pondělí 2. prosince 2013

To mě zase pobavilo!

Miroslav Štěpán byl jedním z mála komunistických činitelů, kteří byli po roce 1989 odsouzeni. Měl být odsouzen za to, že údajně organizoval policejní útok proti studentské demonstraci dne 17. listopadu 1989, avšak důkazy pro to se nenašly, tak se hledalo dál a byl odsouzen za organizaci policejních zásahů při předchozích demonstracích v roce 1988 a 1989. I zde se důkazy nenašly, případně byly zfalšovány, takže šlo podle Štěpána o politický proces. Soudili ho samozřejmě titíž komunističtí soudci, kteří předtím fungovali v komunistickém režimu.

Štěpán o sobě tvrdí, že nikdy nebyl pro věznění či mlácení oponentů. Strávil dva a půl roku ve vězení, paradoxně na Borech to bylo ve stejné cele, kde byl vězněn Václav Havel, a měl ve věznici stejného "vychovatele" jako vězněný Václav Havel. S ním si také o Havlovi povídali. Když se do věznice přišel na svou bývalou celu podívat prezident Havel, Štěpána na dobu jeho návštěvy uklidili jinam. Takové už jsou paradoxy českých dějin.

(Zdroj: Blisty, zdůraznil V.)

17 komentářů:

  1. "původem z venkovských Loun"
    co tím soudruh myslí .. z předměstí Loun, nebo se snad ta obec jmenuje Venkovské Louny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soudruh bude z Prahy, kde se považuje Brno za největší vesnici.

      Vymazat
  2. Nejlepší na tom je, že policejní brutalita vůči nepřátelům režimu se od té doby zvýšila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby to aspoň byli nepřátelé režimu!

      Vymazat
    2. Není nepřítel jako nepřítel, Monarchisté taky neznamenají z principu žádné světlé zítřky pro demokracii - a nebude jich o moc víc nebo míň než nějakých (opravdových) nacistů nebo neonacistů na jedné straně či mladých kommunistů na straně druhé. Leč quod licet Jovi...

      Vymazat
    3. policejní brutalita vůči nepřátelům režimu se od té doby zvýšila.
      To budete těžko dokazovat. Policie dnes demonstranty mydlí možná víc než v Palachově týdnu, ale zase se vám nestane, aby vás na policii pálili zapalovačem nebo škrtili do bezvědomí jako Soukupa nebo Benýška.

      Vymazat
  3. Kdybyste radeji misto toho vecneho stourani jak to bylo napsal neco o tom, ze je otevrena nova vystava soch Vaclava Havla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V.p. Kreutzfeld, vy Židé se mezi sebou vymydlíte dřív než se antisemité uprdnou: v.p. Tony Judt navrhoval "vybít všechny ekonomy" (předpokládám i koordinátory a jejich školitele). Vás by mohl někdo utlouct třeba sochou Václava Havla.

      Vymazat
  4. Možná trochu OT: Na Sázavě, kousek nad městečkem Sázava (ještě nad jezem u skláren, jak bejval kemp) je jez a u něj vesnička, tuším se jmenuje Budín. Přímo u jezu na pravé straně je penzion s velkým pozemkem (kde se dá stanovat, jedete-li vodu) a s velkou hospodou. V tomhle penzionu je v létě dotyčný soudruh Štěpán k vidění minimálně 3x do týdne už nejméně 15 let. Když jsem ho tam viděl prvně, povstal jsem a pronesl, že je mi čerstvej vzduch milejší. To vyústilo v debatu, ve které se mi soudruh pokoušel cosi dokazovat argumentací na úrovni Jakeše. Stalinista jako sfině. Divné ovšem bylo, jak se je jej místní strejcové zastávali. Je tam za velikou osobnost a autoritu na politiku. Od té doby se volbám nedivím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady:
      http://www.mapy.cz/#!x=14.912818&y=49.870517&z=18

      Vymazat
    2. Že je Štěpán hovado, bylo vidět už i tehdy. Dost pochybuju, že by argumentoval jako Jakeš, který byl přece jen hňup.
      Volby stabilně drží u koryt osvědčené svině právě proto, že se lidé ostýchají volit toho, kdo je jim blízký a hážou tam radši "menší zlo". Komunisti (voliči) jsou v tomto výjimka a měli by být ostatním vzorem.

      Vymazat
  5. "ale zase se vám nestane, aby vás na policii pálili zapalovačem nebo škrtili do bezvědomí jako Soukupa nebo Benýška."

    Voni by si měli přečíst toho Švejka, aby nebyli tak blbí.

    http://llp.cz/2013/07/ceska-republika-poprve-odsouzena-ve-strasburku-za-ponizujici-zachazeni-na-policejni-sluzebne/

    llp.cz/2011/07/zmenila-se-policie-za-20-let/

    llp.cz/pripady/pri-ceste-do-kopce-zastavil-aby-si-oddechl-policiste-ho-zatkli-a-zbili/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak taky. Inu, kdo asi jde dělat policajta... Jeden rozdíl tu ale je: aspoň se to vyšetřuje a mluví se o tom.

      Vymazat
  6. To že se "o tom mluví" má nějakou cenu pouze v režimu, který reaguje na to "o čem se mluví". Čiliže v minulém režimu by mluvení význam mělo, dnes nemá, dnes můžete mluvit jak chcete, režim se nehne...

    Ke Štěpánovi a jeho soudu: před časem jsem někde vygůglil, že kvůli Havlově amnesti nemohli na Štěpána najít paragraf, tak to nakonec narazili na "zneužití pravomoci veřejného činitele". Ovšem Štěpán veřejným činitelem nebyl (byl toliko šéfem /první tajemník/ pražské stranické organizace). Tak pro účely tohoto jednoho procesu se dohodou žaloby a soudy mezi "veřejné činitele" počítal i stranický funkcionář, ačkoliv to psané právo výslovně zapovídalo. Zkrátka politickou objednávku justice splnit musí, a když tomu právo brání, tak je "komunistické"...

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu M.Štěpána jsem si zakoupil a musím říct, že těch 311,- kč + dobírka byly vyhozené peníze. :-(

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>