sobota 26. února 2011

Kommunisté byli křesťani?

Člověk, čtoucí český "pravicový" tisk, je zvyklý už na ledacos. A přesto mu koryfejové tzv. "pravice", jako je Ondřej Neff, dokáží stále připravovat nová a nová překvapení. Tak jsem se například dočetl tuhle neuvěřitelnost:
Nicméně, studená válka minulosti měla jednu přednost před válkou, která na přízvisko teprve čeká: komunisté byli aspoň křestani.(zdůraznění je Neffovo)
Nevím, do jaké míry a v čem konkrétně je Neff úkolován hasbarou, ale zdá se mi, že snad jedním z cílů má být diskreditace křesťanství v očích těch, kteří o něm (a nakonec i o kommunismu) nic nevědí. A to je bohužel většina dnešních mladých.

26 komentářů:

  1. No... To je dlouhá historie a spousta souvislostí, proč tomu tak zatím je. Ale souhlasím, že jednou z hlavních příčin je zoufalá neznalost, ba hůře - iluze znalosti dnešní omladiny. Neznají ani Bibli ( aby mohli zasvěceně tvrdit o čem je křesťanství ), ani Marxův Kapitál, nebo další díla, aby mohli porozumět myšlenkám komunismu.

    Dokonce vzniká paradoxní situace, kdy dnešní generace mladých voličů jsou současně obětmi i příčinou toho patového stavu.

    S hlavami dokonale vymytými pravicovou propagandou, zároveň bez vlastní zkušenosti se socialismem, se stávají ideálními voliči pro pokračující nástup fašismu v této zemi.

    Já nevím, co s tím... A nejhorší na tom je, že naivní ( a dokonce lživý ) antikomunismus je rozšířen i mezi mnoha lidmi v současné církvi.

    Přitom komunisté zatím taky o žádný dialog s křesťany asi nestojí. Byť je třeba na Jiřím Silném (Deník Referendum ) a dalších křesťanech vidět, že jsou pro ně levicové postoje samozřejmostí. Hlavně proto, že mají oporu v Bibli. Což si dodnes řada komunistů ( nejen ke své škodě ) neuvědomuje.

    Upřímná víra v pravicové principy je dnes předmětem zájmu spíše psychiatrů
    ( http://www.youtube.com/watch?v=u-OmcnnYWB4 ), než něčím, co lze brát vážně jako cestu pro lidstvo k lepším zítřkům.

    Čím dřív se prolomí ledy a napětí mezi komunisty a křesťany - tím lépe pro většinu lidí na této planetě.

    OdpovědětVymazat
  2. Neffův výrok chápu tak, že komunisté byli předtím, než se stali komunisty, křesťany, a v tomto smyslu s ním nemám problém.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, taky jsem tak p.Neffuv clanek pochopila a vnimala v celkovem kontextu, ciliz ze komuniste BYLI krestanskeho zakladu, komunismus se preci ujal v zemich, kde existovala predtim silna krestanska tradice. Komunismus do ceske kotliny neprisel z islamske kultury a viry. Ani nemohl, protoze filosofie islamu ma rigidni usporadani spolecnosti, ktere nelze menit. Zadne: "Dej cisari, co je cisarovo a Bohu to, co patri Bohu".
    Vira v Allaha a Mohammeda je nezmenitelny program na vsechno lidske chovani. Do posledniho puntiku.

    Paradoxni pak je, ze kvuli teto volnejsi interpretaci svatych textu nekteri knezi, v socialistickem raji hlasali, ze Jezis byl prvni komunista...:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Neffův výrok samozřejmě nelze brát jinak, než napsala Dana. Já tomu rozumím tak, že i komunisté mají rádi své manželky, bratry, sestry a své blízké, což jsou pozůstatky hodnot převzatých z křesťanství. Rádi mají také své hmotné statky, své dači popřípadě vily, domy a majetek. A když komunistům v minulosti hrozilo totální zničení, tak se Západem jednali a byli nuceni udělat ústupky, což je nakonec zničilo. U muslimů je to ale jinak. Oni si neváží ani svého života a ani životů svých nejbližších, žen dětí a starců. Ba přímo naopak, klidně je sami zavraždí a pak jejich zohavené mrtvoly ukazují do kamer Al-Džazíry, vždyť je přece dle Koránu nejen očekáváno, ale i vyžadováno že jakýkoliv úskok, jakákoliv lež i jakýkoliv čin včetně vražd svých vlastních pokud toto je činěno ve prospěch Islámu. A to je zcela zásadní rozdíl mezi diktaturami fašistickými, nacistickými či komunistickými s tou dnešní, islámskou v jakémkoliv státě. Právě proto je s nimi obtížnější bojovat, neboť oni se nebojí totálního zničení a budou s námi bojovat i když je jejich pozice zcela beznadějná. Západní civilizace holt bude muset v budoucnosti najít stejné odhodlání v boji proti muslimům jako dříve v boji proti nacistům, tedy odhodlání je totálně zničit do posledního muže pokud bude existovat džihád. Podle mne tento čas jednou přijde...

