úterý 12. října 2010

Forum 2000

Přední světový intelektuál a humanista Václav Havel sezval na letošní výsluní rozumbradů opravdu podivnou sebranku. Mirek Topolánek je ještě neškodný, ale co tam dělá gauner Bakala? (Za Zaorálkovo označení "gauner" naň Bakala podal trestní oznámení a soud prohrál). No a přítomnost Paula Wolfowitze, jednoho z architektů války z vylhaných příčin, už mi docela vyráží dech. Pehe říká, že je třeba diskutovat i s názory opačnými. Fajn. Lze tedy očekávat, že na Forum 2000 příští rok přijede Ahmadínežád nebo Ernst Zündel? On by stačil takový Finkelstein. Ale kdepak, to nehrozí, pojďte se vsadit!

A mudřec, humanista a filosof mudruje nad tím, jak nás konsumerism vhání do osamocení. Člověku by slza skanula, jak ten moudrý muž medituje nad existenciálními problémy moderního člověka. Hlavou rozumně přikyvuje, jako přikyvoval bombám, padajícím na Bělehrad, Baghdad a Afghánistán. Vpravdě humanista každým coulem! Jeden z těch, kteří mají lví podíl na tom, že se to slovo stává nadávkou.

13 komentářů:

  1. No jak řikával už Švejk, každej jsme odněkud. A Havel je určitě spíš postavou ze salonu Bakaly a fandou americkýho způsobu života, než aby se dostal do zemljanky bytu zbavenýho horníka. Čili stačí znát kontext, potřebnej pro vyhodnocení příslušný informace, netřeba se stát rovněž moralizátorem.

    Takhle myslim vzniká většina rozčarování a nepochopení, nejen z Havla. On byl takovej už za disidentských let, jen se stejnej kontext u celý tý Vondrovy a Rumlovy party projevoval jinak (nesouhlasem s bolševikem).

    OdpovědětVymazat
  2. To snad přeháníte, ne? To, že je někdo "fandou americkýho způsobu života", má omluvat to, že na setkání (prý) elitních světových humanistů pozve válečného zločince?? Wolfowitz má zcela evidentně na krku to, za co se v Norimberku Keitel nebo Jodl zhoupli! A že je Bakala kámoš - to ho tam pozvu, i když je prokazatelnej gauner?? Já se za totáče v těhle kruzích taky pohyboval, dneska bych si před nima leda uplivl...:-(

    OdpovědětVymazat
  3. Uvedení článku na pravou míru:

    Pokud někdo udá, tak celou věc se vším všudy přebírá stát a udavač nemůže nic prohrát. Soud o něm totiž nerozhoduje.

    Pokud Bakala nikoho neudal, pouze podal žalobu a svůj spor prohrál, neznamená to, že je morální a správné někoho urážet. Jak Vodníku ve vztahu k Bakalovi naplňujete příkaz Mt 22, 39? Třídní nenávist bych pochopil u kommunisty; u křesťana jí nerozumím.

    OdpovědětVymazat
  4. Pokračování: Keitel – "Due to his signature on orders which called for soldiers and political prisoners to be killed or disappeared, he was sentenced to death." Wolfowitz něco podobného podepisoval?

    Jodl: "The principal charges against him related to his signature of the Commando Order and the Commissar Order, both of which ordered that certain prisoners were to be summarily executed. Additional charges at his trial included unlawful deportation and abetting execution. Presented as evidence was his signature on an order that transferred Danish citizens, including Jews and other civilians, to concentration camps." Wolfowitz něco podobného nařizoval?

    V debatě však pokračovat nebudu; po podobném falšování historie to nemá cenu.

    OdpovědětVymazat
  5. Nu, máte pravdu, že jsem měl použít spíš přirovnání k Dönitzovi nebo Raederovi, ti byli souzeni "jen" za zločiny proti míru a za válečné zločiny.

    Ohledně Matouše jste samozřejmě úplně mimo: NZ nikde nezakazuje nazývat gaunera gaunerem.

    OdpovědětVymazat
  6. Bych rád také doplnil Vodníka, že "gauner" není třídní označení.

