středa 9. ledna 2013

Roztrhal Bibli. Zavřít?

Frontman deathmetalové skupiny Behemoth Adam "Nergal" Darský roztrhal během koncertu skupiny v gdyňském klubu Ucho Bibli a útržky rozházel mezi návštěvníky. Soud ho v první instanci osvobodil, nyní se ale žalující strana (předseda Polského výboru na obranu před sektami Ryszard Nowak a několik politiků z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost) odvolala.

A máme tu další enquetu:

a jako Alex) Nergal by měl být potrestán

b jako Báša) Nergal by neměl být trestán

c jako Cnemo) Nergal by měl být vyznamenán cenou Sacharova jako Pussy Riot

d jako Daniela) ať tak či onak, Vodník je antisemitské hovado

40 komentářů:

  1. Leon Kreutzfeld9. ledna 2013 v 19:46

    Ja bych volil a), kdyby ho za trest nechali pokrtit.

    Pro jistotu se ale nechci rouhat. Nedavno jsem si zpival "vanoce, vanoce prichazeji, bic bozi je vyzene," a zrovna na svatek vanocni jsme vsichni dostali prujem. Myslite vp. Vodnik, ze to mohl byt Bozi trest?

    OdpovědětVymazat
  2. Položme si otázku: Je horší (lepší) nakrknout Boha nebo Ďábla? Potažmo Vodníka?
    Předpoklad: Bůh i Ďábel existují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Satan takovéto kraviny neřeší. To jen ofce typu Vodník nebo uživatel iPhone :-D

      Vymazat
  3. uživatel iPhone

    Začal jsem s tím já, tak mi to asi patří...

    OdpovědětVymazat
  4. Cože? To bude asi nějaká náhodná shoda :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jeste zde nikdo nepotvrdil vyber bodu "d", takze timto tak cinim.

    Trhani bible je samozrejme pubertalni zalezitost, provokovani katholiku, kterych je v Polsku vetsina. A vetsina v demokracii rozhoduje. Oni ti verici to berou jako nactiutrhani jejich nejmilejsiho a tak asi chteji po nergalech, aby se ze sve akce spoluobcanum, formou soudu, zodpovidali. Zakony jak je videt na to maji, biblicky trhak bude nejspise slouzit jako vychovna lekce..Mozna to odradi nejakeho budouciho Satanicka, nevim, to je velke 'mozna'. Ja bych je klidne nechala, at se vyblbnou, zvlaste v nejakem klubu.
    U americkych soudu urazka citeni, at uz nabozenskeho nebo politickeho, neni podnetna, jelikoz nezpusobuje hmatatelnou skodu, nepredstavuje vyhruzku a nepodnecuje k nasili.
    Jinymi slovy, Nergal neprekrocil svou svobodu vyjadreni a stihan by nebyl.


    Zdejsi pan Vodnik, predpokladam podle stridme ankety, je v tomto pripade nestranny a stara se v prvni rade o svobodu slova satanisty Darskeho .. Chapu, bible katholickych heretiku jiste tolik nevzrusuje. Tak to bylo dosud, pokud se nejaka neprijemnost nedotkla jeho pravoslavne cirkve. Pak ouvej !! Jako u pussies, to se pak tolerantnost vypari jako para nad hrncem a volani po trestu je hlasite.
    Pockejme si, az Nergal zacne trhat na toaletni papir pravoslavnou bibli, tu s Apokryphou a obrazkem svateho Gorazda....:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mýlíte se jako ostatně skoro vždy, Danielo. Pravoslavní mají stejnou Bibli jako římští katholíci. Osobně jsem proti stíhání z toho důvodu, že to provedl na koncertě v klubu; ale dokonce bych ho asi nechal i kdyby to dělal na ulici, protože je to veřejný prostor, kde je dnes dovoleno skoro vše. Má u toho sice pocity jako Gogova dcera u plyšáků, ale to si s ním vyřídí Pán Bůh. Kdyby tu Bibli přišel roztrhat do chrámu, to by byla jiná.

