku proti uctívání svatých ikon i dnes: „Bůh řekl Mojžíšovi – Neučiníš si všelikého obrazu...“ Na to je mu řečeno: „Kdyby byl řekl – Neučiníš si nižádného obrazu, správně bys to namítal. Ale Bůh řekl: neučiníš si »všelikého«, to jest nedůstojného.“ Na to nemohl již bývalý patriarcha nic namítnout a zahanben zmlkl.
    x "Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí."

    OdpovědětVymazat
  22. Mýlíte se - obětí mythů jste Vy!

    právě v té době zuřila v Byzanci odporná herese.
    Která? Ikonoklasm skončil definitivně v r.843, konflikt sv. Ignatios vs. sv. Photios neměl s věroukou nic společného.

    Ony pověry jste si vymyslel.
    Nikoli: referuje o nich dost podrobně Život Konstantinův. Leda že by si je vymyslel jeho author...

    Kdyby toto byla pravda, tak by iroskotská missie měla úspěch roven nulle.
    Mínil jsem samozřejmě Písmo a ritus. Jistě iroskotští missionáři nemluvili s prostými rolníky latinsky. Ale když sloužili mši nebo četli z Písma, nikdo jim nerozuměl.

    v kolika národních jazycích se pravoslavná mše slouží dnes?
    Ve všech, kde se slouží pravoslavná bohoslužba. Střídá se ovšem s tradičními jazyky. Nevím, jak je tomu v Rusku, Srbsku nebo Bulharsku. Dnes je ovšem naprosto jiná doba, právě dnes je možné sloužit staroslověnsky (na Západě latinsky), protože každý věřící má v kostele k disposici překlady.

    Oba o sobě navzájem mlčeli. Cyrill jako mnich byl totiž následovníkem sv. Theodora Studity, ostrého kritika caesaropapistů, které později ztělesňoval právě Photius.
    Toto vysvětlení onoho mlčení máte odkud?

    Proč musí pravoslavní tak primitivně lhát?
    To je trochu ostré obvinění, nemyslíte? Měl byste si to nastudovat, než napíšete takové obvinění! Bogomil ani Avvakum (toho třetího neznám) nebyli trestáni za názory, ale za aktivní rozbíjení Církve. Se západním massálním upalováním kacířů to samozřejmě nesnense srovnání ani náznakem!

    křesťané uctívají ne materiál (malbu), ale prvoobraz, originál, který je zobrazen
    x Basil of Caesarea: On the Holy Spirit 18,45: "The honor paid to the image passes to the prototype".

    Kde vidíte protimluv? Nastudujte si sv. Jana z Damašku! Co se posledního odstavce týče, neumím hebrejsky ani řecky, takže nevím, jak to Torah nebo Septuaginta přesně formuluje. Já to chápu tak, že se nemají klanět zpodobnění Boha jako telete apod. Ohledně theologie ikony opět odkazuji na sv. Jana Damašského.

    OdpovědětVymazat
  23. Ikonoklasm skončil definitivně v r.843
    No a kdy asi iroskotské missie probíhaly? Za Cyrilla a Methoděje?

    Leda že by si je vymyslel jeho author...
    To ho neomlouvá.

    Mínil jsem samozřejmě Písmo
    A mužici si snad četli v Písmu? Vy z pravoslaví děláte div ne kalvinism. Jestlipak víte, z kterého roku je první ruský překlad Bible?

    Ale když sloužili mši nebo četli z Písma, nikdo jim nerozuměl.
    Eli, Eli lema sabachthani. Pročpak to asi Ježíš neříkal tak, aby mu okolostojící rozuměli?

    Toto vysvětlení onoho mlčení máte odkud?
    Z France Grivece. Přečtěte si projednou něco rozumného, než jen furt pravoslavnou propagandu.

    Bogomil ani Avvakum (toho třetího neznám) nebyli trestáni za názory, ale za aktivní rozbíjení Církve.
    To se dá říci o západních hereticích taky, např. o Husovi. Wicleff upálen nebyl.

    OdpovědětVymazat
  24. Vodník: "Jako že od vás utíká horem dolem?"

    Úplně takto asi ne a 'horem' už vůbec ne, ale je pro nás rozhodně už příliš těžké, ve srovnání s tím, na co jsme zvyklí.

    To víš, rodina vaří a nebo jdeš do restaurace, kde mají desetistránkový jídelníček, nevyber si něco, když jsi na dovolené... : )

    OdpovědětVymazat
  25. No a kdy asi iroskotské missie probíhaly?
    Myslel jsem, že "tou dobou" míníte dobu mise cyrilometodějské. Jistě ale obrazoborectví v Byzanci neospravedlňuje ty děsné fámy, které šířili u nás kněží latinského obřadu.

