neděle 22. června 2014

Evola o antisemitismu

Na Délském potapěči se objevil článek, věnovaný Evolovu antisemitismu. Samozřejmě chci na prvním místě upozornit Věru Tydlitátovou nebo Ivo Svobodu, že s většinou článku zásadně nesouhlasím! (ostatně divím se, že vydavatelé Délského potapěče ještě nepotkaly ty nesnáze jako V. Stworu - jejich články jsou totiž daleko drsnější).

Julius Evola se v něm distancuje od "vulgárního antisemitismu". Podle Evoly se Židé stali silnějšími a schopnějšími poté, kdy Evropan degeneroval. Až tehdy, kdy Evropan přestal být sám sebou, se stal oslabeným a zranitelným vůči Židům, jejichž moc vycházela z využívání už existujících degenerativních sil působících proti evropskému životu. Tím oslabením ovšem míní Evola zřejmě oslabení původního pohanského ducha křesťanstvím, nikoli apostasi od křesťanství, ke které na Západě dochází plynule po tisíc let, byť uvádí rovněž jakožto nejdůležitější momenty úpadku renaissanci, reformaci a osvícenectví.

Pro mě je kuriosní ten konflikt dvou rasistických pohledů na svět. Evola proti židovskému/judaistickému působení v dnešním světě staví "árijství", tedy staré pohanství s těmi atributy jako "mužnost", "hrdinství", "přímost", "slunečnost" atd. Křesťanství jakožto fenomen, mající nějaký význam, zcela vynechává. Vzhledem k tomu, že právě urputně přežívající árijský duch zmrzačil západní křesťanství na nejprve papežství a potom různé protestantské obce, by nás to ani nemělo překvapovat. Konec evropské civilisace leží před námi na talíři. Nezabrání mu ani vyhlazování Židů, ani návrat k pohanské modloslužbě. Pouze v Kristu by byla možná záchrana, touto cestou ale Evropa opovrhla.

"Potom už není Řek a Žid, obřezaný a neobřezaný, barbar, divoch, otrok a svobodný – ale všechno a ve všech Kristus." (Kolosským 3:11)

24 komentářů:

  1. Co je to platne, emigrujici protestantske obce, s pomoci kalvinisticke ideje, uspesne zkolonisovaly obrovsky kontinent Ameriku.
    Skloubeno s zidovskou mentalitou, v Americe dnes opravdu neni velkych ideologickych rozdilu. To vystihl Evola presne - zapadni svet je pohebrejsteny.
    Nezbyva nez aby se goyim pochlapili a ukazali, ze jsou schopnejsi.
    Bitva s Antichristem-Allahem uz byla davno predpovezena.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jestlipak uz umite americkou hymnu ve spanelstine, to se vam bude hodit, vy jeden kalvinisticky kontinente :o)

      Vymazat
    2. Vaše první věta, Danielo, by za poněkud jiného běhu dějin zněla: "Co je to platné, socialismus zvítězil na celém světě, proletariát pevně třímá kolo dějin".

      Ano, v něčem (pouze v něčem, špiclové!) má Evola pravdu. To ale neznamená, že je to tak v pořádku. Je to konstatování smutných konců okcidentálního světa

      Vymazat
  2. "...právě urputně přežívající árijský duch zmrzačil západní křesťanství..."
    No jiste, vodniku, ovsem co je ta sila, ktera podporuje jen URCITOU FORMU muznosti, hrdinstvi, primosti atd?
    Samozrejme to je nas mily zamestnavatel...on se tady protestanstky duch s tim "arijskym" docela dobre nasel.
    O "urcite forme" pisi proto, ze tato forma je specificka svym tihnutim k zisku, nikoliv vyse uvedenymi vlastnostmi s urcitym moralnim kontextem. Je tedy neco jineho silny a "silny".

    Ovsem i protestantsky duch dostava na fraka, protoze v nem stale jeste preziva urcity typ idealu, coz ho oslabuje.
    Tady je jeden prispevek zpod clanku o cloveku, co poctive a usilovne podnikal, ale za par let beznadejne zkrachoval...naprosto presne popsana srazka mravniho presvedceni a prave urciteho druhu muznosti, hrdinstvi a primosti:

    *
    Píšete, že jste (během emerického hvězdného podnikání) 7 let nebyl na dovolené, tvrdě makal...
    V tom je ale ten nejvíce zakopaný pes. Nezajímal jste se o golfový či tenisový podnikatelský kroužek. Nestál jste s dalšími sponsory ve V.I.P. zóně u rautového stolečku.
    Tam a nikde jinde se buduje "ochrana", vytvářejí se společenská pouta, získává se vliv ovlivňovat věci okolo sebe sama.