      Vymazat
    2. V čem je rozdíl? Veřejný prostor jako veřejný prostor. Nebo jsou chrámy soukromé? A pokud ano, tak čí? Církve? Boha? Věřících? Pro všechny? Je někomu třeba upřít právo na vstup do chrámu? A že když se to postavilo, někdo tam chvilku zaklínal? No a?

      Vymazat
    3. Upálit, upálit, upálit, upálit...

      ...a nemyslet!!!

      Vymazat
    4. Báša: nemyslím, že chrámy jsou veřejný prostor v tom smyslu jako ulice nebo náměstí. Já bych řekl, že je to soukromý prostor, otevřený (za určitých podmínek) veřejnosti, ale jak je to ošetřené právně, to nevím, to by Vám řekl Peters nebo Pecina.

      Vymazat
    5. MH: no, to Vy jste hlasoval a)...

      Vymazat
    6. Mně se náhodou docela líbí, jak se někteří věřící poslušně zařadili vedle musulmanů požadujících smrt pro autora mimořádně vyvedených karikatur o tom pedofilovi.

      Vymazat
    7. Vodníku, já se jen zkusil vcítit do nějakého pravoslavného Vodníka z tak 17. století. Ale vy určitě máte něco o neupalování v pravoslaví a tak podobně, takže je to stejně asi jedno...

      Vymazat
  6. Pussiny byly opravdu vyznamenané?

    OdpovědětVymazat
  7. Když kdysi při nějaké zpívací talentové soutěži házelo obecenstvo na pódium plyšáky a účinkující je mrskal zpět a kopal do nich, trpěla moje dcera jak zvíře. Žalobu jsem tehdy ale nepodal.

    OdpovědětVymazat
  8. Vodniku, dnes to mate za b). Kdo si nekdy pustil death metal rychle pochopi, ze misto trestani je treba temto "umelcum" pomoct a poskytnout jim bezplatne psychiatricke vysetreni a naslednou terapii. Pokud ma satan takovou muziku rad, tak chci do nebe a klidne ozelim moravsky uzeny, husi jatra v sadle, plzensky a ostatni pekelny laskominy (az na tu damskou spolecnost to by priznavam byl velkej pruser). Jinak ale o nic nejde. Prosim vas ono nekoho zajima, co si mysli ci delaji death metalisti? habr

    OdpovědětVymazat
  9. Kdyz se mylim, tak se mylim, Vodniku.
    Ale ne vzdy, - to je silna nadsazka, - ridim se minulym pussy 'precedentem'...

    Ze nemaji pravoslavni svou bibli ? Ja mela za to, ze maji, prinejmensim Novy Zakon, ktery je sentimentalne vyzdobeny ikonami a uvahami moudrych pravoslavnych patriarchu.. (Mam na mysli recke orthodoxni pravoslavne..)

    Rimsko-katholicky Stary zakon pikantni apokryphy o vrazdici Judite, cistotne Zuzane nebo vyhaneci demonu Tobiasi sice zaclenuje, ale neuznava obsahovou rovnost s jinymi texty.

    Tohle asi vyjadruje nejlepe moji predstavu :

    In the canon of the Orthodox Church—which is generally that of the Septuagint, the Greek translation of the Hebrew Bible—1 & 2 Samuel are called 1 & 2 Kings; and 1 & 2 Kings are called 3 & 4 Kings. Also, the so-called apocryphal books, listed above (I Esdras, II Esdras, Tobit, Judith, I Maccabees, II Maccabees, III Maccabees, IV Maccabees), are considered by the Orthodox as genuine parts of the Bible.
    The Old Testament apocrypha is a body of writings considered by the non-Orthodox to be of close association with the Bible, but not actually part of its official canonical contents.


    ....Ale necham se poucit.




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Vami citovaneho anglickeho textu vyplyva, co jsem psal vyse, tedy jste se poucila, fajn.

      Nenapsal jsem "vzdy" nybrz "skoro vzdy".

      Vymazat
    2. Danielo, Peters pro Vás (a pro mě) vygoogloval, jak se to má s těmi biblemi. Nepatrný rozdíl tam je, pravoslavní uznávají ještě 4-5 malých apokryfů navíc. Česká pravoslavná bible neexistuje, používáme buď římskokatholickou a nebo protestantskou + knihu apokryfů (vyšla už v r. 1985). Rozdíl to je, byť nepatrný ve srovnání s protestanty.

