čtvrtek 16. září 2010

Sv. Theodor Studita

1 komentář:

  1. Googlováním se pravdy nedoberete. Jestliže patristika mezi pojmy "svatý" a "blahoslavený" nerozlišovala a nerozlišují mezi nimi ani někteří pravoslavní dnes, jiní to zase dělají a dobře vědí proč. Není na tom nic nekanonického nebo zapovězeného. V učení bl. Augustina byla řada chybných míst.

    Ad Wiching: Vy jste zcela zřetelně použil kausální vyjádření: "...a proto..." To je jasná implikace. Ale fakt, že je někdo pravoslavným biskupem, pravdivost jeho víry neimplikuje (a morální bezúhonost už vůbec ne).

    Ad Honorius: zastával monothelitism a byl odsouzen jako bludař Šestým ekumenickým koncilem.

    Ad herese: Vámi uváděná citace přece uvádí, že se slova "herese" užívá i v případech lehčích a dopooručuje rozlišování. O.k., nerozlišuji zde, rozlišuji u "svatý" vs. "blahoslavený". Theologie není právo.

    Sv. Theodor Studita je pravoslavný svatý, stejně jako sv. Photios, nevím, proč s ním argumentujete. Mezi studijskými mnichy byli mnozí zabednění fanatici, které Církev odsoudila. Sv. Kyril Alexandrijský je svatý, zatímco alexandrijští mniši v jeho časech rozsápali Hypathii a vraždili židy.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>