    OdpovědětVymazat
  5. TP: překvapil, ba šokoval, mne Tvůj nedostatek logiky. Podle tohoto mustru je tedy o člověku, který uvěřil v Boha, možné říci: "Věřící je nevěřící, protože se z nevěřícího věřícím stal." Nebo naopak: "Atheista je křesťan, protože od křesťanství odpadl." Neméně byli takto křesťany i nacisté. Pokud křesťané konvertovali k něčemu, co je antithesí křesťanství, není tento výrok platný a - vzhledem k jeho zkreslujícímu potenciálu - ani přípustný.

    OdpovědětVymazat
  6. Daniela: komuniste BYLI krestanskeho zakladu, komunismus se preci ujal v zemich, kde existovala predtim silna krestanska tradice.
    Máte na mysli Čínu, Mongolsko, Koreu nebo Vietnam?

    Leho: určitá forma kommunismu se na čas ujala i v Egyptě. Kommunism je rakovina, která je schopná napadnout jakoukoli společnost; to, že ty muslimské ji v celku odolávají lépe, je pro ně rozhodně plus! Wahabitští sebevražední magoři s nepřesností a zkreslením Neffova výroku IMHO nesouvisí.

    OdpovědětVymazat
  7. Ad Anonymní: já myslím, že mezi "levicovým postojem" a "kommunismem" je ještě dost velká vzdálenost. Na "kommunismu" v podobě normalisační totality nic opravdu levicového nebylo (kromě rhetoriky papalášů a Rudého práva) a takový kommunism je - stejně jako ten revoluční Leninův terror - s křesťanstvím neslučitelný. Tady na Západě hodně křesťanů volí sociální demokraty, existuje tu i křesťanská partaj, která má v programu pár "levicových" postojů, zejména v sociální oblasti. Ale je těžko ty situace srovnávat.

    OdpovědětVymazat
  8. Ad Vodník:

    Na to ti odpovím příběhem, který vyprávěl nedávno zesnulý ThDr. Antonín Huvar:

    Tmavý důl ve Rtyni v Podkrkonoší byl proslulý jako nejnebezpečnější pracoviště komunistického vězeňství. Případy požárů, závalů, kde pravidelně zůstávalo mnoho mrtvých, se odehrávaly několikrát do roka. V případě, o kterém Huvar vypráví, zůstalo pod zemí uvězněno několik desítek havířů, včetně dobrovolníků národní brigády SSM. Problém byl v tom, že na záchranné práce do nebezpečného dolu se nikdo nechtěl přihlásit: "My máme jednu povinnost, říkal jsem jednou skautům. My máme být vpředu před těmi ostatními, aby oni se nemuseli starat, jak mají jednat. Skauting je výchova vůdců a ne kopáčů na pokládání káblů. Jak nás tam na tom pochcaném dvoře stálo těch čtyři sta čtyřicet a ti (nadřízení) takovým plačtivým hlasem žebrali, že je tam dole uzavřených sedmačtyřicet havířů a že potřebují lidi na záchranu. Bylo tam ticho, že moucha kdyby se škrábala, tak by to bylo slyšet – ticho z té hrůzy, jak všichni mlčeli, větší ticho jsem nezažil, ani když se mi zdálo, že stojím nad vlastním hrobem. Čekalo se, kdo vyleze... Tak jsem byl takový všivák, vylez jsem první a pak nás už spouštěli dolů dvaatřicet."

    Konečná bilance mrtvých dosáhla nakonec počtu sedm. Po několikahodinovém zásahu záchranného komanda potkal Huvar jednoho z vedoucích dobrovolných pracovníků socialistické mládeže: "Takový bejk, velký silný... Tak mu říkám: ,Hele brácho, co jste tam dělali ty tři šichty? Jste straníci, tak jste si jistě opakovali Marxe, Engelse, nebo Gottwaldovi připravovali přednášky?‘ A on povídá: ,Držku ti rozbiju, jestli mi dáš ještě jednu takovou blbou otázku... Víš, co jsme dělali? Modlili jsme se všichni Zdrávas a děkovali našim babičkám, že nás to naučily.‘"

    OdpovědětVymazat
  9. TP: to není odpověď. Když se modlil, byl to špatný kommunista. Neff měl napsat, že "kommunisté byli (většinou, ne vždy) BÝVALÍ křesťané" a měl by v evropském kontextu pravdu. Otázkou je, zda to má nějakou výpovědní hodnotu, zda muslimové jsou z definice horší než odpadlí křesťané.