      K Vaší původní námitce to ale nic nepřidává, protože trhání jakékoli bible, tedy i Kralické, považuji za ohavnost, nicméně pokud nemá země zákony proti rouhání nebo urážení a pokud se to děje na akci v relativně uzavřeném prostoru, nelze to trestat.

      Vymazat
    3. Trhání, pálení atp. JAKÉKOLI knihy je ohavnost (a od křesťanů je odsuzování takových činů...no nic), nejde-li ovšem o čin vzdoru. Roztrhat bibli v ultrakatolickém Polsku takovým činem IMO je.

      Vymazat
    4. Vodník: Já to chápu tak, že Petersův článek byl určen výhradně tobě, a to z několika důvodů.

      1/ Má přímo v titulku - 'Poučení pro Vodníka...'
      2/ Z časů komentářů vyplývá, že osobě, ke které se téměř mentorsky obracíš, ty nepatrné rozdíly mezi biblemi byly poměrně jasné již od 3:40, 11. ledna 2013 a že něco určitě musela tušit již ve 4:32, 10. ledna 2013.

      A 'Z Vami citovaneho anglickeho textu vyplyva, co jsem psal vyse', taky nevyplývá. Vyplývá z něj to, co doložil Peters.

      Ale jinak je to celé prkotina...

      Vymazat
    5. 1. Moje "Poučení pro Peterse" nejsou rozhodně výhradně pro něj; někdy dokonce ani ne na prvním místě pro něj.

      2. Osobě, ke které se mentorsky obracím, bylo 10. ledna ve 4:32 jasné jen to, že já bych protestoval pouze jednalo-li by se o "pravoslavnou" bibli. V tom se ("jako ostatně skoro vždy") mýlila. Nejsem si jist, jestli je jí vůbec něco jiného jasné i o den později, ale ty informace si vygooglila zhruba správně, byť ne v tom rozsahu a s tou přesností jako Peters.

      3. Prkotina to je podle toho, jak se to vezme...

      Vymazat
    6. MH: Roztrhat bibli v ultrakatolickém Polsku takovým činem IMO je.
      A co z toho vyplývá?

      Vymazat
    7. Že neplatí poškození bilbe = automaticky ohavnost.

      Vymazat
  10. Vodník: 1/ Tato neanalogická 'analogie' je podle mě ovšem zbytečná, když zvážíme, že osoba, ke které se mentorsky obracíš měla již před Petersovým článkem v podstatě stejný pohled na věc jako on (což byl zřejmě důvod proč Peters napsal článek v první řadě...) a je tudíž jasné, že pro ni Petersův článek určen být nemohl.

    2/ Můj komentář se týkal průniku Petersova článku do původní diskuse a byl o rozdílech mezi biblemi, ne o tom, co někdo s biblí udělal a jak má být potrestán. No a u těch biblí ses mýlil pouze ty.

    3/ Prkotina to je podle toho, jak se to vezme...
    Předpokládám, že když to 'vezmeš' ty, tak to bude prkotina zásadní...

    OdpovědětVymazat
  11. Osoba pravi :
    P.Juchelka je pravde nejblize, ale odkaz na Peterse je pro mne presto zajimavy, jelikoz methodicky zobrazuje ruzne biblicke kanony - takovy prehledny prurez svatych textu, jak se krestanske dogma vyvijelo behem staleti. Jsou tam uvadeny verse bibli, o kterych jsem vubec nevedela.
    O ruznosti staroslovanskych bibli vim z vytvarnicke zkusenosti. Jelikoz obdivuji stare mapy a stare tiskopisy, lide mi prinaseli jejich vzacnosti ze Stareho sveta, material jako doklady, stare fotografie a rusti potomci treti generace jejich ikony a bible k restaurovani.. Meli to radi --ja jsem z veci nedelala nove artifakty, nepremalovavala, nezaplacala vodotesnym lepidlem, jen lehce stabilisovala a ochranila pro dalsi pouziti. U vypadlych stranek v biblich jsem se musela ptat, kam patri, jelikoz rusky uz neumim a stejne, ta azbuka okolo prelomu 20.stoleti je vic kudrlinkova..Proto s urcitosti vim, ze pravoslavne bible z carskeho Ruska obsahuji pasaze, (mimo regulernich apocryphu,) ktere nejsou nikde jinde..Ale ono asi prijde take na vydavatele a tiskare.