    OdpovědětVymazat
  7. Protoze vazenu panu GP obcas rozumim jeste mene nez malo, nejedna se doufam o obhajobu Wolfowitze "an block" tedy se vsim vsudy, ale jen o vyhradu k Vodnikovu srovnani se jmeny Keitl & Jodl.
    Co se jevi jako historicky nevyvratitelne je fakt ze zatim co Wolfowitz (a smecka kolem neho)radil ve Wajthauzu a kongresu az tak intenzivne ze na jeho rady JWB dal ci musel dat, tedy byl iniciatorem, Keitel a Jodl se dopustili toho ze byli vykonavatele, nikoli iniciatori!
    Mozna prave za tu moudrost a politickou predvidavost byl Wolfowitz Havlem pozvan?
    Dovolim si pripomenout ze diky jeho moudrym radam
    je soucasny stav pokud jde o obeti v Iraku nasledovny:
    -------------------------------
    Number Of Iraqis Slaughtered Since The U.S. Invaded Iraq "1,366,350"
    www.justforeignpolicy.org/iraq/iraqdeaths.html

    ---------------------------------

    Number of U.S. Military Personnel Sacrificed (Officially acknowledged) In America's War On Iraq: 4,742
    icasualties.org/oif/

    Number Of International Occupation Force Troops Slaughtered In Afghanistan : 2,145

    Cost of War in Iraq & Afghanistan
    $1,091,491,307,023
    http://www.costofwar.com/

    Mimochodem kdo si objedna vrazdu dostane vyssi tresta nez najaty vrah, jen v pripade Vlci smecky a hlavniho predstavitele ucet za objednavku dosud spocitanych mrtvol jiste nelze vystavit.
    Paragrafy kde se rika ze kdo navadi k trestne cinnosti atd.. je nepouzitelny nebot plati, ze:
    Quod licet Iovi, non licet bovi ....

    Dodnes jsou lide kteri si to pochvaluji v mire vetsi nez male. Jako treba Mr.Halliburton, alias byvaly vicepresident Ick Cheney. Dodnes te firme tecou milliardy a aby nemuseli platit dane presunul si Halliburton svuj headquarter do Dubai:-(
    V roce 2007 pisi noviny ze Halliburton udelal Last year, it earned $2.3 billion in profits.
    Moudre hlavy vi jak se vyhnout danim:-)
    Muzete se pokusit to vyzkouset i Vy a podobnym presunem se vyhnout placeni dani.
    ABC news
    Ale pozor, opet plati, ze :Quod licet Iovi, non licet bovi ....

    Humanista Havel jen potvrdil co je zac a pohled na neho je nemenny. Ti co jej miluji a vidi se v nem, u tech ziskal na popularite. U jinych naopak posil svoji uroven humanitarniho bombardaka:-(
    Vot tak tovarisci humanisti:-(

    OdpovědětVymazat
  8. Prostě tahle partička byla už za bolševika významná svym amerikofilstvim, tak se nedivte, že to zrovna tihle zničehonic vyhráli .. i když tehdy fenomén oranžové revoluce ještě nebyl tak populární. A že se kamaráděj s jinými "vítězi".

    Havla nehodnotim, na to je historie moc mladá, a nejhorší je prej zklamaný očekávání (a smrt z vyděšení). Dneska mi jsou určitě bližší ti, co mu to před vchodem zkusili připomenout.

    OdpovědětVymazat
  9. Holt se málo zajímám o rejdy předního světového humanisty, ale Wolfowitz tam byl už v r.2007. A jak tak čtu ty jména, spíš se ptám, co tam kdy dělal dalajláma...

    OdpovědětVymazat
  10. Bartošův článek na Reformy.cz mi promluvil z duše, jen ten závěr mi přijde poněkud nadnesený. Do Bilderbergu mají kecálkové z Forum 2000 přece jen dost daleko, přesto, že je občas nějaký opravdu mocný svou přítomností roztetelí.

    OdpovědětVymazat
  11. Ale Vodníku, odkdy dalajláma jezdí po světě? Od poražené vzpoury v Tibetu. A kdopak vzpouře pomáhal finančně i organizačně? Stačí trochu gůglit a přátelství dalajlámy s americkými intervencionisty přestane být záhadou.

    OdpovědětVymazat
  12. Ad hans: podle mých posledních pozorování budete mít zřejmě pravdu. Holt jsem zas o illusi chudší...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>