    OdpovědětVymazat
  10. Ne, nemyslim asijske zeme, Vodniku..
    Trochu znam dejepis a proto vim, ze Cina, Koerea a jini se OPICILI po komunismu v Sovetskem svazu, ve kterem videli lidskou budoucnost. Napred prisla bolsevicka internacionala a teprve pak zblbnuti narodu.
    Nejaka forma komunismu mozna existovala i u neandertalcu, kteri obyvali spolecnou jeskyni a o mamuti maso se spravedlive delili, nevim.. Ja ovsem mluvim o modernim komunismu, ktery zalozil Karel Marx, ditko vychovane judo-krestanskou kulturou.
    V Kapitalu Marx rozebira spolecenske paradigmy, zejmena nabozenstvi. Proc by jinak venoval tomuto tematu tolik usili? Proc by prohlasoval, ze: "nabozenstvi je opium lidstva", kdyz by bylo nabozenstvi--v evropske situaci krestanstvi- tak nedulezite?
    Jiste proto, ze vetsina lidi byla tenkrat silne krestanska...

    OdpovědětVymazat
  11. Daniela: kommunism je negací a antitesí křesťanství a de facto jakýchkoli náboženství (ač se paradoxně sám svého druhu religio stal). To, že vznikl v prostředí kdysikřesťanské Evropy neopravňuje k tvrzení, že kommunista je křesťan. Je to stejně blbé (a víc manipulativní) než Dolažalova hláška, že kommunism je ruský nacionalism bez křesťanského korrektivu.

    OdpovědětVymazat
  12. Přidávám se k Tomášovi, časem k tomu přidám jednu historku. Komunismus a křesťanství/jakékoli náboženství se má přibližně stejný základ (totalitu) i metody (iracionální násilí). Vylučují se jen na venek, jinak se v jednom mozku občas snášejí. Z dob minulých si pamatuji dost příkladů, kdy se z kovaných bolševiků při osobních dramatech najednou stali pámbičkáři.

    OdpovědětVymazat
  13. V cele diskusi zapominate, ze komunismus napsal Marx a snad vetsina prednich revolucionaru byli zide. Jediny fungujici komunismus snad funguje v izraelskych kybucich.
    Napad pochazi z Bible, minus Buh a zrejme proto system neuspel.
    Neverici Krestan je ale nesmysl.

    OdpovědětVymazat
  14. >a snad vetsina prednich revolucionaru byli zide.

    Ano, byli to stejní židé, jako ten zbytek byli křesťané:)

    >Neverici Krestan je ale nesmysl.

    Ani to není nesmysl. V dobách, kdy museli být všichni křesťané, bylo jistě mnoho těch, kteří tomu nevěřili. Přesně jako za bolševika, totální vlády totalitních ideologií jsou si podobné jako vejce vejci.

    >Jediny fungujici komunismus snad funguje v izraelskych kybucich.

    A to je dobře nebo špatně? Pokud jim to tak vyhovuje a není to spojeno s expanzí, ohrožující ostatní, není co namítat. Mimochodem skutečný komunismus to není, protože neobsahuje expanzní prvek, typu proletářů všech zemí, co se mají spojit. Spíš bych to přirovnak ke kmenovému zřízení.

    Pomíjím samozřejmě to, že se vše odehrává na okupovaných a etnicky vyčištěných územích, protože to je věc zcela jíné politiky.

    OdpovědětVymazat
  15. Kapitáne, máte to přesně opačně: vnějškově lze mezi církví a Stranou najít plno analogii, ale v těch zásadních věcech jsou to protipóly. Chápu, že v hlavách plných antikřesťanské nenávisti je rovnice "kommunista = křesťan" příjemným polechtáním, nemá ale s realitou nic společného.

    Ad Židé: ti ten kommunism začali, a to nejen v Rusku, ale i v Německu, Maďarsku, Polsku, u nás... V době, o které mluví Neff - studená válka - byly ty kompartaje už víceméně ruská, česká, polská atd.

    OdpovědětVymazat
  16. Vodníku, komunismus víru v Boha nenahradil, jen překryl. O tom je ten Huvarův příběh.

    OdpovědětVymazat
  17. TP: to ale, opakuji, naprosto neopravňuje postavit rovnítko mezi křesťany a jejich nejlítější vrahy (horší než muslimové!).