    Pokud jste jen tvrdě makal, s nikým během dovolené neutužoval business vztahy, sklidil jste trpké ovoce (možná nechtěného) fachidiotismu.

    Někdo si kvůli svému nevyléčitelnému fachidiotismu přibere společníka na "business development", skámoší se na život a na smrt na dovolené se svým advokátem, pořídí si shodné plemeno psa jako má manželka ředitele finančáku.

    Pokud se nezměníte ve schopnosti odstupu a nadhledu, nezkoušejte to znovu v podnikání! Častokrát je business jen z 20% o hard core. A zbytek 80% času a prostoru je potřeba věnovat networkingu.

    Ne NÁHODOU, v době internetu, digitální fotografie i videa a vcelku levných a superrychlých expressních služeb dosud nevymizely veletrhy, kontraktační akce. Ne náhodou se v businessu nepřešlo jen na telekonference.

    Chlubit se tím, že 7 let jsem nebyl na dovolené, jen tvrdě pracoval - a přitom zkrachoval sebe i své zaměstnance, je nejtypičtějším projevem nezvádnutého self-madu.

    Slyšel jste někdy o Espévéčku?! Empévéčku?! Forfaitingu?! Fatoringu?! Proč by (VůBEC) existovaly, kdyby si to zajištění firem a projektů nevyžadovalo?!

    Spoléhal jste na "ten" Hodný SPRAVEDLIVÝ Trh, ten milovaný tržíček... Určitě i zakazoval Vašim zaměstnancům odbory. Usínal se Slavnými Poučkami Prof. Big Toonnela i Hayek, Friedricha VON na nočním stolku během 7 letého období bez dovolených. Na fachidiotismus bez nadhledu a odstupu.

    Realita Vás dostihla jako stamiliony dalších před Vámi... Bohužel!
    *



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mu Pán Bůh uštědřil lekci za tak hříšně ztrávených 7 let!...;-)

      Vymazat
    2. .on se tady protestanstky duch s tim "arijskym" docela dobre nasel.
      Tak to je už notoricky známá věc: protestantism je po římském katholictví následným plodem působení germánské či galogermánské mentality na křesťanství; když se ta oblast odtrhla od zbytku církve a od působení Ducha svatého, má to tyhle konce...:-(

      Vymazat
    3. "...když se ta oblast odtrhla od zbytku církve a od působení Ducha svatého"
      Presne tak, oni jsou bez-dusi a dusi pak hledaji po svem, jak mohou a umeji, tedy opet bezduse. Svym zpusobem jde o potrestane lidi a je otazka, zda-li se ood Ducha odtrhli, anebo jim byl odepren...ale tady nechci fusovat do remesla nekomu jinemu. Rozhodne ale jde o velkou zkousku pro ty, u kterych je hledano, ted napr. pro Rusy, ale samozrejme i pro jine, to byl jen priklad. Ten utok na pravoslavi neni ani tak utokem, jako spise prosbou, tedy ve sve vnitrnosti, tak to chapu alespon ja.

      Vymazat
    4. Ten utok na pravoslavi neni ani tak utokem, jako spise prosbou, tedy ve sve vnitrnosti, tak to chapu alespon ja.
      Svým způsobem to může být pravda. Prosit oni neumějí - to, co jim chybí, si snaží vzít hrubou silou. Ale tady to nefunguje a oni to ještě nepochopili.

      Vymazat
    5. Ano, je to prosba formou utoku. Tohle mam uz prozkoumane, protoze jsem si vsiml, ze kdyz narazi na odusevnelost, vzdy reaguji aroganci. To proto, ze je to zaskoci a v mziku pochopi, ze maji urcity nedostatek...a jak uz to tak u nich byva, tak si falesne (jak pisete) mysli, ze si to mohou privlastnit...jako penize, pudu, naftu...ale tady jsou samozrejme uplne mimo, jak rikate.