    Ano, v podstate jsem reagovala na nezvykle vlaznou formu clanku o biblickem trhaci. Podle me observace pane Vodnika a jeho predeslem 'modus operandi' jsem se logicky domnivala, ze kdyz se to netyka Pravoslavi, tak ho dabelske plameny tolik nepali....:-))
    Jeste k thematu.
    Odtud za morem mi provokace Nergala nepripada tak strasne pohorsujici, byt mozna hloupa -- my totiz mame zase nabozne reverendy, co pali dilo satana, koran a proti tomu take nijak zvlast nebrojim. Spise pozoruji- jine duvody, jiny odpor, ale stejny fanatismus u skalnich vericich...

    OdpovědětVymazat
  12. Odpovědi
    1. Mě by zajímalo, koho napadlo dát Budhu na kadibudku. Očividně to není u nikoho na soukromé zahradě.

      Vymazat
    2. Gogo: Holandsko je země, kde to ještě donedávna překypovalo imbecily, kteří si dokazují svobodu tím, že někoho (nejlépe něčí náboženství, vždyť to je přece tak zpátečnické a směšné, chá chá chá) urazí tím nejprimitivnějším způsobem a trvají na svém právu tak činit. Ideální země pro Pussy Riot! Musím říct, že už to naštěstí přestává být TAK cool - náboženství už je tak na okraji zájmu, že už většině lidí nestojí ani za urážky...

      Kuriosní je, že se místo do křesťanství pustili do buddhismu. Pokud to buddhisty uráží, tak plně podporuju požadavky těch protestujících buddhistů.

      Vymazat
    3. Ona je to spíš otázka slušnosti a vkusu, než trestní věc. Je nepříjemné, když zastánci nějakého kultu otravují veřejný prostor svými ikonami a symboly. Mnohem horší ale je, když pitomci mimo kult prudí užíváním těch ikon urážlivým způsobem. Zatímco v prvním případě by to člověk do určité míry prominul a víceméně decentně požádal o setrvání v zóně privátní nebo klubové, ve druhém případě je to na pár přes hubu, protože jde o vědomou provokaci.
      Jedinou výjimku chápu v případě nastavování zrcadla. (jestli nám cpete ikonu do škol, bude i na záchodových prkýnkách a když nepřestanete, tak i v míse) Ale to v případě budhistů tak nějak neočekávám. Ze všech misonářů co jsem potkal, byli ti východní nejméně vlezlí a na komunální úrovni bývají myslím taky nenároční. (nevynucují si pro sebe zákony a výhody)
      Jestli chtěli kadibudkáři zažít pocit drsných disidentů, měli zvolit na kadibudku jiný motiv.

      Vymazat
    4. Vodník: Proč do toho zase pleteš PR? Copak existuje nějaká vazba budhistů na holandskou vládu nebo podobné souvislosti, jako kolem toho případu v Rusku?

      Vymazat
    5. Gogo: buddhisté nikomu nic necpou. To není protest, to je jen idiotský manýr, jak zkoušejí někteří být cool.

      AJ: to ne, ale jedná se o stejný nevkus a nedostatek respektu. S vazbou pravoslaví na ruskou vládu to přece vůbec nesouvisí.

      Vymazat
    6. Gogo: buddhisté nikomu nic necpou. To není protest, to je jen idiotský manýr, jak zkoušejí někteří být cool.

      Však tak měl můj komentář vyznít :-)

      Vymazat
    7. Vodník: Já se nechci opět pouštět do nikam nevedoucích diskusí kolem PR, ale pro mě jsou to dva diametrálně odlišné případy, tzn. nejedná se o *stejný* nevkus a nedostatek repektu.

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>