pondělí 29. října 2012

Ze Šavla Pavlem nebo naopak?

Velmi brutální překabátění demonstroval spisovatel Břetislav Olšer, jeden z authorů, na kterého opakovaně odkazovavala nejzábavnější diskutérka z Neviditelného psa "Kopretina"; byltě jedním z jejích guruů. Věra Tydlitátová tomuto obratu věnovala hnedle dva články: oznamující a vyzývající.

Neměl jsem ho rád, ani jeho styl a už vůbec ne jeho názory. Nemyslím, že se stane mým oblíbencem ani po svém obratu o 180°. Nicméně považuji tuto výměnu korouhve za tak kuriosní a pro jejího nositele tak extremně nevýhodnou, že by mne zajímala její motivace. Je možné, že má opět pravdu (aspoň částečně) Věra Tydlitátová v tom, že filosemitism je - aspoň v některých případech, jistě ne vždy! - projevem skrytého antisemitismu? A může to být i naopak?

6 komentářů:

  1. Bretislav Olser na mne vzdy pusobil dojmem, ze ma v sobe nekde hluoko zakorenene marxisticke vnimani sveta. Take, ze je skryty rasista, jelkoz brojil proti ceskym cikanum v Kanade pro jejich puvod. Ciiiz jednou bily rasista, ve vsem rasista.
    Na Euportal a Eurabii chodim cist hlavne vyborne a pro mne smerodatne prispevky pana "joan j.", a ten uz ho prokoukl brzy...

    Olser se take montoval do afer Kanady, ale tam, zrejme kvuli jeho sovinisticko-rasistickym nazorum neuspel.. Nejaky konservatismus po komunisticku na americkem kontinente neleti, na to musi k bratrum v triku, ceskym Hajkum a Bartosum...O Olserove podivnych aktivitach v Kanade, ktere zrejme maji za nasledek tu ubohou zrhrzenou pomstychtivost, by vedeli snad vice Cecho-Kanadane....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olšera osobně tady, myslím, nikdo z nás nezná. Můžeme se domnívat to neb ono. Ale je fakt, že dokud byl výrazně proisraelský, jeho pakárny nikomu nevadily. Rasism vůči Arabům byl o.k., teprve výrazně protiromské psaní mu muselo způsobit vážné potíže.

      Přesto ten jeho obrat psychologicky nechápu: znamená pro něj naprostou nemožnost cokoli publikovat, prokletí ze strany kulturně-intellektuálních kruhů, zavržení a zadupání do země. U těchto lidí se pak přicházívá na to, že už ve škole zlobili nebo žalovali, mučili zvířátka, pak kradli a v současnosti trpí nějakou zavrženíhodnou sexuální úchylkou - prostě nic na nich není dobré a nikdy nic na nich dobrého nebylo (pokud jsme myslili, že ano, byla to z jejich starny přetvářka). Mediální osud Günthera Grasse mu měl být varováním.

      Vymazat
  2. Olsera jste vystihl moc hezky, pane JzP.
    Jen nesouhlasim, ze slusny clovek muze byt rasista.
    Slusny clovek jiste rozlisuje mezi cikanem-linym gaunerem a cikanem, ktery poctive pracuje, posila deti do skoly a nedela v okoli brajgl.
    Rasista odsuzuje a hazi vsechny cikany, geneticky, do jednoho pytle.
    Falesny humanista zase omlouva zlociny clenu jednoho ethnika na zaklade pausalniho nadrzovani.
    To je rasismus naruby.

    B.Olser vidi mezilidske vztahy cernobile a ted holt prebehl na jinou barikadu..Je to dusevni upadek, jelikoz mentalni vyzrani se vyznacuje objektivni stredni cestou....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danielo, JzP zřejmě myslil právě to, co nazýváte "rasismem naruby".

      Vymazat
  3. Olser je predevsim a hlavne pomateny grafoman, ktery dokaze sam sobe protirecit v jedinem odstavci. Svymi zurivymi obhajobami cinskych komunistu a rasismem namirenym nejen proti cikanum, ale i proti Tibetanum se v mych ocich ztrapnil naveky.
    Je zajimave, ze nad timto znacne nesvepravnym clovekem drzi nekdo z redakce iDnes ochrannou ruku a udelal z neho dokonce VIP blogera.
    Canadian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajimave, ze nad timto znacne nesvepravnym clovekem drzi nekdo z redakce iDnes ochrannou ruku a udelal z neho dokonce VIP blogera.
      To je zřejmě ještě z dob, kdy nebyl pomýlený. Resp. z dob, kdy se ještě přetvařoval...

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>