      Vymazat
    6. K tomu me napadl Spengler, ktery o tom mluvil uz davno: Rusy nepovazuje za narod, ale za skupinu s velkou narodni potencialitou, Nemcum doporucuje spojeni s ruskym zivlem, coz je ma zachranit...asi jako kdyz ke stareckum prikladali mlade chlapce- efeby, kteri jim meli predat cast sve zivotni energie.A energii Rusu pripodobnuje germanske energii karolinske doby. To ale jen tak bokem, byt k tematu.

      Vymazat
    7. Na Spenglera se chystám už delší čas. Listoval jsem v tom už několikrát, dělá to na mě dojem takového guénonovsko-schuonovského pohledu na svět, ovšem přes brýle okcidentálního (germánského!) filosofa. Svým způsobem může mít i pravdu: Rusové se možná považovali spíš na prvním místě za "pravoslavný lid" a potom za Rusy, Malorusy atd., nevím. Z té karolínské doby měli především pravoslavnou víru a život. Dnes u nich zřejmě převládá nacionalism nad pravoslavím, což je samozřejmě úpadek; že na něm má nejvýraznější spoluvinnu třičtvrtě století bolševismu, není třeba zdůrazňovat.

      Vymazat
    8. "Na Spenglera se chystám už delší čas....Svým způsobem může mít i pravdu"

      Napodobne, vodniku...jen jsem si jeste uplne nevyresil, jestli to nebude ztrata casu. Tohle neni uplne moje tema a presne citim (asi jako vy), ze Spengler to chytnul docela za dobry konec, ale zaroven ze jeho zavery uz jsou trochu mimo, resp. ovlivneny mistem jeho vyskytu :o)
      Takze fakt nevim, spise se ale budu venovat pravoslavi a Poutnikovi :o)
      Nicmene nejakym vytahem ze Spenglera bych urcite neopovrhnul, ovsem musel by ho delat nekdo zodpovedny, ci jak to rici :o)

      Vymazat
    9. Já myslím, že to ztráta času být nemůže, je to stěžejní dílo, svým způsobem. Ale zájemci o thematiku bych rozhodně doporučil spíš Guénona, Schuona nebo Coomaraswamyho. Guénonova Krize moderního věku vyšla před pár lety česky, nedávno i Král světa, ale to je moc specifický. Pro nečesky čtoucí bude v hlavních světových jazycích existovat Le Règne de la Quantité et les Signes des Temps, která je asi nejlepším popisem toho, o co tu vlastně jde.

      Vymazat
  3. Proc bych se mela ucit spanelsky americkou hymnu, kdyz to nepotrebuji ?
    At si Ramonove prelozi americkou hymnu a zpivaji si to v jejich jazyku predku, jestlize se tak citi. . Spojene Staty nemaji oficialni jazyk, kterym se musi mluvit.To prijde mozna pozdeji. Zatim nejsme jazykove zaprdena totalita jako Ukrajina nebo Cesko..
    Nahodou ja, v prvnich letech v Americe jsem vzdy "musela" na rodinnych slavnostech zpivat ceskou hymnu, kterou jsem podavala prelozenou do anglictiny. Zpiva se to docela dobre, zacina : "Where is my home, where is my home. water roars across meadows... . Ceska hymna byla prebrana z divadelni hry Fidlovacka , takze zadna majestatnost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rikam, bude se to hodit, stejne jako rustina, kterou jste taky nepotrebovala :o)
      Ale jinak jste na omylu, oficialni spanelsky text hymny je jiz ulozen ve Smithsonianskem institutu a jmenuje se priznacne NUESTRO HIMNO :o)

      Vymazat
    2. Aha, ja myslela, ze si nekde Mexikani zpivaji americkou hymnu spanelsky..
      V smithsonianskem archivu jsou statisice textu, o zadnem extra-oficialnim textu nevim, to myslite asi nejake rapovani americke spodiny, jako pisne o statu Aztlanu nebo co.. Oproti vam, takove zajmy nemam.. Ale verim, ze toto je vice zname v plebejske Evrope..
      Ja slysim anglickou hymnu nekolikrate za mesic venku i v radiu, , pred fotbalem, charitativnimi akcemi, ve skole, ne jen na oficialnim shromazdeni...
      Podle tristni kulturni situace v Cesku bych hadala, ze oficialni ceska pisen bude asi od toho Reznika... 8--)))

      Vymazat
    3. "Ja slysim anglickou hymnu nekolikrate za mesic"
      Aha, takze vy jste anglicka slechticna...ja mel podle prostoty projevu zato, ze jste plebejka z Emeriky :o)
      Nahore mi vypadlo "budouci oficialni text", ale to je stejne jedno, to uz nezalazi na nas tady :o)

      Vymazat
    4. Mate take potize s ceskym textem, Embecko ?Pomale vedeni ?