    OdpovědětVymazat
  18. Kdepak, komunisté nemají na křesťany. Jen genocida Nového světa pravděpodobně předčila jakékoli jiné masové vraždy v dějinách. Žádnému komunismu se nepodařilo vyvraždit 90% populace, snad by mohl konkuorvat Džingischán. Také patrně největší katastrofa minimálně střední Evropy - 30. letá válka - byla plně křesťanská. Vždyť vy se nedokážete tolerovat ani mezi sebou (Irsko).

    Muslimové křesťany jen dohánějí, je to hold mladší ideologie. Nakonec podstata je zcela stejná, je to vražedný monotheismus.

    OdpovědětVymazat
  19. Ale Vy mluvíte stále jen o západních odpadlických církvích! A ani pak bych nenapsal, že třeba v Polsku "kommunista = římský katholík". V ruském pravoslaví jste pak už úplně mimo!

    OdpovědětVymazat
  20. Pane kapitan, genocida Noveho sveta byla vetsinou zpusobena infekcnimi nemocemi (treba 90%), nikoliv fyzickym zabijenim.

    Tohle muzete stejne jako na krestanstvi svadet na plachetni lode nebo na chov prasat.

    To nema zadnou souvislost s odpadlictvim, pravoslavni by se zachovali stejne, kdyby meli pristup k Atlantickemu oceanu.

    OdpovědětVymazat
  21. >Pane kapitan, genocida Noveho sveta byla vetsinou zpusobena infekcnimi nemocemi (treba 90%), nikoliv fyzickym zabijenim.


    Ano, právě nedávno jsem o tom četl zajímavý článek (teď to nemohu najít). Jenže to k tomu v těch dobách patřilo, zvláštní stav imunitního sytému původních obyvatel to však hnal do extrému. Byla to kombinace nejspíš více faktorů se známým výsledkem.

    OdpovědětVymazat
  22. LK:
    To nema zadnou souvislost s odpadlictvim, pravoslavni by se zachovali stejne, kdyby meli pristup k Atlantickemu oceanu.
    Jak to můžete tvrdit?? Kdyby jsou chyby! Přístup měli k Pacifiku a provedli nějaký massakr mezi Eskymáky? Tyhle šablonovité "předpovědi" mě dost irritují.

    Jinak jste zmeškal debatu se zajímavým odkazem, který Vás jistě potěší!

    OdpovědětVymazat
  23. Komunisté byli křesťany.
    V daném kontextu to myslím platí. Ta generace komančů, o kterých je řeč, vycházela z křesťanského prostředí, všichni byli jistě pokřtěni a uměli se modlit. Tohle třeba u dnešních mladých rudochů většinou platit nebude.
    Za další, mezi prostým lidem byla myšlenka komunismu křesťanství blízká, pokud jde o sociální otázky.

    Striktně vzato měl autor spíš napsat, že bolševici povstali z domácího prostředí a kultury, oproti např. Libyjcům nebo Číňanům, kdyby to u nás měli vzít do ruky.

    Ostatně i já coby atheista bych se za křesťana označil v prostředí, kde je obtížné vysvětlit vůbec možnost nevíry a kde jde zároveň o označení celého kulturního zakotvení.

    OdpovědětVymazat
  24. Gogo, generace Hitlerových nacistů taky vycházela z "křesťanského" (byť odpadlického) prostředí a uměli se modlit; a tohle u mladých hololebců taky platit nebude. A říká snad někdo (krom odporných propagandistů), že "nacisti byli aspoň křesťani"? Když, jak píše Lustig, vyvěšovali transparenty „My nechceme být křesťany, protože Kristus byl pouhé židovské prase“?

    Proměna, která se s křesťany stala, když se stali kommunisty nebo nacisty, vylučuje, aby mezi tyto pojmy bylo dáno rovnítko! To, že Tebe, TP a další tohle nepraští do očí, je smutným důkazem toho, že pro vás mezi těmi zasranými ideologiemi ani tak moc velký rozdíl není...:-(((

    OdpovědětVymazat
  25. Já mám sice pochopení pro to, že ses ohradil, ale na druhou stranu, striktně vzato, "pravý křesťan" je pro tebe málokdo a v kontextu toho článku šlo podle mě spíš o křesťany v kulturním slova smyslu.

    "nacisti byli aspoň křesťani"
    - pro mě ve smyslu článku jednoznačně ano

    OdpovědětVymazat
  26. Gogo: křesťan "v kulturním slova smyslu" neexistuje. Zejména ne, když lze mezi někoho takového a kommunistu (nebo nacistu) položit rovnítko.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>