    To ho neomlouvá.
    Já vím, že Vy to víte líp, co bavorští a italští kněží u nás hlásali a čemu věřili...:-)

    A mužici si snad četli v Písmu?
    Nemuseli. Vnímali svatou liturgii, viděli ikony. Západní rolníci ale neměli nic než kázání. Není divu, že zde tak významnou theologickou roli hráli "kazatelé" a že protestantism vypadá tak, jak vypadá...

    Pročpak to asi Ježíš neříkal tak, aby mu okolostojící rozuměli?
    Okolostojící židé mu rozuměli.

    Franc Grivec může mít i pravdu, ale je to římský katholík a ekumenista; já poslouchám jiné authority. A myslím, že jste to Vy, kdo by měl přestat čerpat z římskokatholické propagandy - ještě tomu začnete věřit, člověče!

    To se dá říci o západních hereticích taky, např. o Husovi
    Hus rozbíjel církev?? Nepletete si ho s Lutherem nebo jiným reformátorem? Protestanti si totiž Husa rádi přivlastňují!...

    OdpovědětVymazat
  26. Prosím Vás, pánové a pani,
    s tím Svatoplukem přece nejde vůbec o umění, ale hlavně o fakta:

    Vodníku, i kdybyste chtěl ze Svatopluka udělat něco slovenského, tak rozhodně asi ne krále, když byl Velkomoravský kníže, proboha.

    Další problém je v tom, že snad žádná část "Svatoplukovy výstroje a výzbroje" neodpovídá historické realitě, což je nejhumornější právě na tom kříži, který v této formě používali pouze Hlinkovy gardy, navíc na štítě, který se také podle historiků tehdy vůbec nepoužíval.

    Nevím, proč do toho pan AJ plete moderní umění, protože ta socha je naopak historizující, jenže blbě, takže je "Svatopluk" dysproporcionální, na koni v poloze, ze které by ve skutečnosti už dávno sletěl, a v ruce má meč tak nesmyslně dlouhý, že by ho podle fyzikálních zákonů takhle neudržel. Ale prý si toho autor byl vědom, tak tomu koni udělal takový obří penis, že všichni turisti koukají jen na něj.

    Jako my jsme pěkné ostudy, ale v tomhle jsme za Slováky zůstali o několik koňských délek (i když je a Poláky s neobřezanými pysky pan Vodník pořád obhajuje)

    OdpovědětVymazat
  27. Kdo najde zásadní rozdíl mezi následujícími hláškami (IMhO obě blbé), vyhraje cenu.

    Franc Grivec může mít i pravdu, ale je to římský katholík a ekumenista; já poslouchám jiné authority.

    Radeji se budu mylit s USA nez mit pravdu s Ruskem.

    Půvabně se židobijec Vodník chytil do pasti vlastních slov.

    OdpovědětVymazat
  28. Starý pán: kde dělám ze Svatopluka krále? To se obraťte na Danielu. K soše, její umělecké nebo politické hodnotě, jsem se vůbec nevyjadřoval. Poláky ani moc neznám, nijak mi nevadí (měl jsem štěstí, že jsem osobně poznal samý dobrý) a Slováky mám radši než Čechy, to je pravda, protože jsou srdečnější a míň hmotařsky orientovaní, i přes ty kapitální baráky, co si začali stavět za Husáka, i přes ten jejich někdy tak přiblblý nacionalism.

    OdpovědětVymazat
  29. Anonymní rozumbrada: srovnávání nesrovnatelného oblibují na jiných serverech a trollové tu nejsou vítáni už vůbec!

    OdpovědětVymazat
  30. Starý Pán: To jste si mě asi s někým spletl, já zde přece o Svatoplukovi vůbec nediskutuji. BTW, gratuluji k vítězství Plzně... : )

    OdpovědětVymazat
  31. Ja jsem s Vodnikem diskutovala. Nemuzu za to, ze Svatopluka bere dnesni historie jako krale zrejme na podklade, ze si sam rikal "rex". Take casto texty nezminuji jeho preferenci v jazykove lithurgii, ale je jasne ze i kdyz podporoval latinskou, nechal na cas existovat staroslovanskou. To melo dalekosahle dopady jen v ceske historii, je podstatne, ze krestanstvi, hlavni ideologie se za Svatopluka sirila dale.

    Ze vyzbroj sochy Svatopluka neodpovida historicke skutecnosti je zajimava kritika, ale to se casto stava, ze predstava davneho hrdiny se modeluje a prizpusobuje modernimu chapani. Lidi projektuji do umeni sve emoce. Neumerne dlouhy mec? Treba to melo znazornovat lidskou snahu priblizit se k nebi, Bohu, kdo vi.

