čtvrtek 11. října 2012

A další seznam...

Tentokrát z druhého břehu. Věra Tydlitátová publikovala "nechutný seznam populistických kariéristů", takže si nemá a Adamem B. Bartošem - aspoň co se vášně pro seznamy nepřátel týče - co vyčitat. Pravda, ona sama ho nesestavila, pouze převzala z Freeglobe a publikovala s doporučujícím textem "NEVOLIT", protože zmiňovaní "s podporou fašistů souhlasí". Je to polehčující okolnost toho typu jako "já jsem ten seznam Židů nesestavil, jen jsem ho opsal z PŽO!"

14 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlépe to vystihl diskutér u Tydlitátové: Co mne ale rozpaluje do ruda je fakt, že tato parodie na intelektuálku mnoho let parazituje na mých daních. Vykřikuje a vyučuje pokřivené názory, píše pavědecké práce a vychovává další generace pijavic. Celý její zbytečný život je nedobrovolně financovaný z mých daní. Užitečnost jejího života a díla je jedno velké záporné číslo. A přesto se musím já, mé děti, mí kolegové a moji zaměstnanci každý měsíc nedobrovoně složit a přispět na financování něčeho tak nízkého a odporného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tím nemohu souhlasit. Její názory - zejména na Israel, svobodu slova a projevu - jsou pro mě zcela nepřijatelné, stejně jako její společensko-politická angažovanost, ale nemyslím, že všechno, co dělá, jsou hovadiny. Napsala několik užitečných informativních článků na religionistická themata, píše velmi slušnou poesii a dělá hezkou grafiku; lze jen litovat, že se toho nedrží. Neznám ji jako docentku, to nemohu posoudit, ale na rozdíl od TP si nemyslím ani, že je blbá. No a říct o někom, že jeho život je zbytečný, vydává na prvním místě svědectví o tom, kdo to vyslovil.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  3. Se trochu vopru do pritele Vodnika :-)
    a jeho krestanske filosofie kdo po tobe kamenem .....on po nem vzdy chlebem
    alias Vodnikovo zhodnoceni madame Tydlyschmidli......ale nemyslím, že všechno, co dělá, jsou hovadiny.

    Podle tohoto pomerovani je nutno rici ze jen malo lidi na svete je takovych kteri delaji jen hovadiny a tedy je nutno jejich hovadiny jednoznacne odsoudit. Nekdo produkuje hovadiny ve velkem az tak moc ze je to mnozstvi vetsi nez velke, jini v mnozstvi mensim nez malem. Ale to pomerovani kdyz uz k nemu dojde je velmi snadne. Co odsoudit, co pochvalit. Hlasa li nekdo broskvoviny nebudu zminovat ze to je dobry otec ci matka rodiny ci vyzdvihovat jeho prednosti a rikat ze kritika na jeho hlavu je spatna ci prehnana. Madame Tydli se za dobu sveho snazeni "vyprofilovala" uz tak jasne a zretelne ze neni treba na jeji obranu zminovat jeji poesii ci grafiku a v cem je dobra, jde o to a rec je o tom co mrsi a slova nenavistna ktera z ni srsi !
    A take o tom ze velmi casto je zde pripomenuta misto zapomenuta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astr: nevím, já mám pocit, že když někdo napíše o někom, že jeho život je zbytečný, tak vidí jenom ty hovadiny a broskvoviny. Pak cítím jako povinnost upozornit dotyčného na tu druhou stránku. Zejména u VT, u které se stalo standardem zdůrazňovat jen ty její pakárny (uznávám, že na tom má sama nemalou zásluhu).

      Vymazat
  4. Eh - ja s tou pani sice vzdycky a se vsim nesouhlasim, ale tady trefila hrebik na hlavicku. Zminene stranky jsou opravdu fasisticke a lidi na seznamu bych taky nevolil.
    A kdyz se podivate na tu silenou diskusi tak najdete i odpoved na predchozi clanek. Ondrej Neff se nema ceho bat. Antisemitismus diskuteru na Parlamentnich listech/Freeglobe nema narok nikde nikdo predstihnout. Ti lide okolo Bartose jsou opravdu nemocni.
    Canadian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mr. Canadian, já s těmi pány z toho jejího seznamu taky "ne vždycky ve všem souhlasím"; nepochybně by se dalo zajímavě diskutovat na thema, koho lze větším právem nazývat fašistou, ale o to mi v tom článku nešlo - že se názory na to budou lišit, je zřejmé předem a na tomto místě nechci o tom polemisovat. Meritem článku je to, že VT provedla něco, co svým protivníkům theatrálně vyčítá, a sice že sestavila seznam nepřátel (svých, ale v jejích očích nepřátel obecně: lidí, života, vesmíru, "objektivně závadových lidí"). Lépe svou spřízněnost s bartošovskou ("fašistickou") mentalitou vyjádřit nemohla.

      Vymazat
    2. Nikoliv Vodniku. Jak sam spravne pisete o neco vyse, ta pani sama zadny seznam nesestavila.
      A koho nazvat fasistou ?
      Ja si na strankach Bartose a jeho druhu vsiml vedle utoku na komunisty a muslimy i otevrene nenavisti k Zidum, Izraeli, Americe a demokracii. Autori clanku jsou vetsinou bigotni katolici, homofobove a priznivci vlady silne ruky ruskeho presidenta. A jakousi podivnou nahodou jsou tihle panove pri konfliktu mezi muslimy a zidy vzdy na strane muslimu, v pripade jinych konfliktu vzdy proti demokracii a svobode slova.
      Takze se jedna o podivny slepenec demagogie, pro ktery nema cesky jazyk prozatim oznaceni. Ale vyraz "fasismus" ktery pouzila pani Tydlitatova bude asi nejpresnejsi.
      Canadian

      Vymazat
    3. ta pani sama zadny seznam nesestavila.
      Ne, ale o tom - jak uvádíte - píšu nahoře ještě něco dál.

      Fašism se používá (většinou velmi nepřesně) pro souhrn nejrůznějších, často zcela protilehlých tendencí, které mají jedno společné: představují ohrožení demokratických ("bourgeoisních") svobod a práv. Pro svobodu slova v současné České republice představuje V. Tydlitátová a lidé kolem ní daleko větší nebezpečí než Bartoš a ti podivíni kolem Klause. Záliba v "seznamech nepřátel" (ať přejatých nebo ruče sestavených) je jim oběma společná a je pro ty, které nazýváme "fašisty", vcelku charakteristická.

      Vymazat
    4. Nezlobte se Vodniku, ale ja opravdu nechapu, jake nebezpeci pro svobodu slova predstavuje zrovna pani Tydlitatova se svymi basnemi, cestopisy a obcasnym odsouzenim fasizujich ci antisemitistickych stranek.
      Nu, neshodneme se.
      Canadian

      Vymazat
    5. Neshodneme. O to mi ale ani v nejmenším nešlo. Chtěl jsem pouze poukázat na to, že sestavováním/zveřejňováním seznamů nepřátel se VT nápadně podobá svým protivníkům, které sama označuje za fašisty.

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>