      Jestlize mluvime o ruznych hymnach, v ruznych jazycich, pak se nemusim opakovat jako v ceske skolce a psat vsechno po lopate? Ale je videt, ze musim...8-))
      Takze vam toho vypadlo vice, sorry ..Kdybych totiz minila britskou hymnu, tak bych napsala "britskou" a ne anglickou.. Rec je anglicka, statnost britska, vime ?.
      O dusevnu si zde muzete povidat do alejuja, panbuh pozehnej, v Evrope, kde je vetsina atheistu je vase rozjimani jako dva opusteni mnisi u reky Sazavy, co porad medituji a je to na houno ..
      Jak to STOJI v bibli ?
      Podle ovoce je poznate...
      Nabozenstvi v Evrope je jako uschly ehm, ehm fik-ousek devadesatileteho starika..

      Vymazat
    5. "Kdybych totiz minila britskou hymnu, tak bych napsala "britskou" a ne anglickou."

      No kdyz uz chcete byt takhle prisna a precizni, Danielo, pak vyraz "anglicka hymna" je taky pitomost, protoze Anglie ani anglicka rec zadnou hymnu nemaji. Slovanske reci nemaji vyznamy skryte v kontextu, ale jiz explicitne uvedene v gramatice...takze "hymna v anglictine", kdyz uz :o)

      K devadesatiletym fikouskum nic pridat nemohu, nemam s nimi zadne zkusenosti.

      Vymazat
  4. dva opusteni mnisi u reky Sazavy, co porad medituji a je to na houno ..
    Jak víte, že je to na houno? Protože nemají měřitelné výstupy? Neprodukují tržní kommodity?

    OdpovědětVymazat
  5. Bleskl se mi hlavou Sazavsky klaster, tisicileta minulost ranneho krestanstvi v Bohemii, potazmo svaty Prokop a jeho mnisska druzina, jejich rozjimani a boj s Dablem. Vliv Basileje a liturgie ve staroslovanskem jazyce, v behu dejin jen pouha vterinka, protoze mnisi byli vyhnani a zacla nova era rimskeho krestanstvi... Svate pocinani teto slovanske skupiny marne, zbyla jen historicka vzpominka... Pouceni by pro pravoslavne melo byt, , ze Pan Buh jim nepozehnal a cekal na dobu Martina Luthera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by bylo poučením pro protestanty - ti považují za Boží požehnání, když se daří jejich businessu (např. obchodu s otroky apod.) Konkrétně na Sázavě po vyhnání mnichů Břetislavem II. nepožehnal už Pán Bůh nikomu: římští katholíci tam ten chrám nikdy nedostavěli a po nich to tam nikdo nezkoušel. Přesto duchovní boj svatého Prokopa a sázavských mnichů nebyl na houno, už proto, že byl duchovním bojem. Škoda, že dnes je takových positivních turbulencí minimum - vidíme jen odporné hrabání tržních slepců a zločiny politiků; podvigy duchovních atletů zůstávají v skrytu...

      Vymazat
    2. "vidíme jen odporné hrabání tržních slepců" - Musim ocenit Vodnikovu kritiku do vlastnich rad. Aktivity Patriarchy Kirilla (monopol na import nedanenych cigaret, neumetelsky skryvane hodinky za statisice dolaru, spoluprace s KGB, vysouzene sumy za fiktivni skody, osobni majetek blizky bilionu $, atd, atd...) si opravdu nezadaji ba i predci ty nejhorsi ciny pokrytcu z Wall Street. Skoda, ze nam Vodnik obcas neprozradi neco intimnejsiho z luna Cirkve.

      Vymazat
    3. Nikdo prece netvrdil, ze mezi krestany, dokonce pravoslavnymi, se tito zaslepenci nevyskytuji. Zejmena v techto zlych casech. Jaky ma ta poznamka smysl v kontextu s kommentarem Daniely?

      Vymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně: <b>text</b>
Odkaz: <a href="http://adresa">text</a>, tedy <a href=""></a>