    OdpovědětVymazat
  32. Jé, sorry, pane Juchelko, já si Vás spletl s JzP.

    OdpovědětVymazat
  33. "Nemuzu za to, ze Svatopluka bere dnesni historie jako krale zrejme na podklade, ze si sam rikal "rex"."

    Co to blábolíte? Jaká dnešní historie? To byl Ficův nápad.

    "Ze vyzbroj sochy Svatopluka neodpovida historicke skutecnosti je zajimava kritika, ale to se casto stava, ze predstava davneho hrdiny se modeluje a prizpusobuje modernimu chapani."

    Ale hovno, ten sochař je prostě ...

    OdpovědětVymazat
  34. Ale hovno, ten sochař je prostě ...
    ...bývalý dvorní sochař kommunistického régimu.

    OdpovědětVymazat
  35. Ano, ale takto jsem to napsat nechtěl, totiž chtěl, ale nechtěl jsem aby to vyznělo, že podle mě musí být nutně morální hovado i umělecky neschopné. Nehledě na to, že by to bylo podobné kádrování jako dřív, ne?

    OdpovědětVymazat
  36. Tož JzP, ještě jednou, tady nejde vůbec o umění, tady jde o manifest toho nejhoršího z vlasteneckých snah jednoho národa. Jde o to, že se Fico rozhodl, že Slovensko musí mít nějakou slavnou historii a nějakého krále, tak si to vycucal z prstu ... a ještě z něj nechal udělat hlinkovce :o)

    Velbloud se Vám může líbit nebo nelíbit, ale nepředstavuje falsifikaci, to by pod ním muselo být napsáno něco jako "tohoto velblouda dobyli plzeňští na sirotcích, aniž by si pomohli zradou".

    OdpovědětVymazat
  37. No Slováci jsou o krok napřed, ale i v takovém Brně chtěli mít nějakou sochu.. tak bádali koho by tak usochali a napadl je pantáta Jošt.
    Naštěstí to dnešní papaláši nestačili dotáhnout do konce tak, jako to černé péro na Svoboďáku.

    OdpovědětVymazat
  38. Mam vzdycky potouchlou radost, kdyz obstarozni svazak povykuje, ze blabolim,
    zatim co jeho mrzuty blabol zamoruje internet. Mne je Svatopluk ideologicky celkem ukradeny a jestli se Fico veze na nacionalnim citeni to take,-napsala jsem svuj nazor, ktery jsem si zrovna overila, ze stoji na korektnim podklade.. Takze Stary pan jiste jeste zije v hradecku s kozama, neb toto bude podle jeho moudra tez blabol, ze...:-))
    .
    From Wikipedia, the free encyclopedia

    A historical representation of King Svatopluk

    Svatopluk I[1] (around 830 - 894) from the House of Mojmír was the prince of the Principality of Nitra (850s - 871 and then the King of Great Moravia (871 - 894). Under his rule Great Moravia reached its maximum territorial expansion.

    Similarly to his predecessor, Svatopluk I. used the title of the king (rex)..He subjected many neighbouring lands inhabited by Slavic tribes: Vistulans (southern part of Poland) (874), Silesia (880), Tisza basin (881), Balaton principality (883), Bohemia and Lusatian Serbia (890). Under his reign, the Great Moravian Empire reached its greatest territorial extent.
    -------

    Vsimnete si toho nadpisu, Stary pane,
    po cesku je to "Historicka reprezentace krale Svatopluka"...:-)

    OdpovědětVymazat
  39. Jestli k tomu mohu něco dodat jako historik, tak Svatopluk se s nejvyšší pravděpodobností označoval góthským "kniaz". Jak to překládat do latiny, nebylo jasné. Slované tendovali k "rex", ale nakonec převážil západní "princeps".

    OdpovědětVymazat
  40. GP: myslel jsem, že "rex" je vyhrazeno pro krále, tedy hlavu království, viz české panovníky, kde "králem" byl jen Vratislav a Vladislav, teprve od Přemysla Otakara I. to bylo dědičné, tedy "království". A Velká Morava "královstvím" nikdy nebyla. Jestliže byl Rostislav knížetem, proč by měl být Svatopluk králem? Udělil mu ten titul snad německý, pardon, "římský" císař, tak jako Vratislavovi nebo Vladislavovi?

    OdpovědětVymazat
  41. "Rex" samozřejmě znamená "král". Nicméně, vtip je v tom, že nikde není řečeno, co znamená "kniaz".

    Rostislav i Svatopluk byli "kniazi", jak jim říkáme česky, je věc druhá. Titul "kniaz" jim nikdo neudělil, byli jím z rozhodnutí svého národa.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>